Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De nieuwe keizer

Smit is negatief op Trump

Deze week gaat het gebeuren. Obama zwaait af en Trump kan los. Het afscheid van Obama stond al in het teken van Trump, want er kwam een hele berg shit omhoog en hij is nog niet eens begonnen.

Trump stopt al direct met Obamacare. Zonder dat er een alternatief komt of er überhaupt over nagedacht is, stopt hij iets wat effect heeft op twintig miljoen mensen in de Verenigde Staten.

Eerder becijferde Bloomberg dat als ze zouden stoppen met Obamacare meer dan een miljoen mensen weer zonder health-plan komen en dus in de problemen raken. Kortom: dan maar hopen dat je niet ziek wordt want dan ben je direct failliet en woon je op straat of ben je van giften afhankelijk.

Nu gaat dit ongetwijfeld economische gevolgen hebben, want Joe Sixpack kan maar een keer zijn geld uitgeven. Hij koopt of een televisie of hij verzekert zichzelf een maand. Obama heeft dit plan niet verzonnen omdat het allemaal al zo goed geregeld was, of omdat hij een hobby zocht, of iets zijn naam wilde geven...

Maar we gaan het beleven.

Ondertussen gaf Trump ook à la Hillary kritiek op medicijnfabrikanten om Joe Sixpack zo toch nog het idee te geven dat hij het beste met iedereen voor heeft - en niet alleen met zichzelf. Maar dit kwam niet echt geloofwaardig over.

De teflon-man

Of Trump nu raar doet bij een persconferentie, dictators tot zijn vrienden rekent, van seksschandalen verdacht wordt, niet ethisch handelt, etcetera, etcetera; niets raakt de man. Het wordt zelfs positief uitgelegd.

Dus als sterren weigeren te komen bij zijn inhuldiging dan legt hij dit positief uit: die sterren zijn zakkenvullers en daar wil hij niets mee te maken hebben. Ik ga denken dat deze man van teflon is want alles glijdt van hem af.

Ik blijf zeggen dat protectionisme op lange termijn heel negatief is en dus ben ik niet positief op zijn ambtstermijn. Maar laat ik er er verder geen woorden aan vuil maken.

Ondertussen wil de Dow Jones nog steeds niet door de 20K-grens. Wel zouden de optimisten een soort vlagpatroon kunnen herkennen en dat zou wijzen op een koers die inderdaad nog hoger gaat. Ik zie dat als positief, want dan krijgen we de kans om nog goedkoper puts te kopen.

Grafiek Dow jones Index

 

Bioburbje?

Trump riep rare teksten over de farmaciesector: het kwam erop neer dat het allemaal moordenaars waren. Meteen ging ook de Nasdaq Biotech Index flink omlaag. Maar de koers staat op de twindicatorlijn en dus hebben we ondanks het geTrumpetter geen officieel verkoopsignaal.

Grafiek biotechindex

 

Op lange termijn gekeken hebben we dat overigens wel al een tijd.

Langetermijngrafiek Biotechindex

 

De Russell 2000 (de small- en midkapindex) heeft een mega-rally achter de rug maar hoeft nu maar onder de 1347 te sluiten om ineens een verkoopsignaal te geven.

Blijft de koers erboven, dan zouden de optimisten ook hier een soort vlagpatroon kunnen herkennen. En dus is het verstandig om te wachten met uw shortposities.

Grafiek Russell Index

 

Weer boven Jan

Zelfs de MSCI Wereldindex is weer boven het 2007-niveau. Kortom alles is vergeten en vergeven. Ja, we hebben een kredietcrisis opgelost met nog meer schulden.

Mocht dit optimisme op korte termijn eindigen dan hebben we nog steeds een mooie kans op een hoofdschouderpatroon. En dus is er geen haast om negatief te zijn. Als het gebeurt, wordt het heftig.

Grafiek MSCI Index

 

Als het optimisme aanhoudt is het van belang naar de Amerikaanse banken te blijven kijken. Als bijvoorbeeld de Citibank nog iets wegzakt krijgen we ineens een verkoopsignaal. De andere banken zitten nog niet zo dicht bij hun verkoopsignaal, maar dit is een belangrijke sector om in de gaten te houden.

Grafiek aandeel Citigroup

 

De Duitse DAX geeft nog geen verkoopsignalen. De twindicator geeft pas onder de 11.414 een verkoop.

Grafiek DAX Index

 

Voor de AEX-index ligt het twindicatorniveau op 479,76 punten. Dus nog niet tegen de trend in.

Grafiek twindicator AEX Index

 

Later wordt alles duidelijk

Een paar weken geleden vroeg een journalist mij waarom Nationale Nederlanden en Aegon verkoopkandidaten waren. Op dat moment was er alleen nieuws over Delta Lloyd. Ik moest dan ook het antwoord schuldig blijven.

Kort daarna werd pas in de markt bekend dat er een tweede deel van ASR geplaatst werd. Dat was dan ook achteraf de reden. Grote partijen wisten dat ASR er aan zat te komen en maakten een beetje ruimte in hun boeken. Nu hebben we dus nog steeds een verkoopsignaal in Aegon.

Grafiek aandeel Aegon

 

Iedereen is tegenwoordig boetes aan het betalen. Moody’s is nu eindelijk een boete aan het betalen voor het zetten van een AAA-stempel op pakketjes rommelhypotheken. Ook Volkswagen is al een tijd bezig om boete te doen voor het dieselschandaal te komen.

Een poosje was ik verbaasd dat alleen Volkswagen er last van had, terwijl uit onderzoeken blijkt dat onder andere ook Jeep zwaar gerommeld had. Ik zat dan ook een tijdje long in Volkswagen en had shorts in Fiat Chrysler.

In de eerste pakte ik mijn winst, maar in de laatste gebeurde niks. Het ging zelfs hard omhoog. Althans tot voor kort.

Grafiek aandeel Volkswagen

 

Nu was ik er al heel lang uitgepest maar uiteindelijk ging Fiat Chrysler omlaag op het Jeep-sjoemelnieuws. Markten zijn dus minder efficiënt dan we denken.

Grafiek aandeel Chrysler

 

Meedoen belangrijker dan winnen?

Afgelopen week heb ik meegedaan aan het grootste beleggersdebat van Nederland, het Lynx-debat. Mijn IEX-collega Nico Inberg won met een paar goed gekozen Nederlandsche tips, maar meedoen is natuurlijk belangrijker dan winnen.

Nico, langs deze weg nogmaals gefeliciteerd. Ik zou op deze niveaus geen Mittal meer willen hebben maar we gaan het zien. Ik had expres geen shorttips, want er wordt door de meeste goeroes altijd lacherig gedaan over bearish handelen.

Maar als je met bearish handelen beperkt verliest in de jaren dat je het (volledig) fout hebt in een echt gehandelde portefeuille, maar in de jaren dat je het goed hebt honderden procenten winst maakt, dan maak je op de lange termijn toch soep van je concurrenten?

Ik maakte in een openbare portefeuille (de Lage Landen) van 100.000 euro nu 4,8 miljoen euro. Dus zoals Bassie zegt: altijd blijven lachen! En wie het laatst lacht...

Overigens was vorig jaar door de switch naar mijn maandelijks verhandelbare fonds het rendement op IEX maar -2% terwijl ik in mijn Actief Offensief-fonds 3,2% lager was over 2016. Voor 2017 ben ik van mening dat er binnenkort weer een grote klapper komt. Maar rendementen uit het verleden...

Een van mijn tips in het Lynx-debat was op 34,90 First Solar kopen. Volgens de anderen zouden de Chinezen betere technieken hebben maar leest u zelfs eens iets meer over dit bedrijf, dan begrijpt u misschien dat ik het niet direct met hun mee eens ben.

Grafiek aandeel FirstSolar

 

GoPro was mijn andere tip, zij leveren nu ook dash cam-software aan de automobielindustrie. We gaan het beleven.

Grafiek aandeel GoPro

 

Binnenkort mijn derde tip bij Lynx. Dat zou best wel eens gewoon een short kunnen worden.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. knax63 16 januari 2017 14:01
    Leuk he al die meningen?
    Ton Knijn, [16.01.17 11:58]
    Meestal dan plus dag voor aex. Klopt met schema.
    Het kip en het ei verhaal. Er gebeurt wat omdat er niets gebeurt of andersom. Wat is oorzaak en wat is effect.
    Mij maakt niet uit want mijn target is wat geld binnen halen. Dat hoorde ik van iemand. En dat kan onder beiden omstandigheden.

    Focus op het juiste doel.
  2. Bonost 16 januari 2017 14:44
    Ik heb de uitzending gevolgd op Lynx en ik moet zeggen dat jij en Nico wel kunnen worden bestempeld als tegenpolen. Van nature ben ik een positieve belegger, maar sinds kort ben ik bezig om het shorten mij ook aan te leren. Dan toch leuk om uit jouw mond een positieve tip te krijgen. En die ben ik maar eens gaan volgen. Dat is trouwens de enige tip waar ik voorlopig wat mee doe. Ik ben namelijk van mening dat we eerst wat naar beneden moeten kukelen voordat ik weer ga instappen. Dus ik maak nu enkel korte ritjes short.
    N.B. Op de Amerikaanse markt was ik al bezig en ga ik tegen de storm van Trump in. Maar i.p.v. First Solar heb ik vorige week Sunrun genomen.
  3. [verwijderd] 17 januari 2017 08:23
    quote:

    Poppenkast schreef op 16 januari 2017 21:13:

    Het zigzaggen van Trump blijft toch onrust zaaien, ook al kan het later meevallen. De E.U. wordt minder serieus genomen, omdat zakelijk gezien, problemen niet opgelost worden. De €EUROLANDEN
    Onrust? Beurs gaat anders lekker omhoog, US bedrijven bieden weer werk aan amerikanen, et mm

    Trump is een genie
  4. forum rang 6 ttroo 18 januari 2017 17:01
    De VIX moet (nog steeds) het signaal geven. Als de VIX vandaag boven de 13 sluit is dat een goed start teken. Ze gaan er wel voor, hoogste koers tot nu toe 12.81. Maar zoals de andere dagen in January storten ze weer snel ter aarde. Niettemin hebben de shorters het tij mee. Althans een klein beetje tij mee. Want verschillende indici's laten op korte termijn verkoopsignalen zien. Niettemin moet er nog verder gezakt worden om pas echt overtuigend te zijn. En zoals de 2e zin hier aangaf, de VIX moet eerst boven de 13 sluiten vandaag. Ik vind wel dat die Trump eigenlijk maar heel weinig beloond wordt. Of je nou fan of geen fan van Trump bent, hij heeft veel pensioenen gered, ook Hollandse pensioenen. Dat ie ze straks weer kapot maakt, is een ander verhaal. Eerst vertrouwen geven.. daarna het vertrouwen incasseren. De Duitsers proberen nog te rekken wat er te rekken valt. De Fransen beginnen toch echt langzaam wat in te storten. Ze staan daar aardig in de min. Olie stort ook in, we negeren het. Je zou toch zeggen dat het moet 'vreten' aan de olie en gas bedrijven hun waarderingen, maar dat is duidelijk niet zo. Goud en zilver beginnen aardig op te lopen. Dat doen ze al een tijdje. Bij niet heel hard dalende koersen. Een opvallendheid. Net zo opvallend is de zwakheid van de dollar. Met een Trump Economie zou je toch een sterkere dollar. Al riep hij zelf dat de Era van de dure dollar over is. Kortom het wordt leuk. Zeker voor een kijker als ik. Morgen de ECB. Dat is tegenwoordig ook niet spannend meer. Uitspraken als we zullen er alles aan doen..Dat lijkt me toch heel logisch. Ik bedoel je bent Centrale Bank. Wij niet. Dus wij kunnen er niets aan doen. De uitspraak is wel interessanter in de vorm van de boudaries zoeken. Je zou het eigenlijk een groot risico noemen als de Centrale Banken de boundaries gaan zoeken. Willen ze het daar meer spannend maken. Ze moeten toch een saaie job er van maken? Maar de ego's is groter, dan de ego's van de presidenten. Geniet van de Kou, maar moge het weer snel over zijn.
  5. forum rang 6 ttroo 19 januari 2017 09:09
    Gisteren ging de VIX niet door de 13 punten grens heen. Ik heb die grens wel verlaagd. Als de VIX nu met meer dan 3% stijgt ten opzichte van de slotkoers van gisteren, dan is dat een heel goed startpunt. Beurzen zijn net open. De DAX begint langzamerhand ook steeds mee te piepen en te kraken, maar het ijs wordt nog steeds sterk genoeg bevonden. Een rode dag kunnen ze niet (meer) hebben. De Italiaanse beurs kraakt en piept wat meer net als de Franse beurs. Het ijs van deze beurzen is op dit moment wel heel dun. Gaan ze door het ijs vallen? Of gaat de Europese Draak zich redden. Heerlijk om te zien hoe Hollandse pensioenen worden overgeheveld naar Zuid Europa terwijl de Hollander alleen maar blijft klagen. Die reactie calculeer je gewoon in, de Hollander blijft toch wel zijn/haar werk doen. Een perfect land om van te plukken. Heeft de Draak nog een nieuwe vlam in zijn kaken, gaat hij flink vuur spuwen, persoonlijk zou ik eerder een renteverhoging verwachten met de huidige Europese inflatie. Ik zal er zeker naast zitten. Vanmiddag wordt bekend hoe heet het ECB vuurtje gaat worden. Een index die ik er erg goed vindt bijliggen is de Nasdaq. Ze houden het prima vol. Als een van de weinige beurzen liggen ze echt sterk. Gisteren ging Netflix nog ff naar ruim $140 op kwartaalcijfers van 15 dollarCENTEN ten opzichte van de verwachte 13 dollarCENTEN. De hoge waardering blijft dus gewoon bestaan. Het is duidelijk de gemiddeld wereldburger kijkt Netflix en de gemiddelde Hollander leest daarnaast de IEX. En dat is een goede eigenschap. Ik zie schitterend blauwe lucht. Het zal wel koud zijn, ik ga een wandeling maken over het strand. Succes allen!
  6. forum rang 6 ttroo 19 januari 2017 17:19
    De Draak heeft gesproken. Was ie te passief? Alles unchanged en niets overwegen, in ieder geval tapering niet. Dus eigenlijk geen nieuws. De ijslaag onder de beurzen lijken aardig te breken. Nog iets meer dan 10 minuten handel in Europa. Wordt het verder wankelen? Of kunnen de Europese beurzen nog wat opveren in de laatste 10 minuten? En wat gaat Wall Street doen, naarmate de tijd steeds dichterbij komt dat Trump hun (tijdelijke) koning gaat worden!
  7. [verwijderd] 19 januari 2017 18:28
    Middels dit bericht stellen wij, Today’s Tomorrow B.V. (“TT”), als de beheerder van het GFH Paraplufonds u op de hoogte van het volgende:
    Door twijfel van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) over de getrouwe en accurate waardering van een deel van de beleggingen (activa) die het GFH Paraplufonds in de portefeuille heeft, is er een tijdelijke opschorting van de inschrijving, inkoop en terugbetaling van rechten van deelneming in het GFH Paraplufonds afgekondigd. Momenteel wordt onderzocht of alle eerdergenoemde activa getrouw en accuraat zijn gewaardeerd
  8. [verwijderd] 20 januari 2017 07:55
    Alleen al de taalfouten in de disclaimer had beleggers aan het denken moeten zetten;

    The subfunds of the GFH Umbrellafund and Today’s Tomorrow B.V. (“TT”) are under oversight of the AFM. TT holds in esteem the necessary license which the Autoriteit Financiële Markten (AFM)requ ires from the manager of an innvestment
    institutiont This biweekly report is composed with the utmost accuracy. According to TT all represented values and data are correct. ENo rights however can be derived form the infpormation in this document. Distribution and/or
    commercial use of this information is prohibited without explicit consent of TT. More information can be found at www.fortomorrow.n
  9. forum rang 6 ttroo 20 januari 2017 08:28
    De VIX deed het gisteren (weer) net niet. Ze gingen over de 13 punten grens heen, maar moesten terug, omdat de Amerikaanse indices in de laatste 10 minuten besloten om toch van Trump te houden. Ze gingen dus flink hoger in de laatste 10 minuten. Ik heb de grens voor de VIX voor vandaag weer scherper gesteld. Als ie minimaal onveranderd sluit, dan kunnen we (een beetje) meer beweging gaan verwachten. De Nasdaq deed het gisteren prima, al zakken ze soms intraday aardig weg, maar ze kwamen ook gisteren sterk terug. De S&P500 moest een lichte veer laten. Ze kraken meer en meer. De DAX kraakt en piept nog steeds, en nog steeds wordt het ijs sterk genoeg bevonden. Zakken ze vandaag door het ijs? De era van Trump-Jumping gaat beginnen. Ik vind Trump eigenlijk een goed voorbeeld van manager-zijn. Ik zie veel eigenschappen terugkomen als bij managers. Die denken ook dat ze een soort God zijn en als je niet bevalt, mag je er uit. Dan vind ik Aziatische en Arabische klanten veel netter. Tuurlijk ze willen graag service, maar ze betalen er heel goed voor. Een Hollander wilt geen risico lopen, maar wel een miljoen vangen. Nee, geef mij maar liever Aziaten en Arabieren. Ik werk graag voor ze. Elke minuut die nu vooruit tikt, tikt naar de era van Trump Jump. Ik ben benieuwd!
  10. forum rang 6 ttroo 21 januari 2017 10:16
    Trump noemt het woord Protectisme en hoppa daar ging de VIX direct onderuit om zelfs op bijna min 10% te sluiten. Europese leiders reageren wat geschrokken, maar eigenlijk is er gewoon niets aan de hand. Althans volgens de beurzen. Voor maandag heb ik de VIX een dollar hoger gezet op de vrijdag gesloten koers. En dat betekent dat de VIX minimaal 8,5% hoger moet gaan sluiten. Het moment surpreme komt steeds dichterbij. Maar het duurt lang. De VIX kan op de lage niveaus niet uitbreken. De VIX zit in een ruim jaar lang dalende lijn, dus een uitbraak zou geweldig zijn. Op weekbasis en zelfs op maandbasis moet de VIX duidelijk verder stijgen. Een doorbreking van deze grenzen zie ik volgende week niet 1.2.3. gebeuren. Snel kijkend naar de indici. De DAX breekt (nog steeds) niet. Het wordt allemaal wat krapper. De CAC kraakt wel en geeft maandag een verkoopsignaal als ze bij de slotkoersen van vrijdag blijven hangen. De IBEX doet hetzelfde als de CAC. De Nikkei geeft al verkoopsignalen. Net als de Dow Jones. De S&P500 doet een Daxie, oftewel kraken flink maar geven ook nog steeds niet op. Mogelijk volgende week wel. De Nasdaq ligt er nog keurig bij. Ik zag goud stijgen, maar platina ging doet het dak. Mogelijk omdat de elektrische wagens er niet meer komen of in mindere hoeveelheden? Daarnaast is het opvallend dat Trump wel gelijk heeft inzake de dollar. Die zag ik gewoon keurig in waarde verminderen. Sterker nog ik verwacht de komende tijd een (flink) waardevermindering van de dollar. Wat voor gevolgen heeft dit voor de Nikkei en de Europese beurzen? Is die $20 triljoen al gepasseerd? Op weg naar de $21 triljoen schuld zal ik maar zeggen. En Amerika First, jammer dat Trump niet noemde wie op de Tweede Plaats kwam. Lekker hoor, straks weet u waarom uw baan op het spel staat, iedereen investeert straks liever in Amerika. Want straf werkt nog steeds in de huidige economie. En met straf bedoel ik in dit verband mogelijk hogere import tarieven. Het werkt dus wel. Alleen al dreigen. Waar hebben we dat meer gezien? Geniet van het weekend!
  11. forum rang 6 ttroo 21 januari 2017 18:41
    India. Daar gebeurt het. Een land met meer dan 1 miljard mensen. Dus een stukkie groter dan Nederland, een nog steeds een stukkie groter als de Benelux erbij wordt gepakt. En ze hebben mooie index namen. Zoals de Nifty Fifty. Schitterend. En ze gingen ook schitterend. Van een 7.000 punten naar een stand van 9.000 punten. Inmiddels zijn ze afgezakt naar een stand van 8300 punten. Ze staan daarmee op een belangrijke afslag. Een afslag met verschillende richtingen. De dag grafiek geeft aan dat er short mag worden gegaan. Als ze door de 8200 punten zakken, dan kan het harder gaan met de Nifty Fifty. Steun op de weekgrafiek ligt er op 8100 punten. De weekgrafiek kan hier steun bieden en zelfs flink gaan opveren. Dus vanuit de weekgrafiek mag eigenlijk long worden gegaan. De maandgrafiek ondersteunt het short gaan op de daggrafiek. Kortom verschillende richtingen voor India, waarbij de short kansen groter zijn dan de longkansen!
  12. forum rang 6 ttroo 21 januari 2017 19:04
    Een index dichterbij huis is de FTSE 100. En uw geld was niet FOOTSIE wanneer u in deze index had belegd. Aan de Forex kant werd er als nog in negatieve zin afgerekend. De FTSE 100 is halverwege de daling. Een 1e steunpunt kan worden gevonden rond de 7000 punten grens. Wat lager ligt de 6700 punten grens. De pond probeert sterker te worden. Op dit moment zijn ze bezig met een grensgevecht. Als de pond dit grensgevecht wint dan kunnen ze een flink gaan opveren, wat uiteraard weer slecht is voor de FTSE 100. Het wordt tijd dat de pond sterker gaat worden. Ik ben licht negatief voor de FTSE 100, aangezien ze halverwege de daling liggen en de pond ruimte heeft om (flink) aan te trekken. Ik zie een aanval van de FTSE 100 shorters eerder aan het einde van de komende beursweek, mogelijk eerder. Afhankelijk van het grens gevecht van de pond op de valutamarkten.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links