Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

WK beleggen met 148 landen

WK beleggen met 148 landen

 

Bloomberg heeft natuurlijk atlijd gelijk:

 

 

Wie heeft de grootste?

U hoeft het verhaal niet te gaan lezen, want het komt er op neer dat u zelf mag raden welke opkomende en zelfs beginnen landen in de toekomst voor de koerswinst gaan zorgen.  Van het totaal - ofwel emerging markets - hoeft u het ook niet te hebben. Bloomberg kijkt twintig jaar terug.

Dat doe ik ook op de site van Morgan Stanley Capital Management met de MSCI landenindices. Ik neem de MSCI World Index (heb ik ook) versus de MSCI Emerging Markets, ofwel indices waar velen van ons via Vanguard, iShares of een ander merk trackers of fondsen lang in beleggen.

Helaas krijg ik een error, ik kan de boel niet in euro's zetten. In dollars en met herbelegd dividend werkt ook prima. U ziet het, die veelbelovende landen hadden u in de afgelopen twintig jaar meer slapeloze nachten dan outperformance opgeleverd. U had goed moeten timen voor winst.

Die emerging markets zijn vooral boom & bust en dan weer jaren stilstand. Dat is een patroon dat bijna alle opkomende beurzen laten zien. Zo zag het er ooit op de westerse beurzen ook uit...  #1929   

 

 

Leuk die thema's, maar...

Waren er toen al liquide, goedkope en gemakkelijke producten op emerging markets? Ik weet het niet, maar wie vóór 1997 al in die landen belegde, is er wel goed uitgesprongen. Langer dan 31 december 1987 gaat MSCI niet terug, maar dit is outperfomance die telt. Met dank aan...

Geen idee wie, want Brazilië, Rusland, India en China (BRIC) doen pas sinds medio jaren negentig mee. Is vaak het probleem bij thema's. Op het moment dat het er een wordt, is de grote koerswinst al gevlogen. Ik wens u veel succes en goede nachtrust met uw emerging markets trackers.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links