Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Gravestone doji

Plotselinge neerwaartse draai in AEX verwacht

Het jaar 2017 is sterk begonnen. Ook gisteren wist de AEX zijn top verder te verhogen naar een intraday-niveau van 489,90. Hiermee is de AEX iets verder doorgelopen dan ik had verwacht in de afgelopen twee weken.

Ik gaf namelijk aan dat de kans groot was dat de AEX in de zone 475 tot 485 een top zou vormen waarna een terugval zou starten. In de laatste weken van 2016 werd toen een meervoudige top gevormd bij 484,20, een startpunt naar mijn mening voor de terugval.

Deze verdergaande opwaartse beweging lijkt een overshoot waarna de terugval groter kan uitpakken. Hoe strakker het elastiek wordt aangespannen, hoe groter de tegenreactie kan uitvallen. Inmiddels heeft er in bijna een rechte lijn een stijging plaatsgevonden van ongeveer 45 punten. En dat in een maand tijd.

Contrair signaal

Begin december plaatste de AEX nog een bodem op de borden bij 445,65. Hierbij werd een krachtig dubbel bodempatroon gevormd, een hammer en een bullish engulfing. Verder werd destijds ook voor de vierde keer de sinds februari stijgende bodemlijn aangeraakt.

Die bodemlijn startte bij de 378,50-langetermijnbodem van elf maanden geleden en loopt langs de junibodem van 410 en de novemberbodem van 437,60. Opvallend is nog steeds de zeer hoge euforie onder beleggers, analisten en de media.

Ruim een maand geleden (oktober-november) gaf ik aan dat mijn doel voor de laatste weken van dit jaar in de zone 475 tot 485 lag. Destijds gaven de vele negatief ingestelde beleggers en analisten aan dat de kans minimaal was dat de 458 gebroken zou worden, laat staan de zone 475 tot 485 bereikt zou worden.

Veel van deze beleggers en analisten hebben in de afgelopen twee weken hun mening aangepast en zijn juist zeer positief geworden en zien geen reden voor een correctie. Dit is naar mijn mening een duidelijk contrair signaal. Maar het geeft niet aan waar en wanneer een top gevormd zal worden.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Let op de toppenlijn

In het zeerkortetermijnbeeld zagen we in de eerste twee handelsdagen van dit jaar dat de meervoudige jaartop van vorig jaar bij 484,20 opwaarts werd gebroken. Deze jaartop maakte deel uit van een zeer smalle consolidatiefase tussen de 480,40 en 484,20 die in totaal twee weken duurde.

Verder werd gisteren voor het eerst de stijgende toppenlijn opwaarts gebroken. Deze doorbraak vond plaats met een kleine opwaartse gap tussen de 487,10 en 487,30. Ook de slotkoers lag net boven deze stijgende toppenlijn.

Een structurele slotkoers hierboven van enkele dagen zet in principe de weg open naar hogere niveaus richting de 494 tot 495. Er zijn nog steeds genoeg negatieve signalen in de markt, buiten de zeer hoge euforie. Het is echter onmogelijk om het precieze omkeermoment en omkeerpunt aan te geven.

Vooral als er sprake is van een klassieke shortsqueeze in de afgelopen vier weken. 

Negatieve divergentie

Als we kijken naar de technische indicatoren dan blijft de RSI achter en weet geen hogere toppen te maken. Er is dus sprake van enige negatieve divergentie. Ook de MACD weet niet te overtuigen en staat dicht tegen een negatieve crossing op een hoog niveau aan.

Verder moeten we alert zijn op omkeerpatronen. Gisteren werd een potentieel toppatroon gevormd dat luistert naar de naam gravestone doji. Daarbij liggen de opening, het slot en de intraday-bodem relatief dicht bij elkaar.

Waar eindigt de huidige overshoot? Na de opwaartse doorbraak van de stijgende toppenlijn werd een klein deel van de nog openstaande neerwaartse gap gesloten. Die werd in augustus 2015 gevormd tussen de 488,40 en 493,85.

Plotselinge draai

Daarboven ligt verder nog de 495 en daarna komt de zware toppenzone van 505 tot 510 weer in zicht. Ik acht de kans echter klein dat zowel de gap (tot de 493,85) als hogere koersen worden opgezocht en dat de kans juist groot is dat er een plotselinge neerwaartse en forse draai zal plaatsvinden.

Maar een test van deze hogere niveaus mogen we in de huidige zeer krachtige markt niet uitsluiten. Langs de decemberbodem van 445,65 en de bodem van dit jaar (481) heb ik een stijgende bodemlijn getrokken. Die ligt vandaag bij 484.

Een neerwaartse draai lijkt echter pas definitief onder de recente bodems van 480,40. Mijn neerwaarts gerichte visie voor de komende weken past overigens prima in mijn middellange- en langetermijnvisie die beidenopwaarts zijn gericht.

Normale tegenreactie

Ik houd rekening met de 510 in de eerste helft van het jaar maar uiteindelijk aanzienlijk hogere koersen in 2017. Voor de komende weken eerst een normale tegenreactie in de vorm van een terugtest (5% tot 10% daling) voordat de opwaartse weg naar de 510 wordt hervat.

Onder de 480,40 zijn nog horizontale steunpunten te vinden bij 475 en 466,20. Maar een terugval naar de 458 tot 460 sluit ik zeker niet uit.

Daggrafiek S&P 500
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Andere indices laten momenteel een gemengd beeld zien:

  • De DAX bleef gisteren nog net onder zijn stijgende middellangetermijntoppenlijn.
  • De Stoxx Europe 600 vormde een toppatroon net onder een volgend belangrijke horizontale weerstand.

Als laatste staan veel Amerikaanse indices in een soort correctiemodus. Zowel de S&P 500 als de Nasdaq 100 lijken bezig te zijn met de vorming van een lagere top.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

346 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. ETFking 4 januari 2017 09:16
    Goedemorgen allen. Als ik naar de plaatjes van Bas kijk zie ik zowel de AEX als de S&P in een stijgend trendkanaal. Zolang we hier niet naar boven of onder uitbreken lijkt me er weinig aan de hand. Natuurlijk kan er altijd een terugtest komen naar de onderkant van het kanaal, maar buy the f... dip
  2. [verwijderd] 4 januari 2017 09:21
    quote:

    CubaSalsa schreef op 4 januari 2017 08:49:

    Futs uiteraard groen, het sprookje van de nooit meer dalen beurskoersen,
    reeds 2 maand het geval, dient voorlopig in stand te worden gehouden......

    Slaap zacht allen, wij waken over u......
    Voorzichtig zijn hoor. (ING) :)

    Gewoon PMI negeren en shorten maarrrr

    Overigens fijn dat Goro weer op break even is. Stond toch 20% lager.

    Ook met RDS weer finaal de plank misgeslagen Schalke RR.

    Gelukkig kost dat jou niets als je scheef zit.

346 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links