Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Optietrading: delta en volatility

Wat gebeurt er met de delta als de volatility toeneemt?

Allereerst wil ik u een mooi 2017 wensen met veel beurswijheid en mooie rendementen!

Delta in relatie tot tijd

In mijn vorige column hebt u kunnen zien dat hoe langer de tijd tot expiratie is hoe vlakker het verloop van de delta loopt; voor de calls van 0 tot 100% en voor de puts van 0 tot -100%.

De 50-call maakt een sprong van 0 naar 100% precies op het punt 50
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De 50-call maakt een sprong van 0 naar 100% precies op het punt 50, terwijl als de looptijd een jaar is verloopt deze groei in delta (op 10% volatility) veel rustiger en vindt dit plaats tussen circa 35,50 en 70 in het aandeel. Dit heb ik u ook laten zien met de cone.

We kunnen ook eenzelfde (probability distribution) cone maken voor verschillende volatilities.

De cone op 10% volatility

Als we kijken naar de (probability) cone op 10% volatility, dan zien we dat als de looptijd één jaar is dat de grenzen liggen op 35,50 en 70.

Dit betekent dat callopties boven de 70 geen waarde hebben omdat ze buiten het gebied liggen waar (statistisch) het aandeel zou kunnen eindigen na een jaar handelen. Een call die geen waarde heeft kan geen delta hebben.

Stel dat de 75-call een kleine delta zou hebben, maar geen waarde; dan zou diezelfde optie een negatieve waarde moeten hebben als het aandeel 1 euro zou zakken, we moeten immers de delta vermenigvuldigen met de beweging.

De beweging is -1 als het aandeel 1 euro zou zakken; als dan die 75-call een delta van 2% zou hebben dan zou er dus theoretisch 2 cent van de waarde af moeten gaan.

Maar ja, die call had al geen waarde en kan niet negatief worden. Dus de delta moet 0% zijn voor calls die boven die 10%-volatilitylijn liggen. Puts die boven die lijn liggen hebben een delta van -100%.

Cone op 10%volatility
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Calls en puts die tussen de twee blauwe lijnen liggen zijn de opties die optionality hebben, zij zijn dynamisch, hebben een delta die ook verandert.

Alle calls onder de onderste blauwe lijn, bijvoorbeeld de 33-call met een looptijd van een jaar, zijn zo deep in the money dat ze een delta van 100% hebben, zij bewegen één-op-één mee met de de veranderingen van het aandeel.

Puts onder die onderste blauwe lijn hebben geen statistische kans meer om op expiratie in the money te zijn en zijn daardoor waardeloos en we weten: een waardeloze optie heeft ook geen delta, de 33-put is zo'n waardeloze optie.

De cone op 15% volatility

Mocht de volatility van 10% naar 15% gaan, dan weten we dat de markten harder bewegen. De kans op grotere uitslagen wordt ook groter en dus wordt het gebied waarin het aandeel zich richting expiratie kan bewegen ruimer.

  • De 75-call die op 10% volatility geen waarde en geen delta had, begeeft zich nu in het gebied tussen de rode lijnen en heeft nu dus wel een delta.
  • De 33-put zit op 15% volatility ook weer binnen de lijnen en zal dus nu een kleine waarde hebben en dus ook een kleine delta.

Deltadistributie

We kunnen dus stellen dat hoe hoger de volatility, hoe groter het gebied wordt waarbinnen opties optionaliteit en dus een delta hebben (niet 0%, 100% of -100%).

Als de volatility heel laag is gaat die deltaverandering heel snel, een steile grafiek dus, als de volatility hoog is verloopt alles veel rustiger en zal er dus een meer vlakke grafiek zijn. Dit kunt u hieronder zien:

Hoe hoger de volatility, hoe groter het gebied waarbinnen opties optionaliteit en dus een delta hebben
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Op 10% volatility verandert de delta voor calls van 0% naar 100% in het traject tussen circa 35,5 en 70, terwijl op 20% volatility deze verandering plaatsvindt tussen circa 27,80 en 90.

Stelregel is dus: hoe hoger de volatility hoe vlakker het verloop van de delta.


Pierino Ursone geeft leiding aan de European Option Academy. Deze column dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pierino Ursone

Pierino Ursone is ruim twintig jaar actief geweest als professioneel optiehandelaar in de aandelen- en commodity-markten. Hij is auteur van een boek over optie trading: How to Calculate Options Prices and Their Greeks, dat in 2015 wereldwijd is uitgegeven door Wiley. Tegenwoordig geeft hij leiding aan de European Option Acade...

Meer over Pierino Ursone

Recente artikelen van Pierino Ursone

  1. apr '18 Optieweek: De strangle
  2. apr '18 Optieweek Gevorderden: Time spreads
  3. apr '18 Optieweek Gevorderden: Ratiospreads 2

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 handyman6 6 januari 2017 17:39
    Tja,zolang je in opties een ander vraagt om ook nog je huiswerk te doen,moet je er maar niet aan beginnen imo.
    Immers ,als je echt snapt hoe het werkt , verzin je de optiecombies,cq turbocombies,hekjes,strangles en straddles etc helemaal vanzelf.
    Vraag ook maar aan Fred Optie: het geheim van optieconstrukties is de dynamiek ervan begrijpen.
    GrH6
  2. [verwijderd] 11 januari 2017 10:02
    Beste Job100,

    In principe kan je niet veel met deze kennis qua trading, maar wat wel belangrijk is als je in opties handelt dat je precies weet hoe dingen in elkaar steken. Bijvoorbeeld als je weet hoe het deltaverloop is, dan weet je eigenlijk ook weer hoe de gamma verloopt en aangezien gamma weer dezelfde distributie heeft (in een ratio) als vega en theta (die is dan wel negatief als je opties in bezit hebt) heb je uiteindelijk toch weer kennis van de meeste grieken opgedaan. Je kan het ook als volgt bekijken: stel je koopt een time-spread; je verkoopt de maart 50 call en koopt de juni 50 call terug, onderliggend handelt op 50 en je betaalt 1 euro voor de combi. Mocht op maart expiratie het aandeel nog steeds op 50 staan dan is die combi opeens 2 waard (0 voor de maart call en 2 voor de juni call). Stel nu dat vóór expiratie het aandeel van 50 naar 60 gaat. Dan is die time spread op maart expiratie waardeloos omdat beide opties alleen maar uit intrinsieke waarde bestaat, allebei een tientje in het geld. Wat is er nu gebeurd?? Een hoop mensen beseffen dat ze geld hebben verloren, maar weten eigenlijk niet hoe dat nou komt. Hier is het antwoord: doordat je weet dat de delta van de optie met een korte looptijd sneller naar 100% gaat dan de delta van de langer lopende optie, weet je dat je eigenlijk in het traject (naar boven) delta short hebt gezeten en daardoor die euro hebt verloren.

    Dus misschien kan je in je handel niet veel met deze wetenschap, je weet wel wat je de das heeft omgedaan. Ik blijf benadrukken dat kennis van de grieken essentieel is voor begrip van opties, maar ook om strategieën te kunnen doorgronden.
    Groeten

    Pierino
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links