Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jaarafrekening: AEX 9,36%

Jaarafrekening: AEX 9,36%

Het jaar zit erop, we kunnen aan de slag met de jaarlijstjes. Belegde u in de brede markt via trackers op de AEX, dan hebt u dit jaar bijna 13% verdiend. Dat is inclusief dividend, en exclusief kosten uiteraard. 

Het was een bijzonder jaar, laten we het daar maar op houden, al was het maandenlang ook een saai jaar. In Engeland en Duitsland sluiten de indices op het hoogste punt van het jaar. Dat is toch wel stijlvol. De FTSE-100 sluit op 7142,83, een plus van 14,4%:

 

 

En de Dax op 11.481.06, een plus van 6,9% dit jaar:

 

 

Allemaal lachwekkend vergeleken bij onze eigen AEX. Die Dax telt gewoon het dividend mee, en de Engelsen hebben een flinke douw in hun valuta om mee te compenseren.

Nu zal ik ons Brievenbusje wel weer in de comments krijgen, maar de AEX is dit jaar dus echt een outperformer. Met de groeten van Koninklijke Olie, overigens. Olie-aandeelhouders rendeerden dit jaar bijna 31% (inclusief 8% dividend) en dan is de keuze van deze miljonairs natuurlijk beter te begrijpen. 

 

 

Al had de timing natuurlijk beter gekund. Ik vraag me trouwens af of ze eenzelfde actie hadden gepleegd als ze pak 'm beet Altice, Fugro of OCI op de knieën hadden willen krijgen. Zo groen zijn die ook allemaal niet. 

De laatste dag

De dag van vandaag dan. Weinig actie, de Dow komt niet van de grond en de AEX gooit er in de namiddag nog een moeizaam spurtje uit. Het mag allemaal niet baten, de meeste winst is al geboekt. 

In december ging de AEX van 450 naar 482 en dat is het grootste deel van de jaarwinst. We begonnen dit jaar op 441,82 en eindigen dus op 482,82. Niets te klagen zover. 

Vandaag kan ik weinig interessante bewegingen vermelden. Ik druk onder aan dit artikel de week en jaarlijsten af. Kunt u op uw gemak nog eens de winsten narekenen. 

Wat valt er over vandaag nog te melden? Is er enige sprake van windowdressing? Weinig opvallende bewegingen. Kijken we even naar de individuele aandelen: 

AEX:

 • Ahold komt aardig terug, sluit zelfs boven de 20 euro. 
 • Opnieuw een vastgoeddag. Unibail opnieuw hoger.  Ja, de rentes zijn nog steeds extreem laag.

AMX:

 • Ook hier liggen de vastgoedaandelen prima. 
 • Tomtom zakt een klein beetje door haar hoefjes. 

ASCX:

 • Ordina levert weer wat in na de mooie rit van de afgelopen dagen. 

 

Week- en jaarlijsten

Onderstaand ziet u zes lijsten met aandelen. De eerste drie zijn de weeklijsten, daarna de jaarlijsten. U kunt dat ook allemaal vinden op IEXONE.

Weeklijst AEX: 

 

 

 Weekperformance AMX: Intertrust wint wat vertrouwen terug.

 

 

Ordina is dagverliezer, maar week- en jaarwinnaar:

 

 

Jaaroverzicht NL aandelen

En dan het echte werk. De lijsten zoals we die aan het begin van het jaar zouden weten. ArcelorMittal de beste dit jaar. De turnaround is gemaakt. Vergeet niet dat er een kapitaalverhoging aan te pas kwam op 2,20 euro begin dit jaar. Wie meedeed, is spekkoper. 

 

 

Besi steekt er met kop en schotel bovenuit: 70% dit jaar. En nog een dividendje, en als een waanzinnige eigen aandelen inkopen. 

 

 

Ordina op numero uno. AMG tweede, en Wessanen steeg ook nog een jaartje door. 

 

 Heijmans kon de draai niet maken dit jaar. Door velen op de kooplijst gezet omdat de bouw inderdaad aantrok, maar oude projecten stortten het bedrijf in onzekerheid.

Iedereen een fijn weekend en een goede jaarwisseling. Voorzichtig met de oliebollen en het vuurwerk, en zondag meld ik we weer met een kleine vooruitblik.  

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte onderdeel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, d...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

 1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
 3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 löngterm 30 december 2016 22:36
  quote:

  Bonost schreef op 30 december 2016 20:33:

  Lieps, volgens mij was ForFarmers er nog niet op 1 januari.
  Zie ook de andere IPO's Philips Lightning en Takeaway.
  ForFarmers was uit mijn hoofd een corporatie en had dus wel certificaten uit staan die vervolgens naar de beurs zijn gebracht. (leden zijn dus automatisch mee verhuist tenzij deze het belang vooruit verkocht hadden)

  Wat de koers binnen de corporatie was heb ik geen idee van maar dat zou prima die 5,30 kunnen zijn.
 2. NicoInberg 30 december 2016 22:44
  quote:

  Lieps schreef op 30 december 2016 18:17:

  For Farmers begon het jaar met een koers van 5,30
  Dat klopt Lieps. Toen het aandeel begin mei overging naar Euronext, van het Van lanschot platform, was het echter al opgelopen tot ruim boven de 6.

  Sinds de IPO is er weinig bijgekomen.

  Het algoritme van de koersenbak neemt helaas niet de beginkoersen van de beursnieuwelingen mee. Toevallig schreef ik er van de week al een artikel over:
  www.iex.nl/Column/260037/Lighting-en-...

  Daar staat eigenlijk alles wel in.
 3. forum rang 4 Brievenbus 31 december 2016 09:13
  Ach, je geeft toch zelf al eerlijk aan dat de winst van de AEX voornamelijk bij Koninklijke Olie zat?
  Zonder dat zou de AEX gewoon zoals altijd onderaan hangen hoor.
  Je vergeet ook nog even te vermelden dat ook in dit "prima" jaar voor A'dam MEER DAN DE HELFT van de AMX gedaald is dit jaar; wat een beurs, wat een beurs.....
 4. macthamac 1 januari 2017 09:35
  in de name of love, always hardcore, army of hardcore. stutterheim niet alleen een begenadigd ondernemer, maar nu ook al virtuoos belegger? als godfather duncan het zegt, follow the leader leader.

  lijkt me een beetje een theorie die zichzelf gaat bewijzen, mits de hypothese omgezet wordt in realiteit. als veel mensjes muntjes gooien, dan betaald de kast heus wel een keer uit. overigens in de context windmolenpark, zal zelfs de meest doorgewinterde tofuknager, straight edge punker met puch die op bio ethanol loopt niet klagen. zo'n hardcore-anarcho-kapitalist, met geitenwollen sokken,

  hardcore will never die, terror is timeless, i am a hardcore hooligan. olie daar zit toch al iedereen in? ken dat shell fonds niet heel erg goed. hou een beetje die amerikaanse evenknie in de gaten.
 5. macthamac 1 januari 2017 09:39
  overigens is het zeer geestig, iedereen met een goedgevulde portemonnee heeft die shit voor een prikkie. en dan kom jij aan met een paar aandelen en betaal je de hoofdprijs. ik vraag me puur uit een rationeel oogpunt af, dus los gezien van het superfood knagen en linzensoep slurpen, hoeveel potentieel het fonds heeft. op de korte, midden lange en lange termijn. hoe noemen ze dat met een mooi woord. de yield?
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links