Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lighting en ASR beste beursnieuwelingen

Lighting en ASR beste beursnieuwelingen

2016 was ondanks al het gedoe rond Brexit en Trump best een aardig jaar voor nieuwe beursnoteringen. Laten we eens kijken welke bedrijven er bij kwamen aan het Damrak, en wat ze tot nog toe aan koerswinst of -verlies opleverden.

Via deze link komt u op de pagina van Euronext waar alle nieuwe listings op staan (van Parijs, Brussel, Lissabon en Amsterdam). Amsterdam kende dit jaar zeven grote IPO's, waarvan twee (CCEP en ForFarmers) eigenlijk een technische voortzetting van een andere notering inhielden. 

Maar eentje lager

Op één na gaat geen enkele van de nieuwelingen op een lagere prijs dan de IPO-prijs het jaar uit, als het de laatste dagen tenminste niets raars gebeurt. Omdat veel fondsen nog voor de Brexit geld wilden ophalen, is dat waarschijnlijk ten koste gegaan van de prijsvorming.

De enige die lager staat is Coca-Cola European Partners, wat in feite een omgekat Amerikaanse beursnotering was. Voor de geïnteresseerden, u leest hier het hele (technische) verhaal. 

 

Aandeel IPO-datum IPO-prijs Koers eind '16 Winst/verlies market cap (euro)
Sif Group 12 mei 14 euro 15,48 euro +10,6% 396 miljoen
ForFarmers 24 mei 6,43 euro 6,65 euro +3,4% 707 miljoen
Philips Lighting 27 mei 20 euro 23,40 euro +17% 3,5 miljard
Coca-Cola European Partners 31 mei 35 euro 30,02 euro -14,2% 14,5 miljard
ASR 10 juni 19,50 euro 22,60 euro +15,9% 3,4 miljard
Basic-Fit 10 juni 15 euro 16,03 euro +6,9% 855 miljoen 
Takeaway.com 30 september 23 euro 23,50 euro +2,1% 1,01 miljard

 

De meeste IPO's gingen met veel scepsis gepaard. Ik loop ze één voor één even met u door.

Sif Group - 12 mei

Staat momenteel ruim 10% hoger. De beursgang mislukte eigenlijk, omdat er onvoldoende interesse was. Later besloot de toenmalige eigenaar de stukken onderhands te plaatsen bij grote partijen, particuliere beleggers konden niet meedoen. 

 

 

De prijs waartegen Sif naar de beurs ging was de onderkant (14 euro) van de aanvankelijke prijsrange (14 à 17 euro) van de introductieprijs. Het was inmiddels drie weken voor Brexit en niemand stond te trappelen om met veel geld de markt in te gaan.

ForFarmers - 24 mei

Het boerenaandeel had al een notering op een kleiner platform gefaciliteerd door Van Lanschot. Een notering aan het Damrak moest de onderneming op de radar zetten bij de grote pensioenfondsen. Dat lukte, want APG meldde eind september een belang van 6,7%.    

 

 

In aanloop naar de overgang liep het aandeel aardig op. Sowieso is er de afgelopen vijf jaar een behoorlijk rendement gemaakt.  Onderstaand ziet u een grafiekje uit het jaarverslag van 2015.

 

 

Eind 2015 deed het aandeel nog 5 à 5,50 euro. Kort na de overgang werd er zelfs even 7 euro betaald. Momenteel lijkt het een beetje in de vergetelheid te raken. 

Philips Lighting 27 mei

Philips wilde de lichtdivisie afsplitsen en bewandelde daarbij de zogenaamde duale weg: het onderzocht een onderhandse verkoop en/of een beursgang. Een onderhandse verkoop had natuurlijk de voorkeur, want dan was de zaak in één keer beklonken.

  

 

Een goede of geschikte koper werd echter niet gevonden. Dan maar een beursgang. De IPO-prijs van 20 euro vond ik nog aan de hoge kant, maar verrassend genoeg nam het aandeel op de eerste dag al de kuierlatten en sprong meteen 10% hoger.

Bij de KW3-cijfers kwam aan het licht dat de omzet flink tegenviel, waardoor de IPO-prijs weer werd opgezocht. Recentelijk ligt het eigenlijk best goed en staat het weer op een flinke winst (17%) ten opzichte van de introductiekoers.

Coca Cola European Partners - 31 mei

Een nogal technisch verhaal. Het Amerikaanse Coca Cola voegde een aantal dochterondernemingen samen. Het bedrijf bottelt en distribueert de cola en andere dranken voor moeder KO in Europa. 

Het was eigenlijk een voortzetting van een Amerikaanse beursnotering, maar wel met een andere naam en een flinke dividenduitkering waardoor een nogal duur aandeel ontstond met wel een mooie, zekere business. Zolang we cola blijven drinken natuurlijk.  

 

 

Die hoge koers van het begin (35 euro op 31 mei) bleek alleen niet te handhaven na de Amerikaanse verkiezingen. Op 8 november sloot het aandeel op 35,04 euro, momenteel is het te verkrijgen tegen 30,66 euro.

Slachtoffer van de oplopende rente dus. Daar kan het verder weinig aan doen, sinds de oplopende rente in de Verenigde Staten is het voor veel dividendaandelen bijltjesdag geweest. 

ASR - 10 juni

De verzekeraar werd door de Staat der Nederlanden naar de beurs gebracht. Ik dacht eerlijk gezegd dat er wel veel belangstelling zou zijn, maar dat bleek, zeker qua prijs, nog mee te vallen. De IPO-prijs werd 19,50 euro.  

 

 

Het zat de verzekeraars niet mee dit jaar, en ASR kreeg daar het nodige van mee. Sinds de rente in de VS weer aan het oplopen is, gaat het met de meeste verzekeraars echter weer crescendo. 

ASR staat momenteel op een winst van 16%. De Staat bezit nog 40% en mag dat nu al gaan verkopen. Er is een lock-up afgesproken van 180 dagen die begin december dus expireerde. 

Basic Fit - 10 juni

U herinnert zich misschien de ophef rond Basic-Fit. Op BNR-radio riep iemand voor zijn beurt dat het bedrijf op papier failliet was. Die man had nog AFM op zijn Linkedin-profiel staan waardoor zijn woorden een ietwat zware lading kregen. 

 

 

Basic Fit had eigenlijk alles tegen bij de IPO. Op dezelfde dag als kwaliteitsbedrijf ASR, vlak voor de Brexit-referendum en een grootaandeelhouder die het bedrijf vol had gehangen met schulden.

Kleine sportschoolhouders deden in de media het vuile werk. Basic Fit is niet geliefd in de gefragmenteerde markt van sportscholen, want wie een Basic Fit in de buurt krijgt kan zijn tent wel sluiten.

Oud-tennisprof

Ik was laatst bij een presentatie van CEO Rene Moos en ik moet zeggen dat de oud-tennisprof zijn zaakjes goed voor elkaar heeft. Het is een gedurfd concept, maar Basic Fit groeit zo verschrikkellijk hard dat ik er wel vertrouwen in heb.

Momenteel staat het aandeel op een winst van 4%. Veel interesse is er niet in het aandeel. Moos baalde zo van de dip in zijn aandeel dat hij op 14 euro voor vier ton bijkocht.

Hij verkocht trouwens ook nauwelijks iets van zijn aandelen bij de IPO, maar dat is tegenwoordig nieuw beleid bij de begeleidende banken. Als de hoogste baas zijn complete aandelenbezit vasthoudt moet het wel een goede koop zijn...

Takeaway.com 30 september

Dat gold ook voor de CEO en oprichter van Takeaway.com, Jitse Groen. Jitse hield als één van de weinigen bijna zijn gehele belang vast.  

 

 

Ook Takeaway.com ontmoette veel scepsis. Het zou afhankelijk zijn van de Duitse markt en daar een marketingoorlog moeten uitvechten tegen Rocket Internet, de internetmogul achter Zalando. Oh bibbers....

De belangstelling viel uiteindelijk nog mee en Takeaway.com ging voor 23 euro naar de beurs. Inmiddels wordt er een paar procent meer betaald. 

Conclusie: angst is slechte raadgever

Het inschrijven op IPO's was vroeger appeltje-eitje. Je kon de stukken nog dezelfde dag tegen hogere koersen verpatsen. Dat spel is sinds 2001 (World Online) over. Dit jaar heeft de angst voor Brexit een onevenredig zwaar stempel op de IPO's gedrukt, waardoor de introductiekoersen in mijn ogen lager uitvielen dan zou kunnen. 

ASR is daarvan het beste voorbeeld. Het ware wellicht verstandiger geweest de IPO's over het Brexit-referendum heen te tillen. Maar goed, dat is wijsheid achteraf.

Angst was dit jaar een slechte raadgever, of laten we zeggen, zorgde voor mooie dips. En een paar betaalbare IPO's.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links