Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Agresso

Agresso, een klein Noors ERP bedrijf, met een marktkapitalisatie van NOK 1.3 miljard. ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Wij hebben goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is een omzetstijging in '98 van NOK 155 naar NOK 567 miljoen en een toename van de wpa van 0.1 naar 0.4. Het slechte nieuws heeft als naam Baan, SAP, JD Edwards, Peoplesoft en Oracle, de meest recente optater in de ERP sector.

Agresso is relatief klein en handelt in kleinere softwarepakketten dan de grotere concurrenten. De overname van Concept, in Frankrijk, lijkt op het eerste gezicht goed te verlopen. Eind vorig jaar spraken wij voor het laatst met de directie en wij moeten constateren dat de beloftes zijn nagekomen. Binnenkort gaan wij eens bij Concept kijken. Concept zit in Boulogne,vlak buiten Parijs, waar wij kantoor houden.

Agresso is geen aandeel voor momentum spelers. De ellende in de ERP sector zal nog wel even duren. Met Baan gaat het niet veel beter dan met Rusland.Dat heeft weinig met Agresso te maken maar wel veel met de psychologie van de belegger in kleine ERP fondsen. Tot na het jaar 2000 hebben door Y2K gestresste IT-bazen wel wat anders dan nieuwe software aan hun hoofd.

Wie weet zakt Agresso nog even door. Wie koopt zo'n aandeel ? Small cap fondsen hebben het te druk met redempties. Iedereen kijkt naar de grotere spelers. Het etiket ERP werkt afschrikwekkend. Dat is allemaal niet zo positief. De chart ziet er belabberd uit.

Wij verwachten dat Agresso dit jaar 1.50 gaat verdienen en volgend jaar 2.90. De k/w '98 ligt dan onder de 18 en volgend jaar onder de 9 keer. Als dit bedrijf niet teleurstelt is het spotgoedkoop. Dat is prettig om te horen. Omdat de chart zo slecht is, zou er nog wel eens een onsje af kunnen. Ook daar kunnen wij mee leven.

Op een gegeven moment zou er een gebeurtenis kunnen plaatsvinden waardoor beleggers zich iets beteer bewust worden van de waarde van Agresso. Wij hebben dit thema eens voorgelegd aan de directie. "Tja", zei de directie en zij zweeg. Wat wij ervan vonden, wilde een grootaandeelhouder weten. "U zou er eens aan kunnen denken notering aan te vragen in een markt buiten Noorwegen", opperden wij beleefd. Daartoe bleken geen plannen te bestaan. Agresso zou natuurlijk heel goed een notering kunnen aanvragen in Frankrijk, waar Concept nu een groot deel van de omzet voor haar rekening neemt. In Frankrijk doen small caps het even goed als in Nederland. Heel slecht dus.

Wij kunnen slechts concluderen dat Agresso keihard groeit en erg goedkoop is. Gezien de groei zou de koers op een dag ruim twee keer zo hoog kunnen zijn. Wie weet is Agresso op een dag opeens weer een groei-aandeel. Zelfs met dat een PEG (dat wil zeggen een verhouding van de k/w tot winstgroei ) van 0.5 met een winstgroei van 50% is het aandeel nog goedkoop. Maar dat resulteert dan wel in een koersdoel, medio 2000, van 25 maal 2.90, ofwel NOK 70. Het aandeel noteert nu NOK 24 en, vergeet niet, het kan nog lager. Onze conclusie is dan ook dat de schade van de Barneveldse broeders zich niet alleen tot Baan beperkt.

Reageren? Email naar:Kraland@iex.nl


Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Auteur: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Meer over Michael Kraland

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan
  3. mrt '05 Recht voor z'n RAB

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links