Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

You want it darker?

You want it darker?

In de muziekwereld ging in 2016 slecht nieuws regelmatig vergezeld van goed nieuws. David Bowie overleed begin dit jaar, maar liet een machtig muzikaal testament na: ‘Blackstar’. Leonard Cohen deed in november hetzelfde: tot op het laatst creatief blijven en indrukwekkend heengaan met een zwanenzang met letterlijk en figuurlijk een donkere titel: ‘You want it darker’. Twee regels uit het titelnummer luiden:

- If you are the dealer, let me out of the game 

- If you are the healer, I'm broken and lame 

Zo klonken ook waarschuwingen die markten en analisten gaven in aanloop naar wat rampzalige gebeurtenissen zouden zijn voor de wereldeconomie in 2016. Als Britten de Brexit-kaart daadwerkelijk zouden spelen, zouden beleggers vluchten en schuilkelders induiken.

Wanneer Trump zou worden gekozen als geneesheer van een verondersteld ziek land, zouden financiële markten gebroken achterblijven. Een ‘Nee’ tijdens het Italiaanse referendum kon niet anders dan gevolgd worden door een politieke en economische crisis die zich vanuit Rome zou uitspreiden over Europa.

Niets van dit alles

Niets van dit alles. De stelregel van de markten leek: slecht nieuws is goed nieuws. Aandelenindices gingen door het dak in de weken na Trumps verkiezinsgwinst en Renzi’s referendumverlies. Waarom? Nogmaals bieden Cohens songteksten een fraaie omlijsting:

- There's a lullaby for suffering

- And a paradox to blame

De Fed, ECB en andere centrale banken hebben markten in slaap gesust met overvloedige monetaire wiegeliedjes en daarmee gevaarlijke, pijnlijke situaties aan het zicht onttrokken. Tegelijk hebben extreem lage rentes en kwantitatieve verruiming ertoe geleid dat schuldenbergen doorgroeiden en structurele hervormingen uitbleven. Politici kwamen hiermee weg, maar lukt dit ook in 2017?

Teugels aangetrokken

De Fed heeft de teugels inmiddels iets aangehaald. In Europa komt ‘tapering’ dichterbij. Juist nu vanaf 20 januari blijkt of president Trump net zo onvoorspelbaar en confronterend is als mediafenomeen, ondernemer en campagnevoerder Trump.

Markten gokken erop dat infrastructuurinvesteringen, belastingverlagingen en deregulering de boventoon zullen voeren. Daartegenover staan zorgen over de omgang met o.a. vrijhandelsverdragen, China, Rusland en migratie.

Europese zorgenkindjes

In Europa blijven Italië en Griekenland zorgenkindjes. Italië werkt toe naar nieuwe verkiezingen, maar daartoe is een aangepaste kieswet nodig. Tegelijk zijn Italiaanse banken kwetsbaar met honderden miljarden aan slechte leningen op de balans.

Over kwetsbaar en slecht gesproken, Griekenland verkeert nog altijd in barre staat. Recentelijk liepen spanningen tussen Athene en andere Europese landen weer op. Dreigementen om Griekenland uit de eurozone te schoppen doen weer opgeld.

Dreigementen en waarschuwingen steken op de kop op in de aanloop naar de start van de Brexit-onderhandelingen tussen Londen en Brussel. Naar verwachting zal de Britse premier May begin 2017 het inmiddels befaamde artikel 50 activeren waarmee een periode van twee jaar start om een ordentelijke scheiding tussen de Britten de EU te bewerkstelligen.

Europese hoofdsteden azen op banken die Londen willen ontvluchten. Volgens een hoge Britse diplomaat kan het wel tien jaar duren voordat Londen een nieuw handelsverdrag voor elkaar heeft gebokst met Europa. En zo kan ik nog wel even doorgaan. De onzekerheid omtrent de Brexit blijft groot en steeds meer cijfers wijzen erop dat het Verenigd Koninkrijk de pijn nu gaat voelen.

Nederland naar de stembus

Naast Griekse, Italiaanse en Britse kopzorgen zullen de eerste maanden van 2017 gekenmerkt worden door verkiezingshectiek in Europa: Nederland gaat half maart naar de stembus. Dan blijkt of Geert Wilders tot ongekende zetelhoogtes surft op populistische golven.

Verder zijn in het eerste kwartaal al veel ogen op Frankrijk gericht. Daar zijn eind april en begin mei presidentsverkiezingen. Marine Le Pen kan in de sporen van Wilders nog een veel grotere prijs voor populisten binnenslepen. 

En de Chinezen?

Tot slot China. President Xi Jinping had twee grote uitdagingen de afgelopen jaren: corruptie aanpakken en de economie hervormen. Dat eerste lijkt deels uitgemond in consolidatie en uitbreiding van eigen macht. Wat betreft de economie, in 2016 zou industriële overcapaciteit aangepakt en de schuldenberg verlaagd worden.

Het eerste lukte slechts gedeeltelijk en van het tweede is niets terechtgekomen. De essentiële vraag voor 2017 is of Xi zich voornamelijk richt op het zekerstellen van zijn positie fier en alleen aan de top van of dat hij meer werk maakt van de verschuiving richting een op consumptie gerichte en dienstengedreven economie.  

Rode olifant in porseleinkast

De vrees voor een door populisten overlopen Europa, een Amerikaanse rode olifant in de politieke porseleinkast en een zwalkend China lijkt gerechtvaardigd. Laten we hopen dat de overleden Canadese bard met brommende bariton op zijn laatste album geen profetische woorden zong over de wereldpolitiek en –economie in 2017:

- You want it darker

- We kill the flame

Eén ding is zeker: komend jaar wordt uiterst interessant voor zij die zich richten op het snijvlak van politiek, economie en financiële markten!  


Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Andy Langenkamp

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. Naast zijn columns voor IEX schrijft hij regelmatig voor andere nationale en internationale media, zoals Het Financieele Dagblad, Kn...

Meer over Andy Langenkamp

Recente artikelen van Andy Langenkamp

  1. jun '19 Een nieuw tijdperk 3
  2. mei '19 Op de drempel van een mondiale recessie? 7
  3. apr '19 Europese noodverbanden kunnen hooguit wat extra tijd kopen 15

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 december 2016 16:22
    Met plezier dit stuk gelezen :D

    Mijn eigen insteek blijft dan ook, als altijd: gewoon mijn eigen ding doen.
    Laat dat wereldtoneel maar...

    Voor het nieuwe jaar heb ik mijn portefeuille al in elkaar gestoken.
    Paar dingetjes eruit...andere dingetjes erbij.
    En dat kan in januari zomaar weer anders worden :)

    Alhoewel ik niet zo graag hussel, heb ik dat nu toch gedaan.
    Het is winter in Nederland...stamppottentijd toch?
    Husselen mag dus ! Ik gun het mezelf.
    :D
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links