Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: 475 in zicht

AEX bereikt deze week het 475-niveau

In een snel tempo komt de onderkant van mijn volgende doelzone van 475 tot 485 in zicht. Met een krachtige opwaartse candlestick werd vorige week een intraday-top bij 470,45 op de borden gezet en ook vanochtend lijkt deze jaartop verder te worden verhoogd.

De AEX heeft er lang mee gewacht, maar in de afgelopen week werd eindelijk de zijwaartse handelsfase structureel opwaarts verlaten, waarna in enkele dagen tijd ook de jaartop verder werd opgehoogd. Er lijkt nu sprake van een klassieke short-squeeze, een versnelling na de doorbraak van de veelvuldig geteste 458.

Deze grens werd in april voor de eerste keer op de borden gezet na een krachtige opgaande beweging van 80 punten in slechts enkele weken tijd vanaf de zeer belangrijke langetermijnbodem van 378,50 die in februari op de borden werd gezet.

Belangrijke bodemzone

Sinds het begin van de zomer geldt deze 458 eigenlijk al als belangrijke bovenkant van een zijwaartse fase. Deze fase was ongeveer 20 punten breed. De onderkant rond de 437,60 werd in totaal ook vier keer getest waarmee een belangrijke bodemzone was ontstaan.

Slechts één maal werd de onderkant zeer kortstondig gebroken en dat was ten tijde van de Trump-terugval die zorgde voor een bodem bij 436,40. Uiteindelijk werd die bewuste dag een zeer forse herstelbeweging ingezet waardoor er sprake was van een overshoot.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Richting 495

De zone 475 tot 485 is de volgende doelzone en de onderkant daarvan komt nu snel in zicht.

  • Bij 475 ligt de top van november vorig jaar; het startpunt was van een daling van 100 punten in drie maanden tijd.

  • Bij 485 ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de septembercorrectie. Deze correctie zorgde destijds voor een daling vanaf de toenmalige jaartop (466,20) naar de onderkant van de zijwaartse zone van 437,60.

Met de doorbraak van de 458 is de zijwaartse zone opwaarts afgerond en is de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend gestart. Mogelijk kan de AEX in het komende halfjaar de zone 495 tot 510 onder druk en al hogere toppen in deze sinds 2009 aanwezige stijgende langetermijntrend kan maken.

Maar een dergelijke beweging gaat nooit in een rechte lijn, er zullen dus nog de nodige tussentijdse correctieve bewegingen plaatsvinden.

Zijwaartse fase

Het niveau van 475 had ik al aan het begin van de zomer als volgend doel opgegeven, maar de markt besloot een zijwaartse handelsfase te starten die bijna een half jaar heeft geduurd.

Deze zijwaartse fase past overigens prima binnen de grenzen van de stijgende middellangetermijntrend. Sinds de zeer belangrijke langetermijnbodem in februari bij 378,50 zijn hogere bodems te zien in juni (410), september (437,60) en de recente 445,65 (december).

Langs deze bodems is een stijgende bodemlijn te trekken die aan kracht gewonnen heeft met de meerdere raakpunten. Ook hier geldt dat alleen tijdens de Trump-terugval een eenmalige en zeer kortstondige overshoot plaatsvond. De recente 445,65 van ruim een week geleden is dus de volgende hogere bodem geworden.

Let op toppatronen

Hoe nu verder in het kortetermijnbeeld? In de komende dagen (week) is de kans reëel dat de AEX een poging zal ondernemen om de zone 475 tot 485 binnen te trekken. Na de krachtige en forse stijging en de test van de volgende opwaartse doelzone moeten we alleen wel alert worden op toppatronen.

Ik acht de kans namelijk groot dat rond deze zone een tijdelijke top gevormd kan worden die ervoor zorgt dat een volgende terugval gestart kan worden voordat de AEX de vervolgbeweging richting de 495 kan inzetten. Horizontale weerstanden liggen verder nog bij de 480,80 en 488,10 (ontstaan in juli en augustus van 2015).

Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij:

  • de voormalige jaartop van 466,20
  • de oktobertop van 463
  • de vorige week gevormde opwaartse gap tussen de 459,80 en 460,70

Maar voor de komende dagen lijkt een verder opwaarts vervolg naar hogere jaartoppen het meest reële scenario waarbij we wel zeer alert moeten zijn op de vorming van toppatronen.


Als laatste heb ik u recent uitgedaagd om een visie op basis van technische analyse te schrijven en te versturen naar de redactie. Die zou dan (net als de afgelopen jaren) in januari geplaatst kunnen worden op IEX in plaats van mijn dagelijkse column.

Het valt me van u tegen dat ik nog niets binnen heb, of wacht u tot de laatste dagen van december? Het is een prachtige gelegenheid om uw eigen visie en onderbouwing te kunnen delen met andere beleggers en geïnteresseerden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

250 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 december 2016 09:09
    quote:

    Reigâh schreef op 12 december 2016 08:49:

    Goedemorgen,mijn zicht is wat minder na het weekend.
    Ik houd het kort op de bal vandaag.
    Heb je bijna een punt, Opa :)

    Och Reigah , heb geen lulzin vandaag
    werkplaatsdeur staat al open hier. Kinderen en kleinkinderen hebben hier geluk een heel lieve opa te hebben, die ook nog eens een meubelmaker is ,en ook nog eens een eigen werkplaats heeft.
    heb wel de krukken af en toe langs mij staan.:)

  2. [verwijderd] 12 december 2016 09:09
    quote:

    ETFking schreef op 12 december 2016 09:05:

    Goedemorgen allemaal. Ik ga kerst voorbereiden. Verwacht niet dat er nog veel gebeurt. Bas lijkt het nu toch bij het rechte eind te hebben. Kleine terugval en dan verder up. Blijven dansen zolang de muziek speelt mensen (en zorgen dat je zit als het ophoudt). Veel succes iedereen
    ja hij heeft het bij het rechte echt...heeft alleen 8 maanden geduurd dat we zijn koersdoel hebben bereikt...
  3. retsok 12 december 2016 09:55
    tja zerohedge... maar toch, het past in het plaatje..the US of A will prevail

    The following is a summary from Zero Hedge on the latest bill passed by both houses and will give the Government the ability to shut down any website that disagrees with the government. The elite really don’t like losing power. The “land of the free” is becoming a bad joke. The government, through their masters, determined they were forced to end the Vietnam War due to citizens and the press. So they bought and consolidate the news industry and in the 1970’s there were 50 organizations that owned the news industry there are now 5. Their control of the press managed to get them the war they wanted in the Mideast. But they couldn’t elect their war monger president and they believe it was the “other” news organs as the web that took their power. So now the manipulation of the law to be able to shut them down and even prosecute those opposed to the government’s view or propaganda.

    “So while packaged politely in a veneer of “countering disinformation and propaganda”, the bill, once signed by Obama, will effectively give the government a full mandate to punish, shut down or otherwise prosecute, any website it deems offensive and a source of “foreign government propaganda from Russia, China or other nations.” And since there is no formal way of proving whether or not there is indeed a foreign propaganda sponsor, all that will be sufficient to eliminate any “dissenting” website, will be the government’s word against that of the website. One can be confident that the US government will almost certainly prevail in every single time.”
250 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links