Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Springplank

De terugval is een springplank naar hogere AEX-koersen

Het dieptepunt van de huidige terugval werd gisteren verder verlaagd naar een niveau van 449,50. Hierdoor is er sprake van een terugval van precies 10 punten vanaf de top die vorige week bij 459,50 werd gevormd. We spreken dus over een zeer beperkte terugval tot op heden van ongeveer 2%.

Naar mijn mening past deze terugval prima in de opzet voor een opwaartse en structurele doorbraak van de 458. De afgelopen maanden heeft de AEX al meerdere keren de 458-grens doorbroken en veelal bleken dit valse doorbraken te zijn waarna de sinds de zomer aanwezige zijwaartse handelsfase intact bleef.

Er hebben in totaal tot op heden vijf doorbraken plaatsgevonden waarbij alleen de eerste doorbraak van begin september een structureel karakter had. Destijds vond een langere doorbraak plaats waarbij de jaartop verder werd verhoogd naar een niveau van 466,20.

Ondanks dat ik destijds al een beweging (begin van de zomer) naar de 475 had verwacht, werd vanuit het niets een top gevormd bij de 466,20. Hier lag destijds geen weerstand.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Speldenprik

De drie doorbraken die hierna plaatsvonden duurden slechts één of twee handelsdagen waarna de neerwaartse weg weer werd ingeslagen. Ook toen bleek de 458-grens uiteindelijk te sterk en was er telkens sprake van een valse uitbraak.

De doorbraak van afgelopen week is tot op heden meer te zien als speldenprik boven de 458 en een krachtige test van deze weerstand. In tegenstelling tot de vorige doorbraken, wist de AEX ditmaal alleen intraday boven de 458 te kruipen.

Aan de andere kant waren er vier achtereenvolgende dagen te zien waarbij een intraday-doorbraak plaatsvond. Toch moet de AEX een structurele slotdoorbraak laten zien boven de 458 om de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend te starten.

Trends intact

Dit blijft voor de komende tijd wel mijn verwachting waarna een verdere stijging naar de zone 475 tot 485 in het verschiet ligt. Ondanks dat deze beweging nog steeds mogelijk is in de laatste weken van 2016 begint de tijd wel te dringen.

Zolang de 458 niet structureel wordt gebroken, blijft de huidige sinds de zomer aanwezige zijwaartse consolidatiefase intact. Deze fase is ongeveer 20 punten breed waarbij een meervoudig geteste steunzone bij 437,60 is ontstaan.

Ook is de stijgende middellangetermijntrend geheel intact waar deze zijwaartse consolidatiefase onderdeel van uitmaakt. Pas een structureel slot onder de 437,60 zorgt voor een duidelijke verzwakking in de stijgende middellangetermijntrend.

Twijfeldagen

Ook het kortetermijnbeeld ziet er nog prima uit ondanks de huidige terugval. Binnen de technische indicatoren is er sprake van een terugval voor de vorming van een hogere bodem. Zowel de RSI als de MACD lijken de opwaartse weg naar de toppen van de afgelopen maanden in de komende tijd te kunnen vervolgen.

In de grafiek zelf zagen we vier dagen tot eind vorige week waarbij meerdere doji’s werden gevormd, ofwel twijfeldagen. Deze doji's resulteerden twee dagen geleden in een neerwaartse beweging die versnelde toen de recente opwaartse openstaande gap tussen de 454,10 en 454,75 werd opgevuld.

Inmiddels staat het oplopende 50-daags gemiddelde onder druk en leken de volgende steunpunten in zicht te komen. Het 50-daags ligt vandaag bij 451,90. Daaronder ligt de recente dubbele (tweezers-)bodem bij 447,30 en de sinds februari opgaande bodemlijn bij 445,50.

Springplank

Een ander steunpunt in de grafiek ligt bij de bodem van de gisteren gevormde hammer (potentieel omkeerpatroon) van 449,50. Ik verwacht dat het neerwaarts potentieel beperkt blijft en dat een snelle opwaartse draai kan plaatsvinden.

We moeten dan ook alert blijven op de vorming van meer bodempatronen. Gisteren werd een eerste patroon gevormd in de vorm van een hammer. Hiermee is de kans toegenomen dat een bodem is gezet tijdens deze beperkte terugtest, een springplank voor de verwachte opwaartse doorbraak.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

625 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 32 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. DayTrader 01 30 november 2016 08:59
    Zoals vaak altijd met zeer positieve ondertoon geschreven maar gezien de 458 horde al meerdere keren te hoog bleek te zijn voor de AEX verwacht ik dat we die voorlopig niet gaan testen maar de blik omlaag moeten gaan richten. Klein technisch herstel van vandaag tot 453/455 en vervolg verder omlaag is mijn visie. De 448 gaat voor eind van de week op de borden staan en de AEX komt voorlopig niet boven de 456 uit. Het mooie is we hoeven er niets voor te doen het bewijs wordt deze week vanzelf geleverd. Gaan de beren meer druk zetten en komt er 448 en mogelijk lager te staan of gaan de bulls wederom aanval doen op de 458/460 zone en vinden ze daar weer hun Waterloo.
    "Only Time Will Tell"
  2. [verwijderd] 30 november 2016 09:12
    Bas vroeg gisteren om een visie te geven over de ontwikkeling van de beurs in het komende jaar. Helaas heb ik daar geen enkele visie over. Voor een toekomstvisie voor de korte, de midddellange en de langer termijn lees ik de commentaren van de bekende goeroes. En uit die visies probeer ik een beeld te krijgen wat de beurs zal gaan doen. Daarom lees ik in elk geval elke beursdag de visie van Bas, maar ook die van Nico Bakker, Tostrams, enz. En uiteraard beperk ik me niet tot de technisch analisten. Ik oriënteer me ook op het nieuws in DFT, IEX, Belegger.nl, Beleggers Belangen, enz. Ik ben gepensioneerd en ik heb hier mijn hobby van gemaakt. Zo houd ik mijn geest levendig en blijf ik bij over zaken die landelijk en wereldwijd aan de orde zijn. Leuk is ook het deelnemen aan de diverse forums op IEX en te vernemen wat anderen van bepaalde aandeelfondsen vinden.
    Hoe dan ook, ik leef bij de beursdag en probeer voorzover mijn financiële middelen het toelaten "de bloempjes aan de rand van het ravijn te plukken".Tot nu toe met veel plezier en met een behoorlijk rendement.
625 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 32 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links