Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Brexit nekt ForFarmers. For now

Brexit nekt ForFarmers. For now

Forfarmers, leverancier van diervoeding in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, kwam vanochtend met een trading update inzake het derde kwartaal.

Zoals verwacht had de groep enige last met de Brexit. Ongeveer een derde van de omzet wordt behaald in Engeland, waardoor zowel winst als omzet onder druk kwamen te liggen. Hier ziet u waar de fabrieken van Forfarmers zo ongeveer staan:

 

 

De meeste (22) staan in Engeland, maar dat zijn wel de kleinere. Wat betreft de gang van zaken dit kwartaal geeft FF geen kwantitatieve update, zodat we niet exact weten wat de schade is. 

Varkentje wassen

Sterker nog, de volumes in Engeland zijn ook afgenomen, door de slechte marktomstandigheden daar. Op termijn wordt er verbetering verwacht, omdat door de duurdere importprijzen de Britten genoodzaakt zullen zijn de eigen veestapel uit te breiden.

Volgens FF komt 40% van het varkensvlees dat de Britten verstouwen uit het buitenland, en dat maakt dat de karbonades een stuk duurder zijn geworden de afgelopen maanden. Zo bezien zal Brexit op termijn juist een kans zijn voor ForFarmers: het kan de Britse boeren verder in het zadel helpen. 

In Nederland krimpt de varkenssector nog steeds, ondanks het feit dat de prijzen weer oplopen door onder andere toenemende vraag uit China. 

Boe zegt de koe

Dan zijn er nog een paar andere problemen aan de horizon. Vorige week werd er een akkoord gesloten door boeren, overheid en Rabobank over het terugbrengen van het fosfaatproduktie in de melkveehouderij in Nederland.

Dat plan bestaat uit drie pijlers:

  • het geven van premies voor boeren die het aantal dieren terugbrengen
  • het instellen van strafkorting (superheffing?) voor te veel aangeleverde melk
  • het reduceren van het fosforgehalte in mengvoer. 

Concreet betekent dat afbouw van de veestapel, en ook ForFarmers ziet die bui al hangen. CEO Yoram Knoop waarschuwt alvast voor enige reductie in de afzet in de melkveesector.  

Kip ik heb je

In de pluimveesector werd per saldo meer volume verkocht, maar minder bij de vleeskuikenhouders. Reden: meer aandacht voor het welzijn van de kuikens.

Dat is een prima reden natuurlijk, iedereen is wel een beetje klaar met de plofkippen, en als dat alternatieve vlees niet zo duur was zouden nog veel meer mensen overstappen.

Dit wist waarschijnlijk niemand, maar er schijnt ook biologisch voedsel voor dieren te worden verkocht, en dat zit dan weer sterk in de lift. Quinoa voor kippen met een wortelsapextractje, zoiets stel ik me daarbij voor. 

Niets  nieuws onder de zon

Enfin, de sector heeft het zoals altijd eigenlijk moeilijk, maar ForFarmers zou daar in principe goed tegen bestand moeten zijn. Het aandeel heeft het sinds de beursintroductie aan het Damrak ook prima gedaan.

 

 

Rond de 7 euro betaalt u een k/w van 14 en krijgt u een dividendvergoeding van ruim 3%. De komende jaren zal misschien een pas op de plaats gemaakt moeten worden door diverse omstandigheden maar ForFarmers heeft een sterke marktpositie, en zal via kleine overnames trachten verder te groeien. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links