Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De verschillen in hefboomwerking

De verschillen in hefboomwerking

Deze Turboweek wordt mede mogelijk gemaakt door Commerzbank

Er bestaan drie grote families van hefboomproducten: turbo’s, opties en factors. De mogelijke onderliggende waarden van de verschillende instrumenten kunnen variëren van aandelen tot indices, obligaties, grondstoffen, edelmetalen, valuta en volatiliteit.

De doelstelling van deze producten is hetzelfde: de beweging van de onderliggende waarde vermenigvuldigen met een zekere hefboom. De hefboom geeft de prijsvariatie weer van een instrument ten opzichte van een zekere beweging van de onderliggende waarde.

Hoe hoger de hefboom, des te gevoeliger het instrument en des te sterker de reactie bij een verandering van de koers van de onderliggende waarde.

Verschillen

Hoewel de turbo, optie en factor alledrie tot de categorie hefboomproducten behoren, zijn de kenmerken en werking van deze producten verschillend wat betreft:

  • afloopdatum
  • afhankelijkheid van de verandering van de volatiliteit
  • stoplossniveau

Daarnaast geldt ook dat de hefboom bij ieder type product anders evolueert. We zetten de verschillende producten naast elkaar, in het bijzonder de hefboomwerking van deze producten.

Turbo

Commerzbank heeft drie verschillende soorten turbo’s:

  • Classic (gewone) turbo
  • Best turbo
  • Limited turbo

Binnen elke categorie bestaan er turbo’s long, om voordeel te behalen bij een stijging van de onderliggende waarde, en turbo’s short om te profiteren van een daling van de onderliggende waarde.

Doordat Commerzbank een stuk van de onderliggende waarde meefinanciert, en de belegger slechts een gedeelte van de onderliggende waarde inlegt, ontstaat er een hefboomeffect. De hefboom van een turbo kan benaderd worden met de volgende formule:

Formule voor een hefboom van een turbo

 

Factor

Factors hebben elke dag opnieuw een vaste hefboom en hebben geen afloopdatum. Een ander kenmerk van de factor is dat deze producten door het aanpassingsmechanisme niet kunnen worden uitgestopt. Door de vaste hefboom zijn factors producten om in te spelen op een specifieke trend.

De hefboom van een factor geldt intraday, dit wil zeggen dat een factor elke dag opnieuw start met de vaste hefboom. De hefboom kan daarom niet berekend worden, maar is een vast gegeven.  

Opties

Een optie geeft een belegger het recht, en niet de verplichting, om op de vervaldag van het product een bepaalde hoeveelheid van een onderliggende waarde te kopen (call) of te verkopen (put), tegen een vooraf bepaalde prijs.

Hier betaalt de belegger een premie voor, namelijk de prijs van de optie op het moment van aankoop. De prijs van een optie bestaat uit de berekende waarschijnlijkheid dat de optie op vervaldag een zekere intrinsieke waarde heeft. Hoe groter de kans op een intrinsieke waarde, hoe hoger de prijs van de optie.

De hefboom van een optie kan met behulp van de delta berekend worden. De delta van een optie is een kengetal dat de verhouding weergeeft waarin de prijs van het contract (absoluut) beweegt ten opzichte van de koers van de onderliggende waarde.

Onder gelijkblijvende omstandigheden zal een calloptie met een ratio van 1 en een delta van 0.7, met 0,70 euro toenemen als de onderliggende waarde stijgt met 1,00 euro. De berekening voor hefboomwerking bij opties gaat als volgt:

Formule voor een hefboom van een optie

 

In onderstaande grafiek worden drie verschillende hefboomproducten voorgesteld:

  • een long turbo met een financieringsniveau van 40 euro
  • een calloptie met een uitoefenprijs van 45 euro en zes maanden resterende looptijd
  • een long gactor met hefboom 5

Deze instrumenten hebben allemaal dezelfde hefboom bij een onderliggende waarde die op 50 euro noteert. Onderstaand is de evolutie van de hefboom grafisch voorgesteld.

Evolutie van de hefboom met onderliggende waarde op 50 euro
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hefboomwerking

De hefboom van een factor blijft constant, ongeacht de prijsbewegingen van de onderliggende waarde. We kunnen opmerken dat de hefboom bij een turbo en optie steeds een tijdswaarneming is, dit betekent dat als de prijs van het onderliggende aandeel verandert, de hefboom ook verandert.

De hefboom van een turbo en optie evolueren in functie van de koersbeweging van het onderliggende aandeel. Hoe groter de koersstijging, hoe kleiner de hefboom en het risico van het product. Als het aandeel daalt, worden deze producten risicovoller, en zal de hefboom toenemen.

De hefboom van een turbo bereikt haar hoogtepunt dicht bij het stoplossniveau, juist voordat de turbo gedeactiveerd wordt. In tegenstelling tot de turbo, loopt de hefboom van een calloptie wat langzamer op naarmate we naar een lagere koers van de onderliggende waarde gaan.

Een optie wordt immers minder waard, waardoor de verhouding koers onderliggende waarde ten opzichte van de prijs van de optie oploopt. Daarbij neemt de delta in veel mindere mate af, waardoor de hefboom van de optie stelselmatig verhoogt.

Factorhefboom

Dit brengt ons bij de vraag wat u met de hefboom van elk instrument kunt doen. Bij een factor wordt de dagelijkse performance van de onderliggende waarde met deze vaste hefboom vermenigvuldigd om de performance van de factor te berekenen.

De hefboom geldt enkel over de dagelijkse performance van de onderliggende waarde; over een langere termijn kan de hefboom anders zijn. Een stijging van de onderliggende waarde van een factor over meerdere handelsdagen louter vermenigvuldigen met de hefboom geeft geen goede benadering van de uiteindelijke koers.

Zo zal een factor met hefboom 10 met 50% stijgen (exclusief kosten) als de onderliggende waarde de eerste handelsdag met 5% stijgt, om vervolgens nog eens met 100% te stijgen als de onderliggende waarde de tweede handelsdag met 10% stijgt.

De onderliggende waarde is met 15,5% gestegen over deze twee handelsdagen; de factor met 200%. Dit is dus niet de performance van de onderliggende waarde vermenigvuldigt met 10, omdat hier een sterk rendement-op-rendement-effect speelt.

Turbohefboom

De hefboom van een turbo laat wel toe om te berekenen waar de prijs van het instrument naartoe gaat (exclusief kosten) bij een zekere performance van de onderliggende waarde, zelfs over meerdere handelsdagen.

Indien een turbo met een hefboom van 5 een notering heeft van 20 euro, en het onderliggende aandeel 100 euro noteert, zal de turbo met 25% stijgen als het onderliggende aandeel met 5% stijgt. Het onderliggende aandeel stijgt immers met 5 euro tot 105 euro, waarbij de turbo ook zal stijgen met 5 euro tot 25 euro.

Optiehefboom

Doordat de delta van een optie, noodzakelijk om de hefboom te berekenen, gevoelig is voor tal van factoren, in het bijzonder de koers van de onderliggende waarde, de volatiliteit, dividenden, resterende looptijd, en in mindere mate de rentevoet, geldt de berekende hefboom van een optie enkel voor de kleinst mogelijk veranderingen van de onderliggende waarde.

Zo heeft een optie met een uitoefenprijs van 100 euro, een resterende looptijd van zestig dagen, een onderliggend aandeel op 100 euro, een hefboom van 10 en een bijhorende prijs van 5,25 euro.

Een stijging van het onderliggende aandeel over één week van 10% zou een prijsstijging van 100% van de optie als gevolg moeten hebben indien we enkel rekening houden met de hefboom. Echter, de optie stijgt onder gelijkblijvende omstandigheden (volatiliteit, dividend en rente) met 120% tot 11,60 euro.

De hefboom van een optie moet dus gezien worden in functie van verschillende gevoeligheidsindicatoren, zoals de delta, gamma, theta en tho.

U heeft dus tal van beleggingsinstrumenten ter beschiking. Door de werking van deze producten goed te vergelijken, kunt u het beste instrument kiezen dat past bij uw scenario, risico en voorkeur.

Het is Turboweek
Lees hier alle artikelen over turbo's 


Commerzbank wil u zo goed mogelijk inlichten over de werking van haar beursproducten. Voor meer informatie over de werking van Turbo’s en Factors kunt u de brochure raadplegen of een kijkje nemen in de Commerzbank Academy.


Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Advertorial IEX

Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om.

Meer over Advertorial IEX

Recente artikelen van Advertorial IEX

  1. aug '22 Goed risicomanagement voor meer rendement
  2. apr '22 Azerion, een veelbelovend Amsterdams techbedrijf
  3. dec '21 Bij pensioenbeleggen kun je niet zelf kiezen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links