Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

The Donald

Lukt het Trump om de deflatiespiraal te breken?

Langzaam maar zeker krijg ik het idee dat ik gek ben. De financiële wereld is ineens fan van de nieuwe president van de Verenigde Staten. De man die de rente weer deed stijgen, inflatie laat terug keren, de economie laat aantrekken en de goudgekkies en andere pessimisten weer in hun hok stopt.

Het wordt tijd voor een standbeeld voor de King Donald...

Maar geloven we echt dat hij de deflatiespiraal kan breken en naar inflatie kan brengen? Als het echt lukt zonder grote bijeffecten gaat overal de vlag uit. Maar om een bijeffectje te noemen: een rentestijging maakt de opgelopen schulden onbetaalbaar...

Kregen we even geld toe om schuldpapier uit te geven nu moet er ineens rente betaald worden. Kijkend naar de inflatieverwachtingen in de markt zal de rente zelf nog verder gaan oplopen.

Nu doet de rentestijging mij al pijn kunt u nagaan hoeveel pijn het bij de overheden gaat doen. Helemaal als die het briljante plan hebben om nog meer geld uit te geven.

Grafiek Grafiek Amerikaanse bonds van twintig jaar en langer

 

De beroemde 1% van de Verenigde Staten had in 2012 al meer dan 40% van het totale vermogen, ook hadden ze 50% van de beursgenoteerde waarde (aandelen, obligaties) en meer dan 25% van het totale inkomen. Vervolgens werd Wall Street bezet en er waren protesten.

Maar nu ga ik u vertellen dat deze verhouding de afgelopen jaren onder andere door de stijging van de beurzen alleen maar meer scheef is geworden. U moet eens bedenken als u die 1% op de golfclub bespreekt om uit aandelen te gaan...

Nee ik ben daarom altijd de pleiter geweest van een sterke middengroep die bijvoorbeeld een aanbod kan opvangen maar ook geeft een middengroep meer uit dan de 1% doet. Ik ben dus heel sceptisch over de Verenigde Staten en ben nog steeds verbaasd dat het volk juist iemand uit de 1% gekozen heeft.

Denken ze echt dat hij zelf zijn geld heeft verdiend en dat hij een voorbeeld van de American Dream is? We gaan het beleven.

Snel dan maar naar de indices: de AEX geeft vanuit de Twindicator nog steeds een short. Een slot boven de 454,02 geeft pas weer een koopsignaal. Nu is vandaag Wall Street dicht dus alles is weer mogelijk. Maar expiratie was iets lager dus een expiratie-effect de maandag erna zou ook iets lager moeten zijn.

Grafiek twindicator AEX Index

 

De Eurostoxx 50 geeft wel al een koopsignaal in de Twindicator, maar is nog steeds niet uit het negatieve patroon.

Grafiek Eurostoxx 50 Index

 

Ook de Duitse DAX staat op een koopsignaal maar wil niet echt uitbreken en hogere niveaus neerzetten. Kortom, Europa heeft geen overtuiging. Overigens zou Europa juist last moeten hebben van Trump.

Immers we moeten meer geld uit gaan geven aan defensie (dus hogere tekorten), want Trump wil minder NAVO-bemoeienis van de Verenigde Staten en de protectionistische politiek is ook negatief voor ons exportgedreven Europa.

Daarbij hebben we binnenkort verkiezingen in Italië en daarna in Frankrijk en Duitsland... Het zou dus heel raar zijn als Europa vrolijk achter de Verenigde Staten aan zou hollen.

Grafiek twindicator DAX Index

 

De Dow Jones Industrial Average heeft even een forse stijging laten zien, maar wat nu? Op lange termijn is de Trump-politiek niet goed voor de Verenigde Staten.

Grafiek Dow Jones Index

 

De Nasdaq hikt tegen een all time high maar wil toch ook niet echt heel enthousiast zijn. De IT-kant van de Verenigde Staten heeft niet voor Trump gekozen en dat kon wel eens niet in dank worden afgenomen.

Grafiek Nasdaq Index

 

De oplopende rente en de hogere dollar zijn beide niet goed voor de opkomende markten. Ook de protectionistische ideeën van Trump zijn niet goed voor deze landen. We hebben dan ook verkoopsignalen in de Twindicator.

Grafiek iShares emerging markets-ETF

 

Japan is gek genoeg omhoog gegaan op Trump. Even was er paniek maar nu is het feest. De Japanners gingen dan ook direct op bezoek bij Trump.

Grafiek Japanse Nikkei 225 Index

 

Ik zie nog weinig effect in de Chinese aandelen. Als ik eerst naar de index voor de buitenlanders bekijken, de China B, dan zie ik weinig vuurwerk. Trump heeft overigs al de nodige opmerkingen gemaakt richting de Chinezen. Zo heeft hij ze de schuld gegeven van de global warming-politiek.

Met dit soort rare opmerkingen is het wachten op de eerste handelsoorlog. Overigens willen de Chinezen graag de plek die Amerika vrij wil geven aan de defensiekant.

Grafiek Chinese Shanghai B-shares

 

De China A-index voor de Chinezen zelf is iets opgelopen sinds Trump's verkiezing. Of was dat gewoon toeval?

Grafiek Chinese Shanghai A-shares

 

Amazon en de andere FANG-aandelen lieten na een eerdere grote daling, een herstel zien, maar dit is volgens mij een technisch herstel en dus kunt u binnenkort gewoon weer short.

Grafiek aandeel Amazon.com

 

Facebook is hetzelfde verhaal.

Grafiek aandeel Facebook

 

Volkwagen leek even te herstellen maar ik durf er niet meer aan te komen. In de Verernigde Staten blijven ze maar boetes krijgen terwijl de Amerikanen met Jeep en andere merken ook vrolijk meededen aan de Diesel Gate.

Grafiek aandeel Volkswagen

 

First Solar is een van mijn lievelingsaandelen omdat de koers al een paar jaar leuk in een tradingrange beweegt. Maar Trump houdt niet van het milieu en geeft niks om global warming en dus ging mijn pareltje hard onderuit. De cijfers hielpen ook niet mee.

Nu is dit aandeel zo goedkoop dat het bijna een value val is geworden. Maar als Trump de thuismarkt gaat beschermen dan is dit ook goed voor de Amerikaanse zonnecelbedrijven die minder last van de gesubsidieerde Chinese export hebben.

Grafiek aandeel FirstSolar

 

Maar het lijkt een soort vallend mes en dus is het moeilijk om iedereen dit aandeel te adviseren. Ik zit long en blijf long maar of het nu echt leuk is om groen te beleggen ben ik me wel gaan afvragen.

Voor de beurs op zich, is het voor mij wachten tot het lentegevoel wegebt bij de Amerikanen. Als de Fed in december de rente verhoogt schikt iedereen hopelijk weer wakker.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 21 november 2016 10:19
  Cees. Bedankt voor je bijdrage!! Ik zie deze week terugtrekkende beurzen. Het gebeurt nu al zo te zien, met Italie als koploper Rood. Niet verrassend uiteraard. De berichten over het referendum zijn een NEE. Ik heb nog net een plukkie VIX gekocht. Ze staan gelijk met mijn olie positie omdat ik direct bij de opening een stuk olie heb verkocht. De WTI gaat lekker. Ik zou graag nog iets hoger zien. Misschien in de komende uren. De VIX staat behoorlijk laag. Een rebound in de VIX is te verwachten.
 2. forum rang 9 objectief 21 november 2016 11:03
  Weer een heel leuk stukje, maar de verhaallijn is me onduidelijk.
  Je verwachtte dat Trump gekozen zou worden, met als gevolg een hogere rente, en toch doet de recente renteverhoging je pijn...snap ik dus niet.
  Mooie verhalen van de bear als tegenwind voor de vele positieve geluiden, maar heb toch het idee dat je deze visie niet in de praktijk brengt; behoudens enkele tijdelijke shortposities.
 3. [verwijderd] 21 november 2016 12:55
  Cees, je mist totaal de clou weer..... Je doet alsof Trump er is voor de 'one percenters' en je had zelf graag gezien dat hij er zou zijn voor de middenklasse. Echt ongelofelijk als je als columnist zo slecht en eenzijdig geïnformeerd bent. De hele kracht van Trump zit nou juist in die middenklasse, dat is de Trump achterban en die hebben hem verkozen tot president en hebben er alle vertrouwen in. Al zijn plannen en ideeën zijn juist gebaseerd op het weer in het zadel helpen van de door de democraten uitgekotste en vernederde middenklasse. De CEO's van de top 100 grootste US companies stemde ALLE 100 op Clinton, dat zijn de echte one percenters en die hebben verloren, de markt weet dat. Of Trump nog op tijd is om de ellende van Obama weer goed te maken zullen we moeten afwachten. Maar de markt slaakt een zucht van verlichting nu er voorlopig een einde lijkt te komen aan de globalistische uitverkoop die al jaren aan de gang is.
 4. forum rang 6 ttroo 21 november 2016 13:05
  Zo. Olie gaat goed. Ze deden dat extra stapje wat ik nodig had. Voor mijn volgende verkoop heb ik op de huidige koers nog een stapje nodig. Weliswaar een kleiner stapje, maar ze willen het nog niet doen. Wie wel een stapje achter uit doet is de VIX. Ik koop ze nu niet meer bij. Ik heb mijn maximale positie bereikt. Voor de olie opbrengsten heb ik inmiddels andere targets gevonden. Als de VIX meer dan 3% zakt ten opzichte van de huidige koers, dan wil ik wel bij kopen. Ze moeten eerst het signaal van rebounding geven. De beurzen zijn keurig van rood naar groen gegaan. Het is rustig afwachten op de terugtrekken van de Long Ones. Misschien nog aan het einde van de middag, anders hebben we morgen weer een nieuwe dag.
 5. dadutchdj 21 november 2016 14:43
  Beste Cees,

  Heb je gekeken naar de winstverwachting van FSLR (First Solar) in 2017? Ze verwachten -0.10 tot 0.50 dollar per aandeel vanwege uitdagingen in de markt. Winst komt waarschijnlijk pas weer terug rond 2018.
  Alhoewel ik in base getriggered ben in dit aandeel door jouw review en commentaar, zou ik zelf wachten tot na H1-2017 omdat er dan meer zekerheid is over de toekomst en investering in Serie 6 zonnepanelen.
  Hij staat in ieder geval in mijn lijstje met interessante kandidaten nu.
  A necessary transition
  It's become very apparent that 2017 will be a very difficult year in the utility-scale solar business, where First Solar generates most of its revenue. U.S. utilities aren't in a rush to build projects, Latin American projects aren't due to begin ramping up until 2018, and Chinese demand for projects is expected to drop after building 20 GW in the first half of 2016. That decline has led to pricing pressure on both solar panels and developers signing contracts today. But it leaves an opening for First Solar to upgrade to the next generation of products to prepare the business for 2018 and beyond.

  The next 18 to 24 months may be difficult for First Solar operationally, but the company is making necessary adjustments to survive the rapidly evolving solar industry. The stock may suffer in the meantime, but First Solar is still well positioned to be a big winner in solar long term. And it's that long-term view that investors need to take on the business today.

  www.fool.com/investing/2016/11/18/fir...

 6. forum rang 7 rene l 21 november 2016 16:42
  Iederéén is op zijn eigen wijze best wel een beetje gek, het allerbelangrijkste is dat je gewoon blijft lachen, de humor ligt tenslotte op straat.
  Wel is het een feit dat we constant voor de gek gehouden worden door mensen die hele gekke gedachten hebben.

  Niemand had rekening gehouden met dat de Britten voor een Brexit kozen, de beurzen zouden afstorten en de Britse economie zou ten gronde gaan, niets is minder waar en ze hebben nu een vrijmarkt, los van het juk van de beklemmende Eurofielen, en kunnen nu op zoek naar eigen handel.

  Als Trump gekozen zou worden, iets wat eigenlijk uitgesloten was, zouden de beurzen afstorten, en kijk eens waar we nu staan.
  Hij heeft mooie plannen met de infrastructuur, alleen de vraag, waar haalt hij al dit geld vandaan.

  Het blijkt wel dat echte bedrijven en de overheid min of meer los staan van elkaar, het enige wat ten tijde van evenementen regeert is slechts de onzekerheid, en in no-time is het weer business as usual.
  Multinationals produceren en verkopen toch op alle continenten, en de waarde van welke valuta dan ook lijkt mij daarom voor hun ook niet van een heel groot belang.

  Binnenkort het referendum in Italie. Wat ik er van begrijp is dat ze kunnen kiezen om zeggenschap over hun eigen land te houden of zich over te geven aan Brussel en zich de regels voor laten schrijven, de uitslag lijkt mij niet al te moeilijk te voorspellen.
  En wat dan, uit de Euro of toch niet, maar laten we eerlijk zijn, elke renteverhoging in Europa zal toch de doodsteek zijn voor deze gekke munt.
  En dan wil Mario ook nog een paar procent inflatie creeren, je bent dan toch niet goed bij je hoofd, je verdient niet meer en wel wordt alles duurder, het is de omgekeerde wereld.
  De Euro zal eens ten gronde gaan, en dit zullen we ook gewoon overleven.

  Renzi hebben ze t.z.t. bewust naar voren geschoven om e.e.a. te regelen, een onberispelijke man in een mooi pak met bijpassende stropdas en het haar keurig in model, en een pokerface. Je kunt hem ook vergelijken met onze veilingmeester die dezelfde plannen heeft met ons, gewoon ons land verpatsen aan Brussel.

  Mijn broek zakte de afgelopen dagen af toen ik hoorde hoe Dhr. Rutte, de man van de duizend en één beloftes, zijn collega concurrenten schoffeerde, zoiets doe je niet.
  Het geeft ook wel aan hoe deze man in elkaar zit, hij zit momenteel in de zelfoverschattende fase, waarschijnlijk is hij tijdens zijn laatste bezoek aan Brussel door de Eurofielen gehersenspoeld toen hij geknield op een kleedje met het hoofd richting de ECB toren in Frankfurt gebukt zat.

  De borstkloppers kloppen zich trots op de borst en zeggen dat ze weer vele mensen aan het werk gekregen hebben.
  Ik denk dan, hoeveel bedrijven hebben jullie in de land- en tuinbouw en de agrarische sector om zeep geholpen met sancties richting de Russen waar deze bedrijven part nog deel aan hadden.
  Of het geleuter met de ZZP-ers, en wees eerlijk, iemand die werkzaam is in de dienstverlening en grofweg 50k op jaarbasis verdient heeft het niet slecht en hij of zij kan zich tegen een relatief laag bedrag verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.
  Voor een bouwvakker die de helft verdient zijn deze kosten juist 2x zo hoog en is het niet te doen.

  Bij het UWV zijn ze ook goed bezig. Als ze weer ergens een baantje gevonden hebben verplichten ze zo'n 200 mensen om allemaal op deze functie te solliciteren.
  En als iemand dit baantje krijgt kloppen ze zich op de borst en roepen, zie je wel, onze organisatie heeft weer iemand aan een baan geholpen.

  Laat je niet in de luren leggen, als bedrijven geen mensen nodig hebben dan nemen ze niemand aan, het gaat nu weer wat beter met de economie, logisch, je hebt ups en downs, en bedrijven bepalen dan zelf wel wie ze aannemen, dit is geen verdienste van de overheid, nee, het is gewoon de marktwerking.

  De laatste kwartaalcijfers van de bedrijven waren niet goed of slecht, de verkopen namen niet toe, wel bleven de winsten op peil door harde interne saneringen op m.n. personeel, alles voor de bonus voor de top.
  Bedrijven zijn weer Lean&Mean en klaar voor de toekomst.
  Alleen vraag ik mij af hoe je meer producten gaat verkopen aan mensen die juist ontslagen zijn en het geld er niet meer voor hebben.
  We moeten juist weer werk hebben voor de lagere- en middenklasse, hun zijn juist de hoeksteen van onze economie.

  We hebben weer echte ondernemers nodig die hun nek uit durven te steken en in kansen denken.
  Neem als voorbeeld Wim van der Leegte die het teloorgegane Nedcar weer aan de praat gekregen heeft en er nu aan de lopende band nieuwe auto's bouwt en weer vele mensen werkgelegenheid biedt.

  Af en toe denk ik ook wel eens, we moeten het net als de Chinezen doen, productie weer terughalen naar ons land en werkelozen en mensen in de bijstand weer een levensdoel geven en aan het werk zetten.
  Het klinkt misschien wel heel erg bot, maar waarom kun je deze mensen voor hetzelfde geld en ietsjes meer niet gewoon bij bedrijven aan het werk zetten die vervolgens weer subsidie van de overheid krijgen.

  Afgelopen weekend heb ik bij de Action wat verpakkingen tulpenbollen van het ras Pinocchio gekocht.
  Ik heb ze symbolisch in de voortuin geplant en verwacht dat ze ten tijde van de verkiezingen bij ons in de bloei staan.
  De huidige regering kan wat mij betreft een dikke neus krijgen, ik hoop werkelijk dat het einde oefening voor hun is en dat we de kopstukken nooit meer terug zien.
 7. [verwijderd] 21 november 2016 17:22
  quote:

  USA_Trader schreef op 21 november 2016 12:55:


  Cees, je mist totaal de clou weer..... Je doet alsof Trump er is voor de 'one percenters' en je had zelf graag gezien dat hij er zou zijn voor de middenklasse. Echt ongelofelijk als je als columnist zo slecht en eenzijdig geïnformeerd bent. De hele kracht van Trump zit nou juist in die middenklasse, dat is de Trump achterban en die hebben hem verkozen tot president en hebben er alle vertrouwen in. Al zijn plannen en ideeën zijn juist gebaseerd op het weer in het zadel helpen van de door de democraten uitgekotste en vernederde middenklasse. De CEO's van de top 100 grootste US companies stemde ALLE 100 op Clinton, dat zijn de echte one percenters en die hebben verloren, de markt weet dat. Of Trump nog op tijd is om de ellende van Obama weer goed te maken zullen we moeten afwachten. Maar de markt slaakt een zucht van verlichting nu er voorlopig een einde lijkt te komen aan de globalistische uitverkoop die al jaren aan de gang is.


  Trump komt uit de 1%. Die ene procent heeft zoveel macht(en geld) dat zij politiek vrijwel onaantastbaar zijn. Die kun je dus niet zomaar "pakken" omdat dit sociale zelfmoord voor Trump zou zijn. Bij de "onderlaag" is ondanks het grote aantal geen cent te halen. De middenklasse is dus altijd de "piep", net als in Nederland overigens. Trump is dus feitelijk iemand die zijn financiële familie niet zal verraden en op een positie zit om dat de komende jaren te waarborgen. Dus van zijn uitspraken zal, afgezien van wat publicitair lucratieve beslissingen, weinig over blijven. Zijn we weer (tenminste) 4 jaar verder... en dat telt.
 8. forum rang 6 ttroo 21 november 2016 17:27
  Rene. Lekker verhaal. Blij om je een keer hier te zien! Het is trouwens vandaag toch een topdag! Want ik heb olie er aardig uit kunnen duwen. Ik zit inmiddels op 1/3e van mijn originele positie. De VIX daalt verder. En dempt een stukkie van mijn olie winst. Ze liggen toch wel erg laag. Maar schijnbaar is laag nog niet genoeg laag. Zo ging het eerst met mijn olie ook. WTI deed zelfs nog maar net $42, terwijl ze nu tegen de $48-grens lopen te kroelen. Pardon ze staan er inmiddels 12 centen boven. De wereldwijde beurzen blijven redelijk in de buurt van het slot van vrijdag. Ze zitten op +0.2% a +0.6%. Morgen ochtend weet ik meer, dan zie ik de impact van het Europese slot en de Amerikaanse slot. Het lijkt erop dat de Long Ones weer heel licht terrein gewonnen heeft, maar morgen pas de definitieve bevestiging. Niettemin wacht ik op een rode kleur van de wereldwijde beurzen. Ik ben duidelijk geen koper. Het wordt tijd om wat shortjes te kopen. Prettige avond!
 9. forum rang 6 handyman6 21 november 2016 17:43
  quote:

  ttroo schreef op 21 november 2016 17:27:


  Rene. Lekker verhaal. Blij om je een keer hier te zien! Het is trouwens vandaag toch een topdag! Want ik heb olie er aardig uit kunnen duwen. Ik zit inmiddels op 1/3e van mijn originele positie. De VIX daalt verder. En dempt een stukkie van mijn olie winst. Ze liggen toch wel erg laag. Maar schijnbaar is laag nog niet genoeg laag. Zo ging het eerst met mijn olie ook. WTI deed zelfs nog maar net $42, terwijl ze nu tegen de $48-grens lopen te kroelen. Pardon ze staan er inmiddels 12 centen boven. De wereldwijde beurzen blijven redelijk in de buurt van het slot van vrijdag. Ze zitten op +0.2% a +0.6%. Morgen ochtend weet ik meer, dan zie ik de impact van het Europese slot en de Amerikaanse slot. Het lijkt erop dat de Long Ones weer heel licht terrein gewonnen heeft, maar morgen pas de definitieve bevestiging. Niettemin wacht ik op een rode kleur van de wereldwijde beurzen. Ik ben duidelijk geen koper. Het wordt tijd om wat shortjes te kopen. Prettige avond!
  mee eens,Rene 1,schrijft helder en fris!
  H6
 10. [verwijderd] 21 november 2016 21:16
  quote:

  Justsaying schreef op 21 november 2016 17:22:


  [...]

  Trump komt uit de 1%. Die ene procent heeft zoveel macht(en geld) dat zij politiek vrijwel onaantastbaar zijn. Die kun je dus niet zomaar "pakken" omdat dit sociale zelfmoord voor Trump zou zijn. Bij de "onderlaag" is ondanks het grote aantal geen cent te halen. De middenklasse is dus altijd de "piep", net als in Nederland overigens. Trump is dus feitelijk iemand die zijn financiële familie niet zal verraden en op een positie zit om dat de komende jaren te waarborgen. Dus van zijn uitspraken zal, afgezien van wat publicitair lucratieve beslissingen, weinig over blijven. Zijn we weer (tenminste) 4 jaar verder... en dat telt.


  Dat zijn natuurlijk aannames die helemaal nergens op gebaseerd zijn. Trump zijn hele economische programma draait om de middenklasse en dat veegt u met 1 pennenstreek weg, omdat u Trump niet ziet zitten. Waarom zou Trump in hemelsnaam beloften aan deze doelgroep maken en er vervolgens niets mee doen? Trump heeft die ene % die volgens u zo onaantastbaar is voorlopig volledig verslagen, hoeveel honderden miljoenen ze er ook tegenaan gegooid hebben, hoe ze de beste man ook hebben proberen onderuit te halen, hoeveel nieuwszenders ze ook in hun zak hadden, die 'machtige' 1% delfde mooi het onderspit! Heerlijk om eindelijk eens iemand als president te hebben die niet omkoopbaar is. Drain the swamp! Grote schoonmaak in Washington, eindelijk.

  Overigens heeft u gelijk dat de middenklasse de rekening moet betalen, maar dat is op zich het probleem niet. Het probleem is dat je niet iemand de rekening kunt laten betalen en tegelijkertijd alle inkomstenbronnen bij hen weghalen door die naar lage lonen landen te exporteren. Dan keert de wal vanzelf het schip en dat is wat de mensen die Trumps overwinning niet hebben zien aankomen maar niet kunnen begrijpen.
 11. Maan Arkenbosch 21 november 2016 21:40
  Beppe Grillo met zijn 5 Sterren beweging, gaat de ongefundeerde Trump euforie breken. Aan doorstrepen van schulden is niet te ontkomen. Thans zijn er al restricties in Italië met het opnemen van contant geld. Als het vertrouwen in het elektronisch geld , na overheids/Centrale Banken diefstal, weg is gaat de rente als een komeet omhoog. Ondertussen nemen extreme partijen de macht in diverse E.U. landen over. Gaat Brussel op zijn grondvesten schudden?
 12. forum rang 6 ttroo 22 november 2016 13:19
  Zo. De vaten olie zijn bijna geheel uit mijn portefeuille verdwenen. Ik heb nog 7% long van mijn originele positie in handen. Ik vroeg teveel voor de laatste pluk olie. VIX doet het rond uit slecht. Ik was vanochtend vroeg koper. Kijken hoe de VIX zich vandaag gaat ontwikkelen. De Dow Jones en de S&P500 blijven zeer hoog staan. In samenhang met de hoge S&P500 doet de VIX het tegenovergestelde. Ze blijven laag hangen. Prima om mijn positie heel lichtjes uit te breiden. Ik heb ook een verkooporder voor deze VIX aankoop in het systeem geschoten. Zeg maar de betere lunchroom als mogelijke winst. Maar voorlopig bijt er geen vis. Mijn shortjes DAX dalen vandaag wat. Het is gelukkig een kleine positie. Dus ik houd het gewoon in de gaten. Olie houd ik ook in de gaten. Ik wil ze op dit moment lager zien. Het liefst blijf ik de komende beursdag er van af. Mogelijk ben ik morgen koper. Het hangt allemaal hoe de olieprijs zich ontwikkelt. Kijk ik naar de Long Ones. Die nemen nu toch wel een zichtbare voorsprong op de shorters. Het is duidelijk geen foto finish meer. Maar de overtuiging ontbreekt. Het is wachten op de acties van de shorters. Mogelijk worden ze vanmiddag wakker.
 13. forum rang 6 ttroo 22 november 2016 16:38
  De shorters zitten wel in een hele diepe slaap. Ze zijn niet wakker te krijgen. Er is weinig gebeurd op de beurzen. En dus is er ook weinig gebeurd in mijn portefeuille. De WTI schommelt rond de $48 grens, als ze die vandaag kunnen houden dan is dat een positief signaal. Ik heb geen nieuwe posities genomen in de WTI. Ik heb wel een shortje genomen op de Dow Jones, rond de huidige koersen binnen gekregen. Kijken wat ie gaat doen. Shortje DAX doet niet veel. En de VIX heeft een heel klein beetje adem gekregen. Maar ze blijven zitten met heel weinig zuurstof, want de koers is (nog) niet voor uit te branden. Geniet in iedere geval van de zon vandaag. Die is al een paar dagen niet zo uitbundig geweest als nu! Ik verwacht niet heel veel van het laatste uur. Misschien nemen de Long Ones wat winst, misschien ook niet. Het ligt in de verwachting dat ze wel een keer winst moeten gaan nemen. Morgen een nieuwe update.
 14. forum rang 6 ttroo 23 november 2016 08:52
  Olie laat ik op dit moment nog links liggen. Eerst maar eens kijken wat voor koers ze in de ochtend laten zien. Agressiever ben ik geweest met mijn shorts op de Dow Jones. Ik heb zojuist de positie uitgebreid. Ik probeer straks ook de VIX (weer) op te pakken. Ik heb 2 onderliggende orders in het systeem gezet, tegen lagere prijzen. Straks komt er nog een order in, welke gebaseerd is op de huidige koers. Ik zag dat er gisteren leven in de brouwerij kwam. Ze moesten bijna helemaal terug, maar zodra er leven komt in de brouwerij dan is het snel feest. Vandaar dat ik ze zo gaat oppakken. Verder zit ik meer dan 50% cash. En dat probeer ik met de huidige koersen zo veel mogelijk aan te houden. Kijken wat de ochtend gaat opleveren.
 15. forum rang 6 ttroo 23 november 2016 16:06
  Wat een geweldige dag is het toch vandaag. De Grote Terugtrekking lijkt vandaag gestart. Ik had vanochtend nog een keer short DAX gekocht en die heb ik tegen een mooie prijs van de hand kunnen doen, samen met mijn originele short DAX. Tijdens mijn 3 uurs wandeling kwamen weer wat short DAX terug. En die heb ik zojuist weer weggedaan. Mogelijk veels te vroeg, maar je moet soms keuzes maken en ik probeer zo veel mogelijk disciplinair te handelen en dus houd ik rekening met mijn risico´s. Ik zit namelijk nog goed short in de Dow Jones. De vanochtend gekochte shorts Dow Jones zijn winstgevend, een order heb ik ingeschoten, maar mijn originele short Dow Jones is nog niet winstgevend. Mijn realistische aankoop VIX van vanochtend is ook weer verkocht. Inmiddels 2 mini winstgevende trades gedaan met de VIX, maar per saldo is mijn verlies op de VIX aardig te noemen. Het is nu afwachten of de Grote Terugtrekking daadwerkelijk gaat plaatsvinden vandaag. Of houden de Long Ones (nog een dag) stand? Vanavond een uurtje hardlopen. Ik heb leuke dingen ingekocht van de winsten van de afgelopen dagen. Maar ik heb nog een wenslijst(je). Geniet van de dag. Gisteren waren mooie zonsondergang foto´s te zien in de kranten. Mogelijk hebben we vandaag weer zo´n mooie zonsondergang.
 16. forum rang 6 ttroo 24 november 2016 14:06
  En ineens zijn we stil gevallen. Omdat Amerika dicht is. Nou kunnen ze een keer de baas zijn dan doen ze niks. Er zit geen vaart in de beurzen vandaag. Gisteren geen Grote Terugtrekking. Eigenlijk gebeurde gisteren ook al niet zo veel. Ik heb wat gehandeld in shorts DAX en in long Zilver. Bizarre Tijden met zilver. Ik ken ze zowel rond de 14 en rond de 21. Ze doen nu rond de 16. Prima koersen om zilver weer in mijn portefeuille op te laten nemen. Ik heb een behoorlijk aantal orders ingeschoten, maar ze gaan gewoon niet af. Er gebeurt heel weinig. Ik heb nog wel wat shorts Dow Jones ingeslagen. Geniet van de mooie blauwe lucht buiten! Ik heb nog gekeken naar de olie, maar in feite vind ik ze eigenlijk te hoog hangen, met wel een mogelijke overshoot als de OPEC een deal kan maken. Ik heb nog 7% van mijn originele long positie in olie. Ik houd die maar vast. De rit met olie was een zeer mooie. Ik wacht op lagere koersen bij olie. Goud en zilver krijgen langzaam mijn voorkeur. Ze liggen er wel slecht bij, maar een mogelijke rebound moet er inzitten. De Dow Jones en de S&P500 liggen in mijn ogen zwaar overbought bij. Ik wacht dus op de correctie.
 17. forum rang 6 ttroo 25 november 2016 13:40
  Mijn shorts op de Dow Jones die willen nog niet. Sterker nog ze gaan juist de andere kant op. Daarvoor heb ik ze natuurlijk niet gekocht. Toch nog gehandeld in de ochtend. In de DAX. In en Uit. Leuke winst binnen gehaald. Maar dat redt het uiteraard niet bij mijn zwakke shortjes en mijn zwakke vix. Rode en groene beurzen zijn gelijk verdeeld. Ik wacht op meer rood. Maar van Terugtrekkenende beurzen is duidelijk nog geen sprake. Ik heb nog een flink aantal orders in het systeem zitten, maar ze gaan iet af. De kooporders niet. De verkooporders niet. Ik verwacht een zelfde soort middag als vanochtend. Rustig. Weinig inspiratie.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 15:23
  780,60
  -1,02% -8,07
 2. Amazon.com 27 sep
  3.405,800
  -0,58% -19,720
 3. 3.582,83
  -0,84% -30,24
 4. DAX 27 sep
  15.573,88
  +0,27% +42,13
 5. Euro Stoxx 50 27 sep
  4.165,48
  +0,17% +6,97
 6. Facebook 27 sep
  353,580
  +0,18% +0,620
 7. First Solar 27 sep
  95,560
  +4,84% +4,410
 8. 0,00
  0,00% 0,00
 9. 14.969,97
  -0,52% -77,73
 10. 30.183,96
  -0,19% -56,10
 11. VOLKSWAGEN AG 27 sep
  191,440
  +1,16% +2,200

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links