Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Trade analyse: Nvidia

Trade analyse: Nvidia

Deze tweet van collega Arend Jan is vrijdag twee weken terug toen ik een plukje aandelen Nvidia oppikte voor 80 dollar per stuk. In dat boekje wat u op de foto ziet schrijf ik op wat ik denk, doe en vooral waarom ik iets doe. Dan kan ik achteraf bekijken wat er goed en fout ging en daar lessen uit trekken. 

 

 

Zelf ben ik eigenlijk liever wat terughoudend met schrijven over eigen posities, want ik heb liever niet dat u het idee krijgt dat ik een soort aandelengoeroe ben die lekker zijn eigen posities loopt te pluggen.

Andere kant van het verhaal is dat iedere keer dat ik over mijn eigen trades en posities schrijf ik vele goede tips en adviezen krijg van andere beleggers en handelaren hier op IEX. Reacties die mij toch vaak aan het denken zetten. Wisdom of the IEX-crowd, zal ik het maar noemen.

En daarbij kunnen andere beginnende traders die meelezen ook weer wat leren van mijn fouten en lessen, wat ik doe en zeker van de reacties onder dit soort stukjes.

Het zuur

Laten we maar gewoon met het zuur beginnen, dat schotelen mensen uit Den Haag u vaker voor, toch? :-) Zo kocht ik in september dit jaar een calloptie Nvidia die uiteindelijk veel waard werd, maar omdat ik zo'n beetje alles verkeerd deed ik wel geld verloor.

U kent het vast ook wel. In dit stuk haal ik die trade nog aan en ik kreeg veel tips en advies van onze vaste IEX-lezers.

 • Ik zette mijn stoploss veel te strak. Stoplosses gebruik ik alleen nog bij aandelenhandel en niet meer bij opties.
 • Timing was verkeerd, want ik kocht zo'n beetje op de high van de dag.
 • Out-of-the-money-call: dan koop je alleen premie en 0 intrinsieke waarde.
 • Dit was de eerste en laatste keer dat ik een stoploss heb gebruikt als ik een put- of een calloptie koop.
 • Ik heb in september nog op OPEC-headlines gehandeld en dat was ook eens maar nooit weer.

Bij Netflix vorige maand vol in de puts gegaan om te dobbelen op de KW3's. Ik verwachtte een grote beweging omlaag. Die beweging kwam er ook wel, alleen de andere kant op...

Straddle is beter

Toch beter een straddle (call + put) doen als ik inspeel op een grote beweging. Bij Intel heb ik de dag vóór de KW3-cijfers een klein winstje kunnen pakken met een call. En toen ging ik met veel te veel risco de Tesla KW3-cijferrapportage in...

De optiepremies werden een dag later gesloopt, tenminste wel van de serie die ik had. Die call heb ik gelukkig met enige reactiesnelheid nog op 1 dollar kunnen verkopen, want toen ik een uur later keek stond er 8 cent. Ook kreeg ik weer vele bruikbare tips van onze IEX-leden, maar ook in mijn mail.

Leergeld...

Later nog straddles (koop put en call) Nvidia en Mylan gedaan met een looptijd van één dag, maar dat was schraapwerk qua winst en sloeg eigenlijk nergens op. Soms doe je nu eenmaal dingen die je af moet leren.

Ofwel Tesla was de grootste bleeder en de slechtste beslissing afgelopen maanden, maar ik had eerlijk gezegd niet anders verwacht aan het begin van dit leertraject. De winstgevende trades waren ook niet fantastisch, dus er valt nog veel te leren. Wie vaak genoeg valt, leert vanzelf zijn val te breken.

Nu dan aandelen Nvidia

Dus vond ik het vorige week vrijdag tijd om een trade op te zetten met aandelen in plaats van opties of andere hefboomproducten. Dat was ook nog eens een tip van één van onze lezers: probeer eens aandelen.

De aanleiding voor deze trade waren de KW3-cijfers van Nvidia die de verwachtingen ruim versloegen. Maar eerst maar even waarom Nvidia op mijn watchlist staat.

 • Het aandeel beweegt hard en zit in een enorme opwaartse beweging. Het is het hardst gestegen aandeel dit jaar uit de S&P 500 en Nasdaq 100.
 • Die stijgingen worden wellicht gerechtvaardigd door de geweldige groeicijfers. Dit jaar stijgt de winst per aandeel 137% en de omzet 36% en voor de komende jaren wordt een groei de winst van 25% per jaar verwacht (analisten uit Reuters).
 • Zelfrijdende auto's, virtual reality en games. Nvidia heeft in deze markten, die enorm veel potentie lijken te hebben, een belangrijke rol met haar videokaarten. De gamers onder ons zullen ze wel kennnen. Ze zijn mega populair onder gamers op de PC.
 • Short float van 12,6% en 52 week range 7,5% à 14%. Ofwel veel shorts, die moesten of moeten coveren.

Nu kan ik nog een verhaal houden over dividend en schulden, maar dat is niet echt van toepassing omdat dit een trade en geen belegging voor de lange termijn is. Laten we die trade maar eens gaan analyseren.

Waarom geen turbo's?

Voor ik nu de vraag krijg waarom dan niet met turbo's? Ik kies ook voor aandelen in plaats van turbo's omdat ik zo mijn totale exposure zie en met turbo's mijn risicobereidheid soms een tikkeltje té groot is.

Ik heb een margin account, dus als ik geld wil lenen om mijzelf te leveragen kan ik dat doen als ik dat wil. Toch voelt dat anders dan dat ik gewoon een turbo koop, terwijl je eigenlijk hetzelfde effect doet. Geld lenen om aandelen te kopen.

De trade opzet

Ik handel niet via een eigen technisch systeem waarbij ik een koop of verkoopsignaal krijg en backtest-resultaten kan laten zien. Wel handel ik in aandelen met een koersdoel en een stoploss met een simpele regel: als ik 5 euro risico neem, wil ik ook minimaal 5 euro kunnen verdienen.

Dat betekent dat als ik meer dan de helft van mijn trades goed moet hebben om geld te kunnen verdienen.

Ik ben vorige week bij Nvidia ingestapt op 80 met een stoploss op 72 dollar. Dit wil zeggen dat per aandeel mijn risico 8 was. Mijn koersdoel is 100 dollar ofwel ik kan 20 verdienen. Mijn risk/reward is dus 2,5 en zoals gezegd moet dat minimaal 1 zijn.

Stoploss en koersdoel zijn dynamisch

Maar de markt is dynamisch en beweegt, dus doet mijn risk/reward-ratio dat ook. Diezelfde dag stond er al 88 op het bord, afgelopen woensdag 90 en inmiddels 92 dollar. Ik moet met mijn stoploss en koersdoel dus ook kunnen bewegen om niet in de knoop te komen met de risk/reward. Overigens heb ik voor het bewegen van mijn koersdoel en stoploss twee regels:

 • Bij een longpositie mag ik het koersdoel en de stoploss alleen verhogen en nooit verlagen.
 • Bij een shortpositie mag ik het koersdoel en de stoploss alleen verlagen, maar nooit verhogen.

Zoals gezegd deed de koers van Nvidia deze week woensdag 90 dollar. Toen heb ik mijn stoploss verhoogd naar 82 dollar. Opnieuw riskeer ik 8, maar omdat mijn koersdoel nog steeds 100 is kan ik nu 10 verdienen, risk/reward is daarom 1,25 en nog steeds acceptabel. Afgelopen weekend kon ik weer gaan rekenen en heb ik drie opties:

 • Stoploss verhogen waardoor het risico kleiner wordt, maar ook de kans groter dat ik uit moet stappen vanwege raken stoploss.
 • Koersdoel verhogen waardoor mijn mogelijke winst groter wordt, maar ook de kans groter dat het koersdoel niet gehaald wordt.
 • De trade afsluiten omdat het risico te groot is in verhouding tot het potientiële rendement.

Zoals u ziet is mijn koersdoel niet de koers waarop ik mijn verkooporder inleg. Het is een richtpunt, niet meer en niet minder. De stoploss is aan de andere kant wel hard, wordt nu 82 geraakt dan stap ik uit op 82 dollar en had de trade tegen mij ingelopen dan had ik verlies genomen op 72 dollar.  

Tot hoever Nvidia kan stijgen? Geen idee. Of mijn koersdoel van 100 dollar óóit op het bord komt? Ook geen idee.

Dat ik op deze manier niet meer mijn eigen kapitaal riskeer, maar alleen nog de winst op mijn aandelen. Tenzij er iets geks gebeurt en de koers ineens van de één op andere dag onder 80 dollar opent. Dat bevalt mij eigenlijk wel.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

 1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
 2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
 3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. BeursVis 21 november 2016 10:30
  ''Zelfrijdende auto's, virtual reality en games. Nvidia heeft in deze markten, die enorm veel potentie lijken te hebben, een belangrijke rol met haar videokaarten.''

  Als groot liefhebber van de hardewaren (lees: alles in en om een PC) geloof ik niet in de virtual reality hype. Er zijn enorm veel problemen mee, namelijk:

  Hoge prijs
  Beperkte aantal games
  Misselijkheid
  Ruimte gebrek om echt rond te lopen
  Na een uurtje is de lol er weer van af

  Ik verwacht dar de VR markt als een zeepbel uit elkaar spat.
 2. [verwijderd] 21 november 2016 12:28
  Goedemiddag, NickDLH,

  U hebt gelijk. Mijn fout. Eerder werden wel de videokaarten van Nvidia gebruikt in de PS3 en Xbox 360 (zelf een keer uit elkaar geschroefd vandaar de fout), in de huidige consoles (PS4 en Xbox ONE) zijn dit de kaarten van AMD. Ik heb het even aangepast in het stuk.

  Nick
 3. [verwijderd] 21 november 2016 14:42
  Het punt van NVidia is dat de koers al flink hoog staat, en er dus veel minder te winnen valt, maar wel veel te verliezen. In ongeveer alle markten lopen ze risico, behalve de gamer-videokaarten en de reken-kaarten. Die zelfrijdende auto kost voorlopig heel veel geld aan onderzoek, en er zijn vele kapers op de kust, waaronder Intel (met FPGAs) en Amazon. In VR-land timmert AMD hard aan de weg, en hoewel hun marketing zoals altijd rampzalig is, hebben ze wel degelijk de technische know-how en fabrieken om iets groots neer te zetten. Idem voor games, ze hebben nu de console-markt, en ondanks de fanboys krimpt de discrete graphics markt jaar na jaar, en zijn de investeringen voor een nieuw productieproces groot.

  (verder blijf ik van mening dat VR en 3D-gamen al 25 jaar de toekomst is, en dat nog 25 jaar zal blijven...)
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links