Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen gelopen race

Onzekerheid op de financiële markten neemt toe.

Donald J. Trump wordt de 45ste president van de Verenigde Staten. Het was de onverwachte uitkomst van de felst bevochten presidentsverkiezingen uit de geschiedenis van Amerika. De meeste waarnemers zaten ernaast.

Niet enkel voor wat betreft de volgende inwoner van het Witte Huis, maar vooral ook voor de reacties. De experts hadden enorme turbulentie voorspeld als Trump er met de zege vandoor zou gaan. Het tegendeel bleek waar: de aandelenmarkten hadden hun grootste rally sinds 2011!

Kijk ik hiervan op? Niet bepaald. Ik had geen uitgesproken verwachtingen over de potentiële uitkomst van de verkiezingen, omdat de uitwerking weinig tot geen verschil zou opleveren. Beide kandidaten beloofden grote uitgaven, waardoor de geldkraan weer naar de hoogste stand gedraaid moest worden.

Economische boost

Nu Trump de nieuwe president wordt, gebeurt er wat ik min of meer had voorzien. De markt focust op het economisch programma. En dat is bijzonder aantrekkelijk voor de financiële markten op de middellange tot lange termijn.

De reactie liet niet lang op zich wachten. De aanvankelijk beursverliezen, in anticipatie van een Trump-zege, veranderden snel in beurswinsten. Van een omvang die we niet meer zagen sinds 2011. Op enkele handelssessies schoten de belangrijkste beursindices in de Verenigde Staten met 5 tot 8% omhoog.

Een uitzinnige marktreactie, maar daar bleef het niet bij. Door de verwachte economische boost, schoten niet enkel aandelen de lucht in, ook de economisch-gevoelige grondstoffen, zoals koper, zink of aluminium, veerden met vergelijkbare percentages op.

Rente explodeert

Een bevestiging van de nieuwe economische projectie. Maar economische groei brengt ook een hogere inflatie met zich mee. En ook hierop moesten we niet lang wachten, om de reactie in de markten te zien. De rente explodeerde.

De tienjarige Amerikaanse staatsobligatie, het populairste schuldpapier in de Verenigde Staten, leverde enkele maanden terug minder dan 1,5% op. Vorige week klokte dezelfde rente af op 2,15%!

Amerikaanse tienjarige rente
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Exodus uit obligaties?

Dit is een heftige correctie van de obligatiemarkten, eentje die we ook al in jaren niet meer zagen (sinds 2013). En het lijkt erop dat de correctie in de komende dagen en weken kan doorzetten, indien het economische beleid van Trump verder vorm wordt gegeven in de komende dagen.

Dit is geen goed nieuws voor de financiële markten. Veel participanten zitten met een belangrijk deel van hun portefeuilles in staatsschuld, en als dit onderdeel klappen incasseert, heeft dat altijd z’n uitwerking op de rest van de markt. Daarvoor is de obligatiemarkt nu eenmaal te groot.

Een exodus uit obligaties kan grote gevolgen krijgen op andere markten, als dit op een ongecontroleerde manier zou verlopen. En eerlijk gezegd, ik heb nog niet vaak gezien dat een correctie op een financieel segment volgens een bepaald routeplan verloopt.

Zorgelijke ontwikkelingen

Een correctie of crash verloopt altijd onstuimig. Dit vormt een groot risico voor de huidige beursrally. Ieder voordeel heeft z’n nadeel, om de (omgekeerde) logica van Cruyff erbij te halen. Het feest van Trump op de financiële markten kon weleens sneller eindigen met een stevige kater.

Te meer omdat ik nog andere zorgelijke ontwikkelingen opmerkte tijdens dit Trump-feestje. Zo blijft de Amerikaanse dollar, ondanks alle verwachte inflatie, bijzonder krachtig. Dit komt niet meteen de sterkte van de Amerikaanse munt, maar door de zwakte van z’n tegenstanders.

In de voorbije dagen werd de Chinese yuan flink gedevalueerd door de autoriteiten, en de euro kwam flink onder druk te staan. De opmars van anti-elite stem onder de bevolking baart grote zorgen voor het Europese project.

Aardverschuiving

Volgens de gewone man in de straat wordt Europa te veel bestuurd door niet-gekozen technocraten, en te weinig door politici verkozen door het volk. Dit kan straks voor een spreekwoordelijke aardverschuiving gaan zorgen, want er staan heel wat verkiezingen en referenda op de agenda in het komende jaar.

Dit kan de dollar door z’n driedubbele top jagen in de komende periode. En dan verandert het complete financiële speelveld.

Breekt de Amerikaanse dollar binnenkort de 100-grens?
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vernauwing op de kapitaalmarkten

Op de bovenstaande grafiek wordt erg duidelijk dat de Amerikaanse dollar er bijzonder goed bij ligt. Als de Amerikaanse munt binnenkort nogmaals de kaap van 100 kan overschrijden, kon het weleens snel hoger, richting 110 of meer voor de dollarindex.

Dollarsterkte impliceert ontegensprekelijk een vernauwing op de kapitaalmarkten. Met alle gevolgen van dien: het beursfeest kon dan snel eindigen met een flinke kater.

De presidentsverkiezingen in de Verernigde Staten mogen dan een gelopen race zijn, op de beurs is het dat nog lang niet. De aanvankelijke reactie is positief, en constructief, maar we mogen niet in de val trappen dat het vanaf heden in een rechte lijn omhoog gaat.

Gezonde spreiding

Integendeel, de onderliggende problemen stapelen zich nu snel op. De minste uitschuiver kan een lawine aan verkopen op gang trekken. De markt is te fragiel, wat mij betreft.

Ik zou liever eerst een gezonde correctie zien, als gevolg van de nieuwe omstandigheden en het verwachte beleid onder Trump. Daarna kan er met een propere lei gewerkt worden aan een constructieve beursstijging.

Tot die tijd blijf ik me terughoudend opstellen, wat neerkomt op een gezonde blootstelling aan de markten in de vorm van een degelijke spreiding, maar tot nog toe zie ik geen reden om mijn cash in te ruilen voor extra risico op de beurs. 


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links