Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Trump, dump & pump

Slotcall: Trump, dump & pump

 

Het dagelijkse polletje op IEX zegt genoeg. We dachten bijna unaniem..  #juist Het is een geweldig cliché, maar ook een waarheid als een koe dat de beurs dan nog wel eens de andere kant uit wil gaan. ..  

 

 

Toen Donald Trump tot president werd gekozen... Dit is een beursdag die de annalen van het Damrak ingaan en waar we misschien ooit stoer over brallen in de kroeg of bejaardenhuis: weet je nog? Wie had kunnen bedenken dat én Trump de 45e president van de VS zou worden én dat de markten daar per saldo positief op zouden reageren?

U hebt al 1001 (mogelijke) verklaringen gelezen. Wij houden het er maar op dat de beurzen blij zijn dat het lange moddergevecht om het Witte Huis eindelijk is afgelopen en dat de Republikeinen met het Witte Huis en het Congres in hun zak eindelijk kunnen regeren. Terecht of niet, beurzen hebben meer op met Reps dan Dems.

Herkent u dit? Vinger opsteken wie er vanochtend ook klaar zat om de verwachte dip te kopen op wat gisteren nog ondenkbaar leek. Arend Jan maakte al een kort filmpje over hoe de Trump (mooie term, hé?) flitsdip al uit de koersen was voor iedereen van de grootste verbazing was bijgekomen.  

 

 

Marktoverzicht

Gauw over naar de brede markt. Eigenlijk bewegen de aandelenindices nog het minst heftig. Vooral op de valuta- en vastrentende markten zijn de bewegingen zeldzaam groot. EUR/USD dat een beweging van 3,5 centen maakt. Ja, dat leest u goed: 3,5 centen.

 

 

Rentes

Rentes dus... enorme bewegingen. Die Amerikaanse tienjaars stond bij het opstaan vanochtend op -6 basispunten en nu staat de rente daar alweer bijna op 2%. Vanaf morgen hebben we het dus weer over de Fed...? 

 

 

Beursplein 5

Dan gaan we over naar het Damrak. Cyclisch wint van defensief en dat was vanochtend op opening precies andersom. Verder valt op dat staal en biotech (farma in het buitenland)  ook goed liggen. Financials herstellen ook ruimschoots van de koerstikken van vanochtend.

De AEX-outperformers:

 • ArcelorMittal gaat lekker omhoog in lijn met alle andere staalbedrijven.
 • Galapagos doet het goed met de biotechaandelen.
 • Aegon gaat hand in hand met de Amerikaanse tienjaarsrente. Vanochtend op een dikke min en nu op een mooie plus.
 • SBM Offshore in het groen en zometeen nabeurs de KW3-cijfers. Nico komt vanavond nog met een analyse hier op IEX.
 • ABN Amro in het groen. Door de nieuwe CEO of gewoon met de finanacials mee?

AEX-underperformers:

 • Heineken daalt het hardst vanwege de Mexicaanse peso en Corné heeft daar een goede opmerking over:

 

 

 • De andere traditionele dollarfondsen hebben een slechte dag. RELX, Unilever, Philips, Wolters en ASML doen het minder.

AMX-outperformers:

 • Aperam krijgt een downgrade van ING, maar die analist zit nu in een hoekje...
 • Fugro, TomTom, Arcadis en Delta Lloyd: de fondsen met issues doen het prima vandaag.

AMX-underperformers:

 • Eurocommercial en ander vastgoed doet het minster goed door de stijgende rentes.
 • PostNL krijgt een downgrade van Goldman Sachs.
 • Intertrust in het rood na een koersdoelverlaging van UBS.
 • Flow Traders gaat omlaag na de KW3-cijfers en hier leest u alles.

AScX-outperformers:

 • Heijmans, Wessanen en Fagron. Fondsen die de laatste tijd hard omlaag zijn gegaan gaan vandaag in de rebound.

AScX-underperformers:

 • Value8 daalt -3,3%

Op de lokale markt:

 • Docdata is uitschieter met -14,5%.

De lijstjes:

 

 

Deze Slotcall is geschreven door Arend Jan Kamp en Nick Bakker loopt met u langs de Nederlandse fondsen. Uiteraard blijven wij waken vandaag. Mocht het nog spoken in new York dan melden wij ons. Eet smakelijk en fijne avond. 

 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

 1. 24 sep Jarig Value8 optimistisch in aandeelhoudersbrief
 2. 22 sep Turbo's toepassen met Jean-Paul van Oudheusden
 3. 14 sep Uitstekend eerste halfjaar voor IEX Group 11

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
 1. Theodoor 9 november 2016 18:05
  "Dit is een beursdag die de analen van het Damrak ingaan" lees ik hier.
  Oeioei, beursdag is enkelvoud dus moet het werkwoord dan ook "ingaat" zijn.

  Verder weet ik niet wie de analen van het Damrak zijn, maar als bedoeld is te zeggen dat deze dag de geschiedenis ingaat dan is het goede woord toch echt "annalen" met dubbele n!! Anders wordt het een erg vreemd verhaal..
 2. forum rang 4 rekeozsejtlerap ed 9 november 2016 18:18
  quote:

  Theodoor schreef op 9 november 2016 18:05:


  "Dit is een beursdag die de analen van het Damrak ingaan" lees ik hier.
  Oeioei, beursdag is enkelvoud dus moet het werkwoord dan ook "ingaat" zijn.

  Verder weet ik niet wie de analen van het Damrak zijn, maar als bedoeld is te zeggen dat deze dag de geschiedenis ingaat dan is het goede woord toch echt "annalen" met dubbele n!! Anders wordt het een erg vreemd verhaal..


  Al die kwasten voelen zich flink genomen,....
 3. [verwijderd] 9 november 2016 18:27
  Goldman Sachs was voor Clinton, maar analisten zeggen dat Trump ook een goede president zal zijn. GS veert na deze uitspraken met 3% up. Iedereen dus nu wel blij met Trump. Zou er nu een een eindejaarsrally ontstaan of wordt deze minder omstuimig. Ik kan er geen peil op de beurs trekken.
 4. [verwijderd] 9 november 2016 18:35
  AMSTERDAM - Olie- en gasbedrijf Shell heeft Donald Trump succes gewenst met zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten.

  Wij blijven ons inzetten voor de rol die energie speelt in de Amerikaanse economie als geheel en blijven wijzen op het belang van stabiele, voorspelbare regelgeving, die verdere investeringen, nieuwe banen en de beschikbaarheid van veilige, betaalbare en schonere energie mogelijk maakt.”

  Hier maak je vrienden mee.
 5. forum rang 9 objectief 9 november 2016 18:37
  quote:

  Aphrodite01 schreef op 9 november 2016 18:30:  [Modbreak IEX: Gelieve op uw taalgebruik te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]


  Heb je zijn adviezen opgevolgd als een garantie?? dan ben je nog geen ervaren belegger en noem hem s.v.p. geen mongool dat zegt meer over jezelf.

  NB. De visie van Jos Versteegh kwam overeen met die van velen (o.a. analisten en enorm veel beleggers).
 6. forum rang 6 Machiavelli 9 november 2016 18:50
  quote:

  fred12345 schreef op 9 november 2016 18:37:


  [...]

  Heb je zijn adviezen opgevolgd als een garantie?? dan ben je nog geen ervaren belegger en noem hem s.v.p. geen mongool dat zegt meer over jezelf.

  NB. De visie van Jos Versteegh kwam overeen met die van velen (o.a. analisten en enorm veel beleggers).


  Daar gaat het niet om, dit soort anaalisten geven een teken, dat als, want als Trump president wordt de beurs voor dagen 10% kan zakken, ze zitten er allemaal naast, daar worden deze anaalisten dik voor betaald, en ja het zijn mon......

  Verder even gekeken bij je comments over trump, hij is er voor de rijken, wat een onzin, jij snapt het blijkbaar echt niet!
 7. [verwijderd] 9 november 2016 18:57
  Schouder aan schouder:
  Beleggers lijken zich op te trekken aan de woorden van Trump. In zijn overwinningstoespraak riep de nieuwe president van de grootste economie ter wereld op tot eenheid. Hij stelt de Amerikaanse belangen voorop, maar belooft ook met iedereen samen te werken.
 8. [verwijderd] 9 november 2016 20:06
  Knot had positiever moeten reageren en een hand uitsteken naar vriend Trump.
  Klaas Knot van DNB: De zege van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen laat zien hoe sceptisch veel Amerikanen zijn over de voordelen van globalisering. Dat heeft president woensdag gezegd tegen financieel persbureau Bloomberg.

  Met name de waardedaling van de dollar ten opzichte van de euro is volgens Knot niet goed voor Nederland. Hij waarschuwde verder dat een presidentschap van Trump veel onzekerheid met zich meebrengt, omdat zijn economische plannen nog onduidelijk zijn.
 9. [verwijderd] 9 november 2016 20:14

  Overwinning Trump werd voor iemand die echt een beetje keek naar de echt belangrijke zaken de afgelopen dagen steeds voorspelbaarder.
  NPO en RTV-journalistiek is een enkele uitzondering daargelaten er gigantisch onderuitgegaan qua kwaliteitsjournalistiek. Ook met het zonder meer aannemen van het luie linkse denken van Trump wordt beursval zaten ze ernaast.

  Ik meldde het al eerder. Vorige week Twain Huys in dat altijd opgewonden linkse Gutmenschsfeertje bij DWD. Kwam hij terug met het meest recente nieuws uiteraard ten nadele van Trump. Was nieuws van CNN van meer 3 uur daarvoor. Zat die klojo in New York alleen maar CNN en NYT te kijken en te lezen. Groenewegen weet er nog wat van, maar werd niet ingezet.

  Grondige sanering van alle redacties en in het management bij de NPO is dringend geboden! Trouwens inmiddels links schoothondje Max mag ook weleens terug in het hok.

  Even over het IEX-dag overzicht. AM-stijging hangt samen met Trump die zich door de Chinezen geen oor zal laten aannaaien. De meest idiote EU-commissaris Malstrom begint nu zelfs ook wat te sputteren over eenzijdige handel met China e.d.

  Kom ik toch op de stijging van de financials die niet gering was. Waar staat de mogelijke verklaring?

  Groet, Jonas
 10. [verwijderd] 9 november 2016 21:25
  quote:

  SpoorhuisinFrankrijk schreef op 9 november 2016 21:21:


  'beurzen hebben meer op met Reps dan Dems.'

  De beurzen stijgen harder onder een democratische presidient dan een reps.
  ^
  Yellen zal vervangen worden en de centrale banken hebben een ruim beleid gevoerd. Trump wil hier een einde aan maken. De Dow is alleen maar gestegen onder de Democraten.
 11. [verwijderd] 9 november 2016 22:22
  Trump wordt bruggenbouwer ipv murenbouwer, Echte president.
  voert de slogan uit van Yes we can.
  WASHINGTON - De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft woensdag gezegd dat hij en Donald Trump hebben afgesproken om elkaar te gaan ontmoeten. Wanneer die ontmoeting gaat plaatsvinden, is nog onduidelijk.

  Nieto liet eerder vandaag weten dat hij wil samenwerken met de pasverkozen toekomstige Amerikaanse president. “Mexico en de Verenigde Staten zijn vrienden, partners en bondgenoten, die verder moeten samenwerken zodat Noord-Amerika competitief blijft en blijft ontwikkelen”, aldus nog Nieto.

  “Het Amerikaanse volk heeft haar nieuwe president gekozen”, aldus Nieto. “Ik feliciteer de VS voor het electorale proces en herhaal aan Donald Trump onze bereidheid samen te werken voor onze bilaterale relatie.”

  Trump heeft meermaals gezegd dat hij een muur aan de Mexicaanse grens wil laten bouwen.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX

791,45 24 sep
-9,16 -1,14%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links