Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen paniek met Trump

Geen paniek met Trump

De verkiezingsuitslag lijkt erg op Brexit. Een verrassende uitslag doordat iedereen op het verkeerde been werd gezet door de polls. De mainstream media all over the world knipperen nog maar eens met de ogen, maar het staat er echt.

Dit is 'm dan: de 45ste president van de Verenigde Staten. Trump, Donald John Trump, vastgoedtycoon, geboren op 14 juni 1946. De ultieme babyboomer dus. 

 

 

De verkiezingscampagne werd gekenmerkt door moddergooierij, waardoor de kernpunten van het beleid wat Trump voorstaat nauwelijks voor het licht kwamen. 

Een nieuwe muur

Wat vooral bleef hangen was de bouw van een muur tussen Mexico en de VS, en het opsluiten van Hillary Clinton in de gevangenis. Hoewel de keuze voor een bepaalde president in het verleden niet van merkbare invloed is geweest op de aandelenmarkt, kan Trump, zeker nu hij het Congres ook mee heeft, wel bepaalde accenten leggen.

In zijn belangrijkste verkiezingsbelofte rekent hij zichzelf, en de bevolking, alvast rijk. Economische groei moet naar 3,5%, want dat creeert een hele hoop nieuwe banen: 25 miljoen in totaal, voor de komende tien jaar. 

Niettemin, ook bij Brexit werden de beloftes waarmee kiezers werden getrokken al snel vergeten. Ook in dit geval ( en dat geldt trouwens ook voor Hillary) wordt het ijzer niet zo heet gesmeden als de soep wordt opgediend. Of zoiets. 

Dat neemt niet weg dat er wel een aantal accenten verlegd gaan worden. Of Trump dat gaat lukken is de vraag, maar hij zal het in ieder geval in die richting gaan duwen. Laten we er een aantal bekijken.  

1. Big Corporate America vs. MKB

Eén van de speerpunten van Trump is het aanpakken van de internationale belastingontwijkingsmanoeuvres van de grote Amerikaanse corporates. Ook Obama was het een doorn in het oog dat de Amerikaanse multinationals hun overzees verdiende geld daar rustig lieten staan.

Bij repatriering van dat geld moet er namelijk 35% belasting afgetikt worden. Zo kon het gebeuren dat bijvoorbeeld Apple, dat bulkt van het geld, dat geld rustig in Europa en Azie laat staan. Om eigen aandelen in te kopen en dividend te betalen leent het vervolgens geld in de VS tegen bijna 0% rente.

Dit zei Trump over dat fenomeen:

"What's happening right now is something that not been a subject of conversation by politicians. They haven't talked about a corporate inversion. Companies are leaving the United States to go to other countries. They have trillions of dollars in those other countries. They can't get their money back in. It's probably two and a half trillion. All of that money could be used to rebuild our country."

Wat ook niet meehielp, was dat de overgrote meerderheid van deze grote bedrijven zich achter Hillary schaarde. Payback time dus, voor Trump. 

Flinke belastingverlaging

Trump wil daarom de belasting flink verlagen voor het gehele bedrijfsleven. Of 'm dat gaat lukken, en of ie uberhaupt woord houdt, dat is de onzekere factor.

Under my plan, I'll be reducing taxes tremendously, from 35 percent to 15 percent for companies, small and big businesses. That's going to be a job creator like we haven't seen since Ronald Reagan....  ...We have to renegotiate our trade deals, and we have to stop these countries from stealing our companies and our jobs.

Ook dat is een onzekere factor, het heronderhandelen van handelsdeals met het buitenland. Ook hier hangt een grote mate van onzekerheid omheen. Net als de Britten, die hun verdrag met Europa willen aanpassen, is er ook nog een tegenpartij die mee moet willen. 

2. Financials: rente-opmars gestopt?

De Financials krijgen er in eerste instantie van langs vandaag. De opmars van de rente zou tot stand kunnen worden gebracht. Nog speculatief, want pas op 14 december spreekt de Federal Reserve.

Persoonlijk geloof ik er niets van, ik denk dat de Fed zich niet laat sturen door welke president dan ook en puur kijkt naar de winstcijfers van bedrijven, de werkgelegenheid en de economische groei. 

Dat neemt niet weg dat Wall Street duidelijk in het kamp zat van Hillary, en daarom voorlopig even op het achterste bankje moet plaatsnemen bij het lobbyen. Maar uiteindelijk zal dit zich er ook wel uit filteren. Zoals Warren Buffett al zei over de presidentsverkiezing: er zijn wel andere zaken om ons druk over te maken.  

3. Big Pharma: No fear of Hillary

Deze sector profiteert niet zozeer van Trump, als wel dat ze ontsnapt aan de gesel van Hillary. Hillary heeft meermalen aangegeven de soms absurde prijsverhogingen in de medische wereld aan te willen pakken.  

 

 

Epipen van Mylan

Het verhaal rond de Epipen van Mylan is een treffend voorbeeld. Mylan verhoogde de prijs voor de Epipen, een middel om bij kinderen een acute allergie-aanval te onderdrukken, en inmiddels verplicht op Amerikaanse scholen, met 500% vanaf 2007. 

 

 

We zagen al eerder bij Fagron dat de Amerikaanse overheid bezig was de vergoedingen voor medische zorg aan te pakken. Of Trump hiermee ophoudt waag ik echter te betwijfelen, want hij moet ergens geld vandaan halen.   

4. Protectionisme/bezuinigingen

Trump's grootste speerpunt is de versterking van de Amerikaanse economie. Hij laat zich daarbij weinig gelegen aan het buitenland. Sterker nog, hij wil banen terughalen naar de VS, en er de komende tien jaar 18 miljoen extra creeren.

Naast die extra uitgaven (eigenlijk: minder belastinginkomsten) is er het Penny Plan van Trump. Dat gaat over bezuinigingen die hij wil doorvoeren. Elk jaar moet het budget van de overheid met 1% omlaag. Een aantal zaken vallen buiten die maatregel, zoals defensie, de zorguitgaven en sociale zekerheid. 

Maar: nu is al bekend dat dat budget voor het komende jaar 2% gaat oplopen. Die bezuinigingen moeten dus veel groter zijn dan die 1% om dat naar beneden te krijgen. Een echt plan hiervoor is nog niet gemaakt.

Dit lijkt dan ook meer een verkiezingsstunt, want voor het aanpakken van de overheid is bij bijna iedereen de handen wel op elkaar te krijgen.  

5. Cannabis aandelen: marihuana deels gelegaliseerd 

Dan nog een kleine side-step. Marihuana is in een aantal staten in de VS al gelegaliseerd. Vannacht kwam daar Californie bij, en dat is wel een game changer voor de nog jonge (legale) industrie. Met 55 miljoen inwoners erbij wordt het potentiele afzetgebied substantieel groter, nog daargelaten wat dit als voorbeeldfunctie voor andere staten inhoudt.

 

Moet ik er wel bij zeggen dat de meeste cannabis aandelen nog in de fase van penny stock verkeren en voor de doorsnee belegger enigszins risicovol en volatiel zijn.

Voor de liefhebbers: op deze website, marijuanastocks.com kunt u alles lezen over echt álle aandelen die ook maar iets met wiet en pot en wat dan ook te maken hebben. IMC staat er overigens niet bij....

Conclusie: nog steeds veel onzekerheid 

Afgezien van het feit dat we nu weten wie het Witte Huis in mag, is er dus nog steeds veel onzekerheid over de manier waarop het Trumpkamp de zaken wil aanpakken. En daarom valt er voorlopig nog weinig zinnigs over te zeggen.

Het enige dat je zou kunnen zeggen is dat de financiele markten het Brexit-verhaal goed in hun oren hebben geknoopt. Lange termijnbeleggers zaten met hun vingers bij de knoppen vandaag. Niet om in paniek de boel eruit te gooien, maar om bij een hernieuwde -10% opening lekker bij te kopen. 

Het mocht helaas niet zo zijn. Wacht voor nieuwe kansen, want... always expect the unexpected. Hier ziet u nogmaals de ontknoping van de race naar het Witte Huis. Gisteren nog op een zogenaamde ruime achterstand, vandaag de winnaar. Wat zei die Bredero ook alweer?

 

En als laatste: ik krijg net een mail van een vermogensbeheerder die een aantal vooraanstaande analisten aan het woord laat over eventuele gevolgen van de verkiezing van Donald Trump. Lees ze rustig door zou ik zeggen. Ik kan er weinig chocola van maken.

 

The results of the US presidential election are now in with a victory declared for the Republican candidate Donald Trump. What are the consequences for the US and global economy following Trump’s win and what are the implications for investors? Fidelity's investment experts outline the potential impact on investors and where they see potential investment opportunities.

Angel Agudo, Portfolio Manager - US Equities

Angel argues that after an initial reaction, in the long term the outcome of a new President does not dictate how markets act. However, he believes that Trump has been widely viewed as someone who could bring unprecedented policy uncertainty. Consequently, treasuries and gold could initially benefit from safe haven flows as investors get into a risk-off mood.

Nick Peters, Portfolio Manager - Fidelity Multi Asset

Nick views Trump’s victory in the race to become US President as being likely to be interpreted negatively by markets, with Trump’s restrictive policies on immigration and free trade potentially damaging US growth.

Dierk Brandenburg, Senior Sovereign Analyst - Fixed Income

Dierk believes that Trump’s win indicates that people in the US want change and are prepared to take the risk on Trump. His unpredictable behavior throughout the campaign and his unorthodox views will not go down well with markets, at least in the short term.

Bryan Collins, Portfolio Manager - Asian Fixed Income

Bryan Collins argues that with a Trump Presidency we could see an adjustment to the current momentum of markets before the official handover in 2017.  US Treasuries may initially rally, and then steepen as expectations for further strengthening of the Dollar versus other major currencies come off.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 november 2016 11:50
    Nico, we zijn weer helemaal bij met dit overzicht.
    Ben zelf de laatste tijd ook gaan twijfelen over Hillary Clinton, maar voor het eerst een vrouw als president dat zag ik dan wel weer zitten.
    Ben totaal niet verbaast over de uitslag, veel mensen zijn toe aan verandering ook in Nederland.
    Daar komt bij dat mensen in stemhokje anders stemmen dan ze bij de polls hebben gezegd.
    Grt.
  2. forum rang 5 theo1 9 november 2016 12:55
    Of het nou een vrouw is, een Chinees of een Oostenrijker, dat interesseert mij dan weer niet. Het was de keuze tussen twee waardeloze kandidaten. Dat het dan Trump wordt, dat past dan wel weer in de tijdgeest. Vooral opiniepeilers moeten in deze tijden heel goed na gaan denken over hun manier van werken. Want hoe ze het nu doen, dat werkt duidelijk niet meer.
  3. [verwijderd] 9 november 2016 13:08
    Het onverwachte is gebeurd.

    Het grote probleem is dat politici niet luisteren naar de noden en bekommernissen van de mensen. Niet in de VS en ook niet in Europa. Cfr. Brexit als toonvoorbeeld.

    Ik hoop dat deze uitslag het politiek establishment wakker heeft geschud en dat voortaan meer rekening zal gehouden worden met de wensen en bekommernissen van de mensen.

    Ik vrees daarentegen wel voor meer protectionisme. En protectionisme leidt altijd tot lagere economische groei en lagere economische groei leidt altijd tot lagere winsten en meer werkloosheid.
    Het zwaar van Damocles hangt nu voor lange tijd boven de markten.
    Ik vind het alvast niet meer interessant om nog grote risico's te nemen want daar staan enkel lage mogelijke opbrengsten tegenover.
  4. info_124 9 november 2016 13:30
    ach...polls...zie de 1948 verkiezing tussen Trumans and Dewey: www.math.uah.edu/stat/data/1948Electi...
    Nogal vooringenomen massa media hebben het zicht op nogal wat Amerikanen verloren, en dus in de polls: hebben hun banen weg zien gaan -nogal wat door valse concurrentie-, hebben hun belastingcenten zien verdwijnen naar landen, die als free-rider hun defensie door de Yanks lieten betalen en daardoor goedkoper konden produceren; zijn hun huizen, spaargeld en pensioenen verloren door valse manipulatie door banken; zien de misdaadcijfers omhoog gaan met enig antwoord: eigen bewapening
  5. [verwijderd] 9 november 2016 14:55
    quote:

    AdrianaRich schreef op 9 november 2016 14:47:

    [...]

    Groot gelijk !
    Voorzichtig. 7 tot 9 dagen.

    Hoewel ik niet precies weet wat je met een 'salami-crash' bedoelt?
    :D
    Wat mij betreft voorzichtig voor minstens maanden en eventueel zelfs langer.

    En een salami-crash is een periode waarin de beurzen gedurende een lange periode talrijke kleine dagdalingen ondergaan, welke finaal leiden tot een enorme forse daling. Figuurlijk = elk dag een schel van de salami eraf zodat uiteindelijk van de salami nog weinig overblijft.
  6. [verwijderd] 9 november 2016 15:01
    quote:

    Cas1 schreef op 9 november 2016 14:55:

    [...]

    Wat mij betreft voorzichtig voor minstens maanden en eventueel zelfs langer.

    En een salami-crash is een periode waarin de beurzen gedurende een lange periode talrijke kleine dagdalingen ondergaan, welke finaal leiden tot een enorme forse daling. Figuurlijk = elk dag een schel van de salami eraf zodat uiteindelijk van de salami nog weinig overblijft.
    Dankjewel met de salami uitleg. Snap ik dat ook weer ! :D
    Zelf noem ik dat altijd 'druppeltjes'. Naar belletjes in een glas bronwater. Die ontsnappen uit het glas.
    Vandaar dat ik het niet snapte :)

    In mijn eigen geval: 7 tot 9 dagen.
    Dat kan zeker, voor iedereen anders zijn.
    Succes.
    :D
  7. [verwijderd] 9 november 2016 15:05
    quote:

    rationeel schreef op 9 november 2016 15:02:

    Clinton deugde gewoon niet. De Nederlandse media hadden daar blijkbaar maling aan. En moeten we daar de mening van de Nederlandse politici in lezen?

    Een bijzonder ernstige situatie.
    Het probleem is dat politici niet luisteren naar de noden en bekommernissen van de mensen. Niet in de VS en ook niet in Europa. Cfr. Brexit als toonvoorbeeld.

    Ik hoop dat deze uitslag het politiek establishment wakker heeft geschud en dat voortaan meer rekening zal gehouden worden met de wensen en bekommernissen van de mensen.
  8. [verwijderd] 9 november 2016 15:24
    @Cas1 en @rationeel

    Mee eens.
    Sla er Maslow's behoefte hiërarchie maar op na.
    Mensen zijn duidelijk in beslag genomen door de onderste trede van die piramide.
    En raad eens waar Trump zich op richtte...? Juist !
    Mevrouw Clinton richtte zich op de derde trede (van beneden af).

    Mensen die zich moeten bezighouden met de onderste trede, hebben meestal geen tijd voor trede 3 en hoger.

    Daaraan is af te lezen, hoe massa's mensen zich voelen. Daar moet iets aan gedaan worden.
    :D
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links