Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

SBM Offshore: omzetstijging bij FPSO's

SBM Offshore: omzetstijging bij FPSO's

Zo, iedereen zijn zegje gedaan over het Trumpmirakel, kunnen we weer over tot de orde van de dag. Die orde van de dag betekent voor SBM Offshore nog steeds een gehalveerde olieprijs. 

De omzet van SBM daalde dramatisch dit kwartaal, vergeleken bij vorig jaar, maar het goede nieuws is juist dat bij de FPSO-uitleen de omzet juist weer aantrekt. Het afgelopen kwartaal zijn er juist weer twee schepen in de verhuur gegaan, wat de druk verder van de ketel haalt. 

Wanneer een FPSO wordt geleased, is dat voor langere (tien à twintig jaar) tijd, en daarom houden oude contracten momenteel de broek omhoog, maar nieuwe contracten zijn er dit jaar nog niet vergeven. Onderstaand een tabelletje van de investeringen van de grote olieboeren.   

 

 

Tussen neus en bovenlip krijgt de gemiddelde olieboer hier even een veeg uit de pan van SBM. Ze moeten kiezen tussen investeringen of dividend en, u raadt het al, veelal kiezen de opdrachtgevers nog voor het in stand houden van het royale (hoi Shell) dividend.

Nu is het niet aan SBM om daar een grote mond over op te zetten, want het koopt net zelf voor 150 miljoen euro aan eigen aandelen in. Dat is eigenlijk nog veel gekker. De lopende contracten zorgen voor een doorlopende cashflow, maar mensen ontslaan, geen orders binnenkrijgen en dan toch eigen aandelen inkopen...

Dat is geen alledaagse combinatie, zal ik maar zeggen. De cijfers dan maar even. Het gaat op zich helemaal niet slecht met SBM. Natuurlijk, er is dit jaar pas voor 193 miljoen dollar aan nieuwe orders geboekt. Dat is een book-to-bill (nieuwe orders gedeeld door uitgeleverde orders) van 0,13. Dat moet eigenlijk rond de 1 zijn.  

 

 

De backlog, het aantal orders in portefeuille, is gedaald met 7%, en dat zal gedurende de tijd steeds verder dalen als er zoals dit jaar nauwelijks nieuwe orders binnenkomen. Maar de lange contracten voor de uitgeleende FPSO's redden het bedrijf, en maken het zelfs wat overmoedig, getuige het aandeleninkoopprogramma. 

De daling in omzet in Turnkey is dramatisch, 50% maar liefst, maar de twee schepen die dit kwartaal in de verhuur gaan zorgen voor extra (18%) omzet bij Lease and Operate.

Het gaat om deze twee gevaartes. Allereerst de FPSO Cidade de Saquarema (Brazilië) die op 8 juli in de verhuur ging. Het kreng is verhuurd voor twintig jaar. Hoppa, die is binnen. Hier ziet u dat schip, en de historie ervan. Lang filmpje, alleen voor de échte liefhebber.  

 

 

Dan is er nog een tweede kaskoe in gebruik genomen, de FPSO Turritella. De Turritella is begin september aan de slag gegaan en is voor tien jaar vastgelegd, met een optie tot 20 jaar. Hier ziet u de Turritella. Die ligt momenteel in de Golf van Mexico, zo'n 27 uur varen van Mexico en Texas. 

Ik hoop niet dat de bemanning in Mexicaanse peso's wordt uitbetaald. Is 't in dollars, dan is het weekendverlof te prefereren in Cancun. Overigens ziet u bij minuut 5.18 de uitvinder van de computer opeens opduiken in de kombuis.  

 

 

Hoe is het met de schikking?

Dan even kijken hoe de toestand met de schikking in Brazilië zich ontwikkelt. Daarover geen nieuws, de situatie is nog zoals ie was. Een of andere rechtbank heeft de deal afgekeurd, en de zaak wordt nu opnieuw bekeken. Tot die tijd betaalt SBM geen cent. En over een eventuele uitslag valt verder niet te corresponderen:

It is currently not possible to predict the timing or final outcome of these developments, and the Company will update the market accordingly.

Waarvan akte. Deze jongeman doet verslag van het getuigen van een oud-medewerker van Petrobras, die steekpenningen zegt te hebben aangenomen in de periode 1997-2012. Hier vindt u een vertaling daarvan.   

 

 

Conclusie: tijd uitzitten

We kunnen aldus concluderen dat SBM de boel momenteel aardig aan het draaien heeft. Zonder dat er ook maar één noemenswaardige order binnenkomt, of zicht is op een nieuwe order.

SBM heeft een backlog van 17,5 miljard dollar. De huidige problematiek op de oliemarkt raakt SBM natuurlijk, maar het heeft een dikke laag vet waardoor het eigenlijk in een soort winterslaap kan vallen zonder dat het helemaal uitmergelt.

Het aandeleninkoopprogramma

Omdat de cashflow weer aardig op gang komt, heeft SBM gemeend voor 150 miljoen euro aan eigen aandelen in te gaan kopen. Daar is het al aardig ver mee gevorderd. Begin november had het al voor 88 miljoen euro aan boodschappen gedaan: 6,9 miljoen aandelen tegen gemiddeld 12,73 euro per aandeel. 

Het is te hopen dat de uitvoerder van dit plan niet heeft zitten snurken vanochtend, want dan had ie het gemiddelde wat omlaag kunnen schroeven. 

Slagveld op oliemarkt 

Dan nog even gekeken naar de situatie op de oliemarkt. Hoe erg is het nu eigenlijk allemaal? SBM heeft wat leuke tabelletjes verzameld. Dit staatje haal ik uit de halfjaarcijfers van SBM Offshore.

Min of meer om aan te tonen dat ze het zelf nog niet eens zo slecht doen, natuurlijk. Of denkt u dat ze dit afgedrukt hadden als ze zelf ergens onderaan bungelen?  

 

 

Het beginpunt is drie jaar geleden.  Zo'n punt in de tijd is arbitrair, en het gevaar bestaat dat degene die de vergelijking opstelt zichzelf daar iets beter uit laat komen. We're only human. SBM dan maar op de lange termijn bekeken. 

 

 

Veel pieken afgewisseld met dalen, maar recentelijk lijken de bodems wat hoger te komen liggen. Als ik daar een liniaaltje onder leg, althans, het laatste parcours, zie ik toch voorzichtig wat hogere dalen. Het wordt nu weer tijd voor een wat hogere top.

U ziet, TA is helemaal niet moeilijk. Je moet het alleen willen zien.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ruud, Frankrijk 10 november 2016 12:33
    Nico, ben je misschien voor de nabije toekomst Shenandoah, Vito, Sealion en Liza niet vergeten te melden? Verder moet je er rekening mee houden dat SBMO in het natraject van exploratie- en in het begintraject van productie zit.
    FUGRO kan nu profiteren van hernieuwde investeringen, maar voor SBMO betekent nieuwe exploratie op dit moment niet zoveel.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links