Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Optietrading: put call-parity

Hoe werkt put call-parity?

In mijn vorige column had ik het over de relatie die calls en puts met elkaar hebben. Er kwamen twee formules uit die onderlinge relatie, namelijk:

Reversal: C - P = F

Conversie: P - C = - F

 

Reversal

Winstverliespositie op expiratie van een conversie
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Door de call te kopen en de put te verkopen (met dezelfde uitoefenprijs) ziet de winstverliesgrafiek van de handelaar er hetzelfde uit als wanneer hij een longpositie (in bezit hebben) in de future of het aandeel zou hebben.

Conversie

Winstverliespositie op expiratie van een conversie
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Door de put te kopen en de call te verkopen (met dezelfde uitoefenprijs) ziet de winstverliesgrafiek van de handelaar er hetzelfde uit als wanneer hij een shortpositie (verkocht hebben) in de future of het aandeel zou hebben.

De market maker zal kleine prijsverschillen arbitreren door middel van het opzetten van reversals en conversies. Om zijn risico's af te dekken zal hij bij een reversal (C - P) een future of aandeel moeten verkopen, hij zit immers long door de combinatie.

Bij de conversie (P - C) zal hij juist een future of aandeel moeten kopen omdat hij short zit door deze combinatie.

Synthetische opties

Met de formules van de reversal en conversie kunnen we ook nog een beetje spelen:

Reversal: C - P = F

Als we nu eens aan beide kanten van het = teken + P toevoegen (wat volgens de wiskunde mag), dan krijgen we:

C - P + P = F + P oftewel: C = F + P

Dus, als we een put kopen en daar een future of aandeel bijkopen hebben we een call gecreëerd; dit heet een synthetische call:

Winstverliespositie op expiratie van een conversie
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In de grafiek hierboven ziet u dat een longpositie in een put in combinatie met een longpositie in de future of het aandeel dezelfde winstverliesverdeling heeft als een calloptie.

Conversie: P - C = - F

Als we nu eens aan beide kanten van het = teken + C toevoegen, dan krijgen we:

P - C + C = - F + C oftewel: P = - F + C

Dus, als we een call kopen en een future of aandeel verkopen hebben we een put gecreëerd; dit heet een synthetische put:

Winstverliespositie op expiratie van een conversie
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In de grafiek hierboven ziet u dat een longpositie in een call in combinatie met een shortpositie in de future of het aandeel dezelfde winstverliesverdeling heeft als een putoptie.

Wat moet u nu met deze wetenschap?

Uiteraard is deze kennis heel belangrijk voor de market maker. Kleine prijsverschillen kan hij makkelijk arbitreren en tegelijkertijd houdt hij zijn risico's heel laag. De belegger kan natuurlijk niet zomaar aandelen short gaan en posities (met bijkomende kosten) draaien.

Belangrijk is wel dat u weet dat er bepaalde verhoudingen zijn tussen de calls en puts. Stel er worden de volgende prijzen gegeven voor de 45 calls en puts en de future (of aandeel plus rente min dividend) handelt op 50:

Call bid Call ask Strike Put bid Put ask
5,20 5,70 45 0,25 0,31

 

Doordat de put een theoretische waarde heeft van ongeveer 0,28 euro (midden van bid en ask) weten we dat de call een theoretische waarde heeft van 5,28 euro.

Mochten we die call bijvoorbeeld willen kopen dan is 5,70 euro betalen veel te veel, met een lagere bieding van bijvoorbeeld 5,35 of zouden we waarschijnlijk die call ook hebben kunnen kopen. Daar besparen we flink wat geld mee.

Het is dus belangrijk dat als we opties willen handelen dat we kijken of de verbanden tussen de optieprijzen kloppen. Voor je het weet betaalt u te veel of ontvang je te weinig. Door de put call-parity in de gaten te houden behoed u zich hiervoor.


Pierino Ursone geeft leiding aan de European Option Academy. Deze column dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pierino Ursone

Pierino Ursone is ruim twintig jaar actief geweest als professioneel optiehandelaar in de aandelen- en commodity-markten. Hij is auteur van een boek over optie trading: How to Calculate Options Prices and Their Greeks, dat in 2015 wereldwijd is uitgegeven door Wiley. Tegenwoordig geeft hij leiding aan de European Option Acade...

Meer over Pierino Ursone

Recente artikelen van Pierino Ursone

  1. apr '18 Optieweek: De strangle
  2. apr '18 Optieweek Gevorderden: Time spreads
  3. apr '18 Optieweek Gevorderden: Ratiospreads 2

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 november 2016 17:13
    quote:

    jasrog schreef op 8 november 2016 14:07:

    Lijkt me verhelderend voor vele mensen die met opties spelen. Enige wat je wellicht wel even moet toevoegen is het mank gaan van de put-call pariteit bij opties op aandelen die dividend uitkeren en waarbij de call exercisable is.
    Je hebt helemaal gelijk, wil dit alleen op een later tijdstip doen
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links