Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Care IS: "Uitstappen als het risicovol wordt"

Interview met Loege Schilder, bestuurder bij Care IS

Care IS Vermogensbeheer wist vorig jaar de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder 2015 in de wacht te slepen. Ook dit jaar heeft Care IS het geschopt tot de vijf genomineerden. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?

In 2015 roemde de jury de vermogensbeheerder uit Volendam vanwege het zeer complete beleggingsvoorstel, de heldere communicatie, het risicobeleid en de conservatieve rendementsverwachtingen. Is de aanpak voor dit jaar anders geweest of is er weinig aangepast?

“We blijven continu verbeteren”, zegt Loege Schilder (links), bestuurder bij Care IS. “We hebben als gevolg van de turbulentie op de markten in 2015 ons beleid aangepast. De portefeuille is defensiever ingevuld, waardoor we minder vaak hoeven uit te stappen.”

“Bovendien proberen we nog beter uit te leggen wat ons beleid is en wat er precies kan gebeuren. We tonen verschillende scenario’s, zodat de klant niet voor verrassingen komt te staan.”

Vermogensbehoud

Voor Care IS staat vermogensbehoud op de eerste plaats. “Daar ligt onze focus op, maar natuurlijk is groei ook belangrijk. Vermogensgroei bewerkstelligen we onder andere door het beleggen in factoren.” 

Care IS maakt gebruik van index-ETF's. Schilder legt uit: “We werken vanuit vijf risicoprofielen, van zeer defensief tot zeer offensief. Die hebben een standaardverdeling van aandelen en bedrijfsobligaties. Bij het meest offensieve profiel neemt de allocatie naar aandelen toe tot 80%. Door bijvoorbeeld een klein beetje emerging market debt of high yield toe te voegen, kun je de portefeuille nog verder verbeteren.”

Goed spreiden

Bij vermogensbehoud speelt spreiding een erg belangrijke rol. “Particuliere beleggers spreiden over het algemeen niet heel goed. Een portefeuille van tien aandelen is geen goede spreiding, want er kunnen alsnog vier bedrijven failliet gaan. Je moet ook diversifiëren in regio’s, sectoren en categorieën als smallcap, value, quality en minimum volatility.” 

Daarnaast is op tijd uitstappen van groot belang, benadrukt de bestuurder. “Je moet durven om op tijd afscheid te nemen als het risico toeneemt. Zo voorkom je echt grote dalingen van het vermogen. Natuurlijk zitten wij er met deze strategie ook weleens naast. Vorig jaar augustus bijvoorbeeld, toen de Chinese beurs hard onderuit ging. We waren uitgestapt, maar liepen zo ook een deel van het herstel mis.” 

Voorbereid zijn op wat komen gaat

“Maar goed risicomanagement draait om voorbereid zijn op wat kan komen. Er zijn beleggers die willen accepteren dat hun portefeuille 50% in de min kan staan, om zo ook de hoge rendementen te kunnen meepakken. Maar onze klanten voelen zich prettig bij onze manier van risicobeheersing.” 

De vermogensbeheerder hecht veel waarde aan persoonlijk contact met de klant. “We willen graag weten wat hij wil en wat hij belangrijk vindt. Soms overziet iemand niet alle gevolgen van zijn keuzes. Het klopt dat wij liever safe than sorry zijn. Wij hebben daarbij een zorgplicht. Het is wel erg belangrijk dat je de juiste argumenten kunt vinden om het verhaal goed uit te leggen. Maar goed uitleggen kunnen we wel, zo blijkt uit het jurycommentaar van vorig jaar.”


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

  1. 23 sep Gezocht: Product Owner/Product Manager voor IEX
  2. 20 sep Vier interessante ETF’s voor beginnende beleggers 44
  3. 20 sep De Slimste Belegger: aan de slag met Turbo's

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links