Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gas geven in de prijzenslag

De Nederlandse gasmarkt is de benchmark

Thuis krijgt u aardgas geleverd en betaalt u een aantal cent per kubieke meter. In de Verenigde Staten denken, rekenen en werken ze echter in kubieke voet. En ook ondergrondse reserves worden vaak in (miljard) kubieke voet uitgedrukt.

In de groothandelsmarkten wordt gas anders geprijsd dan op detailhandelsniveau. Hoe dan? Wel, dat hangt er vanaf:

  • in continentaal Europa, waaronder Nederland, wordt gas geprijsd in euro per megawattuur
  • in Groot-Brittannië in pence per therm
  • in de Verenigde Staten in dollar per (miljoen) BTU (British thermal unit)

Feitelijk verwijs ik in dit geval naar pijplijngas. Vloeibaar gas (LNG) dat per schip wordt getransporteerd - en ook door Nederland wordt geïmporteerd via een terminal in Rotterdam - wordt vervolgens geprijsd in dollar per miljoen BTU. Dit laatste betreft dus een mondiale toepassing.

HH, NBP en TTF

In de groothandelsmarkt worden diverse gasmarkten aangeduid met opmerkelijke terminology. Eigenlijk zijn dit niets anders dan afkortingen:

  • HH (Henry Hub): de Amerikaanse gashub, die min of meer staat voor de gasmarkt in de Verenigde Staten.
  • NBP (National Balancing Point): de Engelse gasmarkt.
  • TTF (Title Transfer Facility): de Nederlandse gasmarkt.
  • ZEE (Zeebrugge): de Belgische gashub.
  • NCG (Net Connect Germany): de Duitse gasmarkt.
  • CEGH (Central European Gas Hub): Baumgarten in Oostenrijk, waar de Russische gaspijpleiding (via Oekraïne) binnenkomt.

De Amerikaanse en Engelse gasmarkten waren de eerste die rond de aanvang van dit millennium geliberaliseerd werden, en daarom werd daar als eerste liquiditeit ontwikkeld. Maar de laatste jaren is de Nederlandse gasmarkt de Engelse voorbij gestreefd in marktactiviteit.

De Nederlandse gasmarkt (TTF) is daarmee de benchmark voor de andere Europese landen. TTF heeft als voordeel ten opzichte van NBP dat er geprijsd wordt in euro’s in plaats van ponden, en dat pleziert andere Europese landen.

Olieformules

De geschiedenisles gaat verder, namelijk als volgt. Toen meer dan een halve eeuw aardgas niet langer werd gezien als een bijproduct van olie (en dus werd afgefakkeld), maar werd gecommercialiseerd, vroeg men zich af hoe gas te beprijzen.

Destijds waren er geen gasmarkten, laat staan ontwikkelde gasmarkten. Daarom zijn toen initiatieven ontplooid om gas te beprijzen op basis van de olieprijs, middels bepaalde formules. In deze formules is veelal de dieselprijs opgenomen als component, net als de stookolieprijs.

Sinds deze olie-indexering is de gasprijs dus afhankelijk geweest van de olieprijs. Dus gasconsumenten die gas als kostenpost beschouwen zijn dus eigenlijk blootgesteld aan een stijging van de olieprijs.

Immers, zodra de prijs van genoemde raffinageproducten stijgt, dan neemt de prijs van aardgasleveranties toe. Dit maakt dat de gasprijs goeddeels wordt gedreven door de olieprijs. En dit zorgt ervoor dat de gasmarkt wordt gedreven door de fundamentele drijvende krachten van olie.

Dat betekent dat beslissingen van OPEC ook met uiterst veel aandacht worden beschouwd door partijen in de gasmarkt.

Hedging en liquiditeit

Tevens hebben de olieformules invloed op hedgingstrategieën van marktpartijen. Grootverbruikers van aardgas (zoals sommige industriële bedrijven) wensen zich in te dekken tegen prijsstijgingen van gas en kunnen dus de gasmarkt betreden om een termijncontract aan te schaffen.

Echter, aangezien de gasprijs op veel gasmarkten wordt bepaald door de olieprijs, kan menig gasconsument zich indekken middels het kopen van oliecontracten.

Bovendien ontbreekt het op veel gasmarkten aan liquiditeit dus zijn gasconsumenten feitenlijk ook gedwongen om zich in te dekken op genoemde alternatieve wijze. De oliemarkt biedt voor hen gelukkig soelaas. Eén en ander drijft de liquiditeit in de oliemarkt tot grotere hoogten.

De laatste jaren echter, is op een aantal gasmarkten inmiddels de liquiditeit aanzienlijk, zodat gas in desbetreffende markten niet langer geprijsd wordt middels olie-indexering. Het Nederlandse TTF is daarvan - op dit moment - één van de weinig goede voorbeelden.

Dit betekent vervolgens dat hedging plaatsvindt in de gasmarkt zelf. En dit leidt vervolgens weer tot een hogere liquiditet op Neerlands hub.

En zo is de cirkel rond.


Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. knax63 7 november 2016 09:12
    NU het vervolg voor de grap?

    Ik als gemiddelde consument gebruik tussen de 500m3 tot 2000m3 gas per jaar. Ik krijg van de energie bedrijf jaarlijks een rekening en betaal voorschotten. Dit gebruik is natuurlijk afhankelijk van het weer in de winter want dan gebruik ik het meeste!
    Ik zie ook dat er een dikke hoeveelheid van de rekening belasting is.

    Hoe ken ik mijn gebruik hedgen zodat ik verdien wat ik uit eindelijk gebruik en betaal aan de energie bedrijf?

    Wat zou een goede internationale standaard kunnen zijn die voor iedereen goed kan werken zodat we globaliseren naar een standaard?

  2. [verwijderd] 14 november 2016 14:22
    @knax63 als ik voorgaande artikelen van Jerry de Leeuw goed heb begrepen kunt u via de Energy CFD's bij Saxo Bank uw gebruik inzowel gas als power hedgen! U kunt daarbij, afhankelijk van uw risicoprofiel, ook bij prijsbewegingen uw positie tussentijds sluiten of verkleinen om zodoende wat winst op de hedge te nemen!
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links