Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ordina: geen paniek

Ordina: geen paniek

Een kleine tegenvaller vandaag in de cijfers van Ordina. Het eerste halfjaar was prima, en leek de geplaagde ICT-er definitief uit het moeras te trekken.

De omzetstijging in H1 kon in KW3 echter niet voort worden gezet. Dat hoeft op zich niet zo erg te zijn, en het is sowieso goed dat het aandeel een beetje kan afkoelen. Sinds ING het aandeel op Kopen zette, is het snel gegaan van 2 naar 2,50 euro.  

 

 

Dat was in september dit jaar, 9 september om precies te zijn. De koers van het aandeel Ordina stond toen op 1,99 euro, maar het etiket Kopen van ING gaf het aandeel vleugels. Vandaar ging het in volle vaart naar 2,50 euro. 

Pas op de plaats

Even pas op de plaats dus vandaag. De omzet daalde wat in het derde kwartaal vergeleken met een jaar geleden. Niets om je zorgen over te maken, maar het is wel een feit. Aan de andere kant is de operationele winst wat hoger, door kostenbesparingen. 

Verder valt op dat de nettoschuld weer omhoog gekropen is, naar 5,9 miljoen nu. Dat is weliswaar een flinke verlaging vergeleken met een jaar geleden, maar een verslechtering ten opzichte van de kwartalen hiervoor.

Ook dat is niet meteen een zorgelijke ontwikkeling, want valt onder het seizoenspatroon van het werkkapitaal. Laten we daarom nog even kijken naar het enige echte pijnpunt: de omzetontwikkeling bij de overheid. 

Te grote afhankelijkheid overheid

Sinds de Zembla-uitzending van vorig jaar, waarin werd aangetoond hoe Ordina de overheid bespeelde, is de verhouding tussen overheid en Ordina op zijn zachtst gezegd broos. Als ambtenaar pas je wel twee keer op voordat je de order aan Ordina gunt.

Het legt ook de grote afhankelijkheid van Ordina bloot aan overheidsopdrachten. Onderstaand wat meer inzicht in de omzet die daaruit verkregen werd.

 

 

Een mooi palet: alle overheidsinstanties die zaken doen met Ordina. Niet alleen maar ministeries, je kunt het zo gek niet bedenken of het zit erbij. Als je dan op de zwarte lijst komt, heb je een probleem.

Omzetontwikkeling Ordina bij overheid

De omzetontwikkeling zag er al eerder niet goed uit. De Zembla-uitzendingen waren op 2 oktober 2014 en 28 januari 2015. Onderstaand ziet u de omzet behaald bij overheidsdiensten sinds die periode.

 

 

 

U ziet het rechts al staan, minder, minder. Het lijkt wel of Geert Wilders al in het torentje zit.  Daarom is het zaak voor Ordina om de focus te verschuiven van de eens zo 'gemakkelijke' omzet van de overheid, naar het échte werkveld, het bedrijfsleven.  

 

 

Kuifje in Belgie?

In het tweede segment, de financiele dienstverlening, was ook geen feest natuurlijk de afgelopen jaren. De kleinste sector voor Ordina, de zorg, steeg dit jaar sterk in belangrijkheid, en dat had van doen met het binnenhalen van één grote klant.

Johnson & Johnson, in Belgie, werd met stip de belangrijkste klant van Ordina. Dat was een mooie binnenkomer, en geeft meteen de nieuwe CEO, Jo Maes, een mooi steuntje in de rug als hij op 1 april volgend jaar de helm overneemt van Stépan Breedveld. Maes is nu verantwoordelijk voor Belgie/Luxemburg.

Alles naar de cloud

Dan de toekomst. Het goede nieuws zit 'm in de staart van het summiere persbericht. Breedveld, over de omzetdaling bij de overheid:

"De recente gunningen van vijf raamovereenkomsten voor ICT-inhuur door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), bieden een goede basis om de omzet in de overheidsmarkt op termijn te laten groeien. Het gaat om ICT-functies op detacheringsgebied die Ordina voorheen niet rechtstreeks vervulde."

En ja, de cloud is de heilige graal. Daarom de samenwerking met T-systems, een dochter van Deutsche Telekom. Die hebben nogal sterke ideeen over de ontwikkelingen binnen de ICT-sector. Ze zien drie megatrends: 

 

    • Meer devices: Het aantal devices neemt snel toe. In 2012 hadden mensen er gemiddeld 1,6 in bezit, in 2017 zijn dat er al 2,5. Het aantal smartphones en tablets is zelfs verdrievoudigd. Andere 'slimme' devices zoals Smart Watches vinden inmiddels ook hun weg naar particuliere en zakelijke leven.

 

    • Meer connecties: Door de sterke opkomst van "internet of things" neemt het dataverkeer tussen devices, apparaten en machines steeds verder toe. De communicatie tussen machines (Machine-to-Machine) vertienvoudigd het totale IP-verkeer in 2017 in vergelijking met 2012. Geïntegreerde IP-netwerken vormen de basis voor nieuwe businessmodellen.

 

    • Meer data: Meer bandbreedte zorgt voor sterke toename van mobiel dataverkeer. Nieuwe disruptive business modellen maken volop gebruik van deze ICT ontwikkelingen. Dit zorgt voor een exponentiële groei van data. In 2017 verwachten de analisten een jaarlijkse groei van 30 % van het internetverkeer. 

 

Dit moet Ordina als muziek in de oren klinken. Méér, méér, méér dus. Maar, daarmee is nog niet alles gezegd. Want waar meer te halen valt, verschijnen ook meer kapers op de kust. Met als gevolg, wederom volgens T-systems:

 

  • Er is enorme prijsdruk en concurrentie op de markt voor klassieke informatie- en communicatietechnologie - door in te spelen op de megatrends creëren we nieuwe groeimogelijkheden wat ons een solide partner maakt.

 

Gelukkig is er dan T-systems om de ICT-partners te helpen bij het creeren van nieuwe groeimogelijkheden. Of die groei, of omzetstijging, er dit jaar dan nog  inzit is de vraag. U ziet hier de langjarige omzetontwikkeling.

 

Jaar Omzet Winst
2015 348 mln. euro -3 mln. euro
2014 367 mln. euro +1 mln. euro
2013 377 mln. euro -65 mln. euro
2012 401 mln. euro +0,5 mln. euro
2011 424 mln. euro -16 mln. euro
2010 437 mln. euro -7 mln. euro
2009 542 mln. euro +0,2 mln. euro
2008 653 mln. euro -81 mln. euro
2007 665 mln. euro +30 mln. euro

 

Voor dit jaar staat de teller op 259,4 miljoen euro, wat 0,8% hoger is dan vorig jaar. In Nederland daalde de omzet met 4%, in Belgie steeg het met 18,6%. Het wordt daarmee kantjeboord of Ordina dit jaar voor het eerst weer een omzetstijging op jaarbasis kan boeken.

Koerstechnisch moeten we maar niet teveel wanhopen. Toen ING een koopadvies gaf onlangs, spoot de koers van 2 naar 2,50 euro. Het is nooit verstandig achter zo'n hype aan te hobbelen. De cijfers tonen aan dat 2,50 euro op dit moment nog wat teveel van het goede is.

Daarbij zorgen de aankomende verkiezingen ervoor dat veel departementen nog even de hand op de knip houden. We zien dan begin volgend jaar wel of het méér, méér, méér wordt, of minder, minder, minder. Op meerdere fronten. 

Met dank aan Ordina voor de infographics. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Kompas 1 november 2016 11:21
    "waarin werd aangetoond hoe Ordina de overheid bespeelde"

    Je doet hiermee (on)bewust mee aan het stigmatiseren van Ordina. Waarom?

    Ordina werd destijds onterecht als enige uit de ICT-sector in de "spotlights" gezet en er is amper wat aangetoond.

    Zie dan ook geen enkele toevoeging aan je artikel door Ordina als destijds "schuldig verklaard" hier neer te zetten!
  2. [verwijderd] 1 november 2016 11:39
    Die raamovereenkomsten zijn slechts voorlopig en niet eens definitief.
    Omdat hij volgend jaar vertrekt maakt hij deze opmerking, zeer goedkoop.
    Sinds Breedveld er zit hebben ze alleen maar in de kosten gesneden en niets gedaan aan het stoppen van de daling in de omzet.
    Enorm slecht bestuur dat er straks met een dikke bonus uit stapt.
  3. [verwijderd] 1 november 2016 15:30
    quote:

    RuurtS schreef op 1 november 2016 14:50:

    Waarom beschrijf je Ordina als "de Bossche ICT-er"? Heb je je huiswerk wel gedaan?
    En waarom zoveel nadruk op dat enorm slechte en flinterdunne Zembla-verhaal? Je doet alsof je het nog gelooft ook!
    Ik zit nog met dat tennistoernooi in m'n hoofd. Je hebt gelijk, het hoofdkantoor is in Nieuwegein.
  4. forum rang 4 Kompas 1 november 2016 16:24
    quote:

    Kompas schreef op 1 november 2016 11:21:

    "waarin werd aangetoond hoe Ordina de overheid bespeelde"

    Je doet hiermee (on)bewust mee aan het stigmatiseren van Ordina. Waarom?

    Ordina werd destijds onterecht als enige uit de ICT-sector in de "spotlights" gezet en er is amper wat aangetoond.

    Zie dan ook geen enkele toevoeging aan je artikel door Ordina als destijds "schuldig verklaard" hier neer te zetten!

    Krijg ik ook nog een reactie van je Nico?
  5. [verwijderd] 1 november 2016 17:19
    quote:

    Kompas schreef op 1 november 2016 16:24:

    [...]
    Krijg ik ook nog een reactie van je Nico?

    Zeker, Kompas, ik zou niet weten waarom niet.

    Opmerking zie ik verder niet zo veel kwaad in. Hier heb je een linkje waarin Ordina de resultaten van het interne onderzoek beschrijft.

    www.ordina.com/nl-nl/nieuws/news-over...

    Volgens mij hebben ze nooit een veroordeling gehad, maar er zijn wel wat malversaties gevonden. Of het wel of niet terecht is, en of er wel of niet terecht is dat ze als enige zijn aangepakt, doet voor mij niet terzake.

    Ik vind het wel relevant om de Zembla-uitzendingen te noemen, omdat de daling van de omzet bij de NL overheid hierop valt terug te voeren.

9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links