Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Evi van Lanschot: "We hebben de drempel verlaagd"

Interview met Gouden Stier-genomineerde Evi van Lanschot

Bij Evi van Lanschot kunnen klanten hun vermogen online laten beheren. Evi stelt te beleggen 'op een manier die bij u past'. Maar hoe kan voldaan worden aan alle verschillende wensen van beleggers? Tijd voor een gesprek met Andries van Luijk en Monique Opdam, respectievelijk directeur en marketing directeur bij Evi.

Van Luijk benadrukt ten eerste dat er veel tijd is gestoken in het ontwikkelen van een uitgebreide vragenlijst voor de intake van klanten. 

“Achter deze vragenlijst zitten vele algoritmes die ons helpen te bepalen wat het rationele uitgangspunt van de klant is. Maar net zo belangrijk is de emotionele kant. Hoeveel risico is iemand bereid te aanvaarden? Iemand kan op papier een offensief profiel hebben, bijvoorbeeld vanwege leeftijd of andere feitelijke zaken. Maar als iemand emotioneel moeite heeft met het nemen van risico, gaan we het profiel aanpassen en defensiever maken.”

Vinger aan de pols

Als de belegger eenmaal is gestart, is het zaak vinger aan de pols te houden. “We houden steeds de persoonlijke situatie in de gaten. We voeren bijvoorbeeld ieder jaar een sanity check uit, waarbij we de doelen en risicobereidheid opnieuw toetsen.”

“Ook bij heftige gebeurtenissen tussentijds, denk aan Brexit, nemen wij zelf contact op met onze klanten. We leggen uit wat er aan de hand is en we overleggen of, en zo ja hoe, we het plan gaan aanpassen.”

Opdam vult aan: “Maar ook als mensen bijvoorbeeld ineens een groot bedrag storten of onttrekken. Gaat hij of zij op vakantie of is er wellicht iets anders aan de hand? Ook dat willen we weten om te kunnen beoordelen of actie gewenst is.”

Klanten kunnen al met 1000 euro instappen. Dit maakt het dus voor veel mensen mogelijk om hun geld online te laten beheren. “We hebben simpelweg de drempel verlaagd”, legt Van Luijk uit. “Mensen met bijvoorbeeld 25.000 euro spaargeld kunnen eerst eens met 1000 euro proberen of het iets voor hen is. Ze leren bijvoorbeeld omgaan met nieuwsberichten en doen daarbij een mooi stukje zelfkennis op. Als het goed gaat, voeren ze het bedrag op.”

Niet voor iedereen

Maar beleggen is niet voor iedereen geschikt. Evi selecteert daarom zorgvuldig. Opdam legt uit: “Als we mensen aan de telefoon hebben, merk je dat ze mede door de lage spaarrente om zich heen aan het kijken zijn. Maar het is niet voor iedereen weggelegd. We hebben weleens mensen aan de lijn die zeggen: ‘Ik kom niet door de vragenlijst heen, er komt steeds uit dat ik niet moet gaan beleggen.’ We zeggen dan ook eerlijk dat ze, wellicht vanwege te weinig reserves of een te korte beleggingsperiode, er beter niet aan kunnen beginnen.”

Met het oog op de toekomst wil Evi het coachen van beleggers verder uitbouwen. Van Luijk: "Evi’s doel is om mensen te helpen bij het formuleren van hun financiële doelen en ze te helpen bij het realiseren van hun persoonlijke financiële doelstellingen."

Opdam voeg toe: "De trend is dat de verantwoordelijkheid voor de oude dag steeds meer bij de burger zelf gelegd wordt. Denk daarbij maar eens aan het grote aantal zzp'ers in ons land. In hoeverre maken deze mensen echt tijd en middelen vrij voor een oudedagsreserve, wetende dat ze helemaal niets opbouwen als ze niets doen? Veel mensen hebben echter niet de kennis of de tijd om het helemaal zelf te doen. Wij zien in de toekomst dus een groeiende behoefte aan dit type vermogensbeheer."

Gouden Stier

Evi van Lanschot is genomineerd voor een Gouden Stier in de nieuwe categorie Beste online vermogensbeheerder. De vakjury zal donderdag 10 november tijdens een feestelijke avond bekendmaken welke partij er met een Gouden Stier naar huis gaat.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 15:30 IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Manofaction 31 oktober 2016 16:25
    ''dat de verantwoordelijkheid voor de oude dag steeds meer bij de burger zelf gelegd wordt''.

    Hoe je met woorden de waarheid zo geweldig kunt verdraaien, in je eigen belang.
    Mensen hebben in Nederland hun leven lang premies afgedragen De AOW is een recht waarvoor je hebt betaald. En dan stelen ze simpeltjes eventjes zodra je er recht op hebt, omdat ze jarenlang geld hebben uitgegeven dat er niet was, omdat ze zo graag politicus wilden spelen. En ineens gaat het over verantwoordelijkheid bij de burger leggen ? Ga u diep schamen, dat u de boevenstreken op deze manier verdedigd en dit durft te zeggen. ( En overigens heb ik zelf geen recht op AOW omdat ik jaren geleden Nederland al heb verlaten ).
    Dan mogen ze nu ook de verantwoordelijkheid voor het exorbitante inkomen (en afgesproken belastingontduiking ) bij de koning neerleggen ? Wel ouderen bestelen, maar ( blauw inteelt bloed ) verhogingen geven ? Technisch heeft Nederland zich ontwikkeld, maar moreel en menselijk nauwelijks.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links