Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

NN Group wil DeltaLloyd nog steeds (update)

NN Group wil DeltaLloyd nog steeds (update)

 

Vandaag, 2 november, moest NN Group, volgens de wft-regels, een update geven over de stand van zaken met betrekking tot het op 5 oktober gedane bod van 5,30 euro op Delta Lloyd. Heel veel is men nog niet opgeschoten.

"Following the announcement on 5 October 2016, NN Group today reconfirms its intention to make a public offer for all issued and outstanding ordinary shares of Delta Lloyd."

Het goede nieuws voor DL-aandeelhouders is dat NN het blijft proberen. Minder goed nieuws is dat er 'limited interaction' is geweest tussen de beide partijen. 

"Since the initial public announcement of the proposed transaction, NN Group has had limited interaction with Delta Lloyd. NN Group continues to seek engagement on the intended offer with Delta Lloyd and will continue its discussions with relevant stakeholder groups."

Dat duidt niet op een soepele manier van onderhandelen. Het feit dat gisteren bekend werd dat nieuwe zakenbankiers (van ING dit keer) moeten worden ingevlogen is evenmin een aanwijzing in de goede richting. 

De volgende datum om in de gaten te houden is nu 28 december. Op die dag, of eerder, zal NN Group een biedingsbericht moeten inleveren bij de AFM. 

 

 

NN Group heeft de mogelijkheid via de aandelenmarkt aandelen van DL te kopen, rechtstreeks of via haar begeleidende adviseurs. Daarvan is echter nog geen gebruik gemaakt.

De biedingsregels schrijven voor dat elke aankoop gemeld moet worden, en niet pas bij het overschrijden van de 3%-grens. Hier leest u het persbericht van NN Group.

Wordt (ongetwijfeld) vervolgd....


 

Het Financieel Dagblad kopte vanochtend dat Delta Lloyd en NN Group er nog lang niet uit zijn met zijn tweetjes. Uiteraard via anonieme bronnen, maar aangezien zowel Delta Lloyd- als FD-medewerkers doorgaans hetzelfde cafe frequenteren, moeten we deze informatie enigszins au serieux beoordelen. 

Het komt er op neer dat er tot nog toe nog geen andere partij zich gemeld heeft. Dat versterkt de positie van NN Group. Als NN in de smiezen krijgt dat ze de enige bieder is, kan het wat tijd rekken en uiteindelijk de prijs proberen te drukken door beleggers wat zenuwachtig te maken.

 

 

Eergisteren werd er tegen het slot 5,54 euro betaald, en gisteren zelfs eventjes 5,60 euro. Maar als er de komende tijd wat meer van die berichten als vandaag in het FD naar buiten komen, dan zullen een aantal beleggers toch via de beurs alvast eieren voor hun geld kiezen.

 

 

En als de koers straks dan onder de 5,30 zakt, lijkt 6 euro ineens weer een hele mooie prijs. Maar, zover is het nog lang niet. Ik geef u hier eerst de tijdlijn zoals die door NN en Delta LLoyd gehanteerd wordt. Uit het prospectus van de AFM: 

 

Binnen vier weken na de aankondiging van een openbaar bod moet door de bieder een persbericht worden gepubliceerd waarin hij aangeeft:

1. dat hij binnen een door hem te bepalen en te noemen periode van ten hoogste twaalf weken na de aankondiging van het voorgenomen bod een verzoek tot goedkeuring van het biedingsbericht bij de AFM zal indienen

of 2. dat hij alsnog afziet van een bod. Uiteraard bestaat deze laatste mogelijkheid niet bij een verplicht bod.   

 

In geval 2, als NN zijn keutel intrekt, zijn natuurlijk alle formaliteiten van tafel. In geval 1, als men door wil, moet NN voor woensdag 28 december (binnen 12 weken na 5 oktober) een verzoek tot goedkeuring van het biedingsbericht indienen. 

Betalen, betalen, betalen...

Een belangrijke voorwaarde is dat de bieder (NN) bij die goedkeuringsaanvraag kan aantonen dat ze het te bieden bedrag daadwerkelijk kunnen betalen. AFM noemt dat een 'certainty of funds'-persbericht.

Het geld hoeft niet daadwerkelijk op de plank te liggen (in het geval van NN toevallig wél) maar er mag ook een plan worden aangekondigd (claimemissie of iets dergelijks) waarmee de overname gefinancierd kan worden. 

En gij, AFM? 

Dan, als die aanvraag tot het doen van een bieding is goedgekeurd door de AFM, moet de bieder binnen  6 werkdagen de formele bieding bekendmaken. Veiligheidshalve vermeldt de AFM niet hoeveel dagen zij zelf nodig heeft voor eventuele goedkeuring. 

Die goedkeuring van de AFM is overigens meer een formele zaak. De AFM kijkt of het biedingsbericht voldoet aan alle eisen, maar de zogenaamde regalutory approvals van toezichthouders etc. moeten later nog worden verkregen. 

Syngenta en Monsanto

Die goedkeuringen zijn vooral bij de grotere, grensoverschrijdende overnames niet te onderschatten. Kijk maar eens naar de doorlooptijd van de overnames van Syngenta en Monsanto. Syngenta wordt opgeslokt door ChemChina.

De koers noteerde na aanvankelijke scepsis enige tijd in de buurt van het bod, maar van de week kwam er weer twijfel en nu staat er weer een discount van 17%. 

 

 

Monsanto zelfde laken een pak

Monsanto is akkoord met Bayer. Bayer betaalt 128 dollar per aandeel, maar de koers van Monsanto staat gewoon op 100,97 dollar. Ik moet er wel bij zeggen dat hier enige geopolitieke overwegingen ook een rol spelen. 

Wil je op dit soort overnames inspelen, dan moet je stalen zenuwen hebben en uiteraard veel overtollige cash. Ik krijg met enige regelmaat een mail van een grote belegger uit het zuiden des lands die niets liever doet dan dit soort affaires opzetten. En hoe harder ik 'm waarschuw, hoe groter hij erin gaat. 

Delta Lloyd en NN Group

Terug naar Delta Lloyd en NN Group. Dit soort berichten als vandaag in de krant is koren op de molen van NN. Hoe lager de beurskoers staat, hoe beter een eventuele hogere bieding er uitziet.

Dat het hele verhaal door zal gaan, lijkt vrij logisch maar kan dus wel eens langer duren dan gepland. Ik houd me maar vast aan het feit dat veel NN-medewerkers al verlekkerd kijken naar de woontoren van Delta Lloyd bij Amsterdam-Amstel. 

 

 

Dat het einde nabij is voor Delta Lloyd, zou ik daarom zo niet meteen durven zeggen. Volgende week woensdag weten we meer. Houd er wel rekening mee, dat wanneer de koers in de buurt van de 5,50-5,60 komt, de upside niet zo groot meer is. 

En het misschien verstandig is om wat geld van tafel te halen. Delta Lloyd kan ook nog gewoon zijn poot stijf houden natuurlijk.  


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte onderdeel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, d...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

 1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
 3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. peter2309 28 oktober 2016 14:41
  "Maar als er de komende tijd wat meer van die berichten als vandaag in het FD naar buiten komen, dan zullen een aantal beleggers toch via de beurs alvast eieren voor hun geld kiezen." Moet zijn: "...... alvast bijkopen om later winst te maken." Want bij elke verkoper is er ook een koper die vindt de huidige lage koers (onder de € 5,60) dus wel aantrekkelijk.
 2. k2es 28 oktober 2016 14:46
  Het bod is veel te laag, het stond 1 jaar geleden nog op 8 en daarvoor jarenlang rond tussen de 14-20. Iedere belegger die er langer dan 1 jaar in zit lijdt een groot verlies, dus het aandeel niet aanbieden en wachten op een veel beter bod, of, misschien nog beter, dat het niet doorgaat en DL vanzelf weer hersteld. De huidige koers is een afbraakkoers, het herstel is net ingezet.
 3. forum rang 4 Red_ 28 oktober 2016 15:21
  quote:

  k2es schreef op 28 oktober 2016 14:46:

  Het bod is veel te laag, het stond 1 jaar geleden nog op 8 en daarvoor jarenlang rond tussen de 14-20. Iedere belegger die er langer dan 1 jaar in zit lijdt een groot verlies, dus het aandeel niet aanbieden en wachten op een veel beter bod, of, misschien nog beter, dat het niet doorgaat en DL vanzelf weer hersteld. De huidige koers is een afbraakkoers, het herstel is net ingezet.
  emissie vergeten? die koers tussen 14 en 20 mag je dus delen door 2 om te vergelijken met koers nu...
 4. forum rang 9 objectief 28 oktober 2016 17:20
  quote:

  baloub1 schreef op 28 oktober 2016 17:12:

  Wat een vreemd verhaal. Het FD zit te praten met Delta Lloyd mensen over de overname. Riekt naar voorkennis AFM!
  Is het wel relevante informatie?? en zo ja, dan is er nog niets aan de hand als ze deze info niet gebruiken om te handelen; hetgeen altijd te achterhalen is.
 5. forum rang 9 objectief 28 oktober 2016 17:23
  quote:

  Max1017 schreef op 28 oktober 2016 12:45:

  Intrinsiek waarde per DL-aandeel is ruim EUR 11,- dan lijkt het me toch sterk dat ze zichzelf voor de helft laten overkopen?
  Die EUR 11 is een oud cijfer...intussen veel lager en ze kunnen op hun vermogen geen rendement halen....zonder NN valt de koers terug naar EUR 4.
 6. Michiel ICT 29 oktober 2016 16:03
  Als goed Hollands koopman probeert NN zo min mogelijk euri in te leveren voor zo veel mogelijk DL.
  Ik schat in dat het toch voorbij de 6,- moet gaan voordat het slaagt. Alleen al om ieders gezicht enigszins te sparen is minstens 5,90 nodig Want 6,50 (eis DL) -/-5,30 (bod NN) =1,20. Dat gedeeld door 2 is 0,60. Dat bij de bieding geteld is 5,90. Typisch halverwege eis en bod.
  Iets hoger zal dan nodig zijn. Dus 6,00 á 6,20 maximaal vermoed ik als uitkomst.
  Risico is dat het nog wel een tijd duurt voor de muntjes binnenkomen.

  Maar het is nog steeds een prima marge van >10% bovenop de huidige koers van 5,45.
  Kortom: instappen maar!
 7. relpinda 29 oktober 2016 17:22
  quote:

  Red_ schreef op 28 oktober 2016 15:21:

  [...]

  emissie vergeten? die koers tussen 14 en 20 mag je dus delen door 2 om te vergelijken met koers nu...
  Klopt helemaal wat je stelt.

  In mijn positie is m'n gemid.koers 8,93 dus alles daaronder en met mij heel veel particulierbel. leiden een dik verlies, juist nu DL aan het opkrabbelen is.

  Veel particulieren bel. beleggen voor de longterm/dividend en zijn altijd te laat met hun beslissing Verkoop/Koop.
  En dan nog die bedrijven die van de beurs worden gehaald. De laatste was Ten Cate, voor appel en ei foetsie.
  Part.Bel. kunnen daar HEEL weinig tegenin brengen.

  Ik hoop ook nu weer dat wellicht de VEB iets voor deze groep kan betekenen door eens in te duiken of dit wel correct verloopt etc.

  Ik klaag verder niet, ook veel winstfondsen gehandeld.

  LZA
 8. DirkDeNeu 30 oktober 2016 10:00
  quote:

  relpinda schreef op 29 oktober 2016 17:22:

  [...]

  Klopt helemaal wat je stelt.

  In mijn positie is m'n gemid.koers 8,93 dus alles daaronder en met mij heel veel particulierbel. leiden een dik verlies, juist nu DL aan het opkrabbelen is.

  Veel particulieren bel. beleggen voor de longterm/dividend en zijn altijd te laat met hun beslissing Verkoop/Koop.
  En dan nog die bedrijven die van de beurs worden gehaald. De laatste was Ten Cate, voor appel en ei foetsie.
  Part.Bel. kunnen daar HEEL weinig tegenin brengen.

  Ik hoop ook nu weer dat wellicht de VEB iets voor deze groep kan betekenen door eens in te duiken of dit wel correct verloopt etc.

  Ik klaag verder niet, ook veel winstfondsen gehandeld.

  LZA
  de oplossing is natuurlijk om NN te kopen, koers onderdruk van bod en daarna heb je DL er ook nog bij. Of werkt dat dan weer niet?

  Voor de duidelijkheid ik begrijp (helaas) heel goed hoe je je voelt, maar dat is "part of the deal" als je als particulier belegt.
 9. forum rang 9 objectief 30 oktober 2016 10:55
  quote:

  relpinda schreef op 29 oktober 2016 17:22:

  [...]

  In mijn positie is m'n gemid.koers 8,93 dus alles daaronder en met mij heel veel particulierbel. leiden een dik verlies, juist nu DL aan het opkrabbelen is.

  Veel particulieren bel. beleggen voor de longterm/dividend en zijn altijd te laat met hun beslissing Verkoop/Koop.

  Die 8,93 ga je nooit terugzien als DL zelfstandig doorgaat...ze hebben nu inmiddels veel meer aandelen en het tafelzilver is verkocht.
  Bij geen overname (weinig waarschijnlijk) zou ik direct verkopen om te investeren in bedrijven met veel betere kansen.
  DL kon er ook niets aan doen dat de rente zo laag zou worden en daardoor miljarden moeten afboeken, dat was beleid van de CB om de zuidelijke landen niet failliet te laten gaan.
 10. hap 30 oktober 2016 15:53
  quote:

  k2es schreef op 30 oktober 2016 15:37:

  Ook door de (m.i. grotendeels onterechte) kritiek van DNB op de vorige topman is de koers sterk gedaald, de DNB zit nu waarschijnlijk ook deze overnamepoging aan te moedigen.
  Ik zou eerder spreken van aansturen dan aanmoedigen, gezien de woorden van Klaas Knot een paar weken geleden. Om die reden ook acht ik een niet doorgaan van de overname weinig waarschijnlijk.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links