Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Minder risico, mooi rendement!

Hoe behaalt u uw beleggingsdoelstelling met structured products?

U kent dat gevoel vast wel. Er is veel onzekerheid in de markt en u weet niet goed wat te doen. U wilt wel in aandelen, maar er zijn zoveel risico's. De Amerikaanse verkiezingsuitslag bijvoorbeeld.

Hoe zou de beurs reageren als Trump onverwacht de winnaar wordt? Maar zelfs als Clinton wint, is de reactie van beleggers onvoorspelbaar. Over onvoorspelbaarheid gesproken, wat zijn de gevolgen van het ECB-beleid? Gaat de rente snel omhoog? Hoe ontwikkelt de economie van China zich?

Allemaal vragen zonder duidelijke antwoorden, maar met mogelijk grote gevolgen voor de richting van de financiële markten. Ondanks alle onzekerheden is de aandelenmarkt aardig opgelopen.

Instappen is alleen maar lastiger geworden, en als u al in de markt zit, is het dan tijd om winst te nemen? Gezien de onzekerheden verwacht u over een periode van twaalf maanden maximaal een procent of zeven rendement op aandelen te behalen. Dat zou al heel mooi zijn.

Goede beleggingsafweging

Maar het blijft een relatief beperkt opwaarts potentieel ten opzichte van het risico op groot verlies. Alternatieven als obligaties leveren nauwelijks rendement op. Wat te doen?

Gestructureerde producten kunnen onder deze omstandigheden helpen tot een goede beleggingsafweging te komen. Ik geef een voorbeeld. Stel u heeft 10.000 euro om in aandelen te beleggen. U kunt bijvoorbeeld een ETF kopen op de Eurostoxx 50, waarin de vijftig grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa zitten.

Als de beurs het door u als maximaal haalbare rendement realiseert, zit u met 7% winst natuurlijk goed. Maar als de markt het volledig laat afweten, en bijvoorbeeld 20% daalt, resteert geen vrolijk plaatje. Het dividend helpt wel iets tegen de financiële pijn, maar dik 15% verlies voelt niet lekker aan.

Capped Bonus

Eén van de mogelijkheden om onder dit beleggingsdilemma uit te komen is de aanschaf van het Capped Bonus Certificaat op de Eurostoxx 50 Index, uitgegeven door Société Générale (ISIN code DE000SE6RE16). Het certificaat lost in december 2017 af tegen een koers van 38,50 euro.

De enige, maar wel heel belangrijke voorwaarde: de Eurostoxx 50 mag tot het eind van de looptijd niet de ondergrens van 2850 punten raken. De actuele stand van de index is 3080 punten, dus er is een marge van bijna 8%.

Als deze grens wordt geraakt, vervalt de aflossing tegen de bonuskoers en is de aflossing gelijk aan de stand van de index (gedeeld door 100). Dus als de index daalt tot 2800 en vervolgens in december 2017 op 3000 punten eindigt, is de aflossing op 30 euro. De koers van het certificaat is 30,50 euro.

Beperkt verlies

Bij aflossing op 38,50 is het rendement gelijk aan 26,2%, ofwel 22,4% op jaarbasis. In uw visie is het maximaal haalbare rendement op aandelen zo'n 7% op jaarbasis. Dat betekent dat u slechts een derde van de certificaten hoeft aan te schaffen om de 7% rendement op jaarbasis te behalen.

De overige twee derde kunt u op een veilige spaarrekening zetten. Als de index toch de verkeerde kant op gaat, is uw verlies door de beperkte investering kleiner dan dat bij een directe belegging.

In de tabel geef ik verschillende mogelijkheden, waarbij ik uitga van 4% rendement op een directe indexbelegging.

Index via bonuscertificaat direct in index
1540 (-50,0%) -16,5% -46,0%
2464 (-20,0%) -6,4% -16,0%
2900 (-5,8%) 1) -1,6% -1,8%
2900 (-5,8%) 2) +8,5% -1,8%
3080 (-0,0%) 1) +0,3% +4,0%
3080 (-0,0%) 2) +8,5% +4,0%
3203 (+4,0%) 1) +1,7% +8,0%
3203 (+4,0%) 2) +8,5% +8,0%
3388 (+10,0%) 1) +3,7% +14,0%
3388 (+10,0%) 2) +8,5% +14,0%
3850 (+25,0%) 1) +8,5% +29,0%
3850 (+25,0%) 2) +8,5% +29,0%

 

1) Eurostoxx50 tot en met december 2017 minstens een keer op of onder 2850 punten.
2) Eurostoxx50 tot en met december 2017 altijd boven 2850 punten.

 

Makkelijk rendement

Het vet aangegeven scenario is uw verwacht (maximaal) te behalen rendement op aandelen, waarbij 8% tot en met december 2017 is gelijk aan 7% op jaarbasis (inclusief dividend). U ziet dat die 8% rendement makkelijk te halen is met een veel kleinere (indirecte) blootstelling aan de index via de certificaten.

Zelfs bij een lichte daling van de index is dat rendement mogelijk. Het tweede voordeel is dat in flink negatieve scenario's de financiële kleerscheuren een stuk kleiner zijn. Tegenover deze voordelen staat dat bij een veel gunstiger aandelenklimaat, uw belegging van 10.000 euro fors in rendement kan achterblijven.

U dient daarnaast ook rekening te houden met het debiteurenrisico op de uitgevende instelling van het certificaat, in dit geval de Franse bank Société Générale.

Keuzemoment

Uw laatste punt ten aanzien van een (gedeeltelijke) belegging in het certificaat is dat bij een tussentijdse doorbraak van de 2850-ondergrens, u een keuze moet maken wat verder te doen.

  • U kunt de positie aanhouden, maar dan is bij herstel van de index het rendementperspectief minder gunstig geworden wegens het wegvallen van de bonusaflossing.
  • U kunt ook op de lagere koersniveaus alsnog besluiten uw positie (direct of wederom via een certificaat) te vergoten en volop te profiteren van mogelijk koersherstel.

Gestructureerde producten zijn geen wondermiddelen, maar stellen wel beter in staat de doelstellingen, afhankelijk van uw risicoprofiel en visie, te bereiken.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. knax63 26 oktober 2016 15:56
    minder risico is ook meestal minder opbrengst.
    vele produkten zijn slecht doorzichtig waar de rendement en verliezen liggen want die moeten in verhouding zijn. en dat is net wat niet altijd even transparant word verteld.
    de meeste produkten worden met een verkoop babbel verkocht en dan word posetieve zaken meer benadrukt dan negatieve zaken.
    meestal verdienen ze aan het produkt en dat is hun drijfveer om het te verkopen. Op zich niet verkeerd.

    DE gemiddelde beleggers luisteren te veel naar verkopers.
    wij van firma x adviseren produkt y van firma x.
  2. Manofaction 28 oktober 2016 08:46
    quote:

    knax63 schreef op 26 oktober 2016 15:56:

    minder risico is ook meestal minder opbrengst.
    vele produkten zijn slecht doorzichtig waar de rendement en verliezen liggen want die moeten in verhouding zijn. en dat is net wat niet altijd even transparant word verteld.
    de meeste produkten worden met een verkoop babbel verkocht en dan word posetieve zaken meer benadrukt dan negatieve zaken.
    meestal verdienen ze aan het produkt en dat is hun drijfveer om het te verkopen. Op zich niet verkeerd.

    DE gemiddelde beleggers luisteren te veel naar verkopers.
    wij van firma x adviseren produkt y van firma x.

    Helemaal mee eens en uit vele en lange (slechte) ervaringen kan ik zeggen, dat hoe minder je met banken te maken hebt, hoe beter het is. Het risico met aandelen neem ik liever dan dat ik überhaupt iets met een bank of zijn producten wil te doen wil hebben. Banken ( en ja, echt alle banken ) zijn bovendien van zichzelf een groot risico, dat je er gratis bij krijgt. Ze zijn een noodzakelijk kwaad, waar je helaas niet omheen kunt maar wel van moet proberen weg te blijven.
  3. [verwijderd] 28 oktober 2016 20:30
    Begrijp dat het voor de kleinere belegger wellicht interessant is maar dit lijkt me gewoon een barrier reverse convertible. Schrijven van een dec'17 2850 put geeft waarschijnlijk zelfde of meer rendement. Meer mogelijkheden om bij te sturen ook en liquiditeit superieur ten opzichte van dit product. Zou graag ook eens een vergelijk van je zien tussen zo'n product en een optie(constructie).
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links