Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Niet te peilen

Zorgen proteststemmen voor een overwinning van Trump?

Afgelopen week was er weer een televisiedebat tussen de Democratische presidentskandidaat en de Republikeinse. De peilingen geven aan dat Hillary Clinton het debat won en ook de verkiezing wint. Maar heeft u naar het programma Jensen kiest voor Amerika gekeken?

Dan heeft u gezien dat veel Amerikanen het economisch helemaal niet zo goed hebben en als proteststem tegen de politiek op een non-politiek figuur stemmen: Donald Trump. Min of meer is het hele middendeel van de Verenigde Staten voor Trump en alleen New York en California zijn voor Clinton.

De verschillen tussen de staten en ook tussen de economieën per staat zijn enorm en dus zijn ook de politieke verschillen heel groot. Het lijkt bijna op Europa. In het algemeen gezien, is ook in Europa de overheid verder van de burger af komen te staan, de overheden hebben hun eigen regels bedacht.

Proteststemmen

Neem Nederland. Niemand mag in het bedrijfsleven ongestraft vervroegd met pensioen, maar bij de Nederlandse Belastingdienst doen ze het onder het mom van een reorganisatie wel gewoon.

Of een ander voorbeeld. In de echte wereld kan je niet na ergens slechts een paar weken te hebben gewerkt, opstappen en vervolgens lange tijd een uitkering krijgen. In de politiek kun je wel langere tijd wachtgeld krijgen, zelfs na een korte carrière.

Het zijn maar voorbeelden, echter in Europees verband kan ik er nog veel meer noemen. De afstand van de politiek tot het volk is in de Verenigde Staten juist een reden tot proteststemmen op een man die het zogenaamd niet om het geld doet want daar heeft hij reeds genoeg van.

Wint Trump?

Ik hou er dan ook nog steeds rekening mee dat ongewild en ongemerkt Trump nog best kan winnen. Helaas of gelukkig zeggen peilingen helemaal niets en we hebben nog een aantal weken te gaan.

Grafiek aandeel Volkswagen

 

Dus voorlopig business zoals altijd. Ik zit nog steeds Volkwagen long want zo blijkt Fiat nu wel ineens een sjoemelaar met de software te zijn. Terwijl ik eerder nog werd aangevallen door critici, toen ik de grap maakte en de vraag stelde dat als Volkwagen het al doet... Hoe zou dat dan in Italië zijn?

Toch verbaast het me dat Volkswagen nog steeds de bonte hond is en de rest van de autofabrikanten geen problemen hebben. Het is een beetje zoals Dexia die als overnemer van onderdelen van Aegon de schuld kreeg van de aandelenlease-affaire terwijl de rest (onder andere Aegon) er mee weg kwam.

Kies een kant

De AEX zou nog steeds een hoofdschouderpatroon kunnen worden maar ook kan het met het grootste gemak een hoofdschouder-failure worden en dus nog een sprong omhoog maken. Ook hier zullen de verkiezingen bepalend gaan worden.

Grafiek twindicator AEX Index

 

De Duitse DAX geeft weinig extra info en bevestigt alleen het beeld dat ik net voor Amsterdam schets.

Grafiek DAX Index

 

De Amerikaanse indices zoals de S&P 500 hebben nog wel een verkoopsignaal.

Grafiek S&P 500 Index

 

Ook de mid- en smallcapindex Russell 2000 geeft eerder een negatieve bevestiging dan een koop. Dus Europa heeft koopsignalen en de Verenigde Staten heeft verkoopsignalen.

Zegt dit iets over de verkiezingsuitslag? Ik durf het nog niet te beweren. Want een overwinning van Clinton zou positief moeten zijn.

Grafiek Russell 2000 Index

 

China B-shares geven ook verkoopsignalen in de grafiek.

Grafiek Chines B-shares

 

Rente weer iets omlaag

De Duitse Bunds herstelde weer iets na een verhaal van Draghi. De vraag is alleen hoelang de markt nog in het verhaal gelooft. In de Twindicator zitten we nog onder de indicator en dus hebben we officieel nog een short.

Grafiek Duitse Bunds

 

Ook de Amerikaanse lange bonds (TLT-20 jaar plus) herstellen weer wat maar hebben nog een verkoopsignaal. Ik ga het even de komende week bekijken. Op lange termijn ben ik nog positief op lange bonds.

Grafiek Amerikaanse lange bonds

 

Nog even twee aandelen om in de gaten te houden. Allereerst natuurlijk Amazon, dit zeer prijzige aandeel is aan het worstelen met een verkoopsignaal. Eens even kijken of dit eindelijk doorzet omlaag.

Grafiek aandeel Amazon

 

En wat dichterbij huis hebben we het Duitse Adidas, ook hier zien we topvorming maar is het nog iets te vroeg voor verkoopsignalen. Maar ook dit kan een hele leuke worden als de trend echt draait.

Grafiek aandeel Adidas

 

Ik blijf dus nog maar even voorzichtig en ga  mijn portefeuilles verkiezingsklaar maken, wat een beetje vergelijkbaar is met je tuin winterklaar te maken. Dus op de beurs is het net als in de tuin: laat je niet door het mooie weer afleiden en wees klaar voor een koudere periode.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ttroo 24 oktober 2016 09:30
  Bedankt weer Cees voor je verhaal. Heel mooi om vanochtend te zien wat voor effect het kopen van de staatsobligaties door ECB is. De Ierse en Spaanse obligaties lagen op +50%. Inmiddels is de EC computer weer aangezet en worden ze waarschijnlijk massaal aangekocht. Want ze doen het nu zelfs slechter dan -50%, oftewel heel vakkundig worden toekomstige headlines en paniek overbodig gemaakt. Zodra de ECB niet meer wilt/mag/kan opkopen, dan weten we welke sprongen kunnen verwachten in dit soort staatsobligaties. Maar voor nu. Lang leve de ECB opkoop computer. Zolang die maar niet stuk gaat, gaat alles goed.
 2. Aciera 24 oktober 2016 10:21
  Ja, ik ben ook bezig met mijn aandelen port "winterklaar" te maken. Of moet ik zeggen "idiot proof". De Brexit zag ook niemand aankomen, en heeft me in 2 dagen tijd €10.000,= gekost. Geen verlies, maar een vermindering van vermogen (winst gedeeltelijk verdampt).
  Dus ik ga voor de verkiezingen drastisch afbouwen, dan een poosje aanzien hoe het uitpakt. Het zou me overigens niet verbazen als er binnen niet al te lange termijn een aanslag zal worden gepleegd op de nieuwe president (wie het ook mag worden). De beide kampen staan lijnrecht tegenover elkaar, en er hoeft maar 1 idioot te zijn....

  Wat eten we vanavond ?
 3. [verwijderd] 24 oktober 2016 10:22
  Mbt Trump vs Clinton lees ik ook(geruchten?) dat het e-mail lek over Clinton uit de FBI zelf komt, een whistle-blower, want Clinton schijnt soms naam en toenaam genoemd te hebben van amerikanen die bezig waren met een missie. Dat de belastingdienst een staatssecretaris zo maar kan piepelen zonder enig gevolg is opmerkelijk. Italiaanse toestanden, noem ik dat. Houdt dan maar ook rekening met een strenge winter.
 4. HarryWarry 24 oktober 2016 11:46
  Goed stukje!

  Ik was ook een hele tijd van mening dat de uitslag van de verkiezingen bepalend zouden worden voor de richting die de AEX inslaat. En dat deze richting dan ook pas ingeslagen zou worden na de verkiezingen. Het lijkt er nu echter op dat men er al vanuit gaat dat Clinton al gewonnen heeft en we dus omhoog kunnen. Dat kan dan straks wel eens een flinke klapper omlaag worden als Trump toch wint. Want ik ben het er zeker mee eens dat de peilingen niet zo veel zeggen. In mijn opinie is Clinton veel te vroeg begonnen met de aanval op Trump mbt tot zijn fouten uit het verleden. Ik gok dat Trump nog met een goed getimede campagne komt waar Hilary flink van gaat schrikken. Wat VW betreft zit ik mee long. Kan wel een tijdje duren voor ze van de stempel 'sjoemelaar' af zijn. Maar zodra er weer mooie resultaten getoond gaan worden zal iedereen dit zomaar ineens vergeten kunnen zijn...
 5. [verwijderd] 24 oktober 2016 13:50
  Misschien is Jensen niet zo'n goede bron om wat speelt rond die verkiezingen in zo'n eenmalige uitzending te kunnen beoordelen? Brexit allemaal goed en wel. Die polls lagen erg dicht bij elkaar. Had inderdaad niemand zien aankomen, maar Trump is zo erg bezig met zijn aanvallen tegenover vrijwel iedereen in het begin van zijn speeches, dat zeker de hoger opgeleiden hem helemaal niet meer serieus nemen. Zelfs gemiddeld heeft Clinton nu zowel onder mannen als onder vrouwen meer steun dan Trump. Alleen de working class mannen zonder noemenswaardige opleiding hebben meer vertrouwen in Trump. Degene die vanuit hun gut feeling werken en inderdaad zeggen dat ze Clinton bij winst een kopje kleiner zullen maken op een of andere manier, daartoe aangemoedigd door "hun kandidaat". Angstwekkend en inderdaad met een behoorlijke dreiging voor financiële markten, de vastgoedmagnaat Trump als president.
  Voorlopig loopt Clinton uit op Trump en heeft ze zeker niet alleen steun in NY en CA, maar in heel veel swing states en zelf in oorspronkelijke Republikeinse staten bedreigt ze Trump (volgens de uitslag van de polls). Inmiddels loopt ze met dubbele cijfers voor op Trump. Onder Democraten heeft de Amerikaanse economie het gemiddeld beter gedaan dan onder Republikeinen, dus daar toch maar op vertrouwen? En niet meegaan met Trump's paranoia in zijn "media are rigged" en "elections are rigged"? Toch maar wat betrouwbaarder bronnen dan Jensen aanboren?
 6. DonDagobert 24 oktober 2016 16:14
  Volledig met Izuu eens. Vond Cees zijn stukje altijd wel aardig maar een referentie naar R. Jensen doet wel afbreuk zeg, lieve hemel. Stukje over Amerikaanse verkiezingen snijdt echt geen hout. Zeer kort door de bocht door te zeggen dat alleen California en NY voor Clinton zijn. Van de 538 kiesmannen gaan volgens de laatste peilingen er 330 naar Clinton, dat zou een van de grootste overwinningen ooit worden. Juist zuidelijke kuststreken en middenstaten lijken ook haar kant op te vallen (North-C, Iowa, Nevada, Florida, Virginia, Pennsylvania).

  Kan iedereen het stuk over de polarisatie van de VS aanraden van afgelopen weekend in het NRC door Guus Valk. Stuk inhoudelijkker dan die schreeuwende stereotype zoekende hap-snap TV van de manager van Jan Paparazzi.
 7. forum rang 7 ttroo 24 oktober 2016 17:29
  Zo. De ECB computer is weer uitgezet. En dat is duidelijk te zien. De Duitse 10 jaar is ff met 550% gestegen. Klinkt relatief een stuk interessanter dan absoluut! Dan doet de Franse 8 jaars rente met 65% in de plus een stuk rustiger. De Nederlandse 9 jarige lening wordt ook geslacht. Plus 80%.
 8. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 oktober 2016 18:05
  quote:

  rekeozsejtleraped schreef op 24 oktober 2016 17:54:

  Heb gister idd Jensen gezien. En Cees, .... da's nu precies het punt waarom principes van velen overboord worden gegooid. M.I. wordt Trump de nieuwe president van Amerika. Voor een ieder, die nog twijfelt zou 't eens moeten gaan kijken "Jensen kiest voor Amerika..."
  Jensen heeft maar een doel: hoge kijkcijfers halen.

  Door het kiesmannensysteem is een reële prognose onmogelijk, maar het zou me niet erg verbazen als Hillary met een enorme voorsprong gaat winnen.
 9. [verwijderd] 24 oktober 2016 18:56
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 24 oktober 2016 18:05:

  [...]
  Jensen heeft maar een doel: hoge kijkcijfers halen.

  Door het kiesmannensysteem is een reële prognose onmogelijk, maar het zou me niet erg verbazen als Hillary met een enorme voorsprong gaat winnen.  Vrees voor je dat je moet leven met Trump. In de voorverkiezing is Trump in absolute zin gekozen met de meeste aantal stemmen ooit. Da's Reagan zelfs niet gelukt. De staat New York & Californië zijn geen maatstaf voor de doorsnee Amerikaan, maar hebben wel de grootste bek. (Net zoals de Amsterdammer, die denkt dat voorbij Diemen uitsluitend boeren en achterlijken wonen.)

  Daarnaast verwacht ik, dat Trump net zoals Wilders in het verleden, een gordijnbonus kan incassereren. Het is kennelijk politiek incorrect om dingen bij de naam te noemen, omdat men door duistere krachten wordt gescanteert of dat er een dogma wordt opgelegd, die afwijkende meningen niet tolereren in een tolerante samenleving.

  Ook met Trump draait de wereld gewoon door, maar met dienverstande dat de piketpaaltjes iets anders in de grond worden geslagen. Met nog twee weken te gaan, en dan weten we het.

 10. Maan Arkenbosch 24 oktober 2016 22:00
  Als ik zie op Monitor (VARA) vanavond, m.b.t. BTW en emissie certificaat fraude van miljarden € welke naar moslim terroristen doorgesluisd worden, dan is de de E.U. commissie door en door corrupt en rot. Wellicht begint in Wallonië de victorie. Ook de Fed blijft maar via zigzag trucks draaien om de koersen omhoog te krijgen. Drachi houdt zo de PIGGS banken op de been. Toch zal de rente binnenkort omhoog gaan. De markt is dit gedraai zat. De negatieve bij effecten worden steeds groter.Indien Hillary wint komt er een tweespalt in de V.S. Trump zal zijn mond niet houden en een rechtse willen uitdelen. 2017 kon wel eens een gevaarlijk jaar kunnen worden!
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links