Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

10 van Tak: Naamswijziging

Het zat er wel al aan te komen, maar de beslissing van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kwam toch nog onverwacht. Vorig jaar meldde ik u al dat de toezichthouder moeite heeft met de systematiek van beoordelingen in mijn rubriek 10 van Tak.

Daarbij gaat het (natuurlijk) niet om de beschrijving van de voor- en nadelen van de besproken gestructureerde producten. De AFM heeft een probleem als het gaat om het toekennen van concrete cijfers.

Volgens de club van Docters van Leeuwen suggereert dat een, ik citeer letterlijk, "objectiviteit in de beoordeling die niet wenselijk is als het gaat om complexe financiële structuren".

Beleggers zouden dan te makkelijk tot de conclusie komen dat een product wel of niet aantrekkelijk is. In een aantal gesprekken met AFM hebben IEX en ik aangegeven het niet met die gedachte eens te zijn.

Einde aan de cijfers
De cijferwaardering geeft juist de mogelijkheid om snel duidelijkheid te geven over de kwaliteit (of het gebrek eraan) van een financieel product. Voor veel beleggers is tijd kostbaar en niet iedereen heeft de mogelijkheid de financiële bijsluiter te lezen. Het lukt zelfs veel beleggers niet de recensies in de rubriek 10 van Tak door te nemen.

Beleggers kunnen hun besluit om wel of niet een financieel product te kopen dan volledig baseren op het eindcijfer dat elke note of certificaat in een 10 van Tak-recensie krijgt. Helaas is de AFM niet overtuigd van deze argumenten en hij heeft IEX gesommeerd om vanaf komende maandag te staken met het uitdelen van cijfers voor financiële producten.

Het compromisvoorstel van IEX, om geen onvoldoendes meer te geven, en ook cijfers boven de 8 uit te sluiten, kon geen genade vinden bij de toezichthouder. Wel gaf de AFM aan geen bezwaar te hebben als andere korte kwalificaties worden gebruikt, zoals de in de financiële wereld gebruikelijke (strong) buy-, hold- en (strong) sell-adviezen.

Nieuwe naam
Tegen deze terminologie heeft AFM geen bezwaar omdat hier sprake is van een "kennelijke uiting van een commerciële aanbeveling, waarvan de belegger kan bevroeden dat meer belangen dan uitsluitend de objectiviteit worden bediend". IEX en ik zullen ons in ieder geval aan het besluit van de AFM houden.

Concreet betekent dit dat vanaf maandag de gerecenseerde producten niet meer cijfermatig beoordeeld zullen worden. Tevens zal de database van alle besproken producten met de cijfers worden verwijderd. Dat zal al op zondag gebeuren.

Tevens zal zondag de nieuwe naam van de rubriek bekend worden gemaakt, want ook daar heeft de AFM bezwaar tegen gemaakt. Die nieuwe naam staat overigens nog niet vast. IEX blijft natuurlijk de site van en voor beleggers en vraagt u dan ook actief mee te denken.

Heeft u suggesties?
Ik zou het mooi vinden als u uiterlijk zondag een suggestie voor een nieuwe naam naar de redactie van IEX wilt mailen. Daarnaast houd ik me sterk aanbevolen als u ideeën heeft hoe ik, anders dan met cijfers, kort en krachtig een uitspraak over de kwaliteit van het product kan doen.

Zowel de beste nieuwe naam als de beste korte aanbeveling maak ik zondag op IEX.nl bekend. Zo kunnen we als IEX community laten zien dat we ons door deze actie van de AFM niet uit het veld laten slaan. Ik reken op u.


10 van Tak
Klik hier voor 10 van Tak met een beoordeling van álle financiële producten
Klik hier voor de IEX.nl Handelende Takportefeuile (+0,99)

Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en was hiervoor werkzaam op het ministerie van Financiën. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom: klik hier.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

 1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
 2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
 3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

56 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 30 maart 2007 12:04
  Blijkbaar is AFM er om de financiële intellingen te verdedigen, en niet de particulieren. Weer een mooi staaltje hypocrisie.

  Qua waarderingen: als stong buy e.d. OK zijn, dan zou ik zeggen dat je zonder probleem je puntensysteem te behouden, en dan adhv de uitkomst een andere aanbeveling te geven. Bvb. 9 = strong buy, 8 = buy, 7 = accumulate, 6 = neutral, etc.

  Als zij kinderachtig willen doen, dan mag jij ook zulke trukjes gebruiken...
 2. [verwijderd] 30 maart 2007 12:14
  En dan steunen ze zelf het initiatief van www.geldwaardering.nl/... En daar worden de producten beoordeeld door "het publiek" ipv mensen die er echt verstand van hebben. Waarbij "het publiek" natuurlijk in veel gevallen bestaat uit (werknemers van) de beoordeelde instellingen zelf.

  Beoordeling is daar met sterren. Waarom kies je niet voor (gouden) takjes?
 3. [verwijderd] 30 maart 2007 15:28
  Mijn suggestie: doe als Nicolaas Klei met de beoordeling van de supermarkt wijnen of als de Michelin gids voor goede restaurants. Geef ze sterren of iets dergelijks. Nikolaas Klei geeft glaasjes (1 t/m 5) Bovendien heeft hij de klassificatie "0" (hij geeft helemaal geen glaasje) of zelfs een mannetje dat vies kijkt (Gootsteenwijntje, op het supermarktschap laten staan). Tenslotte laat hij soms in de tekst bij hele geslaagde wijnen weten dat hij die eigenlijk zelfs zes glaasjes zou willen geven. Zo komt hij in feite tot 8 gradaties. Wie weet pikt de AFM dat. Ik ben het overigens, net zoals jullie, helemaal niet eens met de AFM.
56 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links