Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

"ETF’s leiden tot crowded trades"

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 oktober 2016 17:12

    Mooi weerwoord. Ik moet er nog wat over nadenken. Waar zit het gevaar van die EFT's? Ik had MSCI world en zelfs de grootste posities zoals van Apple zijn daarin maar een paar procent.

    Gaat het om het bestaan van dit instrument voor beleggers? Ja er zijn risico's, maar die zijn er ook bij de beurs met alleen maar aandelenhandel.

    Met beleggingsfondsen zijn mijn ervaringen niet zo positief. Delta Deelnemingen, Ohrafondsen niet zo positief. Dat is dan qua beleggingsresultaat als de kosten.

    Waar het volgens mij omgaat is of er evenwicht in de markten kan worden gevonden. Een interessante opmerking van Arend Jan in zijn dagopening ging met verwijzing naar FD over obligatietrackers en het mogelijk effect van renteverhoging. Dat is dan wel precies de markt waar particulieren beperkte toegang toe hebben.

    Ik moet het allemaal nog eens overdenken, maar in je laatste alinea heb je gelijk, want het is beneden de gordel om aan jouw integriteit zonder enig bewijs te twijfelen.

    Groet, Jonas
  2. [verwijderd] 20 oktober 2016 18:50

    Erick in essentie doe ik vooral dat zelf beleggen. Dat kost tijd en je moet er maar interesse in hebben en natuurlijk ook wat kennis.

    Dat moet een ieder eigenlijk wat voor zichzelf bepalen. De ene doet TA en de ander Tech of Small Caps etc. Zolang ze weten wat ze doen en waarom allemaal prima.

    Waar het echter hier omgaat en Alexander aan de orde stelt, is wat groter. In feite stelt hij: EFT is systeemrisico en gaat er maar iets mis dan gaan ze werken als een extra bom op het beleggershoofd.

    Mijn inschatting is dat het afhankelijk is van type EFT, maar ik ben daar nog niet helemaal uit. Beleggen is niet simpel soms, hoewel ik dat dan wel weer prettig zou vinden.

    Je zou de zaken ook nog wat kunnen opsplitsen.

    1. Is beleggen in EFT's kwalijker dan in beleggingsfondsen en derivaten?

    2. Geeft dat beleggen in EFT's extra systeemrisico's vergeleken bij andere manieren van beleggen?

    Groet, Jonas
  3. [verwijderd] 21 oktober 2016 00:58

    Eigenlijk verbaas ik me soms wat. Er is in de aandelenmarkt een enorme beweging gaande richting EFT's (soort mandjes tegelijk in een bepaalde hoek) en nu stelt Alexander bloody link, want je maakt daarmee een crisis nog erger.

    Een paar mensen begrijpen blijkbaar dus maar de doorwerking van de aandelenmarkt op het echte leven (mainstreet). Dat is dus ongeacht de vraag of Alexander gelijk heeft. Het geeft aan de oppervlakkigheid en onvoldoende onderwijs en niveau van informatie via NPO e.d.

    Als Kim Kardistan of hoe ze ook moge hete de broek omlaag doet dan zijn er duizenden reacties, maar over iets belangrijks of een bepaald beleggingsinstrument gevaarlijk kan zijn voor het leven van gewone mensen zijn er maar weinig mensen die zien en begrijpen waar zoiets over gaat.

    Groet Jonas
  4. [verwijderd] 23 oktober 2016 09:52
    Wat is het risico van een crowded trade? Als iedereen tegelijk naar de uitgang rent dan komt de prijsvorming in gevaar -> je moet verkopen op prijzen lager dan de Net Asset Value.
    Gelukkig zijn er in Europa (en sinds Augustus 24 2015 ook in de US) price bands/circuit breakers die er voor zorgen dat de handel in een product tijdelijk wordt stilgelegd als de prijs te veel fluctueert.
    Dit geeft de markt de gelegenheid om de ETFs weer in lijn te brengen met de prijzen van de onderliggende producten. Uiteindelijk zijn ETFs net als futures en opties een afgeleid product waarbij de waarde van de ETF afhankelijk is van de onderliggende producten.
    Ik ben en blijf het dus met Rozenmuller eens dat de risico's van ETFs niet moeten worden overschat ten opzichte van andere beleggingscategoerieen.
    @Alexander, ik ben fan van je werk al ben ik het voor deze ene keer niet met je eens.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.