Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Brexit-dingetje?

Amerikaanse beurzen gaan omlaag en Europese omhoog.

De Amerikaanse verkiezingen zijn voor de wereldeconomie en dus voor de beurs nog veel belangrijker dan de Britse exit. Bij beide kregen of krijgen we regelmatig updates in de media over hoe de kiezers er over denken en wat ze stemmen.

Trump lijkt door zijn stoere rijke mannen praatjes over vrouwen, die heel toevallig uitlekten net voor de verkiezingen, ineens geen kanshebber meer. Maar hebben we niet van het Britse referendum geleerd dat exitpools niet altijd een eerlijk beeld geven?

Als je gebeld wordt is het waarschijnlijk not done om voor Trump te zijn, maar in het stemhokje kan jezelf zijn en anders doen dan je zegt dat je gaat doen. Ook kan er nog van alles gebeuren in deze laatste weken.

Geluk of briljant?

Nu weet iedereen dat, ondanks dat ik beer ben en weet dat Trump niet goed voor de beurs is, ik zeker geen fan van Trump ben. Ik heb het sowieso niet op dit soort vastgoedjongens die de tijd mee hebben gehad en dat verwarren met briljantie of zelfs genialiteit.

Toch houd ik er ernstig rekening mee dat hij goede kansen heeft om te winnen. Winst Trump, is tegen de free trade, voor belastingverlaging en dus meer schulden voor Amerika en dus een zwakke dollar.

Maar ook is Trump tegen de Fed-inmenging en nu is mijn mening dat we al tijden niet in een vrije markt leven en dus als we de boel los laten krijgen we de jaren dertig all over again. Nu hebben we dus alle reden om te hopen dat ik het weer eens enorm mis heb.

Last van lage pond

In mijn fonds neem ik posities zoals op de Brexit. Overigens de Britse exit begint steeds meer effect te krijgen. Neem even beurslieveling Unilever. Dit aandeel heeft last van de lage pond. De pond heeft gevolgen dat de producten (bijvoorbeeld thee) die ze inkopen duurder zijn.

En dus moeten er ook prijsverhogingen in het Verenigde Koninkrijk worden doorgevoerd. Maar daar is de markt nog niet helemaal rijp voor. Technisch een verkoopsignaal in Unilever.

Grafiek aandeel Unilever

 

De AEX rommelt een beetje zo rond een longsignaal, maar echt overtuigd word ik nog niet.

Grafiek twindicator AEX Index

 

De Duitse DAX heeft een zelfde verhaal, per saldo gebeurt er te weinig om heel enthousiast te worden. Als de koers doorstijgt, moet je wel weer mee doen in deze gekte.

Grafiek EB-indicator DAX Index

 

Maar de Amerikaanse Dow Jones geeft nog steeds een shortsignaal en dat is raar. Het kan niet zo zijn dat de Amerikanen omlaag gaan en wij in Europa omhoog.

Grafiek Dow Jones Index

 

De Nasdaq staat nog positief maar zit ook rond de Twindicatorlijn en dus is er geen haast om in deze index te stappen.

Grafiek Nasdaq 100 Index

 

Cijferseizoen gestart

Helemaal al niet als we zien dat het cijferseizoen gestart is met Alcoa en dat dit belangrijke trendzettende fonds omlaag ging. Als er één schaap over de dam is...

Grafiek aandeel Alcoa

 

Vorige week kwamen ook de drie grote banken met cijfers. Nu ging ik in de cijfers Citi long, maar dit aandeel viel net als de andere bankaandelen omlaag. Ik hou dan ook een stoploss op close van 47,18 dollar in de Twindicator aan.

Grafiek aandeel Citigroup

 

Maar als ik naar de maandgrafiek keek, dan kreeg ik zin om dit aandeel weer eens op te pakken. Het staat nog steeds op eentiende van wat het eerder stond.

Langetermijngrafiek aandeel Citigroup

 

Wells Fargo had recent nog wat schandalen maar de cijfers vielen in dat licht best mee. Dit aandeel ging dan ook maar beperkt lager. De Twindicator geeft op korte termijn een long.

Grafiek aandeel Wells Fargo

 

Maar als u naar de weekgrafiek kijkt dan ziet u direct waarom ik mijn portie even spreekwoordelijk aan Fikkie geef. Ik zie juist verkoopsignalen in dit langetermijnplaatje.

Langetermijngrafiek aandeel Wells Fargo

 

JP Morgan Chase heeft ook koopsignalen in de Twindicator. Maar die zitten dusdanig boven in de trend dat ik ook dit signaal aan me voorbij laat gaan.

Grafiek aandeel JP Morgan Chase

 

Ervaring onbetaalbaar

Er zijn creditkaartbedrijven die adverteren met onbetaalbare ervaringen maar hoeveel leren de creditkaartbedrijven uit het verleden? Want in het FD (maandag 10 oktober) stond afgelopen week een artikel over de mogelijke terugkeer van de subprime-problemen maar dan via autoleningen die steeds vaker niet afbetaald kunnen worden.

Nu staat er totaal 1100 miljard dollar uit aan autoleningen. De vraag is even of creditkaartbedrijven de volgende zijn? Mastercard staat rond de Twindicatorlijn en dus opgelet. Onder de 99,81 dollar moet u short.

Grafiek aandeel Mastercard

 

Twitter is een aandeel waar ik heel gelukkig mee ben. Als ik short ging, dan ging het omlaag en als ik long ging, dan ging het aandeel omhoog. Nu maakte de directie een tijdje geleden bekend dat er bedrijven waren die interesse hadden om het bedrijf over te nemen waarna de koers hard omhoog ging.

Maar vervolgens kwamen alle mogelijke kopers met berichten dat zij geen interesse hadden en dus ging de koers weer omlaag. Nu zit ik weer long want ik kan niet bevatten dat nu ineens alle mogelijke kopers weg zijn. Ik zit dus nu op een verlies maar heb eerder meer dan genoeg gewonnen.

Toch moet het niet veel meer zakken want dan ruil ik ook deze positie in.

Grafiek aandeel Twitter

 

In de media kan Deutsche Bank maar niet in rustig vaarwater komen. Deutsche Bank lijkt als een soort Lehmann Brothers gestraft te moeten worden door de politiek. Iedereen vind het blijkbaar leuk om tegen deze partij aan te trappen. Als de koers blijft liggen kunt u wat mij betreft deze aandelen wel oppakken.

Grafiek aandeel Deutsche Bank

 

Volkswagen is ook als een van de weinige bedrijven gepakt met hun sjoemelsoftware. Maar uit een recent onderzoek van de RWD blijkt dat meer dan de helft van de dieselauto’s vervuilender zijn dan ze officieel aangegeven. Vooral de Jeep Grand Cherokee blijkt veel meer uitstoot te geven.

Nu heeft VW miljarden moeten betalen aan de Amerikanen en gaan wij nu ook miljarden claimen bij hen? Ik blijf het raar vinden dat er een bedrijf kapot gemaakt is en de rest er mee weg komt. Technisch lijkt het dan ook een mooi momnet om Volkswagen op te pakken.

Grafiek aandeel Volkswagen

 

Iets anders wat mij opvalt is dat er wel heel veel aandacht was voor ASML in het FD de afgelopen tijd. Dit weekend zelfs een apart boekje over ASML... Ik kan dan ook niet achterblijven en zal ook nog even naar de grafiek kijken.

Ik zie helaas een shortsignaal vanuit de Twindicator. Dus ik ben niet heel enthousiast.

Grafiek aandeel ASML

 

Nog iets anders als u leest dat in Brussel er alleen al 91.241 lobbyisten zijn om de politiek te beïnvloeden, krijgt u dan niet ook het gevoel dat we een soort Rome voor de val zijn?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 17 oktober 2016 10:10
  Om met het laatste te beginnen: we zijn in verval en zoals gebruikelijk in de geschiedenis, probeert men dat te maskeren. De instroom van mensen op zoek naar werk(jonge mannen voornamelijk) is van alle tijden en betekent alleen maar dat men zich een plek wil waar men zich kan voortplanten en daartoe moet men in staat zijn een gezin te onderhouden. Helaas, het werk is merendeels uitbesteed aan lage loon landen zodat sociale voorzieningen misschien wel het hoofddoel is van de instroom. Mee eens, er zijn erg veel mensen die het tij mee hadden en daarom nu denken dat ze goed zijn of waren in hun vak ondernemer zijn; hoogmoed komt voor de val. Ik weet niet hoe beurzen zullen reageren op een direct conflict tussen rusland en vs/uk daarbij afgezien vd positie van turkije. Omschietende gas- en olieprijzen? Een scenario in de vs schijnt besproken te worden namelijk noch trump noch clinton want dat destabiliseert het land op een ongelukkig moment en dan is de zittende regering verplicht in te grijpen en de verkiezingen uit te stellen. hoe zullen beurzen daarop reageren?
 2. forum rang 6 ttroo 17 oktober 2016 10:46
  Deze dag wordt een interessante beursdag. Als de shorters de beurzen verder in het rood kunnen drukken dan zitten ze in de leidende positie. Van een flink aantal fondsen is de trend gedrukt van een strong buy naar een strong sell. De VIX hield vrijdag goed stand. Zelfs boven de 16 gesloten. Kijken of ze kunnen door drukken naar de 17 en hoger. Ik houd zelf de Nasdaq 100 in de gaten. Onder de 4800 punten grens is in mijn ogen een duidelijke verzwakking. De future doet nu 4793. De S&P500 komt weer akelig dichtbij de 2120 punten grens, de future doet nu 2127, oftewel een magere 7 punten erboven. De Spaanse index wordt weer wat naar beneden gedrukt, maar die staan nog ruim boven de 8600 punten. Kortom de support grenzen worden getest en staan onder druk. Maar bezwijken nog niet. Zoland de shorters rode koersen laten zien, begint hun macht steeds groter te worden. De dag is nog lang.
 3. fritscrach 17 oktober 2016 11:46
  Unilever haalt 58% van de omzet uit opkomende markten. Dat zet Brexit en de daaraan, volgens Frank, negatieve ontwikkeling van GBP naar mijn inschatting in een flauw daglicht. De thee wordt duur gekocht, maar dan toch zeker ook duur verkocht?
  En weer een rare theorie rond Trump. De huidige president was sociaal werker, die daarvoor beroepspoliticus handeldend in stichtingen.
  Nou en?
 4. Harm Wijk 17 oktober 2016 12:02
  Zoals altijd, bedankt voor je column!

  Voor de tweede keer dit jaar kruisen we de degens over Unilever. Vanaf de closing high op 02-09-16 staan we nu precies 4 euro lager, dat is 9,3%.
  Als je eerst een verlies van 9% aan de broek krijgt, en dan met een sell signaal komt, dan vind ik je analyse methode niet goed genoeg werken.

  Voor mij was juist de blow out van +4%, zonder enige aanleiding, die Unilever op 02-09 naar de jaartop bracht een duidelijk top signaal.

  Nog een paar slechte dagen erbij en Unilever wordt juist weer een buy. De komende 2 tot 3 weken staat Unilever bij mij op de koop lijst. Ik ben benieuwd wie er deze ronde gelijk krijgt.

 5. [verwijderd] 17 oktober 2016 14:25
  Beste anoniempje (ljjls) een beetje flauw om zo'n schandelijke opmerking onder mijn column te zetten. Hij heeft het altijd mis....
  Nu mag je zeker contrair met me handelen en dus als je gelijk zou hebben zou je heel blij met mijn column moeten zijn. Maar nu heb ik vanaf 1999 een volledig transparante portefeuille op deze site gepubliceerd en die deed inderdaad maar 4000 procent in de plus
 6. forum rang 6 ttroo 17 oktober 2016 17:25
  En ook deze dag is interessant. Europa zakt niet heel hard weg, maar wel een mooi stukkie. De Noren en Zwitsers hebben het redelijk zwaar. De Duitsers doen ook hun best om een duidelijk rode koersdag te laten zien. Zelfs de Grieken doen mee. AEX zo rond de 448. Eigenlijk niet heel veel veranderd gedurende de Hollandse beursdag. De Fransen doen het nog best redelijk goed met slechts een paar tienden van een hele procent in de min. Nu afwachten hoe Amerika gaat sluiten. Kijken of vandaag de VIX kan standhouden. Morgen een nieuwe update.
 7. Maan Arkenbosch 17 oktober 2016 20:39
  Het is de vraag of Trump voor Triumpf gaat. Hillary Clinton is ook een gevaar.Poetin moet niets van haar hebben.Het Obama beleid wat Hillary doortrekt is een grote mislukking geworden, temeer omdat de schulden zeer fors zijn opgelopen. Als de Fed/Hillary blijft aanrommelen en de financiële markten voor de gek blijft houden met zigzag beloften, gaat de rente omhoog. De Fed kijkt angstig naar de opkomende landen $ leningen, welke bij rente stijging, niet terug betaald kunnen worden. De laatste maanden zitten de beleggers in een horizontale trading range. Dat is twijfel, vooral bij lage omzetten. Het is wachten op een of twee negatieve berichten en de boel gaat richting zuiden. Wellicht dat het Engelse Pond en rente de trigger wordt.Ook de Italiaanse banken/Deutsche Bank kunnen hun steentje bijdragen.Meer risico assets kopen is geen oplossing.Mondiaal liggen invoer restricties op de loer. Dan belanden wij echt in de jaren""30"".Als de E.U. protest partijen sterker worden dan blijven investeringen uit.Kortom, cash is geen King, maar liever geen King en ook geen verlies. De K.W. verhouding tot de extreem lage rente dient feitelijk naar normale rente verhoudingen gecorrigeerd te worden.Dan zie je pas welke verborgen risico-s er zijn en dat de K.W. verhoudingen veeeeeel te hoog zijn.
 8. forum rang 4 rekeozsejtlerap ed 17 oktober 2016 21:15
  Liever Donald Dreun, dan Hillary, de hoer van Wall Street. De laatste is weliswaar leuk voor de korte termijn, maar desastreus voor de lange termijn. De eerste is mss desastreus voor korte termijn, maar zuiverend voor de lange termijn. Wilde met m'n persoonlijk draad (zie elders) geen keuze maken. Maar gelet op de bagger die ons zou kunnen staan te verwachten, ben ik dat toch genoodzaakt dit bekend te maken. Donald Dreun is het minst slechte alternatief op dit moment.
 9. forum rang 6 ttroo 18 oktober 2016 09:26
  Een standje na de updates van gisteren. Shorters staan op 48.5% en de Long ones staan op 51.5%. De shorters hebben ondanks de rode beurzen gisteren niet de slag kunnen slaan, die ze zouden moeten slaan. Alles is nu groen. Steunen zijn getest. Op dit moment zijn ze nog solide. Inflatie cijfers komen vandaag. Amerikaanse. Er schijn een sell off in de bond markets te zijn. Althans ik zag een headline voor bijkomen. Toppers tot nu toe zijn Ibex (Spanje) en Italie.
 10. forum rang 10 DeZwarteRidder 18 oktober 2016 09:41
  quote:

  Frank van Dongen schreef op 17 oktober 2016 14:25:


  Beste anoniempje (ljjls) een beetje flauw om zo'n schandelijke opmerking onder mijn column te zetten. Hij heeft het altijd mis....
  Nu mag je zeker contrair met me handelen en dus als je gelijk zou hebben zou je heel blij met mijn column moeten zijn. Maar nu heb ik vanaf 1999 een volledig transparante portefeuille op deze site gepubliceerd en die deed inderdaad maar 4000 procent in de plus

  Als ik het goed heb, is die 4000% grotendeels te danken aan een eenmalige klapper in 2008/2009.
  Daarna waren je resultaten niet veel soeps.
 11. forum rang 6 ttroo 19 oktober 2016 09:18
  Nieuwe stand vandaag. 48% voor de shorters en 52% voor de long ones. Was maandag een beren dag gisteren was het een stierendag. Dus de stieren hebben psychologisch het voordeel, maar dat is dan ook alles. De beer heeft de cycle mee. Amerika doet regelmatig een mineurtje terwijl de Europeanen de kurken laten los schieten. Vandaag een nieuwe beursdag.
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 03 dec
  772,22
  0,00% +772,22
 2. Alcoa Corp 03 dec
  44,070
  0,00% +44,070
 3. ASML Holding 03 dec
  681,200
  0,00% +681,200
 4. Citigroup 03 dec
  62,760
  0,00% +62,760
 5. DAX 03 dec
  15.169,98
  0,00% +15.169,98
 6. 10,680
  0,00% +10,680
 7. 158,290
  0,00% +158,290
 8. Mastercard 03 dec
  322,110
  0,00% +322,110
 9. 0,00
  0,00% 0,00
 10. NY-Nasdaq 100 03 dec
  15.712,04
  0,00% +15.712,04
 11. Twitter 03 dec
  42,070
  0,00% +42,070
 12. UNILEVER PLC 03 dec
  45,350
  0,00% +45,350
 13. VOLKSWAGEN AG 03 dec
  165,000
  0,00% +165,000
 14. 47,750
  0,00% +47,750

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links