Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stopt ECB met QE?

Wat gebeurt er als ECB stopt met QE?

Gisteren kwam Bloomberg met het gerucht dat er bij de Europese Centrale Bank overeenstemming bestaat om het opkoopprogramma vroegtijdig te gaan beëindigen. Als u wat beter leest, dan gaat het erom dat ze naar het einde toe steeds minder zullen opkopen, zodat het programma rustig wordt afgebouwd.

Een verlenging van het QE-programma kan dus alsnog plaatsvinden! Maar voor beweging op de beurs is geen tijd om te lezen; headlines zijn genoeg. Goud en bondjes gingen in de verkoop en aandelen reageerden nerveus.

Maar stel nou eens dat de ECB daadwerkelijk zou ophouden met QE, wat gebeurt er dan?

ECB-steun

De maatregelen die de ECB heeft genomen sinds 2008, kennen vele vormen. Zo is er gebruikt gemaakt van:

 • ELA (Emergency Liquidity Assistance) ofwel noodkapitaal (heeft Griekse banken geholpen en nu wellicht ook Deutsche Bank)
 • ultragoedkoop langetermijnkapitaal via de LTRO (Long Term Refinancing Operation)
 • het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties, die ik voor het gemak maar als QE bestempel

Nu is juist deze laatste vorm erg discutabel, zeker sinds de ECB naast staatsobligaties ook nog eens bedrijfsobligaties is gaan opkopen. De geruchten dat de ECB, net als de Bank of Japan, zou overgaan tot het opkopen van aandelen doet nu ook de ronde.

Waarom QE?

De reden voor QE is simpel: de financiële sector zat in de problemen door de grote hoeveelheid aan slechte leningen wat een soort vicieuze cirkel opleverde van alsmaar meer slechte leningen.

De prijzen van onderpand gingen door het putje en de rente op leningen ging door de toegenomen risicopremie omhoog, waardoor de boel nog verder verslechterde. Rinse and repeat zeggen ze dan in de Verenigde Staten. Met QE werd er geprint geld de markt in gepompt.

Obligatiehouders kregen mooie prijzen voor hun obligaties en kregen daar dus vers geld voor. Deze partijen hebben het geld direct weer in de financiële markten gestopt want ze wisten immers dat de volgende maand de centrale bank weer een enorme hoeveelheid zou gaan opkopen.

De ECB heeft in wezen (net als zowat alle andere centrale banken) de beleggers (lees: banken, verzekeraars, pensioenfondsen, hedgefunds, tradingdesks, particuliere beleggers et cetera) een mogelijkheid gegeven om elke maand weer te frontrunnen.

Dit is normaliter een illegale praktijk waar iemand die weet dat er een koper is in bijvoorbeeld een aandeel en ervoor gaat liggen met zijn order om vervolgens tegen een hogere prijs aan de verwachtte koper te verkopen. Een praktisch verzekerde winst.

Mispricing

Het resultaat is dat aandelen, vastgoed en obligaties enorm zijn gestegen. In de obligatiemarkt is het erg bont met negatieve rentes voor Duitsland, waar ze dus mogen betalen voor de eer om aan Duitsland te lenen.

Maar nog erger, naar mijn mening, zijn de rentestanden op tienjarige staatsobligaties van Italië en Spanje waar u zo rond de 1,3% mag ontvangen. Ik denk dat de lezer hier begrijpt dat het risico wat deze landen behelzen, helemaal niet is ingeprijsd.

Dit geldt ook voor aandelen en vastgoed.

Omslagpunt

Maar de missie van de ECB (en andere centrale banken) was wel geslaagd, want deze financiële waarden vormen een groot deel van de balans (onderpand) van de financiële sector. Doordat die omhoog zijn gegaan in prijs, zien de balansen er weer beter uit.

Hogere prijzen in obligaties, betekent dus lagere rentes, hetgeen elke schuldenaar heeft geholpen om de maandlasten te verlagen, wat weer veel faillissementen heeft weten te voorkomen. De vicieuze cirkel is dus omgezet naar een virtuous cirkel.

Herstel is een illusie

Maar er zijn natuurlijk ook perverse effecten. Zo moedigt de lagere rente mensen, bedrijven en overheden aan om nog meer te lenen. In plaats van de nodige sanering, heeft de ECB ervoor gezorgd dat de druk om te saneren weg viel.

Alle oude ellende is er nog, en werd, zoals het Goede Doel ooit bezong, bedekt met een dun laagje chroom.

Linke soep

Sterker nog, de onderliggende ellende is alleen maar groter gemaakt, want wat gebeurt er als de ECB ophoudt met QE? Het omgekeerde natuurlijk, maar dan erger. Particulieren, bedrijven en overheden die eerst konden lenen tegen 2% moeten dan opeens weer de volle prijs gaan betalen.

Dit betekent voor landen zoals Italië en Spanje dat de rente op hun staatsschulden zullen verviervoudigen, zo niet meer. Deze soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend, want het duurt even voordat alle leningen aflopen en geherfinancierd moeten worden tegen het nieuwe hogere tarief.

Echter, de markt kijkt vooruit en ziet dat deze landen (geldt ook voor bedrijven en particulieren) dat uiteindelijk nooit zullen trekken, waardoor ze aandelen, obligaties en vastgoed massaal van de hand zullen doen.

Clash

De ECB heeft dan twee keuzes, of die landen laten ploffen (met exit tot gevolg) of weer een QE-programma opstarten. Dit laatste is natuurlijk een continuatie van de huidige waanzin, maar vergeet niet dat de ECB er is voor de euro en dus tot het gaatje zal gaan om die in stand te houden.

Beetje zoals het liedje van de Clash: "Should I stay or should I go now; if I stay there will be trouble, if I go it will be double”.

Verzekering

Deze twee waanzinnige scenario’s, zijn dan ook de reden dat ik vast ben op goud. Als de ECB zich terugtrekt, dan komen de faillissementen (ook van overheden) en als de ECB door en (of) herstart met QE, dan is dat ook goed voor goud omdat het vertrouwen in fiatgeld zal afnemen.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

 1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
 2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
 3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 6 oktober 2016 09:57
  Geld sparen is afgestraft en dan gaan mensen over op het opnieuw afsluiten van een lening tegen lagere kosten voor langere tijd. Het lijkt me dat centrale bankiers daar rekening mee hebben gehouden. Overigens, ik lees nog steeds dat men achter de gordijnen besprekingen voert om Deutsche Bank overeind te houden want anders ebt het vertrouwen in bancaire zaken gewoon verder weg. Dan nog een redenering die hoorde: het geld verdien model in EU staat onder zware druk en zeker bv in NL want de financiële sector draagt nu ook steeds minder bij aan inkomsten waardoor de laatste verdienpoot vd economie ook afgezaagd is en wordt. Het voorstel van Nobelprijswinnaar om in fundamenten te investeren lijkt me noodzakelijk te zijn om weer verdienpoten erbij te krijgen.
 2. knax63 6 oktober 2016 15:34
  We balanceren op het randje....

  Alle banken zijn failliet onder aanvoering van rock solide dbk...
  Tuurlijk...

  1900 miljard uit staan met eigen vermogen 17 miljard. 1% dekking terwijl 10a12% vroeger de norm was. Dit doet me denken aan goud certificaten ..Ze komen het goud toch niet halen totdat ze het wel doen.

  Ik ga mijn goud posities uitbreiden.
 3. forum rang 4 geobeo 6 oktober 2016 15:59
  Mooi verhaal, maar iets in die strekking wordt sinds 2008 geroepen.

  Redelijk waardeloos om op te handelen als er geen tijdspanne bij staat dus?

  Het gaat nu al bijna 10 jaar "goed". Dus wanneer komt de klap? Volgend jaar, over nog 15 jaar over 50 jaar? Nou?

  Als je sinds 2008 in goud zat dan heb je tot nu toe een erg slechte investering gedaan.

  Volgens mij is er iets als een oorlog nodig om QE te stoppen en ik geloof er absoluut niets van dat ze hier daadwerkelijk aan denken. Leuk PR-praatje en leuke marktmanipulatie. Meer niet.

  Ik voorspel de volgende ECB meeting: toch geen QE en dan gaat de markt weer omhoog als een gek.
 4. Maan Arkenbosch 6 oktober 2016 20:14
  Ik vraag mij af wat er met de langzaam forse hypotheek laagrentende (2%) portefeuilles van de banken gebeurt als de rente gaat stijgen.Slokt de ECB die op en is het balans verlies voor de belastingbetaler? Dan wordt de ECB een financieel vuilnisvat met ook nog de BRICKS obligaties.De €. krijgt het dan zwaar.De E.U./ECB/Politiek heeft de bij verschijnselen zwaar onderschat en vooral de pensioen onrust en de sterke opkomst van extreme partijen welke de politiek dwingen tot veel partijen vorming om een regering op te tuigen, welke risico-s inhoudt van slap manoeuvreren en val. Wat bij herfinanciering van de staatsschulden? Financiële chaos is voorgeprogrammeerd!!!!!Het is toch wel vreemd dat de goud prijs zo hard zakt, of wordt deze omlaag gemanipuleerd om zo een stille banken run te voorkomen.De E.U.politiek is berucht om zijn lobby gemanipuleer. Waarom is het zo stil na de Panama Papers? De beleggers gaan steeds meer de scheidslijn op. Het feest is voorbij!!
 5. Maan Arkenbosch 6 oktober 2016 20:29
  Wanneer olie toch langzaam gaat stijgen, worden meer grondstoffen duurder. De midden en lage inkomens kunnen dat niet slikken. Voorts zullen de belastingen weer stiekem omhoog gaan. Pensioenen worden gekort en grote ontslagen hebben een schrik effect en bevorderen wantrouwen. De banken misère jaagt de schuldenlasten van de PIGGS verder omhoog en de miljarden verliezen aan niet ontvangen rente door de bevolking via het Draghi effect blijft de koopkracht omlaag drukken. De omzetten en marges zullen daarom verder eroderen. Inmiddels zijn de nodige aandelen ingekocht via laagrentende leningen. Kortom verder besparing mogelijkheden zijn uitgeput.
  Het tot nu toe zijwaarts patroon zal omlaag tenderen. De risico-s gelet op de hoge KW verhoudingen worden te groot.De angst dat de financiële markten hogere (lange) rente gaan in prijzen neemt toe, zeker als Draghi na Maart 2017 doorgaat met zijn drukpers. Weliswaar gaan er flinke ontslagen vallen bij de banken, maar dat kan weinig compensatie bieden t.a.v. de rente marges . Veel vermogens bezitters zijn dit beleid beu en onder de matras ""verdien"" je mogelijk 1,2 tot 1,5% via minder vermogens rendement heffing. Daarbij is het risico van een bail-in mooi meegenomen. Het klimaat blijft voorlopig guur!!! Let op zilver en vooral muntgeld!!!
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links