Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Risicoprobleem

Risicoprobleem

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen gebruiken bij hun beleggingen verschillende risicomodellen. Die moeten aangegeven of een bepaalde beleggingspositie wel binnen de gestelde risicobandbreedte valt.

Het managen van risico heeft echter een grote tekortkoming; al deze modellen proberen het ultracomplexe te simplificeren. Dat heeft de nodige consequenties die door deze professionele beleggers vaak worden genegeerd.

Iets waar de particuliere belegger eventueel zijn voordeel mee kan doen door dit nadeel te ontwijken of door er juist gebruik van te maken.

VAR

Het meest gebruikte risicomodel is VAR, value at risk. Het geeft aan wat het maximale verlies is. Echter, dit gebeurt met een betrouwbaarheidsinterval, vaak 99%. In dit geval wordt de VAR (het maximale bedrag dwat op het spel staat) niet overschreden.

Maar in 1% van de gevallen wordt dit bedrag wel overschreden. Punt is echter, dat er dan niet bekend is met HOEVEEL het VAR-bedrag zal worden overschreden. Theoretisch zou een positie een heel bedrijf kunnen omtrekken.

Obesitas-curve

VAR gaat er dan ook vanuit dat beleggingsuitkomsten een normale verdeling kennen en dat is waar het flink fout kan gaan. In veel gevallen doet de normale verdeling geen recht aan de complexe werkelijkheid. Dit betekent dat de distributie niet symmetrisch is en (of) één of twee dikke staarten heeft.

Een curve met niet één maar twee dikke staarten

 

Hierboven staat het voorbeeld van twee symmetrische curves, maar één heeft dus twee dikke staarten. VAR gebruikt dus de zwarte lijn, maar de realiteit is (in dit voorbeeld) de stippellijn. Het komt er dan op neer dat deze bijzondere gebeurtenissen vaker voorkomen dan het VAR-model voorspelt.

Dit betekent dus dat er veel meer risico zit in de beleggingen, alleen komt dit pas naar voren bij grote stress (deel van de twee curves lopen gelijk, dus daar geen verschil) en dan is het te laat.

Inter-correlaties

Nu is het probleem nog groter, want bij een beleggingsportefeuille hebben we het niet over één positie, maar over duizenden. Deze posities hebben ook weer invloed op elkaar en vaak op een niet consistente manier. Dit betekent dus dat een normale verdeling absoluut de plank misslaat.

Het is praktisch onmogelijk om dit te modelleren.

Concurrentieprobleem

Nu zijn er meerdere modellen en variaties mogelijk, die enkele van dit soort gevallen wel proberen te incorporeren, maar dat lukt maar beperkt. Verder kan het hanteren van deze modellen een concurrentieprobleem met zich meebrengen.

Als de concurrentie de normale verdeling gebruikt en het gaat jaren achtereen goed (het blijft in het gedeelte dat de curves hetzelfde zijn), dan zal de partij die de juiste (gestippelde) curve gebruikt, hogere prijzen hebben voor bepaalde producten (zoals far out of the money-opties et cetera) en zal het bepaalde mogelijkheden aan zich voorbij hebben laten gaan.

Dit wordt dan weer afgestraft intern (geen bonussen) en extern door aandeelhouders (zijn boos en (of) verkopen hun aandelen in deze belegger, als ze genoteerd zijn).

Toxic mix

Door een combinatie van kortetermijndenken en een breed gedragen onderschatting van de ware onderliggende risico’s, zitten er enorme verborgen risico’s in de beleggingsportefeuilles van veel professionele beleggers. Onze banken, verzekeraars en pensioenfondsen lopen dus letterlijk ongekende risico’s.

De oplossing is echter ook niet bepaald eenduidig. De industrie zou eigenlijk veel meer voor op maat gemaakte risicomodellen moeten gaan. Voor banken, zou ik ze door de EBA (European Banking Authority) laten checken (bij gebrek aan beter, want ik prefereer een nationale autoriteit in plaats van eurozone/EU-autoriteit).

Zo zou iedere systeembank een vast team vanuit de EBA moeten krijgen, zodat ze ook maatwerk kan leveren dan wel kan goedkeuren. Nu mogen banken deels hun eigen modellen gebruiken, maar het lijkt mij beter om dit buiten de bank te leggen.

Dit moet dan wel een op maat-team zijn, want als ze met gestandaardiseerde modellen aankomen (wat nu het gaval is), dan wordt het dus een one-size-fits-none-risicobeleid. Dezelfde aanpak zou ook moeten gelden voor pensioenfondsen en verzekeraars.

Maatwerk, specialisatie en decentralisatie

Door maatwerk, gespecialiseerde risicoteams (intern en extern), en gedecentraliseerde aanpak, kan de complexiteit van de wereld beter worden verwerkt. Iets wat ons, uiteindelijk, ten goede zal komen.

Het mijden van bovengenoemde fout gecalculeerde risico’s is niet makkelijk. Zo kunt u maar weinig doen aan het beleggingsbeleid van uw pensioenfonds. Ingrijpen in de privé-portefeuille kan echter wel. Zo kunnen bijvoorbeeld financials worden vermeden als beleggingscategorie.

In tijden van lage volatiliteit, kunnen far out of the money-opties een mogelijkheid bieden. En de veilige haven goud, dat is en blijft mijn favoriete vorm van bescherming.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Maan Arkenbosch 15 september 2016 18:20
    De verhouding eigen-risico vermogen tot vreemd vermogen is door hebzucht geheel uit het lood geslagen.Er wordt van uitgegaan dat dé overheid/ECB/politiek wel voor de uit de hand gelopen boel zal opkomen. dat is een misrekening omdat de overheden zelf tot over de oren in de schuld zitten. Ze hopen er op dat de zeepbel knapt en dat ze dan met vrij waardeloos geld kunnen aflossen t.l.v. de kleine spaarder en pensioenfondsen. Zodra de middenklasse de handdoek in de ring werpt en extreme partijen een samenstelling van een regering moeilijker maken komt sociale onrust op. Het verschil tussen rijk en arm kan niet tomeloos oplopen. En thans zien wij al in de gezondheidszorg, ouderenzorg, voedsel en kledingbanken, oplopende gezinsschulden en armoe onder kinderrijke gezinnen ontwikkelingen welke zorgelijk worden.
  2. [verwijderd] 16 september 2016 13:26
    Het doet me deugd dat de columns op IEX een iets hogere complexiteit niet schuwen.

    Maar nog wel een opmerking en een vraag. Ten eerste de opmerking: als de grotere uitslagen frequenter voorkomen dan bij een normaalverdeling, dan komen minder grote uitslagen minder vaak voor, anders telt de verdeling tot meer dan 100% op, oftewel het stippellijntje kan voor de lagere uitslagen niet samenvallen met de doorgetrokken lijn. Meestal zijn de uitslagen tussen 1,5 en 3 standaarddeviaties minder frequent en de hele kleine uitslagen rond de nul weer veel frequenter (leptokurtic distribution). OK, niet zo heel boeiend.

    Dan de vraag: als niemand de frequentie en impact van de grotere uitslagen (tail risk) van te voren kan bepalen ('Het is praktisch onmogelijk om dit te modelleren.'), wat is dan het nut van een onafhankelijk controle-instituut? Gaan we liever het schip in met zo'n instituut?

    (Daarnaast bestaat er zoiets als de 'centrale limietstelling' waarbij de combinatie van meerdere onafhankelijke distributies resulteert in een min of meer normale verdeling, ook al zijn die distributies zelf niet normaal. Dit kunnen advocaten van banken inzetten ;) )
  3. Eventus docebit 16 september 2016 15:48
    quote:

    AchAch schreef op 16 september 2016 13:26:

    (Daarnaast bestaat er zoiets als de 'centrale limietstelling' waarbij de combinatie van meerdere onafhankelijke distributies resulteert in een min of meer normale verdeling, ook al zijn die distributies zelf niet normaal. Dit kunnen advocaten van banken inzetten ;) )
    Meerdere onafhankelijke verdelingen ja. Daar hebben we de crash van 2007 aan te danken. Men had even over het hoofd gezien dat in de modellen voor defaults op hypotheken de risico's als onafhankelijk waren genomen. Normaal gesproken is dat ook zo, maar niet als je met een regionale recessie te maken hebt.
  4. Alexander Sassen van Elsloo 16 september 2016 19:08
    @achach mooie bijdrage! je vaststelling klopt. de curve zou niet moeten overlappen. verder, betreffende onafh controleinstituut: die is er al natuurlijk maar banken hebben vrijheid om zelf een en ander te modelleren. op zich niets mis mee, maar gevoelig voor bias. Ik beweer verder ook niet dat alle risico's te modelleren valt, want complexiteit is idd te groot. Echter, in the least worst solution, is het beter om er dichter oP te zitten en tailor made systeem te gebruiken ipv 1sizefitsnone.. Nogmaals dank voor uw mooie bijdrage!
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links