De overname, of fusie, zoals ze het zelf noemen, tussen de twee grootmachten is een feit. Vanochtend stemde het bestuur van de Amerikaanse zaadveredelaar in met het ultieme bod van de Duitsers.
All cash offer
Bayer betaalt 128 dollar per aandeel (20% meer dan de koers van gisteren) en moet 2 miljard dollar betalen als de deal niet doorgaat. Dat laatste heeft ze niet zelf in de hand. Het wachten is op toestemming van de verschillende toezichthouders.
Monsanto heeft nogal een roemruchte reputatie. Google maar eens op bijen en monsanto en u komt nogal wat tegenstanders tegen van het bedrijf.
Het verdelgingsmiddel Roundup (glyfosaat) zou in het grondwater doordringen en kankerverwekkend zijn. Ook de massale bijensterfte wordt Monsanto, en trouwens ook Syngenta, in de schoenen geschoven .
Net als het uitsterven van de monarchvlinder en vogelsterfte rond bespoten velden. Onder aan dit artikel vindt u een documentaire van Zembla uit maart 2015 waarin een en ander verduidelijkt wordt.
Tien miljard mensen
Bayer trekt zich daar allemaal weinig van aan. Volgens Bayer groeit de wereldbevolking richting 2050 tot 10 miljard mensen . Om al deze mensen te voeden wordt een enorme uitdaging voor de agrarische sector, aldus Bayer.
Financieel gezien doen de Duitsers een grote stap. Het leent 57 miljard dollar bij vijf topbanken om de overname (die volledig in cash betaald wordt) te bekostigen. Bayer heeft eerder grote overnames gedaan en een goed trackrecord wat betreft het afbouwen van schulden.
Wat dat betreft kun je de Duitsers wel om een boodschap sturen. De valkuil is wel dat ze nu akkoord gegaan zijn met een enorme break-up fee van 2 miljard dollar. Het linke hieraan is dat de Duitsers niet zelf in de hand hebben of de deal doorgaat of niet.
Toestemming of niet?
Het hangt met name af van het feit of toestemming verkregen wordt van de diverse (Europese en Amerikaanse) toezichthouders. Bayer verwacht synergieen te kunnen behalen van 1,5 miljard dollar per jaar na het derde jaar van de fusie.
De koers van het aandeel Monsanto deed nog weinig op al het gevlei van de Duitsers. Op 23 mei kwam het eerste officiele bod, nadat er al geruchten in de markt waren opgedoken.
De koers van het aandeel Monsanto bleef ook gedurende de vrijage waarbij de Duitsers hun bod steeds wat ophoogden ver achter bij de hoogte van het bod.
Dat lijkt een mooie koopkans voor beleggers die er vertrouwen in hebben dat het uiteindelijk goed komt, maar de weg naar uiteindelijke goedkeuring, en closing van de deal, is een lange.
Een soortgelijk proces zagen we bij de overname van Syngenta, de Zwitserse concurrent van Monsanto. Syngenta wordt nu overgenomen door ChemChina, maar daar heeft het ook maanden geduurd voordat de koers richting het overnamebod ging.
Overigens kreeg Syngenta vorig jaar mei eerst een bod van Monsanto, maar daar ging het niet op in. Dat is de eerste piek in onderstaande grafiek.
Het officiële bod van ChemChina is inmiddels door zo goed als alle toezichthouders goedgekeurd. We zullen straks eens kijken hoe de koers van Monsanto reageert op het officiele samengaan. Tot nog toe bleef het steken op een procent of 15 onder het bod.
Hier vindt u de link naar de Zembla documentaire over Monsanto.
VIDEO