Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De kust is veilig vandaag

S&P 500 kan per saldo omhoog.

Het is tegenwoordig niet evident om belegger te zijn. De gemoedstoestand wisselt tussen opgewekte vooruitzichten en deprimerende tegenslagen. Met de ingang van 2016 hingen er donkere wolken boven de markten, en opende we het nieuwe beursjaar met de slechtste start ooit.

Amper enkele weken later kroop de aandelenmarkt uit dit diepe dal, om vervolgens maand op maand te stijgen. We beleefden een van de sterkste rally's in jaren. Tot aan de Brexit. De stem van de Britten ging als een schokgolf door de markten.

Toch bleef het daarbij: dagen nadien hervatten de markten hun race omhoog, om niet veel later geschiedenis te schrijven met nieuwe absolute records voor meerdere indices. 

Wispelturigheid

Maar ook aan dat beursfeest kwam vorige week weer abrupt een einde. De beurs incasseerde een mokerslag nadat de Fed erop aandrong een versnelde renteverhoging door te willen voeren. Dit bericht schoot bij de meeste beleggers het verkeerde keelgat in.

Het verloop schetst in grote mate de wispelturigheid van de aandelenmarkten. Het hoeft daarom niet te verbazen dat steeds meer beleggers niet meer weten van welk hout pijlen te maken. Zelfs de meeste pro’s slaan de bal tegenwoordig mis. En ook ik geef toe dat dit niet lijkt op de figuurlijke wandeling in ’t park.

Het is erg moeilijk om op basis van fundamenten een visie te ontwikkelen. De economische wetmatigheden worden met de voeten getreden door de inmenging van de centrale bankiers. Door deze bemoeienis lopen diverse ratio’s mank. 

Technische analyse

Op dergelijke ogenblikken is het soms beter om simpelweg naar de markt te luisteren. In de prijsevolutie gaat immers de verwachte richting schuil. Dit noemt men ook wel technische analyse, of het onderzoek van de interne structuur van de markt.

Veel fundamentele en macro-economische analisten hebben geen hoge pet op van technische analyse. Ze vinden het maar wat gepruts in de marge. Nochtans is de markt op zichzelf vaak een leidinggevende factor voor de verdere evolutie van de economie.

Hoe vaak draait de beurs eerst, om enkele maanden later dezelfde wending te zien in de economie. Ik ga niet zo licht over TA, maar het is ook niet zaligmakend. Ik gebruik technische analyse vooral als richtinggevende tool, zonder meer.

S&P 500

Of in het geval dat de markt onduidelijk is – zoals vandaag – kan het een ondersteuning bieden bij de strategie en aanpak voor een belegger. Wie de juiste TA op de markt los kan laten, die kan met de nodige geruststelling op de beurs bewegen.

Vandaag kijk ik vooral naar de ontwikkeling van de grootste en belangrijkste index ter wereld: de S&P 500. Deze beursgraadmeter met de 500 grootste en belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten is sinds de kredietcrisis de gangmaker.

Deze voortrekkersrol straalde altijd af op andere markten, in binnen- en buitenland. Als er een trenddraai of wijziging zou ontstaan, dan lijkt de S&P 500 de beste beursindex om dit bij vast te stellen.

Grafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Stelselmatig omhoog

Op de bovenstaande grafiek ziet u dat koersontwikkeling van de S&P 500 in de afgelopen jaren. Sinds 2014 is duidelijk zichtbaar dat de markt in een zijwaarts patroon zat gevangen. Deze box (rood) kreeg vrij recent zijn resolutie aan de bovenzijde.

Zo’n technische formatie zette in het verleden bijna altijd de stijging door, variërend van enkele tot tientallen procenten nadien. U ziet dat momenteel de uitbraak uit de box getest wordt. Ook dit is tot dusver niets aparts.

Als het verleden enige raadgever mag zijn, dan kunnen de koersen in de komende maanden stelselmatig hoger kruipen. Ondanks alle heisa omtrent de Fed of de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit zijn uiteraard resultaten uit het verleden, en u weet wel dat dit nooit garanties biedt voor de toekomst. 

Geen ommezwaai

In een ander scenario valt de index terug in de box. Maar dan nog is de Amerikaanse index erg ver verwijderd van een cyclische ommezwaai op de grafiek. Dit gebeurt pas wanneer de S&P 500 structureel onder de 1800 punten postvat.

Gezien de recente koersontwikkelingen lijkt een dergelijke marktstructuur weinig waarschijnlijk. Of laat het ons anders uitleggen: dit kan enkel gebeuren bij erg uitzonderlijke omstandigheden. Uiteraard valt dit nooit helemaal uit te sluiten.

Maar wie goed naar de markt luistert, die begrijpt dat dit scenario weinig kans op slagen heeft in de huidige fase. We begrijpen dat economen en fundamentele analisten momenteel terughoudend zijn voor de markten, maar de markt zelf ziet het net iets anders.

Tijd genoeg

De koersen zullen, mits de nodige volatiliteit zo nu en dan, per saldo hoger koersen. Dat is immers de huidige structuur van de markt. Natuurlijk kan deze structuur op termijn wijzigen, maar ook dat zal dan snel genoeg duidelijk worden.

Wellicht zal dit beeld dan gepaard gaan met enkele concrete fundamentele wijzigingen, waardoor beleggers nog altijd ruimschoots de tijd krijgen om van geweer te veranderen. Rekening houdend met technische analyse is de kust vandaag veilig op de beurs. 


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links