Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zoek de bubbel

Wanneer knapt de centralbankbubbel?

U las er in de voorbije jaren steeds meer over: bubbels. Ik heb het meer specifiek over financiële bubbels. Als we de media mogen geloven, dan stikt het tegenwoordig van de bubbels. Bubbels in aandelen, bubbels in grondstoffen, bubbels in vastgoed, et cetera. Overal zijn er bubbels.

Dat is een interessante constatering, want uit het verleden bleek dat personen erg slecht zijn in het vaststellen van bubbels. En hoe kan het anders dat ze telkens uit elkaar spatten. Denk maar aan de bubbels in technologie (2000), in vastgoed (2008), in Japan (1990) of in grondstoffen (1980).

Achteraf gezien was het zonder meer duidelijk dat deze onderdelen in een bubbel zaten, maar op het ogenblik zelf liep iedereen er met open ogen in. Hieruit kunt u concluderen dat de massa nooit weet waar een bubbel zit, of beter gezegd, blind is voor een bubbel.

Bubbelfase

Dit is meteen ook het belangrijkste kenmerk van een bubbel: iedereen doet er aan mee, maar niemand beseft het. Het publiek heeft er de mond vol over, maar voor de verkeerde redenen. Ze zien het gevaar meestal niet, maar gaan uit van een nieuwe realiteit.

Deze keer is het anders, is dan een vaak gehoorde term. U kunt een financiële bubbel best vergelijken met een hype. Ook vandaag zitten we in zo’n bubbelfase in de markt, alleen zien veel beleggers dat anders. Het voordeel van de huidige tijd is dat we meer steun krijgen uit technologische hoek.

Zo kunt u met een tool als Google Trends perfect in kaart brengen waar de hypes van dit ogenblik zich in voordoen. Gewoonweg omdat mensen er een uitzonderlijk grote interesse in hebben.

Waar zitten de hypes van dit moment?
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Centrale banken

Op de bovenstaande grafiek kunt u goed zien waar de bubbels van de laatste jaren zich in ontwikkelingen. Mensen zochten in de voorbije jaren steeds meer naar central bank. De interesse is uitzonderlijk groot, zonder dat de meeste mensen het beseffen.

Ze zijn begaan met het gevoerde beleid van de centrale bankiers. Iets wat de gemiddelde persoon in het verleden weinig tot niets interesseerde. 

Ik heb dan ook een sterk vermoeden dat er vandaag een centralebankbubbel is. Maar daar lees je nooit wat over. Je leest enkel over de volgende ingrepen van de centrale bankiers, of hun veel besproken bijeenkomsten. Maar niemand ziet een groot probleem in de acties van de centrale banken.

Ditmaal is het anders

Ze rekenen inmiddels zelf op hun onvoorwaardelijke steun. Want iedereen beseft dat zonder interventies van de centrale bank, een nieuwe crisis onvermijdelijk is. En dat wil niemand. Ditmaal is het anders. Klinkt u deze zin ook bekend in de oren?

Ik voorzie vroeg of laat problemen met het huidige beleid van de centrale bankiers. De markt zal vroeg of laat hun beleid terugdraaien, of zelfs abrupt beëindigen. Helaas met alle gevolgen van dien.

Natuurlijk is er nog een andere belangrijke factor bij een bubbel: de timing. Niemand kan vooraf voorspellen wanneer de piek ontstaat. Het einde van de bubbel bepalen is maar weinigen gegeven. Iemand die het al goed weet te timen, moet over een uitzonderlijke dosis geluk beschikken.

Abnormaal beleid

De centrale bankiers voeren een abnormaal beleid sedert de crisis van 2008. De bubbel duurt nu al acht jaar. En zolang de markt vertrouwen heeft in hun beleid, kunnen ze blijven doorgaan. Maar ik zie toch vele barsten ontstaan in de fundamenten.

Sinds negatieve rente een realiteit is, worden de wetten van de financiële zwaartekracht getest. Het resultaat is dat staatsobligaties het laagste verwachte rendement sinds de Tweede Wereldoorlog hebben.

Staatsobligaties hebben het laagste verwachte rendement sinds de Tweede Wereldoorlog
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Enorme gevolgen

We naderen nu in rasse schreden een kantelpunt voor de centralebankbubbel. Want als de verwachte rendementen van overheidsschuld even slecht zijn als tijdens de gruwelijkste oorlog uit de moderne tijd, dan weet u dat er iets grondig fout zit in de markt.

De nieuwe bubbel krijgt inmiddels een disproportionele omvang. Het uit elkaar spatten van de centralebankbubbel kan enorme gevolgen krijgen voor de financiële markten. Op de eerste plaats kan de decennialange stierenmarkt in staatsobligaties eindigen, en plaats ruimen voor een decennialange berenmarkt.

Maar ook andere onderdelen in de markt kunnen de gevolgen voelen.

  • Aandelenmarkten kunnen corrigeren, of zelfs crashen, maar kunnen ook aantrekken als gevolg van de kapitaaluitstroom uit obligaties.
  • Grondstoffen zullen naar alle waarschijnlijk profiteren door de oplopende inflatie als gevolg van vloedgolf aan excessief kapitaal op de bankbalansen.
  • Ook de prijzen van vastgoed kunnen opnieuw volatiel worden.

Kortom, het einde van de centralebankbubbel betekent het begin van een chaotische periode in de financiële markten. Wees flexibel als belegger, voor de bubbel knapt. 


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 september 2016 08:46
    Goed artikel waarin ik mij helemaal kan vinden. Wel heb ik één vraag m.b.t. volgende zinsnede: “Aandelenmarkten kunnen corrigeren, of zelfs crashen, maar kunnen ook aantrekken als gevolg van de kapitaaluitstroom uit obligaties”.
    Als A zijn obligaties van de hand doet, dan moet daar altijd een koper voor zijn. Die koper zal zijn of haar geld er dus in moeten steken. Er kan onmogelijk geld uit de obligatiemarkt stromen.
    Eén uitzondering daarop: als een bedrijf of overheid haar obligaties aflost is het theoretisch mogelijk dat men geen nieuwe obligaties uitgeschrijft. Maar zeker bij de overheid is dat niet de praktijk.
    Zie ik iets over het hoofd?
  2. [verwijderd] 6 september 2016 11:08
    Maar wat gebeurt er wanneer deze Centrale Banken geen obligaties meer opkopen. Dan blijven de banken zitten met onverkoopbare waardeloze obligaties en kunnen overheden hun tekorten ook niet meer financieren. De rentes zullen in dat geval natuurlijk wel gigantisch stijgen. Met als gevolg dat de waarde van obligaties nog meer dalen. Banken zullen dan ook in de problemen komen.
  3. eddygoed 6 september 2016 13:14
    Bij alle berichten over de ECB moet ik denken aan een beeldspraak van Kees de Kort over het 'willekeurig draaien aan knopjes in een cockpit om een crash te vermijden'. De inflatie in de EU is nu 0,2% net zoveel als exact een jaar geleden, inmiddels heeft de ECB al 1000 miljard opgekocht om de inflatie te laten stijgen. Het achteraf-argument dat we anders deflatie hadden gehad, valt nooit te bewijzen. En we weten al helemaal niet of deflatie erg was geweest.

    Dat knopje QE in de cockpit heeft nog niemand gebruikt en stond gewoon op nul. Laten we eens kijken wat er gebeurt als we die een draai geven, misschien helpt dat.
  4. [verwijderd] 7 september 2016 23:17
    quote:

    pmsbutternutter schreef op 6 september 2016 13:29:

    Allemaal wel leuk die kluisjes BR maar wat wanneer contant geld wordt afgeschaft?? Dat is uiteindelijk wel de bedoeling natuurlijk. En het bezit van goud en zilver wordt verboden net als destijds in de VS.
    Dat is ook op termijn het plan natuurlijk! Wel vrees ik dat het niet louter bij economische schade zal blijven.

    Marie Antoinette en Louis XVI hun geschiedenis is bekend. Alle ingrediënten zijn vandaag aanwezig om terug tot sociale instabiliteit te komen met alle gevolgen van dien.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links