Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Hè hè, eindelijk...

TA: Hè hè, eindelijk...

Na de eerdere speldenprikken van vorige week brak de AEX afgelopen vrijdag met een krachtige candlestick overtuigend op slotbasis door de zware weerstandszone van 456,50 – 458.

Hiermee is de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend aangebroken. Een langdurige en brede zijwaartse fase werd afgerond. Deze fase viel overigens wel binnen de grenzen van de langere stijgende trend en had ten doel een duidelijke hogere middellangetermijnbodem te vormen.

Hogere bodem

Deze hogere bodem (na de februaribodem van 378,50) werd uiteindelijk in juni bij 410 gevormd. Vorige week werd de opwaartse druk al steeds verder opgevoerd. Na de vorming van de voormalige jaartop in april bij 458 werd elke volgende poging in de afgelopen maanden om deze jaartop te testen, gesmoord rond de 456,50.

Afgelopen dinsdag en donderdag wist de AEX al intraday zijn jaartop te bereiken en brak daarmee al boven de 456,50. Donderdag werd de jaartop met enkele tienden van een punt verhoogd, maar de week werd uiteindelijk vrijdag afgesloten met een zeer krachtige doorbraak boven de 458.

Zoals we vaker zien ging deze opwaartse doorbraak gepaard met een snel verder opwaarts vervolg boven deze jaartop. Intraday werd de jaartop verhoogd naar een niveau van 464,50. 

Hoe nu verder? 

Voor het vervolg in het middellangetermijnbeeld was het belangrijk dat de 458 op slotbasis zou worden gebroken. Dit zou in eerste instantie ruimte vrijmaken voor een beweging richting de top van november vorig jaar.

Deze is te vinden bij 475 en was destijds het startpunt van een forse en drie maanden durende correctieve fase die uiteindelijk zorgde voor een daling van bijna 100 punten en de vorming van een zeer belangrijke bodem in het langetermijnbeeld.

Geen belangrijke weerstand

Tussen de 458 en 475 is eigenlijk geen belangrijke weerstand meer te vinden. Zoals eerder vermeld zou een beweging boven de 458 dan ook een snel verder vervolg mogelijk kunnen maken richting de 475. 

 

 

  

Topvormingssignalen 

Ik gaf in de afgelopen tijd al aan dat zodra de 475 in zicht komt we zeer alert moeten zijn op de vorming van topvormingssignalen. Deze weerstand zal naar mijn mening niet zonder slag of stoot worden gebroken en de kans op een forsere tegenreactie bij het bereiken van deze weerstand is volgens mij reëel.

Als we kijken naar de technische indicatoren dan passen die bewegingen ook perfect bij de doorbraak van afgelopen vrijdag. De RSI brak door zijn toppen van de afgelopen maanden en zet daarmee de opwaartse trend krachtig door.

Ook de MACD rondde met een krachtige positieve crossing een lange zijwaartse beweging af. 

 

 

 

Vorige week al opwaartse doorbraak

Kijkend naar de patronen die in de afgelopen maanden werden gevormd, zagen we vorige week al een opwaartse doorbraak door de horizontale toppenlijn van een sinds juni (vanaf de 409) aanwezige stijgende driehoek. Vrijdag werd met de beweging boven de 458 een groot (sinds april) omgekeerd hoofdschouderpatroon afgerond.

Ook werd hiermee het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau gebroken tussen de top van augustus vorige jaar (505) en de bodem van februari. Allemaal krachtige vervolgsignalen waaruit voor het komende halfjaar een doel te berekenen is van ongeveer 510 punten, gelijk aan de top van vorig jaar.

Einde jaar 495-510?

De doelzone van 495 – 510 zou naar mijn mening nog steeds aan het einde van dit jaar op de borden kunnen komen. Steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn nu te vinden bij 458, 456,50 en 452,50.

De enige weerstanden die ik kan ontdekken, komen vanuit het topvormingsproces dat in april dit jaar tot stand kwam. Deze zijn te vinden bij 468,50 en 473. Maar voor de komende paar weken eerst maar eens bezien of de AEX de 475 weet te behalen en of daar een top gevormd zal worden.

Ik acht deze verdere opwaartse beweging reëel maar ook de vorming van een nieuwe tijdelijke top rond de 475 punten. 

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

244 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 september 2016 08:53
    quote:

    De sjaak schreef op 5 september 2016 08:48:

    WS vandaag gesloten dus het is vrij gemakkelijk om de boel hoog te houden, geen tegendruk vanmiddag, zou zomaar naar 468 kunnen vandaag. Lijkt me tevens een mooi niveau om wat dagcalls short te gaan.
    1 ding de vola is volgens mij in 7 jaar niet zo laag geweest buiten zomer maanden dus pas op beide kanten ik koop al mijn lange optie short terug en hou mijn korte optie longpremie sep en okt.Ik heb het over de aex
  2. [verwijderd] 5 september 2016 08:59
    Zijn er nu geen mooie strategieën met AEX opties te maken voor de lange termijn omdat de vola zo laag is?
    Iemand ideeën.

    Heb sinds donderdag AX2 C 462, weet nog wanneer ik hem ga verkopen. Of is het verstandig er een call bij te verkopen?

    Verwacht een rustige groene dag, rond +1%
244 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links