Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De stier gaat los?!

De stier gaat los?!

 

Ja, gaat het dan eindelijk gebeuren?!

 

 

U ziet de AEX langzaam kruipen richting 458,02, de top van begin dit jaar. Wat als de markt inderdaad (technisch) uitbreekt uit de zijwaartse en, sinds het Brexit-koersstof is gaan liggen, zelfs lethargische markt? Van welke aandelen mag u dan op wat kortere termijn - denk in weken en maanden - outperformance verwachten en welke blijven achter?

Dit is bedoeld voor de wat actievere beleggers onder ons die wel wat risico durven lopen voor wat koerswinst. Als langetermijnbelegger snurkt u lekker door en laat u uw automatische orders het werk doen. Als hyperactieve, laat ik zeggen momentum en special occasion-daghandelaar trekt u uw eigen plan wel. Meestal kan ik nog wel wat van u leren... 

De boekjes zijn duidelijk: als de markt uitbreekt en oploopt, ofwel beleggers risicobereid zijn, blijven in de regel defensieve aandelen (een Unilever) achter op het marktgemiddelde en doen cyclische fondsen (een Besi) het beter. Daar mag u ook de ADHD, hela-hola en special occasion-aandelen (zeg een Air France-KLM, TomTom en Arcadis) bijzetten.

Hier hebben we al een eerste schifting. Natuurlijk is niet iedere markt hetzelfde en daarom kijk ik nu wat het goed en slecht deed op het Damrak sinds 21 april dit jaar, toen die 458,02 vijftien seconden lang op het bord stond. 

 

 

 

 

 

 

 • De hele grote gemene deler is inderdaad dat defensief het beter deed dan cylisch. Grote uitzondering is DSM dat op een all time high staat
 • Zoem ik in, dan valt op dat financials het echt slecht deden: ING, ABN Amro, NN, Aegon en Delta Lloyd
 • Flow Traders en Binck ook, misschien dat oplevende handel hen goed doet
 • Oliewaarden (Royal Dutch Shell, Vopak en Fugro) is natuurlijk ook prut. SBM Offshore deed het goed, maar dat komt door die Braziliaanse schikking
 • Veilige, hoogdividend-aandelen zijn ook niet aan te slepen: Unilever, Ahold, Wolters Kluwer, RELX en noem al die namen uit de AMX en AScX maar op. Sligro, Wessanen, Intertrust, Accell en niet te vergeten vastgoed! Twee grote uitzonderingen: Heineken en Shell dus
 • De pure techneuten deden het goed: ASML en Besi. ASMI dan weer wat minder door die verlaagde outlook...
 • Commodity-waarden als ArcelorMittal en AMG geven hem ook van jetje
 • Cyclicals als de uitzenders blijven juist weer achter. Brunel is misschien wel leuk, want ook exposure naar olie
 • De uitsmijter nog: biotech deed het verrassend goed met zo'n markt met Galapagos, Kiadis en... Fagron
 • Bull- of bearmarket, Air France-KLM daalt gewoon door. Dus ik weet niet of... 

Special occasion-aandelen, zeg maar de bedrijven waar iets speelt, als Fugro, Arcadis, Value8 (ruim +35% in nog geen twee weken!) leiden vaak een geheel eigen leven los van de beurs. Hier valt weinig zinnigs in het algemeen over te zeggen. Wie niet goed is ingevoerd is in deze fondsen en bovenop de schermen zit, kan hier beter wegblijven?

Garantie tot de voordeur en op eigen risico, dat stel ik zeker vooraf. Als u echter denkt dat de AEX uitbreekt en een ritje maakt naar wellicht 470 en misschien wel 500, dan kunt u het volgende spelletje spelen. Specifieke namen heb ik u genoeg gegeven en vist u wel uit de grafieken.

 • Long financials en oliewaarden en achtergebleven cyclische fondsen als Randstad
 • Defensie (dividend)waarden en vastgoed even laten liggen. Dat is wat anders dan short gaan. Als u denkt dat de AEX inderdaad naar 470 en 500 koerst, dan lopen deze fondsen in principe ook wel op, maar in theorie minder hard

 

Full disclosure: we spelen dit niet echt, we zetten er geen geld op, maar u mag ons er wel altijd en overal op afrekenen. De tipjes van ons IEX beursbloggers. Geeft u uw eigen Tip 3 in de comments en daar kunnen we dan de hele middag over bekvechten:

Nico:

 • ING
 • NN
 • TomTom. Nee, Vooruit, TomTom, zegt Nico om precies te zijn :-) 

Nick. Haha, er was één anoniem briefje, dus dat laat zich raden:-)

 • ASML
 • Flow Traders 
 • AMG

Arend Jan

 • Aegon
 • ABN Amro: ook olie olie-exposure, goed bedacht hé :-) 
 • Randstad

De Fed gaat misschien de rente verhogen, aandelen zijn een bubbel, het is september, het is een puinhoop in de wereld en de economie is niet vooruit te branden: bent u van mening dat de AEX hooguit vals uitbreekt en weer dalingen te wachten staat, dan gooit u dit stukje in de prullenbak. Of speelt u precies andersom richting AEX 400 en 380.

Hoe dan ook, laten we als beren en stieren samen hopen dat er in ieder geval weer eens wat actie op de beurzen komt! Gewoon weer lekker een een, twee of drie voor de komma. Dat genul de hele tijd. En oh ja, als u denkt dat de rentedaling zijn langste tijd heeft gehad, ruilt u lange leningen in voor kortere. Minder kwetsbaar voor koersschokken.

En ach, anders gaat u voor de 2554ste keer toch gewoon in emerging markets beleggen? Dit keer gaat het vast wel goed :-) Alle banken roepen het intussen, ook Goldman Sachs die ik zojuist uit de mail #whatcanpossiblygowrong

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 17 mei Het kan altijd weer gekker op beurs, want nu zijn het beren die kopen 1
 2. 17 mei De AEX heeft de zeven in zicht voorbeurs en weer reuring zat
 3. 16 mei Het vlot niet voorbeurs en kies zelf hoeveel zorgen u zich maakt 7

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. Roel de Boer 30 augustus 2016 16:33
  quote:

  Paulus29 schreef op 30 augustus 2016 14:39:

  [...]

  Kijk even vanaf begin 2016.

  Bedankt.
  Heb even voor je gekeken, bedankt voor je tip. Verdubbeld op die datum in 2,5 jaar tijd. Volgens mij was er genoeg te verdienen in de afgelopen jaren met TomTom. Op tijd je winst/verlies pakken hoort ook bij beleggen, tenzij je net als veel mensen op o.a. het forum hoopt op oude koersen. Ik zie het niet gebeuren, maar ieder zo zijn gedachtes.
 2. [verwijderd] 30 augustus 2016 20:13
  quote:

  Roel de Boer schreef op 30 augustus 2016 16:33:

  [...]

  Heb even voor je gekeken, bedankt voor je tip. Verdubbeld op die datum in 2,5 jaar tijd. Volgens mij was er genoeg te verdienen in de afgelopen jaren met TomTom. Op tijd je winst/verlies pakken hoort ook bij beleggen, tenzij je net als veel mensen op o.a. het forum hoopt op oude koersen. Ik zie het niet gebeuren, maar ieder zo zijn gedachtes.
  Heb je wel eens van Verizon, Fleetmatics en Telematics gehoord??

  Nee? Daar was ik al bang voor.
 3. @monkeytail 31 augustus 2016 00:13
  Ik denk dat veel beleggers gaan voor de korte ritten. Er zijn veel partijen die langs de zijlijn staan maar er zijn er ook die terugkeren naar de markt om in te slaan waar winst te behalen is. Het is dus zeer gevaarlijk beleggen als je je spaargeld voor de lange termijn wilt wegzetten. Ben je geen trader wacht dan tot het moment dat de markt tientallen procenten is gedaald. De lage rente die je nu ontvangt maakt dat wel goed.
 4. [verwijderd] 31 augustus 2016 07:43
  quote:

  @monkeytail schreef op 31 augustus 2016 00:13:

  Ik denk dat veel beleggers gaan voor de korte ritten. Er zijn veel partijen die langs de zijlijn staan maar er zijn er ook die terugkeren naar de markt om in te slaan waar winst te behalen is. Het is dus zeer gevaarlijk beleggen als je je spaargeld voor de lange termijn wilt wegzetten. Ben je geen trader wacht dan tot het moment dat de markt tientallen procenten is gedaald. De lage rente die je nu ontvangt maakt dat wel goed.
  Tientalen procenten??

  Ik vrees toch dat je dan erg lang zult moeten wachten.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links