Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Dubbel bodempatroon

AEX kan snel dubbel bodempatroon gaan afronden.

In het zeerkortetermijnbeeld blijft er momenteel sprake van consolidatie onder de zware weerstandszone van 456,50 tot 458. Mijn verwachting blijft dat de AEX kracht aan het opbouwen is voor de opwaartse doorbraak hiervan.

Zodra deze zone wordt gebroken, wordt de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend gestart. In dat scenario kan er een snel verder vervolg worden ingezet richting mijn volgende doel van 475. Tussen de 458 en 475 zijn weinig tot geen noemenswaardige weerstanden meer te vinden.

In het kortetermijnbeeld zijn de nodige signalen te zien die wijzen op een verder opwaarts vervolg binnenkort. In de technische indicatoren bijvoorbeeld:

  • de MACD blijft vrij vlak liggen de laatste weken maar staat op het punt een positieve crossing te maken
  • in de RSI is een duidelijke opwaartse trend te zien waarbij de stijgende bodemlijn in de afgelopen weken meerdere keren werd getest

Bodem bij 446

Het zou een krachtig signaal zijn als de RSI zijn toppen van de afgelopen weken weet te breken zodra de AEX ook de beweging boven de 458 maakt. In de afgelopen twee weken vond een kleine terugtest plaats van ongeveer 10 punten. Vanaf de hertest van de zone 456,50 tot 458 viel de AEX terug naar de 446.

Hier vormde de AEX een dubbele bodem en dit betekende in het kortetermijnbeeld ook dat de kans groot was dat een hogere zeerkortetermijnbodem was gemaakt ten opzichte van de vorige bodem bij 438 die begin augustus op de borden werd gezet.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Kleine kans op terugval

Verder werd er eind vorige week een dubbel bodempatroon gevormd. Donderdag werd een doji-hammer op de borden gezet. Die werd vrijdag opgevolgd met de afronding van een tweedaagse bullish engulfing. Hiermee komt het eerste steunpunt te liggen bij de dieptepunten van eind vorige week, ofwel 447,95.

Daaronder ligt als volgend punt de dubbele bodem bij 446. Een beweging onder de 446 betekent dat een verdere voortzetting wordt ingezet van de terugtest die twee weken geleden werd gestart. In dat scenario ontstaat beperkte verdere neerwaartse ruimte:

  • het eerste steunpunt ligt dan bij het snel oplopende 50-daags gemiddelde van nu 444
  • daaronder ligt bij 438 de bodem van begin augustus
  • en het 200-daags gemiddelde nu bij 437

Toch verwacht ik dat de kans op een terugval beperkt is en de opwaartse druk steeds verder zal toenemen in de komende dagen (week).

Weerstand ligt bij:

  • de toppen van vorige week van 454,15
  • de zware zone 456,50 tot 458

Grote bodempatronen

Deze zone is al sinds de vorming van de jaartop in april een steeds zwaarder wordende weerstandszone. Sinds april werd deze zone al meerdere keren getest maar telkens te zwaar bevonden. Een opwaartse doorbraak zou dus een krachtig signaal betekenen.

Ook worden in dat geval twee grotere bodempatronen afgerond:

  1. Een stijgende driehoeksformatie. Bij een dergelijk patroon is er sprake van stijgende bodems en een gelijke weerstand. De weerstand ligt bij 456,50 en vanaf de 409-junibodem is er sprake van stijgende bodems. Onder de 438 wordt dit patroon opgeheven.

  2. Een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon waarbij de neklijn in de zone 456,50 tot 458 ligt. Ook bij dit patroon zou de AEX in de afrondende fase zitten, de tweede schouder. Maar zelfs een beweging naar het dieptepunt van de eerste schouder bij 426 zou in de komende weken geen afbraak doen aan de vorming van dit patroon. Dit verwacht ik echter niet.

Vizier op 475

Uit beide formaties is een koersdoel te berekenen dat bij 510 ligt. Zodra de 458 wordt gebroken, is in het daaropvolgende halfjaar een beweging naar de 495 tot 510 dan ook reëel, mogelijk zelfs nog dit jaar.

Eerst komt dan het vizier op de 475 waar ik de vorming van een volgende tijdelijke top verwacht. Kortom, de opwaartse druk wordt steeds verder opgevoerd en zolang de AEX boven de 446 weet te blijven, lijkt het een kwestie van tijd dat de zone 456,50 tot 458 opwaarts wordt gebroken.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

335 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 augustus 2016 09:15
    quote:

    Lycotherses schreef op 29 augustus 2016 09:08:

    [...]

    Ik ook, maar bij de 449,00 ga ik net zo graag long.

    EDIT laat maar weer zitten konden weer niet wachten tot onder de 450..Grrmbbl
    Geduld is een schone zaak Lyco. Ik ben optie index loos momenteel. Alleen de berg aandelen, trackers, en Rabo's 6.5%.

335 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links