Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waar zijn wij mee bezig, Vopak en Brunel?

Waar zijn wij mee bezig, Vopak en Brunel?

 

Durf bijna niet te schrijven, want het lijkt er op dat Vopak bij iedere aanslag op mijn toetsenbord verder daalt. Natuurlijk, de markt heeft altijd gelijk en als ze het niet heeft, krijgt ze het. Toch gok ik dat ik niet de enige ben die met verbazing naar Vopak en ook Brunel kijkt. Waarom?

Bij beide waren de KW2-cijfers van voorbeurs in grote lijnen in de prik. De truc zit hem denk ik in de outlooks. Vopak handhaaft die wel, ondanks dat concrete prognoses missen. Is dit nou zo erg? Misschien dat de beurs juist een juichende outlook had verwacht, maar dit is speculeren.

Ik kan me voorstellen dat ze bij Vopak voorzichtig zijn en het ook niet meer weten. De olieprijs maakt er een potje van. Toevallig is ze weer eens 20% opgelopen en dat betekent vanaf vandaag weer een bullmarket, nadat ze dit jaar al diverse keren de andere kant uit is gerend.

Over naar Brunel. ING spreekt zelfs van een winstwaarschuwing en daar zit wat in. Brunel werpt toch een beetje de handdoek vandaag. De gespecialiseerde uitzender denkt in H2 zelfs verlies te gaan draaien en ziet het komende jaar geen herstel van haar business. Doei, groet de beurs.

OK, dit komt misschien overwacht hard aan, maar echt verbaasd kan u toch ook weer niet zijn? Zeker niet nadat Royal Dutch Shell, SBM Offshore, Fugro en voor mijn part ook Boskalis Westminster al door zijn met hun KW2-cijfers en hun snikkende en snotterende outlooks.

Goed gedaan

Als ik strikt naar de koersen dit jaar kijk, kan het zijn dat de beurs inderdaad beter had verwacht. Ik neem hiervoor de scores op het slot van gistermiddag, daar mag u de daling van vandaag zo vanaf trekken:

  • Vopak: +20,5%
  • Brunel: +7,4
  • AEX: +2,2%

Als ik toch bezig ben deze ook maar:

  • Royal Dutch Shell: +6,8%
  • Boskalis Westminster: -15,4%
  • SBM Offshore: +14,1%
  • Fugro: -6,0%

Lekker muggenziften, zet ik deze er als bonus ook bij. Die eerste heeft relatief veel leningen uitstaan in de energiesector. De tweede zit tot haar nek in Boskalis Westminster, SBM Offshore en Vopak. Dan heb ik echt alle (vergezochte) olie-exposure op het Damrak wel gehad :-)

  • ABN Amro: -14,5%
  • HAL +13,2%

Momentje dus óm...

U ziet dat zeker Vopak, maar ook Brunel het dit jaar uitstekend deden. Als ik filter voor SBM Offshore dat hard steeg door het afsluiten van het Braziliaanse hoofdpijndossier, dan presteerden deze fondsen zelfs het beste van de olie-exposurers, om maar een nieuw woord te verzinnen.

Dat geldt eigenlijk al twee jaar. Altijd arbitrair, maar ik pik de koersen van de oliejongens op het Damrak sinds 13 juni 2014. Toen zette West-Texas Light Intermediate een laatste top neer op 107,65 dollar. Het verhaal wat daarna volgde kent u intussen in grote lijnen wel zo ongeveer...

Klik voor groot. Hier zit de koersdaling van Vopak en Brunel vandaag wel al in:

 

 

Royal Dutch Shell haalt dan Brunel in, maar ook hier geldt dat de uitzender aardig is blijven liggen. Vopak deed het zelfs veel beter dan de AEX. Wat zeg ik? Eigenlijk valt de schade mij op Fugro na sowieso mee. Vergelijk namelijk die 107,65 dollar met wat er nu op het bord staat.

Daarmee verklaren we denk ik wel die op het eerste gezicht overdreven dalingen van Vopak en Brunel vandaag. Die impliceerden tot het slot van gisteren dat Vopak met prettige prognoses zou komen en Brunel niet de handdoek zou werpen. Toch wel en dat wordt afgestraft.

Over handdoek werpen gesproken: dat wil nog wel eens een momentje zijn óm... Zeker als de olieprijs dit keer wel echt werk maakt van de bullmarket. Verwacht er niet te veel van, want daarvoor is Brunel te goed blijven liggen en Vopak gaat dan die 94% opslag niet meer halen


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links