Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vertrouwt u BAM niet?

Vertrouwt u BAM niet?

 

Een korte samenvatting van een dolletje gisterenmiddag hier bij IEX op de beursredactie:

Nick, wil je een wedje leggen? Wedden dat er morgen een lijk uit de kast komt bij BAM.

Ja, mooie ben jij. De kans dat jij dan wint is zeg maar 90% en dat ik win 1 op 10.

Dat is toch een mooie risico-rendementsverhouding :-)

Had ik dat wedje gisteren maar aangenomen, want die had ik gewonnnen...  Geen lijken uit de kast, prima cijfers en de koers noteert ook hoger. Echter heeft het aandeel BAM iets ingeleverd vanaf de highs van vandaag, maar hoort u iemand klagen?

Gisteren verraste Heijmans met slechte cijfers. Weer lijken in de kast en opnieuw de belofte dat het volgend jaar beter gaat. BAM haar rapportage zag er vanochtend een stuk beter uit. Ook ondanks die eenmalige meevaller.

BAM dan

Wat valt op aan de cijfers? Ten eerste dus die eenmalige pensioenbate van 15,3 miljoen, die de winst dus opkrikt. Daarnaast zien we 10,6 miljoen euro aan reorganisatiekosten. Dit betekent dat de pijn er niet helemaal uit is.

 

 

De orderportefeuille is lager dan vorig jaar. Dat komt omdat een opdracht van 850 miljoen euro voor BAM voor de aanleg van de Femernbelt-tunnel niet meegenomen is daarin. Die neemt het concern ook pas mee als alle papieren zijn ondertekend.

Prestigieuze opdracht , maar wie garandeert mij dat het project BAM, dat slechts 850 miljoen voor de opdracht krijgt, niet uiteindelijk 900 miljoen euro kost. Zou niet de eerste keer zijn dat zoiets gebeurt...

Brexit

Dan was er nog Brexit. BAM haalt 31% van haar omzet uit VK en BAM zou hier onder gaan lijden. Beleggers verkochten het aandeel na het Britse referendum. In de rapportage van BAM komen we het volgende erover tegen: 

De uitkomst van het Brexitreferendum had geen effect op de activiteiten van BAM in de eerste helft van 2016. De daling van het pond verminderde de gerapporteerde opbrengsten, resultaten en de slotstand van de orderportefeuille voor het Verenigd Koninkrijk.

De gecombineerde Britse orderportefeuille per 30 juni 2016 bedroeg € 2,6 miljard en vrijwel alle opbrengsten voor 2016 zijn zeker gesteld. Sinds het referendum op 23 juni zijn geen opdrachten geannuleerd en BAM heeft een aantal nieuwe opdrachten verworven. Een aanzienlijk percentage van de opbrengsten voor 2017 is zeker gesteld met projecten die reeds in uitvoering zijn.

BAM heeft de gevolgen van Brexit grondig bestudeerd en ziet op korte termijn geen materieel effect. BAM zal de ontwikkelingen op de voet volgen, vasthouden aan de inschrijvingsdiscipline en de organisatie en bedrijfsvoering indien nodig aanpassen.

Brexit heeft vooralsnog geen harde consequenties voor BAM, zegt BAM. Maar als dat meevalt en de cijfers zijn goed. Als we naar verwachtingen kijken is de verwachte koers/winst-verhouding 9,1 en ook wordt er verwacht dat BAM dit jaar in totaal 13 cent per aandeel aan dividend gaat uitkeren, op basis van data van Reuters. Waarom vliegt het aandeel dan niet omhoog vandaag?

Wellicht heeft het iets met het vertrouwen te maken. BAM heeft nogal een trackrecord van winstwaarschuwingen en tegenvallers. Heijmans was gisteren ook slecht en wordt Brexit niet onderschat door de bouwer?

Blauw bordje

Zeker bij deze bouwer geldt het volgende blauwe bordje. Wellicht dat beleggers toch wat meer zekerheid willen van de bouwer. Want wat laat deze vijfjaarsgrafiek duidelijk zien?

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Hoewel, als ik goed naar de grafiek kijk, lijkt bij BAM ook het vertrouwen wel eens te paard te komen. Blijft een lastig aandeel, dat BAM.

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links