Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Delta Lloyd stelt gerust

Delta Lloyd stelt gerust

Delta Lloyd stelt beleggers op het eerste gezicht gerust met de kwartaalcijfers vanochtend. Maar wie iets dieper in de cijfers kijkt, ziet de onderliggende worsteling van de verzekeraar.

Hier ziet u de resultaten uit het persbericht

 

Wanneer de combined ratio boven de 100% is, is het verzekeringsspelletje in het voordeel van de verzekerden uitgevallen. Combined ratio is de mate waarin de gedane uitkeringen zich verhouden ten opzichte van de ontvangen premies. Als dat boven de 100 is dan maak je verlies op je verzekeringen.

 

Normaal gesproken regeert de wet van de grote getallen: verzekeraars gaan uit van bepaalde statistische gegevens waarop ze hun premies bepalen. Maar het afgelopen kwartaal liep dat mis: de uitkeringen aan schadeclaims waren hoger dan de premies die daarvoor binnenkwamen.

Vorige week zagen we dat ook al bij Achmea en Ageas, en reken er maar op dat NN Group morgen ook haar portie aan stormschade zal bijdragen. 

Dat is natuurlijk wel iets waar verzekeraars niet zo heel veel aan kunnen doen op kwartaalbasis. Uiteindelijk gaan ze uit van bepaald gemiddelden, maar dat kan een keer tegenzitten. Soms moet je ook een beetje geluk hebben. Dat er, wanneer er ergens een calamiteit is gebeurd, jij niet toevallig oververtegenwoordigd bent in die regio of plaats.

Piet Paulusma

De weerman van dienst bij Delta Lloyd doet de weersomstandigheden van het afgelopen kwartaal af als 'uitzonderlijk'. Dat zullen we dan maar hopen. 

 

 

Misschien worden dat soort stormen wel business as usual, en moeten verzekeraars hier vaker rekening mee houden. Maar dat is een andere discussie. 

Opluchting door ratio van 173%

De koers stijgt vandaag op de beter dan verwachte Solvency II-ratio, die verwacht werd rond de 160-165, maar uitkwam op 173%. De emissie van 650 miljoen euro leverde hier natuurlijk een grote bijdrage aan, net als de verkoop van het 30,5%-belang in van Lanschot. 

Bij de kapitaalemissie deed Delta Lloyd bepaalde beloftes aan de nieuwbakken aandeelhouders. Zo werd een dividend van 130 miljoen euro voorgesteld. Daarvan wordt nu al 45 miljoen euro aan interimdividend (0,10 euro per aandeel) teruggegeven. Een interimdividend van 3% maak je niet alle dagen mee...

UFR: de extreem lange rente

Wat betreft die kapitaalpositie nog het volgende. In het tweede kwartaal zaten de markten wat mee, omdat door Brexit er een vlucht was naar hoogwaardige staatsobligaties. Dat effect is sindsdien weer ietwat verdwenen. 

En het volgende zinnetje moeten we ook niet onderschatten. Momenteel woedt er een discussie in renteland over de aanpassingen van de UFR, de Ultimate Forward Rate. De rente langer dan dertig jaar zeg maar, die gebruikt wordt om toekomstige verplichtingen te kwantificeren. 

EIOPA, de Europese toezichthouder, gaat daar binnenkort een ei over leggen. Delta Lloyd waarschuwt nu al vast dat dat straks ten koste zal gaan van de inmiddels vrij hoge kapitaalratio van 173%:

However, our capital position would be adversely impacted in the event of a reduced UFR pursuant to EIOPA's pending review. We will continue to focus on the level and resilience of our capital position, given ongoing volatile market conditions and regulatory developments. 

Wie dan leeft...

Maar goed, komt tijd, komt raad, of wie dan leeft, dan zorgt, zullen we maar zeggen. Dat zien we tegen die tijd wel weer. De verdiensten dan. Die vielen nog niet mee het afgelopen kwartaal. De ten doel gestelde capital generation van 200-250 miljoen euro voor dit jaar wordt lastig haalbaar.

Over het eerste halfjaar werd dit 66 miljoen euro. De uitzonderlijke weersomstandigheden dan even niet meegerekend komt men weliwaar op 99 miljoen euro, maar ook dan wordt het een lastig verhaal. Wat kan DL daaraan doen?

De CEO belooft verdere kostenverlagingen, en het afstoten van onrendabele activiteiten is alvast één van de goede voornemens van het management. Wat rustiger weer, zowel klimatologisch gezien als op de beurzen zou ook wel helpen.

Hansie, Hansie...

Dan hebben we nog een ingezonden vraag:

 

 

Zonder de kapitaalemissie was DL nooit zover gekomen met haar vermogenspositie, maar het blijkt wel dat de in eerste instantie voorgestelde emissie van 1 miljard euro flink overdreven was. Grootaandeelhouder Highfields (weet u nog) had wat dat betreft inderdaad een punt.

Ach, achteraf is het altijd makkelijk oordelen. Delta Lloyd is in ieder geval blij dat ze de kapitaalbuffers weer op een fatsoenlijk niveau heeft. Ik schreef van t weekend al dat we er verder nog niet te veel van mogen/moeten verwachten.

 

 

Dat gaat de komende tijd wel veranderen. Nu het groot onderhoud is afgerond mag er weer naar het verduurzamen van het verdienmodel worden gekeken. Waarvan akte.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links