Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TKH wacht op China

TKH wacht op China

TKH Group, het voormalige Twentse Kabel, meldt een teleurstellende orderintake voor de bandenbouwmachines. In de vooruitblikken op de cijfers van vandaag benadrukten diverse analisten dat ze maar naar één ding keken vandaag. Inderdaad, die orderintake van die bandenbouwmachinese. 

Het verhaal is u misschien bekend: de afdeling Industrial Solutions, waaronder de bandenbouwmachines (manufacturing systems) ressorteert, was goed voor bijna de helft van de omzet van TKH, en de bandenbouwmachines zelf momenteel ongeveer voor een kwart. 

Niet zo gek dus dat daar wat nadruk op komt te liggen, nu de Chinezen weigeren nieuwe orders door te spelen. Eerst maar eens even door de cijfers ploegen: 

 

U ziet het, de vorig jaar al dalende orderinstroom voor de bandenbouwmachines laat duidelijk zijn sporen achter. Een 5,8% lagere omzet resulteerde in een 12,3% lager bedrijfsresultaat. De nettowinst per aandeel komt daarmee uit op 0,83 euro over dit eerste halfjaar. 

Verbetering in H2

Voor het tweede halfjaar verwacht men verbetering, omdat het lopende orderboek voor o.a. de bandenbouwmachines nog goed gevuld is en daarmee de productie wat opgevoerd kan worden. 

Grosso modo vallen de omzet- en winstcijfers allemaal wat tegen bij de ramingen van de diverse analisten die ik gisteren las. We kunnen natuurlijk ook stellen dat die analisten gewoon wat te hoog zaten. Het is echter te kort door de bocht om alleen te focussen op die bandenbouwmachines. 

Drie divisies

TKH is een bijzonder bedrijf en niet in één woord te vangen. Dergelijke innovatieve bedrijven opereren in een flink aantal deelmarkten, zodat we niet eenvoudig een stempel kunnen drukken op de activiteiten. Zelf deelt het bedrijf zichzelf in in vier kerntechnologieen, waarmee men zeven verschillende verticale groeimarkten te lijf gaat. U vindt ze onderaan dit artikel.

De omzet wordt vervolgens onderverdeeld in drie segmenten:  

Divisie Kernwoorden
Telecom Solutions (13%) glasvezel, breedband, communicatiemogelijkheden, thuisnetwerk
Building Solutions (42%) intercom, bewaking, toegangscontrole, verkeersveiligheid
Industrial Solutions (45%) bandenbouwmachines, verpakkingsprocessen in food en non-food

 

Tussen haakjes ziet u het percentage wat die divisie van de omzet uitmaakt. In dit eerste half jaar was de omzetgroei bij Telecom redelijk sterk, met een flink verbeterende winstgevendheid: 

 

Building Solutions had het wat lastiger, maar de omzetdaling van 4,7% had vooral te maken met valuta's, lagere grondstofprijzen en de verkoop van een onderdeel. Organisch daalde de omzet met een bescheiden 0,5%: 

 

Industrial Solutions, goed voor 44,9% van de omzet, toont een gemengd beeld. Bij de bandenbouwmachines is het stil. Het lopend orderboek zorgt ervoor dat de investeringen in uitbreiding van de productiecapaciteit komend halfjaar al deels benut kan worden, maar op langere termijn is het wachten op nieuwe orders.  

 

De Chinezen houden voorlopig nog hun keutel in en dat geeft onzekerheid. Overigens maakte het minder bekende onderdeel Connectivity Systems, dat ongeveer een derde van deze divisie uitmaakt, wel een aardige groeispurt door met 7% omzetgroei.

Maar de focus ligt op het orderboek van de bandenbouw, en dat zal zich in het tweede halfjaar van 2016 langzaam maar zeker weer moeten vullen. 

Koerstechnisch... 

Vorig jaar rond deze tijd werd een all time high neergezet van net meer dan 40 euro. Daarna, eind augustus, vielen beurzen ten prooi aan de Chinese groeivertraging. TKH ondervond dat aan den lijve doordat orders voor het paradepaardje, de bandenbouwmachines, opeens uitgesteld of afgesteld werden. 

 

 

Lagere toppen

Nu ben ik geen fan van het beleggen op basis van Technische Analyse, maar een blik op de grafiek leert mij wel dat we te maken hebben met wat lagere toppen en diepere bodems de afgelopen tijd. Het mooie groei-aureool is er ietwat af. 

De koers blijft nog wat hangen omdat er vertrouwen is dat de omzetgroei binnenkort weer ingezet kan worden. Dat zou eventueel ook nog kunnen via overnames, de schuldpositie laat dat toe.

Het bijzondere is dat het bedrijf zich nog nauwelijks aanpast aan de nieuwe realiteit. Sterker nog, er is geinvesteerd in meer productiecapaciteit om aan de verwachte vraag voor het komende jaar te kunnen voldoen. Dat is een heel andere benadering dan bij bedrijven als Fugro en SBM.....

Dipje vandaag

Dat de koers vandaag wat terugmoet, valt te verwachten. Er werd gehoopt op positief nieuws inzake het aantal nieuwe orders voor de bandenbouw. Dat positieve nieuws kwam niet, integendeel, het viel nogal tegen met 50 miljoen euro aan nieuwe orders. Dat zou op z'n minst 80-85 miljoen euro per kwartaal moeten zijn.

Anderzijds is het nooit raadzaam om al te snel in paniek te raken. Het management heeft wel wat laten zien de afgelopen jaren, en getuige de recente investeringen en uitlatingen is er veel vertrouwen dat de vraag naar die machines weer gaat aantrekken. 

Het is ook niet zo dat er opeens geen auto's meer gemaakt worden natuurlijk. 

Outlook

Kijk ik nog even naar de schulden. Die zijn behoorlijk opgelopen het afgelopen halfjaar, maar nog steeds ruim binnen de perken. Vorig jaar december stond er een nettoschuld van 161 miljoen euro in de boeken, nu is dat 207 miljoen euro. De ratio netdebt/Ebitda springt van 0,9 naar 1,3, en dat is keurig netjes binnen de lijntjes. 

Die toename komt door een hoger werkkapitaal, meer investeringen en de uitbetaling van dividend. Qua winstgevendheid verwacht TKH uit te komen op een 10% lagere winst, tussen de 88 en 93 miljoen euro dit jaar. 

Ruim een jaar geleden dacht een ieder dat TKH flink zou kunnen groeien met de bandenbouwmachines als speerpunt. Men had een marktaandeel van 20% en was technologisch de concurrentie ver vooruit.

Tijdelijke dip?

Dat het wat anders liep dan verwacht, is een feit. De vraag is of dit een tijdelijke dip is, of dat het voor langere tijd stil blijft uit China. De bomen leken vorig jaar tot in de hemel te groeien, maar de realiteit bleek helaas anders. 

Overigens moeten we niet al te zeer panikeren, want het langetermijnplaatje ziet er nog steeds mooi uit, qua omzet en winstgroei. Maar de in 2012 geformuleerde sterke omzetgroei van 300-500 miljoen euro binnen 5 jaar mag even terug de ijskast in. 

 

 

Druk op het aandeel

Als die Chinezen niet snel over de brug komen voorzie ik wel wat druk op het aandeel de komende maanden. TKH is wat wars van de media, niet elke order wordt meteen gemeld. Dat zal die Oost-Nederlandse inslag zijn.

Misschien moeten ze eens een voorbeeld nemen aan een BAM of Gemalto, waar elke order bijkans zo'n drie keer aangekondigd wordt. Anders wordt het wel heel lang wachten op die trading update van 3 november. 

Filmpje!

PS: Vorig jaar bestond het bedrijf onder deze naam (Twentse Kabel Holding, TKH) 35 jaar. Opgericht in 1930 als leverancier van elektriciteits- en telefoonkabels, bestaat de groep inmiddels uit meer dan 70 bedrijven met momenteel 5433 werknemers en een jaaromzet van ca. 1,3 miljard euro. Het hoofdkantoor staat nog steeds in Haaksbergen.

Toch zonde als zo'n bedrijfsfilmpje maar een keer of 35 bekeken wordt...

 

 

 De vier kern-technologieen: 

  • • connectivity;
  • • vision & security;
  • • communicatie;
  • • productiesystemen 

De zeven verticale groeimarkten:

  • Fibre Optic Networks
  • Care
  • Parking
  • Tunnel & Infra
  • Marine, Oil & Gas
  • Industrial Machine Vision
  • Tyre Building Industry

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. Belgske 16 augustus 2016 10:58
    Weer een mooi filmpje, had ik nog niet gezien. De maakindustrie heeft serieuze tikken gehad...Ik heb in de jaren 90 en begin jaren 2000 in het spuitgieten gezeten en toen kon werkelijk alles. Spuitgieten en matrijzen was toen booming maar heeft ook nu aan kracht moeten inboeten.

    Demag, KrausMaffei, Engel spuitgietmachines...Heb ze allemaal weten bedienen in de glortietijd maar is allemaal weg nu. Veel te kapitaalintensief, er durft bijna niemand meer te investeren in een spuitgietmachinepark.
  2. [verwijderd] 16 augustus 2016 12:25
    quote:

    rekeozsejtleraped schreef op 16 augustus 2016 11:08:

    Ondanks de koperstaking, de techniekontwikkeling zal hen dwingen tot kopen. Wat mij betreft een koop. Hopelijk zal het bedrijf niet ten prooi vallen zoals Ten Cate in het afgelopen jaar.
    Ik heb vorig jaar TKH verkocht.
    Het mag duidelijk zijn dat de wereldeconomie minder draait en zeker de Chinese economie.

    En dat de orderinstroom bij TKH dit jaar nog zal herstellen, dat geloof ik alvast niet en beschouw ik als typisch praat van een topmanagement.
  3. [verwijderd] 16 augustus 2016 12:44
    quote:

    Cas1 schreef op 16 augustus 2016 12:25:

    [...]

    Ik heb vorig jaar TKH verkocht.
    Het mag duidelijk zijn dat de wereldeconomie minder draait en zeker de Chinese economie.

    En dat de orderinstroom bij TKH dit jaar nog zal herstellen, dat geloof ik alvast niet en beschouw ik als typisch praat van een topmanagement.
    TKH is en blijft een degelijk bedrijf, maar de algemene winstrecessie zien we overal. Voortaan opletten met aandelen voor mij.
  4. Barbier 16 augustus 2016 13:33
    quote:

    Cas1 schreef op 16 augustus 2016 12:44:

    [...]

    TKH is en blijft een degelijk bedrijf, maar de algemene winstrecessie zien we overal. Voortaan opletten met aandelen voor mij.
    Beetje voorbarig ... Dat contract is er dus met die grote bandenbouwfabrikant.. Koers bijna 2% hoger dus Beetje opletten in het vervolg..
  5. [verwijderd] 16 augustus 2016 13:41
    quote:

    Barbier schreef op 16 augustus 2016 13:33:

    [...]

    Beetje voorbarig ... Dat contract is er dus met die grote bandenbouwfabrikant.. Koers bijna 2% hoger dus Beetje opletten in het vervolg..
    Je baseert je op het koersherstel. Ik baseer mij op fundamentele cijfers en vooral op de toekomst van die fundamentele cijfers.
  6. [verwijderd] 16 augustus 2016 14:01
    quote:

    Barbier schreef op 16 augustus 2016 13:47:

    Ik baseer me op de mededeling van de directie vanmorgen dat ze na afloop van H1 een raamovereenkomst hebben gesloten met een zeer grote bandenbouw producent waar ze al lang op wachtten...
    Waarde van dat contract?
    En in analisten geloof ik persoonlijk niet zo sterk wegens te veel fouten.
    Economisch loopt het gewoon overal minder en daar loop ik niet om heen, zeker niet als ik rekening hou met de huidige waarderingen.
    Ik wens jou echter nog veel succes toe met TKH. Algemeen gesproken heb ik mijn aandelenposities van 75% naar 25% afgebouwd.
    Een kwestie van algemeen gesproken wat voorzichtiger te zijn.
  7. [verwijderd] 16 augustus 2016 15:55
    quote:

    Cas1 schreef op 16 augustus 2016 12:25:

    [...]

    Ik heb vorig jaar TKH verkocht.
    Het mag duidelijk zijn dat de wereldeconomie minder draait en zeker de Chinese economie.

    En dat de orderinstroom bij TKH dit jaar nog zal herstellen, dat geloof ik alvast niet en beschouw ik als typisch praat van een topmanagement.


    Zonder verschillende meningen geen handel.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links