Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

NN toont spierballen

NN toont spierballen

NN Group is door met de cijfers. De koers stijgt in eerste instantie 5% en dat is terecht. NN verrast vriend en vijand met betere resultaten over min of meer de gehele linie. Zelf legt het vooral de focus op de sterke kapitaalbuffers (gestegen van 241 naar 252%):

 

 

NN is eigenlijk wat te bescheiden over haar cijfers. Natuurlijk is de kapitaalbuffer belangrijk, maar er is meer. Zo is de kaspositie op holdingniveau inmiddels  2,3 miljard euro, waarvan ca. 200 miljoen wordt uitgekeerd als interimdividend.

Dat wordt per aandeel 0,60 euro (ex-datum is 22 augustus, keuzedividend) en dat is een flinke verhoging vergeleken bij vorig jaar, toen 0,46 euro werd gedoneerd.

De CEO zelf aan het woord:

 

 

Alles zat tegen...

U hoort het hem zeggen: zo'n beetje alles zat tegen. Lage rentes, slecht weer, onrust op de financiele markten (Brexit), (Oost)Europese landen waar de spelregels opeens aangepast worden....

Brexit geldt overigens als een algemeen excuus, Delta Lloyd had er wat voordeel bij, doordat staatsobligaties meer waard werden, terwijl BAM tot nog toe nergens een Brexit-effect (afgezien van de lagere pond natuurlijk) kan vinden...

Verrassend sterk

Toch waren de resulaten verrassend sterk. De highlights dan:   

    • Operating result ongoing business of EUR 321 million versus EUR 488 million in 2Q15; 
    • Net result of EUR 335 million versus EUR 392 million in 2Q15 reflecting a lower operating result and negative hedge results in Japan Closed Block VA due to market volatility, partly offset by higher non-operating items
    • Progress on cost savings in the Netherlands, bringing the annual expense base down to EUR 786 million
    • Solvency II ratio increased to 252% from 241%
    • Holding company cash capital increased to EUR 2.3 billion 
    • Interim dividend 2016 of EUR 0.60 per ordinary share or approximately EUR 195 million

Hagelbuien...

Bij Non-Life zat het weer niet mee. De hagelbuien in juni kostten flink geld, maar dat mag geen verrassing heten. Al viel de totale schade mij nog mee in vergelijking met Delta Lloyd en Achmea. Het slechte weer kostte de verzekeraar dit kwartaal  28 miljoen extra. 

Uitstekende resulaten werden behaald bij de bankactiviteiten. Japan was zoals altijd wat volatiel, maar de levensverzekeringen deden het prima en ook de verzekeringen in andere Europese landen vielen mee. 

Ook Asset Management leverde een hogere bijdrage dan verwacht. NN Group's asset management tak behoort tot de vier uitverkorenen van de ECB. Zij moeten het aankoopprogramma van Mario Draghi  uitvoeren. Daar zullen wel niet van die heel dikke marges opzitten, omdat het vooral een erebaantje is, maar toch. 

Solvabiliteitsratio 252%

NN Group bulkt dus van het geld, en gaat dat de komende jaren, mits er natuurlijk degelijke resultaten behaald worden, fijn distribueren aan de aandeelhouders. 

Sowieso wordt er een flink dividend betaald, maar daarnaast loopt er nog een aandeleninkoopprogramma. Dat werd aangekondigd bij de presentatie van de KW1-cijfers, en is inmiddels aardig op stoom gekomen.

Tot en met 12 augustus was er van de voorgestelde 500 miljoen euro al 146 miljoen euro besteed. Het programma loopt nog tot 1 juni volgend jaar. Daarbovenop wordt nog eens voor 156 miljoen euro extra ingekocht om de uitgekeerde stockdividenden van het slotdividend te neutraliseren. 

Ook daar hebben ze dus bijna een dagtaak aan. 

Conclusie

Het aandeel is de afgelopen maanden behoorlijk afgestraft naar aanleiding van de teleurstellende KW1-resultaten en het algemene negatieve sentiment rond verzekeraars. De groep wordt geplaagd door allerlei factoren, maar houdt zich beter staande dan wij allemaal dachten. 

In mijn vooruitblik afgelopen zondag schreef ik dat ik wat teleurgesteld was in het aandeel NN. Ik vond het een aandeel om weg te leggen, dividenden te incasseren om op termijn mooi naar de boekwaarde (die afgrijselijk hoog is) toe te lopen. 

Met dit stel cijfers kan NN weer voor de dag komen. De ondanks alle problemen sterk resultaten tonen maar weer aan dat je niet al te snel de moed moet opgeven. NN blijkt inderdaad een goede huisvader-aandeel.

 

Inberg heeft een longpositie in NN Group


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links