Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN Amro, BAM, Delta Lloyd

ABN Amro, BAM, Delta Lloyd

We zitten over de helft wat betreft de tweede kwartaalcijfers. 16 van de 25 AEX-bedrijven rapporteerden al en de reacties daarop waren wisselend. De helft werd met gejuich ontvangen (de koers sloot die dag hoger) met een paar grote uitschieters (Altice, ING) daarbij.

De andere helft sloot lager op de dag van rapportage. U ziet in onderstaand tabelletje dat er voor elk wat wils was de afgelopen weken:  

Aandeel +/- Aandeel +/-
Altice 14,9% Randstad -4,5%
ING 10,4% Akzo -4,3%
ArcelorMittal 5,4% Heineken -3,7%
DSM 3,4% Royal Dutch Shell -3,7%
ASML 2,9% Galapagos -2,2%
SBM Offshore 2,6% KPN -1,3%
Aalberts 2,2% Aegon -0,8%
Philips 2,1% Unilever -0,2%

 

Links de acht stijgers, rechts de acht dalers op de dag van cijferpublicatie. Natuurlijk zegt dat niet alles, want de cijfers van ING bijvoorbeeld kwamen een dag na een ouderwetse banken-sell-off waardoor het verrassingseffect maximaal was. 

Magneet 450

Gemeten vanaf het begin van het cijferseizoen wist de beurs als geheel daarbij wel iets aan terrein te winnen, al blijft de 450 voorlopig een grote trekpleister. Van een campingrally valt nog weinig te merken, maar we hebben nog een paar weken, dus geven we de moed nog niet op.  

Daarom niet getreurd, en de blik vooruit. Eerst maar eens gekeken wat we de komende week kunnen verwachten. Maandag en dinsdag is het rustig, maar woensdag kunnen we aan de bak. Staatsbank ABN-Amro opent haar boeken en dat wordt interessant.

Banken verdienen goed geld

Want hoewel het sentiment rond (Europese) banken nog steeds dramatisch is, blijkt uit de cijfers van een paar Franse banken, ING en KBC dat zij ondanks de lage rente nog aardig wat geld weten te verdienen.  

Kan de volgend jaar afscheid nemende Gerrit Zalm eenzelfde boodschap brengen als eerder KBC en ING deden? Laten we eens kijken naar de performance van dé bank dit jaar. 

 

 

Blauw is KBC, groen is ABN en paars is ING. Geindexeerd vanaf begin dit jaar. KBC en ING kwamen al met cijfers, en in beide gevallen viel het mee. Die zitten aan het elastiek met zijn drieen, al ziet u dat KBC (de blauwe lijn) net even wat vooruitloopt na hun cijferpublicatie. 

Woensdag ABN Amro

Aanstaande woensdag is het de beurt aan ABN-Amro. Net als ASR leek het aandeel een degelijke toekomst tegemoet te gaan als dividendwaarde, maar de harde realiteit is dat het sentiment rond banken en verzekeraars beide fondsen danig in haar greep heeft.

Gemeten vanaf de beursintroductie staat ABN-Amro 2% lager. De hoogste koers werd bereikt eind december, 20,80 euro. Ter vergelijking: op 20 november, de dag van de beursintroductie sloot ING op 13,12 euro.

 

 

U ziet in bovenstaand grafiekje (vanaf beursintroductie ABN op 20 november) van boven naar beneden de AEX, ABN Amro, ING en de Europese bankenindex. Wat dat betreft doet ABN Amro het nog redelijk, al is dat misschien eerder te wijten aan een wat lage introductiekoers. 

KW2 moet goed zijn

We mogen toch wel wat verwachten van ABN. De groei in Nederland in KW2 was sterker dan verwacht en dat moet zich vertalen, net als bij ING, in meer kredietverlening. Kijk maar, ze geven zelf al een voorzet: 

 

Rentespread op peil

Ik neem aan dat ook ABN, net als ING en KBC, daarbij de rentespread op peil kan houden. Door de lage rente komt het verdienmodel van banken in de verdrukking omdat de rentespread (het verschil tussen de rente op aangetrokken en uitgezet geld) minder groot wordt. Maar zowel in de rapportages van ING als KBC viel op dat die spread eigenlijk nog wel meeviel.

Belgen uitgeknepen?

Bij KBC daalde die spread licht van 1,98 naar 1,94%, en dat is vrij hoog. Worden die Belgen een beetje afgeknepen daar, of hoe zit dat? Bij de NL banken ligt die spread rond de 1,5%. Binnenkort maar eens uitzoeken waar dat verschil vandaan komt, of dat ze het op een andere manier meten.

In grote lijnen lijkt het erop dat de gezondere West-Europese banken de lage rente in die zin redelijk kunnen weerstaan. 

KW1-cijfers ABN-Amro 

Ik kijk nog even naar de KW-1-cijfers van ABN-Amro. CFO Dijkhuizen (filmpje hier) sprak van een gemengd beeld: bankheffingen kostten 100 miljoen extra aan winst, maar de rente-inkomsten bleven op peil, ondanks het feit dat de twee eerste maanden van 2016 slecht waren. 

 

Kijkt u rustig even mee. Bovenstaande tabelletjes komen uit het ABN-Amro KW-1 rapport. Prachtig hoe ze dat allemaal in kaart brengen. Een paar factoren zijn belangrijk aanstaande woensdag. Natuurlijk de onderliggende winst, maar ook de kapitaalpositie (erg sterk met 15,6%) en de cost/income ratio (te hoog).

De kapitaalpositie lijkt heel erg sterk, maar ik moet er wel bij zeggen dat ABN minder goed uit de stresstest kwam dan ING en KBC. Die stresstest ligt trouwens allang weer in het ronde archief. Als u een excuus zoekt voor het bezoek aan schoonmoeders vanmiddag kunt u m hier nogmaals lezen. 

Te hoge kosten

De cost/income ratio wil de bank volgend jaar tussen de 56 en 60% hebben, maar bleef in het eerste kwartaal steken op 66,9%. De zwarte piet werd bij de bankheffingen neergelegd. Voor het tweede kwartaal zal dat allemaal een stuk beter (moeten) zijn. 

In onderstaand tabelletje ziet u de koersverliezen van de bekendste banken en verzekeraars vanaf begin dit jaar. Banken komen langzaam maar zeker terug, de verzekeraars daarentegen roken nog een zware pijp. 

 

Verzekeraar +/- YTD Bank +/- YTD
NN Group -25,5% KasBank -11,5%
Ageas -26,0% KBC -11,6%
Aegon -29,4% ING -15,0%
Delta Lloyd -36,6% ABN Amro -15,6%

 

Verzekeraars

Over dan naar de verzekeraars. Net als banken altijd lastig te doorgronden; je weet nooit waar ze allemaal in zitten... Woensdag komt Delta Lloyd met de halfjaarcijfers en vrijdag donderdag NN Group.

Delta Lloyd kwam na afronding van de soap rond de kapitaalverhoging tussen de wal en het schip terecht. Een rustige nieuwe start werd het concern niet gegund, het uiterst negatieve beurssentiment rond verzekeraars bracht het aandeel terug naar af. Ellende op de beurs duurt altijd langer dan je denkt. 

Zelfs het sterke ASR, dat vlak voor Brexit naar de beurs werd gebracht moest een flinke veer laten. Dit had vooraf niemand gedacht: Basic-Fit is tot nog toe een betere belegging dan ASR. 

Risée van de beurs

Kijk maar naar het tabelletje hierboven. Verzekeraars zijn de risée van de beurs dit jaar en ondervinden aan alle kanten tegenspoed. Lage rente, noodweer, storm op de financiele markten, de zeven plagen van Egypte lijken er een kinderfeestje bij.

Van Delta Lloyd verwacht ik daarom nog niks, maar misschien kunnen ze verrassen, ik houd het niet voor onmogelijk. Het zou eigenlijk wel moeten, want anders slaat dat beloofde dividend van 130 miljoen euro nergens op. Verdeeld over de 456 miljoen aandelen betekent dat een dividend van 28,5 cent per aandeel, of een rendement van 8,25%.

Dat is natuurlijk te hoog. Op termijn moet daarom de koers omhoog, of het dividend omlaag. We gaan het meemaken woensdag. De boedel wordt in ieder geval goed onderhouden:  

Voordat het aandeel weer swingt als in deze goeie ouwe tijd, zal er nog wel wat water door de Maas moeten stromen...Nog altijd één van de beste reclamespots ooit, daar lag het niet aan.

 

 

NN Group 

NN Group is een ander verhaal. Vorig jaar was NN het lievelingetje van de beurs, nadat het met uitpuilende zakken van moeder ING op kamers mocht. De resterende verkopen van ING bleken elke keer een koopmoment, maar vanaf de KW1-cijfers dit jaar kwam er zand in de motor.

Het verdienmodel bleek in de eerste maanden van dit jaar opeens aan erosie onderhevig. De asset management tak wist zich geen raad met de financiele markten, bij Non-Life viel van alles tegen en eigenlijk alleen de Levensverzekeringsbusiness (waar de lage rente juist het meest pijnlijk is) en de bank presteerden goed.

Allerlei tegenvallers dus en CEO Lard Friese (filmpje hier) kwam niet veel verder dan nogmaals het benadrukken van de sterke kapitaalbuffers.

 

 

Prima, en dat je opnieuw op de kosten gaat besparen is ook fijn, en nog meer eigen aandelen gaat inkopen, maar uiteindelijk willen beleggers zien dat er een gezonde business wordt gedreven. 

Het inkopen van eigen aandelen wordt meer en meer gebruikt als goedmakertje om tegenvallende cijfers mee op te vangen. Voor een belegger moet echter altijd de onderliggende winstgevendheid leidend zijn, en niet de hoeveelheid reserves die een onderneming aanwendt voor het inkopen van eigen aandelen.

Enfin, we gaan het zien vrijdag donderdag. Ik had meer verwacht van NN Group. Vind het echt een degelijk, wat de Belgen noemen 'goede huisvader'-aandeel, maar ze zullen meer moeten laten zien dan het zelfvoldaan achteroverleunen op de kapitaalbuffer.

Overigens kwam Ageas, de Belgische verzekeraar, wél met uitstekende cijfers en werd daarvoor terecht beloond met 5% koerswinst.  

De bouwers: BAM en Heijmans

Dan nog even naar de bouwers gekeken. Ook BAM en Heijmans rapporteren deze week. U kent het verhaal van de bouwers ondertussen. Oude, te goedkoop aangenomen projecten vreten de winsten al jaren weg. Langzaam maar zeker worden die projecten opgeleverd en verdwijnen ze uit de boeken maar dat gaat tergend langzaam, en zeker langzamer dan een ieder zich had voorgesteld. De bouwbedrijven zelf niet in het minst. 

Goed beschouwd loopt Heijmans een paar jaar achter op BAM, of anders gezegd, had BAM de problemen eerder onder controle dan Heijmans. BAM heeft er al een aardig ritje opzitten de afgelopen vijf jaar, en maakt dit jaar even pas op de plaats. Wat heet, er is een kwart van de koers af.

 

Aandeel YTD 5 jaar
BAM -26,3% +16%
Heijmans +6,7% -36%

 

In een grafiekje ziet het koersverloop sinds begin dit jaar er als volgt uit. Paars is Heijmans, groen BAM. U ziet dat vanaf de jaarcijfers van BAM het Bunnikse bouwbedrijf het een beetje verbruid heeft bij de aandeelhouders. Heijmans daarentegen heeft het momentum redelijk vast kunnen houden.  

 

 

Heijmans nog in gevarenzone?

Heijmans hobbelt er wat achteraan. Heijmans scheert langs de rand van de afgrond, nog een paar tegenvallers en ze mogen weer met de pet rond. Dat maakt het aandeel hoogst speculatief, want er zit een dikke risicopremie in de koers. Als het wél goed gaat kan het rap de andere kant op. Maar zover is het nog lang niet. Of de Heijmans ONE ze gaat redden?

 

Heijmans maakt furore met de Heijmans One. Kleine huisjes die in zeer korte tijd neergezet kunnen worden. Zo zien ze er van binnen uit:

 

Het vervelende is dat ze er zelf ook weinig over kunnen zeggen, tenminste niet eerder dan dat de oude projecten daadwerkelijk zijn opgeleverd. Ik heb zelf nog wat augustus calls in Heijmans, die ik eigenlijk al min of meer afgeschreven had. Woensdag zullen we zien of ik er een paar grijpstuivers voor terug krijg.  

Volatiliteitsindex VIX

Onderaan dit artikel vindt u het videoweekbericht van Corne van Zeijl. Corné bespreekt o.a. Flow Traders en de VIX. Dat laatste is interessant. Er is een groot verschil tussen de verhandelbare volatiliteit op de beurs, en de politieke onzekerheid die er momenteel in de wereld heerst. 

Dat laatste zal u duidelijk zijn, Turkije, Rusland, Oekraine, verkiezingen in de VS en het oprukkende terrorisme in West-Europa geven een ieder een gevoel van onbehagen. Deze twee parameters lopen, u ziet dat in Corné's grafiek, momenteel behoorlijk uiteen.  

 

Een manier om daar op in te spelen is via de VIX-index, die u long kunt gaan via bijvoorbeeld turbo's bij de diverse turboboeren hier te lande. Wie in de VS kan handelen kan via een meer sophisticated manier daar een positie op innemen.

Aaaaaand it's gone...

Bedenk wel dat een rustige periode op de beurs altijd langer kan duren dan u denkt, dat de VIX-Future maandelijks doorgedraaid moet worden, wat ook weer geld kost, en dat iets dat optisch laag staat, altijd nóg lager kan.

Ik heb dat zelf wel eens een tijdje gedaan. Telkens als de Amerikaanse VIX richting 12-13 ging kocht in zo'n turbo long, en dan was het wachten geblazen op heibel in de tent. De praktijk leerde mij echter dat je, wanneer écht de pleuris uitbreekt, je allang winst genomen hebt en te snel de andere kant kiest. Ergo: dont't try this at home :)

In ieder geval, het belooft weer een mooi weekje te worden. Een fijne zondag verder en á demain.  

 

Spekkie, Yeltsin, Attack en Snor

PS: in mijn artikel over Flow Traders vertelde ik terloops wat over bijnamen op de optievloer vroeger. Van verschillende kanten kreeg ik afgelopen dagen aanvullingen daarop.

Bijvoorbeeld Spekkie (lichaamsomvang) Noppie, Dappie, Snor (lijkt me duidelijk), Kleine Nico, Bennie, Attack, Serge (nog vol van zijn diensttijd), Pipo, Dikke Piet, Yeltsin (voornaam Boris), Boris (voornaam Erik), Sappie, Pluto, Balkie, alle Timbers en Obolix.

In onderstaand videootje vindt u er een paar. Ik vond mezelf zowaar terug bij 1.35....

 

 

En een stukje Andere Tijden Economie...

 

 

De volledige agenda voor de komende week vindt u hier op IEXONE. 

Hier alvast een overzicht van de kwartaalrapportages van de komende week:

 

Datum KW2-cijfers Aandeel
dinsdag 16 augustus Holland Colours, TKH Group
woensdag 17 augustus ABN Amro, Delta Lloyd, Heijmans, TIE Kinetix
donderdag 18 augustus AND, BAM, Boskalis, ICT Group, Kendrion, NN Group, Ordina
vrijdag 19 augustus Brunel, Curetis, Vopak

 

Disclosure: Inberg is long Heijmans, NN Group en ING 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 augustus 2016 13:24
    Ja jammer en storend dat men steeds de fout ingaat met verkeerde agenda punten te noemen die wel goed vermeld staan op IEX site.
    Heb hier al eerder gezegd dat je moet verwijzen.
    Verder goed werkstuk hoor.
    Zelf heb ik boven mijn pc hangen,
    Beleg nooit in auto bedrijven banken en bouwbedrijven want het is altijd wat.
    Maar ja,
    je er aan houden is nog wel eens moeilijk.
    Grt.
  2. forum rang 6 ttroo 14 augustus 2016 16:09
    VIX. Het wordt vaak genoemd in stukjes op de AEX. Ze liggen laag en ze kunner zeker lager. Opvallend is wel dat de VIX de afgelopen week heel lichtjes hoger ging dan de week er voor, terwijl de beurzen goed tot zeer geluimd waren. Ze staan rond het niveau van 1992 en 1993, en dat is dus een tijdje geleden. Ze kunnen zeker lager, maar ze kunnen ook een flink stuk hoger. Bij deze lage VIX staan de Amerikaanse indici op record standen. Dus op dat gebied klopt alles wel. Het is dus meer, wanneer gaan de Amerikaanse indici corrigeren. Europa en Japan zijn slaafs aan de Amerikanen, dus die beurzen zijn geen leidende indicatoren. Ik zie wel de VIX eerder stijgen dan dalen bij de huidige koersen. Maar wanneer, precies dat is de juiste vraag. We gaan het zien deze week.
  3. gerrit 69 14 augustus 2016 18:15
    Nu al veel cijfers bekend zijn gemaakt, krijg ik de indruk dat we veel te somber zijn geweest.
    Naar mijn mening staan we aan de vooravond van een nieuwe hausse in aandelen.
    Mijn gevoel zegt mij dat we op het eind van dit jaar wel eens met de AEX op 500 staan.
    Dat betekent dus een stijging van 10 procent en dat lijkt mij niet onmogelijk.
    De zwaargewichten van de AEX kunnen deze stijging minimaal waarmaken.
    ASML naar de € 112,00 - ING naar de € 12,50 - Shell naar de € 26,00 en Unilever naar de € 45,00 en dan staat de AEX zelfs al boven de 500

  4. dct 14 augustus 2016 18:37
    Jammer dat de vix bij deze lage standen zo in contango staat dat als je speculeert op stijging je al een paar punten moret in lopen om de contango goed te maken. Op dit moment moet je voor een okt future rond de 4 punten meer betalen dan voor de aug. Zal voor de afgeleide producten ook lekker door rollen worden ??.
  5. tmark 15 augustus 2016 09:28
    Bam en Heijmans weer een tikkie terug? Niet bepaald een feestje op de beurs voor deze 2. Lange termijn is van zoveel factoren afhankelijk, blijft toch moeilijk inschatten.

    Tuurlijk lage rente en bouw is uit het dal in Ned, maar waar ben je actief, wat zijn de marges, wat doen andere partijen, regeringsbeleid, koers vh management, etc...
  6. down 15 augustus 2016 13:40
    Zolang de bankaandelen niet serieus gaan stijgen dan blijft de aex op een laag pitje sukkelen en gaat niet naar 500 punten. Wat moeten ze daar uberhaupt daar ook op staan als je bedenkt dat bijvoorbeel aegon op amper 3,70 sukkelt en amro ook niet verder komt dan een miserable prijs van 18,50 en dat is dan na de uitgifte ervan.... Dan weet je dat de geldmarkt nog steeds in een gevangen houding op de beurzen opereren..... De beleggers hebben er nog steeds geen vertrouwen in dat de banken het wel goed doen ondanks de miljarden omzetten en winsten in het jaar goed doen en de koersen moeten stijgen..... Het is een geluk dat ze dividend uitkeren anders stonden de koersen nog veel lager. De ommekeer komt pas als de rente stijgt Maar ook dat gaat niet gebeuren omdat er teveel geld is bijgedrukt (fed en ecb) ook de uitgifte van aandelen van banken ook zijn gestegen, zij het dan dat aegon er heeft teruggekocht om verdere verwatering van de koers tegen te gaan....En zodat niemand er nog veel voor geeft om een aandeel van welke bank dan ook in een lang lopend bezit wil hebben,maar dat alles is wel nog beter dan je geld op de bank te parkeren want dan krijg je helemaal er bijna niets voor!!
  7. speedy0070 25 oktober 2016 18:33
    jammer dat je het fout ziet,(Beleg niet in banken?) ik heb 3 verschillende calls uitstaan 2 verschillende op ABN respectievelijk 146% en 138% huidige winst en wil ik absoluut nog niet verkopen!! Ing beetje minder maar een mooie 85% winst mogen we niet klagen de outformer in calls was Delta LOYD Call maart 2017 op 3.40 64 calls kon ik bemachtigen voor een prijs van 0.22 vandaag 2.05 waard ja liefst 839% winst laat ze lekker door lopen ze gaan aardig te keer. Je moet weten wanneer je calls koopt. Voorbeeld een aandeel knalt naar beneden en Word gestraft zonder enige duidelijke aanwijzing. Geeft mooie dividend resultaten jarenlang.
    Dit was het geval met Delta Loyd. Dus een koop aanval van mij die aardig duitje opbracht.Wilde 100 calls kopen maar ik kon er maar 64 bemachtigen aan de prijs van 0.22 Zelfde geval was met ABN die naar beneden duikelde op 14 euro was gewoon te gek. (Met de staat als groot aandeelhouder) Dus andere koop aanval. ING duikelde naar bijna 8 euro was ook te gek. staat un rond de 12 en voorzie een stijging naar 15 ABN max naar 24 en voor Delta Loyd naar een 6 euro. (Zal er niet ver naast zijn.) op de max naar buiten met de hap en winst nemen en naar andere dingen uitkijken.
    succes
  8. speedy0070 31 oktober 2016 21:07
    morgen cijfertjes Shell weten we al dat het een slap resultaat zal worden, olie prijs blijft sukkelen,Iran blijft lekker door pompen, en opec akoorden kan je helemaal vergeten. Dan komen ook de elektrische
    autootjes in zwengel en alles gaat de soep in. Wat over blijft zijn de kluifjes voor de hond.willen de economie aan het bewegen krijgen maar zolang de lonen geen 20% stijgen mag je dit rustig vergeten en gaan we aardig door met de recessie.
    Kan Leiden tot de grootste beursklap in de historie van de beurs heb geen glazen bol maar zal er niet ver naast zijn.Wilde verhalen over amerika terwijl bijna 30% in armoede leeft is gewoon om de beurs op peil te houden kunstmatig!! Maar hoelang nog? Verzadigde markt met loodsen vol met materiaal wat ze niet krijgen verkocht omdat consument gewoon geen poen heeft om te kopen. Lage salarisen zien we overal ter wereld waar de mensen werken als slaven om te overleven. 18 en 20 uur per dag werken om te overleven is normaal in USA, Central en zuid Amerika. zeggen ze dat de slaventijd is afgelopen!! Of... JUIST BEGONNEN??Zo zien we maar dat de hele markt is over gewaardeerd wat we heel snel terug zien in het % van dividend wat de bedrijven uit betalen. je geld in iets steken wat geen zier opbrengt is gekkenwerk.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links