Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chinees mysterie

De Chinese economische cijfers roepen vraagtekens op.

De Chinezen hebben een reputatie dat ze het niet zo nauw nemen met de echtheid van dingen. Van namaak Lacoste, namaak babymelk, tot namaak eieren en sla! Ook met cijfers willen ze nogal eens creatief zijn, iets wat voor economen het leven moeilijk maakt.

Immers, van de economische cijfers klopt vaak maar weinig, dus hoe dan accurate voorspellingen te maken? Veel banken hanteren dan hun eigen methodieken om te achterhalen wat er daadwerkelijk in China gebeurt. Maar zelfs deze cijfers zijn twijfelachtig, gezien de ruwe data uit China vaak niet klopt.

Vaak wordt met meer betrouwbare cijfers van handelspartners, indirect geschat hoe het met China vergaat. Nu ook weer zijn er Chinese economische cijfers bekend gemaakt die toch vraagtekens oproepen en doen vrezen dat de ellende nog niet voorbij is.

Bruto binnenlands product

Het goede nieuws is dat het Chinese bbp met 6,5 tot 7% blijft groeien. Een testament aan de geleide economie, toch? Nou, nee dus. De Chinese kopervraag hapert, wat zoveel inhoudt dat de economie aldaar eerder aan het vertragen is.

Koper wordt namelijk in zoveel Chinese producten gemaakt, dat het een van de weinige goede economische indicatoren is. Dit wordt verder onderschreven door de import- en exportcijfers; de import daalde met 12% en de export met 4,4%.

Nu is dit gemeten in Amerikaanse dollars; in yuan liet de export een kleine plus zien van 2,9%.

Devaluatie

Dit komt natuurlijk door de continue devaluatie van de yuan. Dat dit bewust beleid is, wordt door iedereen ontkend en zelfs de markt lijkt er niet wakker van te liggen.

Dit terwijl een devaluerende yuan betekent dat deflatie naar het Westen wordt geëxporteerd, iets wat alle centrale banken aldaar juist proberen te voorkomen (Chinese producten worden hier goedkoper, waardoor hier het prijspijl daalt.)

Een devaluerende yuan maakt het centralebankbeleid in het Westen in wezen ineffectief.

Ineffectieve centrale banken

De Chinese acties omtrent hun munt gaan er dus voor zorgen dat de Westerse centrale banken nog meer aan de bak moeten, waardoor de naakte keizer wel erg nadrukkelijk in het licht komt te staan. Het onconventionele monetaire beleid heeft al aardig wat van zijn magie verloren.

Nog meer centralebankingrijpen, zal sneller duidelijk maken dat het onconventionele beleid niet de gemaakte beloftes kan waarmaken. En wat dan?

Mysterie

Vraag is dus of de Chinezen door zullen gaan met yuan-devaluatie. Gezien de haperende vraag naar koper, gezien de al 21 maanden voortdurende daling in importen en de 12 van 13 maanden-daling in de export, is een gerapporteerde bbp-groei van tussen de 6,5 en 7% toch verdacht.

Als ik dan ook nog de enorme kredietgroei in China meeneem, dan bekruipt mij het gevoel dat we hier met een kaartenhuis te maken hebben; eentje van Chinese makelij…

Schuldproblemen

Dat het in de krediethoek rommelt, is al een tijdje bekend. Zo was er laatst een bail-out van een kolenbedrijf voor het luttele bedrag van 60 miljard dollar. En dit is nog maar topje van de ijsberg. Meer dan een derde van de Chinese bedrijven verdient niet genoeg om haar schulden- en interestverplichtingen te kunnen voldoen.

Er zijn schattingen dat 20% van het leningenboek in de problemen verkeert. Dan hebben we het dus over biljoenen.

Kent u deze nog

Even ter zijde, maar valt u ook op dat miljarden en biljoenen u niet meer verbazen? Kan mij nog herinneren dat dit soort bedragen aan het begin van deze eeuw nog geheid voor ophef zorgden. Nu betekent het niets meer. Dus als u zoekt naar de ware inflatie, dit is hem dus.

Geld verliest steeds sneller haar echte waarde. Het globale monetaire stelsel, als men daarvan al mag spreken, scoort evenveel NCAP-sterren als een Chinese Chery-auto.

Rerun

Al met al denk ik dat het slechter gaat met de Chinese economie dan wordt gerapporteerd. De Chinese overheid zal de yuan daarom nog verder gaan verzwakken, wat weer op het bordje komt van de Westerse landen.

Echter, als de kapitaalvlucht hierdoor weer grotere vormen gaat aannemen, dan zit China pas echt in de problemen. Een rerun van 2015 is dus weer in de maak.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ikvraaghetmaar 11 augustus 2016 10:34
    De Chinese groeicijfers zijn al jaren verdacht (ze kabbelen altijd rond de 8%). De Economist schrijft hier regelmatig over. Overigens werden de groeicijfers uit het verleden vaak te laag geacht. De cijfers van het verbruik van elektriciteit in China worden door Westerse analisten daarom nogal eens als proxy voor de economische ontwikkeling gebruikt.
  2. [verwijderd] 11 augustus 2016 10:40
    Ik las dat er overstromingen waren waardoor naar schatting zo een pakweg 300 miljoen mensen getroffen waren, mislukken van oogsten etc, ondergelopen steden want snelwegen werden snelstromend waterwegen, daar wordt merkwaardigerwijs nauwelijks aandacht aanbesteed terwijl ook nog eens wereldwijd graanoogsten minder en soms veel minder is dan gehoopt, fruit is ook zo een weersafhankelijk produkt. De conclusie is duidelijk. Stijgende voedselprijzen en meer sociale onrust. Dan maar weer geld bijdrukken?
  3. [verwijderd] 11 augustus 2016 12:24
    "Dit terwijl een devaluerende yuan betekent dat deflatie naar het Westen wordt geëxporteerd, iets wat alle centrale banken aldaar juist proberen te voorkomen (Chinese producten worden hier goedkoper, waardoor hier het prijspijl daalt.)
    Een devaluerende yuan maakt het centralebankbeleid in het Westen in wezen ineffectief."

    Wat zullen we hier eens van zeggen? Misschien moeten we producten kopen van duurdere leveranciers om de inflatie aan te jagen? Of misschien moet de Nederlandse handel er gewoon een grotere marge op zetten dan zijn alle problemen ineens opgelost. De inflatie wordt gestimuleerd, zo hebben bedrijven de ruimte om het personeel meer te betalen en de bedrijfswinsten gaan omhoog zodat de overwaardering van aandelen ineens verdwenen is....

    We kunnen de Chinezen natuurlijk verwijten dat ze goedkope producten leveren door de yuan te devalueren, maar Europa en Amerika en de rest van de wereld doen hetzelfde door maar geld in het systeem te blijven pompen neemt de waarde van de Euro en US$ ook af. Het enige verschil is dat de Chinezen er beter in zijn en bereid zijn producten voor een kleinere vergoeding te maken.



  4. Maan Arkenbosch 11 augustus 2016 19:45
    Het is onbegrijpelijk dat de financiële markten deze dubieuze zaken negeren. Ook vandaag weer, speculanten jagen de olieprijs op en hup iedereen koopt maar raak fondsen op. Of deze aandelen iets met olie te maken hebben is onbelangrijk. De idioterie van de centrale banken zorgt voor casino achtig taferelen.Goud/zilver en edelmetalen zullen hun stijgingen voortzetten.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links