Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Beurzen op kruispunt

Technische Analyse Royce Tostrams

Hoe liggen de aandelenbeurzen er wereldwijd bij, want dat de Nederlandse beurs het in z'n eentje gaat doen is natuurlijk uitgesloten. Tenminste twee Europese aandelenbeurzen lijken hun dalende trends van de afgelopen anderhalf jaar achter zich te laten.

Het betreft de Nederlandse en Duitse beurs, die geven nog niet meteen een hard koopsignaal, maar tonen wel dat de kou steeds meer uit de lucht raakt. Op deze indices geldt dat de horizontale barrières nog niet zijn gebroken, voor de AEX ligt die rond 458,02.

Overigens is ook de Engelse beurs uit het dalende trendkanaal gebroken, maar vanwege de bijzondere omstandigheden en het valutarisico, tel ik die hier niet mee.

Op Wall Street zijn de Dow en de S&P500 uitgebroken boven hun all-time-highs van vorig jaar, de Nasdaq nog niet. In Azië staan de dalende trends nu onder druk. Ik loop de belangrijkste wereldindices langs, maar begin hier.

AEX korte termijn

Maandag leek de Nederlandse beurs even uit bed te vallen, maar werd intraday gered door zowel de stijgende bodemlijn (blauwe lijn) als door het low van 19 juli rond 444,32. Zolang deze steunniveaus intact blijven is er niets aan de hand.

Op lange termijn is de AEX-index al uit de dalende trend, die vorig jaar in april is ingezet, gebroken. Hier zien we dat eerst een horizontale barrière overwonnen moet worden, die rond 458,02 (recente toppen) om de weg omhoog vrij te maken.

Positief op de langetermijngrafiek is de eerste hogere bodem die in juni is gevormd rond 409,23.

DAX

De Dax in Frankfurt strandde maandag op weerstand 10.474,38 (gevormd op 22 april), de Duitse beurs maakt ruimt vrij voor een verdere stijging indien deze horde gebroken wordt. De DAX brak nipt al uit de dalende trend.

Bovendien neem ik een potentiële hogere koersbodem waar die de eerste kopers signaleert. Deze ligt rond 9.214,10 en is vlak na Brexit is gevormd. Wacht op een uitbraak boven weerstand 10.474,38, daarna wordt 11.430,87 het volgende opwaartse koersdoel.

 

 

Eurostoxx

De dalende trend van de EuroStoxx 50 index verliest duidelijk neerwaarts momentum. De bodems worden sinds enkele maanden op gelijke niveaus gevormd en dat geeft aan dat de verkoopdruk afneemt. Wij houden rekening met een consoliderend koersverloop onder weerstand 3.156,86 (gevormd op 22 april).

Enkel bij een doorbraak en slotstand boven deze horde komt er bij de EuroStoxx ruimte voor verdere stijging naar de top van eind 2015 rond 3.524,04 . De dubbele steun (potentiël double bottom pattern) ligt op 2.672,73 (gevormd op 12 februari).

Dow Jones

Nadat Wall Street (Dow Jones index) boven zijn toppen van begin 2015 werd gebroken, is een nieuwe uptrend gestart. Koersdoel ligt rond weerstand 21.350,00 (berekend koersdoel). Er zou bij een tussentijdse correctie een vangnet moeten liggen rond 18.000, waar zich de oude toppen bevinden.

De volgende steun ligt rond 17.063,08 (gevormd op 27 juni). De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, heeft binnen de neutrale trend het koersdoel rond weerstand 4.739,75 bereikt.

Nasdaq 100

Er kan een opwaartse trend worden ingezet indien de Nasdaq 100 index boven de laatste top weet te breken. Dan mag men verdere koersstijgingen verwachten.

Nikkei 225

De Japanse beurs laat op de Nikkei 225 index bewegingen tussen steun 14.529,03 en weerstand 17.865,23 zien. Zolang er lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we voorzichtig te blijven met de Nikkei 225 index. Er hangt blijkbaar nog aanbod boven de markt.

Kou uit de lucht

Samenvattend stel ik vast dat de kou steeds meer uit de lucht raakt, maar dat eigenlijk alleen op Wall Street de Dow Jones (net als de S&P500) duidelijk en overtuigend is doorgebroken.

In Europa beginnen de technische plaatjes ten goede te kantelen, maar vooralsnog hebben alleen de Duitse en de Nederlandse beurs hun dalende trends weten te breken.

Wel zien we overal tekenen van bodemvorming. Technisch concludeer ik dat we hiermee de voorbodes zien van opwaartse uitbraken, dus voorspel ik nog steeds een zomerrally.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 35
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Gerelateerd

Reacties

262 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
262 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links