Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Monetair gegoochel van de ECB

Monetair gegoochel van de ECB

De ECB doet zeer zijn best om een Houdini Award binnen te halen. Waar het monetaire gegoochel eerst alleen nog staatsobligaties betrof, is het opkoopprogramma nu verbreed naar bedrijfsobligaties. Deze overtreffende stap werd nodig geacht omdat alle voorgaande stappen nog maar weinig effect hebben gesorteerd.

Althans, effecten die de schuldenproblematiek daadwerkelijk oplossen. Het onconventionele monetaire beleid heeft namelijk genoeg teweeg gebracht in financiële markten. Dit is nu een zegen voor de beleggers, maar kan snel veranderen in een nachtmerrie. 

De reden dat de ECB nu ook bedrijfsobligaties aan het opkopen is, heeft te maken met de alsmaar dunner wordende markt in staatsobligaties.

Alleen zuidelijke obligaties beschikbaar

De ECB is zo’n grote koper, dat veel staatsobligaties tegen negatieve rente noteren. Volgens de regels mag de ECB deze obligaties niet opkopen, dus is zij verplicht steeds meer risico te nemen. De negatieve yield op staatsobligaties, betreft namelijk de veilige landen (noorden) van de eurozone, waardoor alleen nog de staatsobligaties van de risicovolle landen (het zuiden) beschikbaar zijn.

Om dit probleem wat te verlichten, heeft de ECB dus besloten ook bedrijfsobligaties te kopen. Het idee achter dit beleid is dat de aankoop van deze obligaties door de ECB (met geprint geld zeg maar) er voor zorgt dat beleggers nieuw geld in handen krijgen; de beleggers verkopen immers deze obligaties aan de ECB waarvoor zij geld ontvangen.

Dit geld wil de belegger niet aanhouden, want rente op spaarrekening is praktisch nul. Dus besluiten zij maar het geld te beleggen. Koersen van aandelen, obligaties, vastgoed, kunst gaan dan omhoog.

Risico neemt toe 

Dit is goed voor de beleggingsresultaten van pensioenfondsen, banken en verzekeraars (lage rente is dan weer een ramp voor ze, maar dat zijn effecten die vaak later duidelijk worden). Probleem is echter dat alle beleggers steeds meer geforceerd worden om alsmaar meer risico te nemen. Waar tien jaar terug een belegger voor een X risico 8% kreeg, is dat nu nog maar 2%.

Ofwel, wil de belegger nog steeds een verwacht rendement scoren van 8%, dan moet het vier keer meer risico nemen als tien jaar terug. Dit is wat het ECB-beleid heeft bewerkstelligd. Verder heeft het beleid niet of nauwelijks invloed op economische groei, de enige goedaardige remedie tegen de huidige schuldenproblematiek.

Bijkomend probleem is dat de ECB (en andere centrale banken) een groot gedeelte van de markt hebben ingenomen, waardoor beleggers hun heil zoeken in het restant van de markt. Iedere belegger zit dus nu in dezelfde posities. Klinkt leuk, maar is zeer gevaarlijk.

Onveilig spul

Immers, als deze beleggers uit deze posities willen, dan zijn er nog nauwelijks kopers te vinden. De liquiditeit in de markt is om zeep geholpen, alsof alles in cement gegoten is. Saillant is dan ook dat de ECB zelf de veilige obligaties koopt (zie afbeelding), en de rest van de markt forceert het onveilige spul te kopen.

 

Niet echt een teken van vertrouwen. Mochten deze beleggers uit hun posities willen vluchten, dan gaat ze dat veel geld kosten (fors lagere koersen). Voordeel voor de ECB is dan dat ze veilige havens op gaan zoeken. Laat dat nou net de obligaties zijn die in het bezit zijn van de ECB.

Hierdoor kan de ECB in ieder geval rekenen op een exitmogelijkheid voor de ingenomen posities. Betekent dus dat de echt rake klappen gaan vallen in het risicovolle gedeelte van de markt, waar dus veel beleggers zitten.

Markt drijvende houden

Wanneer dit kaartenhuis instort, is natuurlijk de hamvraag. De ECB is pas net begonnen met het opkopen van bedrijfsobligaties, dus het duurt even voordat daar ook de koek op is. Daarna gaan zij waarschijnlijk ook aandelen opkopen. Helemaal waanzin natuurlijk, maar zo kan een markt nog drijvende worden gehouden.

Er zijn al een paar shocks geweest, die uiteindelijk weer zijn gladgestreken. Denk hierbij aan de bomaanslagen, Brexit, Italiaanse bankencrisis, Griekse crisis, Deutsche Bank, Turkse staatsgrepen en zo verder. Welk nieuws gaat deze markt op de knieën krijgen?

De verkiezing van Trump? EU exiteritis? Ontslag Angela Merkel? China implosie? Of iets lulligs als een gelekte Wikileaks-e-mail? Ten overvloede, vertrouw ik de markt niet, maar net als met dun ijs, is alles leuk en wel zolang we niet door het ijs zakken.

Koek en zopie erbij en het is nog gezellig ook! Short markt, long goud, long selectieve aandelen, long triple A-obligaties, long agri in opkomende landen, long Deense kronen (cash), zijn posities waar aan gedacht kan worden. En een borrel of twee. Of gewoon full retard Turbo long Mittal met een hefboom van tien, kan natuurlijk ook, maar doe dan maar en fles in plaats van een borrel.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 29 juli 2016 16:56
    Tja. We blijven stimuleren. Op het digitale geld ECB knopje klikken is net zo verslavend als Pokemon. Althans dat vermoed ik. Markten mogen niet naar beneden, want de economie moet op zijn/haar eigen benen (gaan) staan. Maar als je continue een handje aangereikt krijgt, dan kom je nooit op je eigen benen te staan. Wie moet nou veranderen. De ouder of het kind? Het is het bekende verhaal van de afgelopen jaren, de afgelopen 3 a 5 jaren. Overheden gaan niet veranderen. Dus de overheidsschulden blijven gewoon oplopen. Dat gaat gewoon een keer fout. De haircut is onvermijdelijk. Iedereen wilt het vermijden, maar dat gaat niet gebeuren. Opvallend dat zowel de goud prijs omhoog vliegt als het herstel van de aandelen. Het zal me niets verbazen als het een soort 'window dressing' is. Laatste beursdag van de maand juli. Augustus wordt een stuk volatieler, althans hadden we vorig jaar niet ergens eind augustus een flash crash? Ja, dat gebeurde gewoon anno 2015. Stabilitaliteit was toen gewoon ff verdwenen. We gaan het zien vandaag, ik ben vooral benieuwd naar het slot van Amerika vanavond. De Amerikanen beginnen te weigeren en heel lichtjes te corrigeren, met de Nasdaq als uitzondering. Amerika lijkt al de top te hebben gezet. Europa zit er nog midden in. Negatieve rentes op staatsobligaties, sommigen zelfs bij een 10 jarige staatsobligaties en zeldzamen ook bij een 30-jarige staatsobligatie. Wie had dat ooit gedacht in Europa en in Zwitserland? Eigenlijk zeg je gewoon dat de markten verreweg van stabilisatie zijn. Alleen niet zeggen, want dan kan er wel eens paniek uitbreken. Inmiddels zie ik dat dat de Dow Jones lekker heen en weer schommelt en alweer ruim 60 punten hoger staat, dan toen ik dit begon te typen. Het kan allemaal snel gaan.
  2. forum rang 6 ttroo 29 juli 2016 17:41
    Amerika BBP viel tegen, oftewel een grotere kans op meer stimulatie oftewel hogere beurskoersen en hogere goudprijzen. We are all invited in the Central Banking Parties. Niet letterlijk natuurlijk. Want in de real world hebben ze van die pasjes, waarbij ze het normale volk uiteraard geen toegang geven. Je geeft ze gewoon Pokemon en het volk leefde nog lang en gelukkig. Ik hou dan ook van Europa. Want we vieren met z'n allen feest. Elke dag een beursparty. Elke dag kunnen we op het geldknopje 'creeeren' drukken, waardoor de beurzen weer oplopen. Het geld moet ergens heen. Straks huizen naar record hoogtes toe en vervolgens 10 a 20 jaar met een molensteen om je nek rond de straten lopen. Gevangen als een pokemon in de web van het feesten. De Dow Jones doet er nog een 25 punten erbij. En inmiddels zijn er weer duizenden pokemons bijgekomen om het volk het weekend door te laten komen. Ik ga ook weekend vieren! Have fun, Party!
  3. Maan Arkenbosch 29 juli 2016 20:30
    Hoe is het mogelijk dat in België 2,3% inflatie is en bij ons 0%.Is het CBS dan toch een lange arm van Brussel/Den Haag? Italië en Frankrijk zijn rijp voor chaos en opstand. Als de IS basis Mosul valt dan volgt een terreur exodus naar de E.U. Turkije en de in de E.U.rivaliserende Turken kunnen een lont in het kruitvat worden, vooral als de Oostblok met Polen voorop genoeg van de E.U. krijgen en ook een exit overwegen. Dat kan goed want zij hebben weinig met de € te maken. De verschillende verkiezingen, dit en volgend jaar kunnen een trigger worden met opkomst van extreme partijen. Nu Rusland en China samen gaan wroeten in het atollen gedoe in de Stille Zuidzee, midden in de V.S. verkiezingen wordt de soep nog meer op het kookpunt gezet. Ondertussen blijft de E.U. pendeldienst van Frontex tienduizenden vluchtelingen ophalen welke zelfs niet in spookdorpen gedropt kunnen worden.
    Tenslotte de rumoerige Turkse Gulen en Erdogan aanhang, trekken zich van onze wetten, i.v.m. slap beleid, niets aan.Het kan niet anders, dan dat het een hete herft wordt!!!
  4. geobeo 30 juli 2016 10:00
    quote:

    schreef:

    Koek en zopie erbij en het is nog gezellig ook! Short markt, long goud, long selectieve aandelen, long triple A-obligaties, long agri in opkomende landen, long Deense kronen (cash), zijn posities waar aan gedacht kan worden. En een borrel of twee. Of gewoon full retard Turbo long Mittal met een hefboom van tien, kan natuurlijk ook, maar doe dan maar en fles in plaats van een borrel.
    Dit wordt al sinds 2008 geroepen. Als je daar op gehandeld had dan was je sowieso arm geweest.

    Iedereen snapt wel dat dit hele circus een keer in de soep loopt. De vraag is natuurlijk wanneer. Zolang daar geen antwoord op is (en dat antwoord kan er niet zijn, want dan moet je toekomst voorspellen), heb je 0,0 informatie om op te handelen.
  5. forum rang 6 andre68 30 juli 2016 12:25
    quote:

    knax63 schreef op 29 juli 2016 15:28:

    Ze zijn toch beetje slim ze willen geen obligaties met negatieve rente. Maar welke idioot wil ze dan wel.?
    De wettelijk verplichte aankopen van pensioen fondsen? Ik heb er een gesproken. Ze willen niet maar moeten om aan de wet te voldoen.
    Zie hier 1 van de hoofdredenen waarom ik zo'n pesthekel heb aan verplichte deelname aan pensioenfondsen.
    De verplicht ingelegde premies van het makke schapen klootjesvolk worden o.a. gebruikt om bodemloze putten te dempen.
  6. Maan Arkenbosch 31 juli 2016 16:35
    De Draghi/ECB drukpers obligaties van de zeker failliete zuid EU landen, welke opgekocht worden met Monopoly geld, hebben feitelijk geen waarde. Bij afloop worden ze geherfinancierd dikwijls onder pari. Door de sociale verplichtingen uit te betalen via dit Monopolie geld wordt geen koopkracht of consumeren gecrieerd. Ondertussen wordt door de import van gelukzoekers en open grenzen een loon rivaliteit bevorderd in een verder gautomatiseerde en gerobotiseerde maatschappij. De pensioenfondsen worden opzettelijk geplunderd om zo een angstig spaarvolume te bevorderen. Deze cirkel omlaag moet wel tot sociale onrust en opstanden komen. De cultuur verschillen mett de gelukzoekers zorgen voor oncontroleerbare getto-s. Wanneer beleggers gaan merken dat de opgestapelde drukpers obligaties van de ECB onmogelijk terugbetaald kunnen worden, gaat de rente omhoog, waarna spaarders en beleggers vluchten in betrouwbare valuta en goud/zilver. Ook onroerend goed krijgt het zwaar, omdat het fiscaal extra belast kan worden en de debiteuren achterstanden oplopen. Mogelijk blijft een ingekrompen E .E.G. over, maar dan met soliede landen. Op een goedkope manier komen dan de zuid-E.U. landen van hun schulden af via een waardeloze euro. De bevolking en pensioenfondsen blij
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links