Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Geen Tostradamus-effect

IEX-hoofdredacteur Pieter Kort vroeg me of ik niet bang was voor een herhaling van vorig jaar, toen de beurs exact in de periode dat ik als gastcolumnist optrad uit bed viel. Nu ben ik niet bang aangelegd, maar een Tostradamus-effect zie ik deze keer niet.

Ik kijk af en toe onder de motorkap om te zien hoe de beurs eruit ziet. Een belangrijke graadmeter, die een goed inkijkje geeft, is de moneyflow. De moneyflow geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de parallel met een automotor is de moneyflow de brandstof waarop de motor loopt.

In de berekening van de moneyflow worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt. Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er juist geld aan de markt wordt onttrokken.

Kapitaalstromen op gang

De moneyflow van de Nederlandse beurs is sinds Brexit fors hersteld en daarbij zelfs boven de toppen van dit voorjaar geklommen. Dit geeft aan dat de kapitaalstromen richting de aandelenmarkt weer op gang zijn komen. Met andere woorden, beleggers maken geld vrij om te beleggen en dat kapitaal komt rechtsreeks in aandelen terecht.

Deze indicator geeft dus ondersteuning aan een positieve visie op de beurs. Wat op korte termijn enigszins stoort is dat de moneyflow de laatste dagen stilligt, terwijl de AEX zelf is doorgestegen, dit wijst op vermoeidheid. Dagelijks bereken ik de moneyflow van de Nederlandse beurs, maar ook van alle individuele aandelen.

Vandaag op Twitter zal ik individuele aandelen beoordelen met een dalende trend, maar een stijgende moneyflow, dat zijn dan aandelen waar het slimme geld naartoe stroomt. Bijvoorbeeld Philips, presteerde maandag spraakmakend beter dan de AEX met een koerswinst van ruim 2%, maar kent al sinds vier weken een stijgende money flow.

Vroeg stadium

U kunt door middel van de moneyflow dus vaak al in een vroeg stadium zien waar het goedgeïnformeerd kapitaal heengaat, vaak nog voordat de trend is gedraaid. Ik beschouw de moneyflow als een belangrijke aanwijzing.

De AEX is thans in de weerstandszone 453-458 beland. Waarom is deze barrière zo belangrijk?

 1. Omdat de Nederlandse aandelenmarkt de eerste en voorlopig de enige Europese beurs is die zijn recente toppen al heeft bereikt. De andere beurzen zijn nog niet zover.
 2. Omdat in de zone 453-458 in de afgelopen maanden meerdere toppen zijn gevormd. Van elke top weten we dat deze verkoopdruk vertegenwoordigde, want steeds is de markt daarna teruggevallen.
 3. Omdat het hier een horizontale barrière betreft neem ik deze zeer serieus.

Verder geeft het bereiken van de weerstandszone 453-458 en de aarzeling die daar lijkt op te treden, aan dat er ook nu weer een kans is dat de AEX gaat corrigeren, ook de moneyflow van de laatste dagen wijst daarop. De vraag is alleen tot waar de index gaat dalen.

Ik neem voorlopig aan dat de correctie beperkt zal blijven omdat er sinds medio juni sprake is van een patroon met hogere (intraday) koersbodems. Elke hogere koersbodem, die ik met blauwe lijntjes heb gemarkeerd, geeft aan dat er stevig is (bij-) gekocht op elke intraday correctie die na Brexit is opgetreden. Redelijk positief is ook dat de dalende toppenlijn vanaf april gebroken is (groene stippellijn).


Kans op een zomerrally

Samenvattend stel ik vast dat de AEX in de weerstandszone 453-458 is beland, zoals een auto die te snel heeft gereden in de vangrail. Dit is een zware horde waar we wat koersdruk mogen verwachten. Ook de korte termijn moneyflow wijst in de richting van tussentijdse winstnemingen.

Maar omdat de ondertoon van de beurs vriendelijk blijft, schat ik in dat deze correctie beperkt in omvang zal blijven. Een correctie kan overigens ook in tijd plaatsvinden, dan blijft de index hoog, maar gaat een tijdje zwalken. Voorlopig blijf ik bij mijn visie dat een opwaartse uitbraak het meest waarschijnlijk is, dus kans op een zomerrally.

Ik verwacht eerst een tussentijdse dip, maar na een uitbraak boven de zone 453-458 wordt een solide bodempatroon opwaarts voltooid. Dit zou dan het signaal zijn dat de correctie, die in februari 2015 is gestart, tot het verleden behoort. Uiteindelijk is de strategie 'Buy on Dips'.


 

Bas Heijink is drie weken op vakantie, maar er valt evengoed wat te melden over de AEX. Vandaar dat we inmiddels vaste invalkracht Royce Tostrams hebben gevraagd voor de dagelijks technische analyse.

Hij staat u de komende drie weken lang iedere beursdag terzijde met grafiek en lineaal. De ene technisch analist heeft een andere visie dan de ander; de kijk van Royce hoeft dan ook niet overeen te komen met die van Bas. 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 01 dec AEX nog in correctiestand: aantal dalers groter dan aantal stijgers 252
 2. 30 nov Mind the gap bij de AEX 211
 3. 29 nov Volgt na Black Friday een Red Monday? 211

Gerelateerd

Reacties

252 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Makita 26 juli 2016 08:41
  quote:

  hansfl schreef op 26 juli 2016 08:32:


  Jammer dat analisten niet verplicht zelf moeten handelen op hun eigen adviezen.

  Dan zouden ze allang failliet zijn ;-)

  Heb in mijn studietijd eens een lezing over TA georganiseerd. De spreker had enorme verhalen over hoe je de markt kon voorspellen met TA. Achteraf kwam hij nog vragen of hij zijn treinkaartje kon declareren. Niets mis mee, maar gezien zijn verhalen hadden wij verwacht dat zijn witte Ferrari Testarossa (90's) voor zou staan met zo veel TA voorkennis.
 2. [verwijderd] 26 juli 2016 08:47
  quote:

  TVkok schreef op 26 juli 2016 08:41:


  [...]
  Dan zouden ze allang failliet zijn ;-)

  Heb in mijn studietijd eens een lezing over TA georganiseerd. De spreker had enorme verhalen over hoe je de markt kon voorspellen met TA. Achteraf kwam hij nog vragen of hij zijn treinkaartje kon declareren. Niets mis mee, maar gezien zijn verhalen hadden wij verwacht dat zijn witte Ferrari Testarossa (90's) voor zou staan met zo veel TA voorkennis.


  Omg.... dat is iets voor een comedy.
 3. forum rang 5 Kogovus 26 juli 2016 08:53
  quote:

  TVkok schreef op 26 juli 2016 08:41:


  [...]
  Dan zouden ze allang failliet zijn ;-)

  Heb in mijn studietijd eens een lezing over TA georganiseerd. De spreker had enorme verhalen over hoe je de markt kon voorspellen met TA. Achteraf kwam hij nog vragen of hij zijn treinkaartje kon declareren. Niets mis mee, maar gezien zijn verhalen hadden wij verwacht dat zijn witte Ferrari Testarossa (90's) voor zou staan met zo veel TA voorkennis.


  LOL, inderdaad, met zoveel voorkennis had ik allang ergens op een warm eiland gezeten, een cocktail / verse jus in de hand het ochtendgloren verwelkomend. Ik blijf erbij, een beetje TA, algemeen sentiment, onderbuikgevoel en gewoon er boven op blijven zitten, zijn nog geen garantie, maar het help wel.
 4. Henri-Trader-Zonder-Trades 26 juli 2016 09:17
  HELP! Vorig jaar snapte ik het ook al niet. Weet iemand een antwoord op hoe dat zit met die positieve moneyflow? Als de ene belegger geld in de beurs stopt door aandelen te kopen, verkoopt een andere belegger toch zijn aandelen en haalt zijn geld eruit? Hoe kan er meer geld in de beurs komen?
 5. [verwijderd] 26 juli 2016 09:25
  Commerzbank uiteraard onder water. Je kunt je afvragen of men niet begint te overdrijven. Markt heeft uiteraard gelijk maar ik zou het op zijn "beers" een nepdaling cq manipulatie willen noemen:).

  In 2 maanden is de koers 30% kwijt? :)

  Voor Onno gemiddelde koers hier 6,35414 (incl kosten)

252 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX

778,80 18:05
+778,80 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links