Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Niet zo negatief over negatieve rentes

Niet zo negatief over negatieve rentes

 

FD meldt het volgende. Ik voeg hier op deze beleggersite even fijntjes aan toe dat u momenteel op het aandeel ABN Amro bijna 5% dividendrendement beurt.

 

 

Toevallig dat de Duitse rente vandaag even haar koppie boven het maaiveld uitsteekt. Niettemin zijn álle rentetrends al iets van 35 jaar (?!) neerwaarts. Het zou daarom niet raar zijn dat bedrijven en misschien ook wel particulieren voor sparen moeten gaan betalen. Wordt vervolgd.

 

 

Voor de bank zelf maakt het niet zoveel uit wat de rente doet. Het gaat om de rentemarge, ofwel het verschil tussen wat een bank verdient op het geld dat ze uitleent en betaalt voor de centen die ze leent. Uit oa het jaarverslag van ABN Amro, volgens de voor eigen rekening handelende Ben Leppers. Bij ING hetzelfde beeld.

 

 

Voor- en nadelen lage rente

Voor verzekeraars zijn die lage rentes wel een ramp, maar dat is een ander verhaal. U ziet dat de rentemarge min of meer stabiel is. Dat komt natuurlijk doordat bijvoorbeeld de hypotheekrentes en de tarieven voor consumenten en bedrijven ook naar beneden zijn gekomen. Flink ook. En dat mis ik altijd in de discussies.

Voor spaarders en gepensioneerden zijn die lage rentes een drama, duidelijk. Zeker voor huiseigenaren en -kopers zijn die lage rentes juist héérlijk. Om maar te zwijgen van beleggers, die nu al jarenlang de koersen van hun aandelen en obligaties zien stijgen en worden bedolven onder dividend en inkoop van eigen aandelen.

 

Kortom, dit lage rentetijdperk brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Wat u aan spaar- en pensioengeld inlevert, verdient u aan rendement op de beurs of de oplopende waarde van uw huis. Dat is ook wat ECB-president Mario Drahghi dit jaar zei: overweeg eens wat anders dan sparen, als u rendement wil maken.

Dat wil niet zeggen dat ik het met hem eens ben om iedere maand voor 80 miljard euro aan (staats)obligatuies op te kopen, maar een beetje gelijk heeft hij wel. Meer nuance in de discussies mag best. You win some, you lose some. En zo is het eigenlijk altijd.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Da Freeze 21 juli 2016 18:26
    De meer ondernemende mensen (zoals beleggers) zoeken hun heil wel elders om meer geld te verdienen. Voor het gros van de mensen is het wel een ramp. Zie jij Tokkie Tor al op een doordeweeks avond het IEX forum doorspitten om te zien welk aandeel het beste rendement oplevert bij zijn uitkering?

    Een spaarrekening is gewoon duidelijkheid. Je parkeert je maandelijkse overschot, bouwt kapitaal op een ontvangt er ook nog een parkeerbonus (rente) bij. Als die parkeerbonus veranderd in parkeerkosten, is maar de vraag of mensen dit lang accepteren. Je betaalt immers al maandelijks kosten aan de bank voor het bezitten van een rekening.

    Ik zet mijn geld dan liever op mijn beleggingsrekening, zonder er mee te beleggen. Daar zit namelijk geen rente op.
  2. knax63 21 juli 2016 20:28
    Negatief of posetief is afhankelijk of je er rendement uithaalt. Negatieve rente is heel slecht teken. Verplicht worden om te investeren. Meeste mensen weten er geen nergens snars. En maken mede daardoor daar door slechte rendementen. En Sommige deskundigen ook niet. Een simpel iemand zegt ik leen mijn geld uit voor een x rente. Dan verdien ik niet veel maar ben heel heel zeker. Achteraf blijkt dat de bank er mee speelt en als het fout gaat is spaarder de pisang. De garantie regeling is om paniek te voorkomen bij het hele volk. De dekking is onvoldoende als er een domino effect optreedt bij omvallen banken. Er zit niet genoeg in om iedereen 100k uit te betalen indien dit optreedt. Tegen die tijd veranderen ze gewoon de regels van het spel.
    Overheden en banken zijn in mijn ogen daarom volks gevaarlijk.
    Eerste zeggen dat ze deskundigen hebben die het veilig beleggen en achteraf zeggen dat je zelf verantwoordelijk bent.
    Maar mensen die niet opgeleid zijn om te beleggen mogen zomaar beleggen. Vergelijk het maar met auto rijden in formule 1 zonder rijbewijs en verdere opleiding. Brokken zijn bijna ge garandeerd.zo ook met beleggen.

    Overheden lenen van pensioen fondsen wat mensen verplicht zijn te doen en 20% van de staat obligaties hebben een negatieve rente. Dus kosten geld. Geen gek.sie mij 100k wil lenen met de garantie dat ze 99k terug krijgen. Behalve overheden. Die kan dat wel omdat verplicht is. Er zijn mensen die dat simpel stelen noemen.


  3. [verwijderd] 22 juli 2016 00:25
    quote:

    matad schreef op 21 juli 2016 22:43:

    Mensen vergeten altijd de verbazing van Einstein die een verdubbeling van het kapitaal door renteaanwas het achtste wereldwonder vond. Ik heb zelf eens een hypotheek afgesloten tegen 12% rente. Is gewoon absurd.
    Ten eerste: we moeten nu een eeuwigheid wachten voor een dergelijke verdubbeling (100/0.4)=250 jaar, dus in zoverre is het genormaliseerd. Het verhaal is simpel: risico=rendement. Als je veel moet betalen voor een lening, ben je kennelijk een risico... deal with it zou ik zeggen of stop met lenen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links