Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Netflix, IBM en Yahoo!

Netflix, IBM en Yahoo!

Yahoo!: nog geen nieuws


De cijfers van de internetgigant werden gisteren met enige spanning tegemoet gezien. Alhoewel, niet de cijfers, maar meer het begeleidende commentaar. En dan specifiek inzake de verkoop van bepaalde onderdelen van het bedrijf.

Vorig jaar was er sprake van de verkoop van het belang in AliBaba. Yahoo had een beetje dezelfde problemen als ASM International. Weet u nog dat ASMI niet zo heel lang geleden rond de 18 euro te krijgen was?

Net als bij ASM International

De markt gaf aan de eigen activiteiten van ASMI een negatieve waarde, omdat de totale beurswaarde minder was dan het belang dat ASMI had in ASM PT, de Aziatische chipmachinefabrikant.  

Bij Yahoo! was hetzelfde aan de hand. De belangen in AliBaba en Yahoo! Japan waren meer waard dan de beurswaarde van Yahoo! als totaal. Om die ingeblikte waarde naar boven te halen wilde CEO Marissa Meyer het belang in AliBaba verkopen, maar daar stak de belastingdienst in de VS een stokje voor. Althans, dat mocht wel, maar dan wel even 35% aftikken bij Uncle Sam.

Daarom werd een radicale andere weg ingeslagen, de verkoop van de eigen internetactiviteiten. Daar schijnen inmiddels een aantal biedingen op te zijn binnengekomen, waarvan Verizon de beste papieren zou hebben. Het zou zo'n 6 miljard dollar op moeten brengen. 

Fantasie uit aandeel

Overigens is het aanvankelijke plan wel gelukt, want de koers van Yahoo! liep in eerste instantie op tot boven de 50 dollar. Maar de afgelopen jaren verdween de fantasie weer uit het aandeel, mede doordat de koers van Alibaba zo'n 30% daalde.

De verwachting was dat Yahoo! gisteravond al wat meer bekend zou maken, maar er werd dus met geen woord over gerept. De cijfers zelf vielen ook niet heel erg mee, al was de omzet hoger dan verwacht: 

Grote verrassing was wel de afschrijving op Tumblr, dat Yahoo in mei 2013 kocht voor 1,1 miljard dollar. Inmiddels heeft Yahoo al een slordige 700 miljoen dollar hier op afgeschreven.  

 

IBM: turnaround?


IBM verraste niet gisteravond, maar toch ook weer wel. De computergigant moest al 16 keer op rij een lagere omzet melden, en gisteren was het niet anders. Opnieuw een lagere omzet, maar....wel hoger dan de markt verwachtte.

De winst per aandeel viel ook niet tegen, met 2,95 dollar tegenover 2,89 dollar verwacht zodat de koers nabeurs, na eerst even een klein dipje te hebben gemaakt, een paar procent omhoog kon. 

Of IBM de moeilijke periode waar het in zat voorbij is, is nog te vroeg om vast te stellen. De groep moest zich noodgedwongen omturnen van hardware naar softwareboer, en met de snelle stijging in cloud computing lijkt die missie inmiddels een aardig eind op weg. 

 

 IBM voorspelt een winst per aandeel voor dit jaar van 13,50 dollar, wat neerkomt op een koerswinstverhouding van 12. Gezien het dividendrendement van 3,5% en de massale inkoop van eigen aandelen zijn belangrijke steunpilaren onder de koers. 

Tot nog toe zijn veel analisten nog terughoudend inzake IBM. De nog steeds dalende omzet (o.a. ook als gevolg van de sterke dollar) moet eerst worden gestopt. Omdat de organische omzetdaling inmiddels redelijk binnen de perken is (-2%) zou dat moment weleens rap dichterbij kunnen komen. Moet die dollar natuurlijk niet naar pariteit schieten.

 

Netflix: knak


Het leukste zijn altijd de cijfers van Netflix, Tesla of Amazon. Spektakel verzekerd, omdat niemand weet hoe die bedrijven precies gewaardeerd moeten worden. Zolang er heftige groei is, doen waarderingen er niet toe, maar wanneer dat tegenvalt is Leiden in last. 

En tegen viel het gisteravond bij Netflix:

 

 

Het abonnementenbestand groeide met 1,68 miljoen naar 83 miljoen. Bij de KW1-cijfers voorspelde Netflix een groei van 2,5 miljoen nieuwe subscribers, het werden er 1,68 miljoen. In de VS slechts 160.000, wat min of meer stilstand betekent. De bulk kwam van overzees.  

Doordat het bedrijf bezig is de prijzen te verhogen is het verloop onder bestaande abonnementhouders onverwacht groot. CEO Hastings is echter niet geneigd die prijsverhogingen stop te zetten en ziet het als noodzakelijk kwaad om op lange termijn goede content te kunnen bieden. 

Overigens verdient het bedrijf wel geld. De omzet kwam uit op 1,97 miljard dollar, tegen 1,48 miljard dollar vorig jaar in KW2. De nettowinst bedroeg 41 miljoen dollar, tegenvoer 26 miljoen dollar een jaar geleden. Hier een screenshot van de brief die Netflix altijd publiceert bij de kwartaalcijfers:

Bij de vorige kwartaalcijfers moest het aandeel telkens flink inleveren. Ook gisteravond was het bingo voor de shorters: de koers daalde nabeurs met 15% naar 85 dollar.    Never a dull moment met Netflix. Is het niet voor de TV, dan wel op het koersenbord.  


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte onderdeel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, d...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

 1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
 3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 19 juli 2016 11:03
  Grote verrassing was wel de afschrijving op Tumblr, dat Yahoo in mei 2013 kocht voor 1,1 miljard dollar. Inmiddels heeft Yahoo al een slordige 700 miljard dollar hier op afgeschreven.

  In het QE tijdperk gaan miljarden en Miljoen door elkaar. Je kan geen 700 miljard afschrijven op 1,1....
 2. [verwijderd] 19 juli 2016 11:10
  quote:

  Frank van Dongen schreef op 19 juli 2016 11:03:

  Grote verrassing was wel de afschrijving op Tumblr, dat Yahoo in mei 2013 kocht voor 1,1 miljard dollar. Inmiddels heeft Yahoo al een slordige 700 miljard dollar hier op afgeschreven.

  In het QE tijdperk gaan miljarden en Miljoen door elkaar. Je kan geen 700 miljard afschrijven op 1,1....
  Thx Frank, heb t aangepast. Anders was t een ideale shortkandidaat voor je geweest natuurlijk:)
 3. ijsvrij 19 juli 2016 15:11
  De vergelijking van Yahoo met ASMI is onzin. Asmi gebruikte de inkomsten van ASMPT om zijn R&D te financieren. Dat is goed gelukt. Verder is ASMPT organisch voortgekomen uit ASMI. Dat is ook heel wat anders.
  In de praktijk was het min of meer hetzelfde bedrijf waarbij de ene sector de andere ondersteunde. Een vorm van financiering die een stuk eenvoudiger is dan via de bank. Een goedkope en nietszeggende vergelijking van Yahoo en ASMI.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links