Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Niks aan de hand joh!

Niks aan de hand joh!

OK, de strategie die ik beschreven heb om op de dip van een Brexit te kopen, is uitgekomen, en sneller ook. Nu tijd voor de realiteit; gaat de ECB knallen naar aanleiding van Brexit en slikt de markt dit voor zoete koek, of niet? Knallen we door naar de 550 of zakken we naar de 200 in de AEX?

Nu sta ik niet bekend om mijn roze bril, dus het mag geen verrassing heten dat ik de huidige markt absoluut niet vertrouw. En dan heb ik het niet eens over bedrijfswinsten, Brexit, en zo verder. De markt voelt niet goed; niet-natuurlijk.

Nu is de markt al langer niet-natuurlijk met al dat monetaire gegoochel, maar de huidige short squeeze voelt wel heel erg technisch aan. Ik kan mij niet aan de (gekleurde) indruk ontrekken dat markt gewoon hoger is gezet door bepaalde partijen.

De meeste handelaren, portfoliomanagers die ik spreek, of die ik voorbij zie komen in de media, vertrouwen deze rally ook voor geen meter en maken zich juist zorgen.

Brexit in een glas water

Nu zijn er genoeg reden voor onrust op de financiële markten. Zo was Brexit eerst een nare verrassing, toen was Brexit de schuld van alles (zie bijvoorbeeld het NOS journaal die de Italiaanse bankencrisis afschuift op Brexit; schandelijke Brexcuse met overduidelijke politieke motieven) en nu is het een storm in een glas water (zie IMF vandaag).

Nu ben ik een voorstander van Brexit, maar ik heb absoluut niet de illusie dat dit niks gaat kosten; iedere scheiding is duur (omdat een scheiding het waard is). Iedere scheiding gaat ook gepaard met conflicten over honderden punten.

Die zullen dan ook continu in de pers uitgemeten worden en ook een drukkend effect gaan hebben op de beurzen. De markt zegt nu echter dat dit niet gaat gebeuren. Place your bets, zou ik zeggen.

Italiaanse bankencrisis

Dan is er nog de Italiaanse bankencrisis. Ik heb een tweede bankencrisis in de gehele eurozone al eerder voorspeld, wat toen lacherig werd afgedaan. Nu met de problemen in Italië (360 miljard euro in slechte leningen, waar iedere maand 2 à 3 miljard euro bijkomt) begint mijn scenario helaas uit te komen.

Saillant was dan ook om te lezen dat de hoofdeconoom van Deutsche Bank voor een herkapitalisatie is van de banken. Dat is al opvallend genoeg (banken waren toch allemaal tip top in orde volgens de ECB?), maar dat dit gefinancierd moet worden door de EU is nog opvallender (geen bail-in).

Daar komt het punt waar ik ook voor gewaarschuwd heb: als de belastingbetaler denkt dat hij niet meer garant staat voor de banken (bail-out), dan wacht er een nare verrassing voor hem.

Deutsche Bank is zelf probleembank

Verder was het bedrag wat de hoofdeconoom noemde wat aan de bescheiden kant, namelijk 150 miljard euro. Natuurlijk is dit weer de bekende salamitechniek van de EU (eurozone); begin met het vragen naar één vinger (no pun intended), en voor je het weet hebben ze je hand, hond, vrouw, kinderen en huis te pakken.

Het was dan ook cheeky van deze econoom, omdat zijn eigen bank volgens de geruchten in zwaar weer verkeert. Met een balanstotaal van 1740 miljard euro, en een marktkapitalisatie van nog geen 18 miljard euro, ligt er een mega verwatering voor de aandeelhouders op de loer.

Nu zijn dit geruchten, maar in een toespraak van de Italiaanse premier Renzi werd gewoon onomwonden gesteld dat de echte bankproblemen niet in Italië liggen maar in Duitsland. Het is in ieder geval weer ouderwets gezellig in de unie.

Wat is ingeprijsd?

Dat de markten nu vrolijk de jaarrecords opzoeken, is dan ook bevreemdend voor velen. Er kan in ieder geval gesteld worden dat er enorm vooruit gelopen is op mogelijk ECB-ingrijpen en dat de Brexit-conflicten en de bankproblematiek in de eurozone worden genegeerd. Mijns inziens levensgevaarlijk.

Natuurlijk kan de ECB binnenkort nog groter uitpakken en gaan we inderdaad de AEX 550 zien, maar dan wat? Gaat dit de economie aanzwengelen? Gaan de slechte leningen opeens weg? Gaat de gehele schuldenberg omlaag? Gaat Brexit geen problemen opleveren?

Kans

Kortom, of beter gezegd, wederom, wil ik u waarschuwen voor deze markt. Naar mijn mening moet er uiterst voorzichtig gedaan worden met de longposities op aandelen. Ik ben dan ook zeer in mijn nopjes met mijn goud, dat sinds Brexit en ondanks de huidige marktrebound, nog steeds lekker voortgaat.

Doet de ECB niets, dan komen de fundamentele problemen naar boven drijven, wat goed voor goud is. Gaat de ECB full out, ook goed voor goud. Gouden kans noem ik dat. Verder heb ik nog wat macadamiaboompjes en een biotech-startup, dus ik vermaak me wel. U ook hoop ik.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Alexander Sassen van Elsloo 14 juli 2016 10:13
    Cybres, google even dft sassen en brexit is een zegen. dus niks achteraf. Re goud (zilver dat zit niet in repertoire) ja riep ik op 1500 en op 600. Zoals vele v mijn columns weergeven is het een verzekering tegen monetaire waanzin en faillerende overheden. Dat is en dat blijft zo, vandaar die standaard in mijn portefeuille zit. Dus niks hindsight trader. Verder ben ik uberhaupt geen trader maar een belegger. Kortom, ik begrijp je gepiep en gezeur niet. je krijgt gratis columns op deze site met interessante meningen aangaande beleggen enz. aan jou om uit te zoeken welke je bevallen, maar als je reageert op een column, doe dit dan inhoudelijk ipv met ongefundeerde aantijgingen.
  2. forum rang 5 theo1 14 juli 2016 10:22
    Je moet je zorgen gaan maken als een opgaande markt wél natuurlijk aanvoelt. En aandelen van Italiaanse banken en Deutsche Bank zijn gewoon zwaar gekelderd. Het is alleen niet meer zo dat dat automatisch de hele beurs met zich meetrekt. Daarvoor zijn bankaandelen na al die crises ook te licht geworden.
  3. Geen Gezeik, iedereen rijk 14 juli 2016 10:40
    Beste Alexander,

    Welke grote economie is op het moment wel fundamenteel gezond? De overgrote meerderheid, zeker ook de VS en UK worden of werden intensief door hun centrale banken ondersteund. Wonderbaarlijk genoeg is goud nog steeds niet door het dak gegaan.
  4. [verwijderd] 14 juli 2016 11:01
    opvallend is dat ik niets lees of hoor in de media over 'bankrun' in Italië. Die bankrun veroorzaakte ergens in de VS een run op supermarkten, hamsteren, want het vertrouwen is zo groot in de politiek dat mensen zeiden dat wat in EU gebeurt ook in de VS kan gebeuren. Benieuwd hoe de geruchten een eigen leven gaan leiden en wanneer. Waar moet je met je geld naar toe anders dan aandelen? De Br pond kan wel eens flink gaan stijgen tov euro als het in de EU verder gaat rommelen. Je had gelijk dat de culturele verschillen te groot waren om eensluidend de EU als markt te laten functioneren maar misschien moet het afgedwongen worden door een vreselijke gebeurtenis. Mbt vluchtelingen stroom is A. Merkel intussen ook omgezwaaid. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. De vrees voor grote sociale onrusten in Fr nemen toe, las ik vanmorgen uit een Fr mond.
  5. fritscrach 14 juli 2016 11:37
    De believers versus de non-believers.
    Bear Sterns in 2008 was fine, alleen was het aandeel ¨gewoon¨ gekelderd. Poof, the money was gone. Kan gebeuren toch?
    Fortis was ook fine trouwens. En ABN. En ING. En SNS Reaal. Aandelen stonden alleen een beetje laag. Gelukkig werd de hele janboel gered.
    Kwam allemaal door de huizenmarkt in de VS namelijk. Zo stom zijn die financieel bestuurders dus. Of ze geven gewoon geen fuck. Psychopaten. De non-believers waarschuwden al tijden voor die ballon.
    Dezelfde problemen spelen nu een rol. Aangewakkerd door QE waanzin, negatieve rente, wellicht helikoptergeld en regelrechte kapitaalmarktbeïnvloeding. De beurs moet omhoog! Dan gaat het goed!
    De echte economie verschrompelt intussen.
    Maar laten we prutsbanken die achterlijke risico´s nemen straks wederom herkapitaliseren met ons geld? Het lijkt wel of bankieren per saldo een zero sum game aan het worden is. Vind je het gek?


  6. [verwijderd] 14 juli 2016 11:40
    Alexander......je ziet het goed alleen jammer van die bruine bril....glas is half leeg bij je.

    Inderdaad we gaan banken weer helpen met veel geld en ja dat geld wordt bijgedrukt en ja dan kunnen slechte leningen inderdaad worden afgeschreven en ja dan bestaan deze niet meer en ja dan kan de beurs omhoog want dat zijn assets en die worden geruild tegen steeds meer euro's want die zijn allesbehalve schaars.
  7. [verwijderd] 14 juli 2016 11:41
    Sassen Van Elsloo: 'Kortom, of beter gezegd, wederom, wil ik u waarschuwen voor deze markt. Naar mijn mening moet er uiterst voorzichtig gedaan worden met de longposities op aandelen. Ik ben dan ook zeer in mijn nopjes met mijn goud, dat sinds Brexit en ondanks de huidige marktrebound, nog steeds lekker voortgaat.'

    Wat mij vooral opvalt is dat het als het bij 'financiële deskundigen' aankomt op het innemen van een duidelijke positie, zowel letterlijk als figuurlijk, er altijd - bewust of onbewust - bij het afgeven van hun 'waarschuwing scenario a' ALTIJD ruimte is voor een ander scenario, bijvoorbeeld 'scenario b', althans wees niet alleen gewaarschuwd voor 'deze markt', maar voor elke markt, want van het concert des levens krijgt niemand een program.

    Nader geconcretiseerd: wees uiterst voorzichtig met het innemen van longposities op aandelen (zwart op de roulettetafel), ook als 'uw goud' nog steeds 'lekker voortgaat'.

    BS!
  8. forum rang 6 ttroo 14 juli 2016 11:41
    Het blijft vreemd. Eigenlijk is de conclusie. Dat de kraan naar de groot banken wereldwijd (uitzonderingen daargelaten) open staan. En waar kan het geld heen? Naar assets die weer snel liquide gemaakt kunnen worden. Heerlijk zo'n asset manager te zijn. Je krijgt een hap met geld, dat kunnen we niet voorstellen. Tuurlijk zijn er koopjes in de markt te vinden. Het gaat een keer fout, dat weten we allemaal. Het is net als velen op het werk, continue de schotels in de lucht houden, maar er zijn te veel schotels. Het gaat een keer fout, maar wanneer. Zelf zie ik alles wel richting zijn/haar top gaan. Deze week al, of volgende week? Het is nooit te voorspellen en in deze markten al helemaal niet. Markten gaan omhoog alsof iedereen geld te veel heeft. Dat zou toch echt of een luxe zijn of een groot probleem. Mijn shortjes beginnen lichtjes wel wat pijn te doen. Maar richting de top zo, zit ik volgens mij wel lekker met mijn portefeuille. Het is wachten op de Bank Of England. Toch apart, 10 miljoen Grieken maken meer paniek dan 80 miljoen 'opstandige' Engelsen/Schotten/Ieren/Wales-en. Let's party. It is 99. And so long it is 99 we party. Geld door de versnipperaar en schieten met die papier kanonnen.
  9. Cybres 14 juli 2016 11:48
    Als je maar vaak wat roept heb je ook wel eens gelijk.....maar voorlopig zie ik vooral een perma bear die altijd volle bak puts zit en long goud (zilver vond je een minder alternatief, paar keer duidelijk geroepen, sindsdien wel plus 27% tov goud maar 13%).....andere voorbeelden zijn beetje modisch na praten na de mooie EUR/CHF plof om in EUR/DKK te gaan.......nooit iets gehoord over hoeveel carry kosten je al betaald hebt daar...? Dito HKD. Jammer dat je geen modelportfolio bij houdt....want belegger of trader, ik zie in iedergeval dat het geld kost en niks oplevert.....anders schreef je ook al deze stukjes niet natuurlijk.

    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 14 juli 2016 10:13:

    Cybres, google even dft sassen en brexit is een zegen. dus niks achteraf. Re goud (zilver dat zit niet in repertoire) ja riep ik op 1500 en op 600. Zoals vele v mijn columns weergeven is het een verzekering tegen monetaire waanzin en faillerende overheden. Dat is en dat blijft zo, vandaar die standaard in mijn portefeuille zit. Dus niks hindsight trader. Verder ben ik uberhaupt geen trader maar een belegger. Kortom, ik begrijp je gepiep en gezeur niet. je krijgt gratis columns op deze site met interessante meningen aangaande beleggen enz. aan jou om uit te zoeken welke je bevallen, maar als je reageert op een column, doe dit dan inhoudelijk ipv met ongefundeerde aantijgingen.
  10. [verwijderd] 14 juli 2016 11:50
    Beste Ttroo

    Er gaat nog niets fout.....het is gewoon aanpassing aan hoeveelheid geld.....dat is geen bubbel!

    Als je auto 10.000 varkens kost bij aanwezigheid van 100.000 varkens hoeveel moet die auto dan kosten als er 150.000 varkens zijn? En vervang dat varken nu eens voor EUR, wel zo handig om te vervoeren ;-)
  11. Met Effekt 14 juli 2016 13:02
    quote:

    swing1 schreef op 14 juli 2016 11:50:

    Beste Ttroo

    Er gaat nog niets fout.....het is gewoon aanpassing aan hoeveelheid geld.....dat is geen bubbel!

    Als je auto 10.000 varkens kost bij aanwezigheid van 100.000 varkens hoeveel moet die auto dan kosten als er 150.000 varkens zijn? En vervang dat varken nu eens voor EUR, wel zo handig om te vervoeren ;-)
    Het interessante is nu juist dat er steed meer varkens bijkomen maar die auto niet meer varkens kost. Komt omdat de banken al die nieuwe varkens meteen weghalen voordat anderen er iets mee kunnen doen?
  12. Alexander Sassen van Elsloo 14 juli 2016 13:03
    @Cybres, Ik hoor niks over je beschuldiging van achteraf Brexit long gaan bladibla. Daar zat ik goed, en als perma bear nog wel! Nee, dan maken we er een andere beschuldiging van. dus effe googlen en het beste waar je mee komt is dat ik goud heb, plus 13% en niet zilver wat het beter deed. Sterk man! En carrykosten DK? als je ze cash aanhoudt? Het is duidelijk dat je gefrustreerd bent. Prima, lees wat anders dan, maar ga nou niet hier je persoonlijke frustraties op mij projecteren. Niet zo chique
  13. [verwijderd] 14 juli 2016 13:54
    "Nu ben ik een voorstander van Brexit, maar ik heb absoluut niet de illusie dat dit niks gaat kosten; iedere scheiding is duur (omdat een scheiding het waard is). Iedere scheiding gaat ook gepaard met conflicten over honderden punten."
    Dit is een drogreden. Niemand is armer geworden van verlies nemen. EU en GB zaten niet op 1 lijn en het is dan voor beide partijen beter om eigen weg te gaan en zichzelf opnieuw uit te vinden. Dus verlies nemen is dit geval een investering in groei. En wat mij betreft kan het niet snel genoeg gaan.
52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links